Sis mesos després de la pacificació de l’entorn de l’escola Sant Francesc Xavier, l’Ajuntament de Barcelona, l’escola i els veïns del carrer de la Bòbila han decidit fer marxa enrere. La raó: la conversió de l’espai durant les tardes i nits en un focus de conflictes amb consum d’alcohol i drogues inclosos, expliquen les parts afectades. Malgrat tot, però, el mobiliari no es desmuntarà completament: únicament es retiraran les travesses on seuen la vintena de joves que s’han apropiat d’aquest tram de carrer.
“La proposta que ens ha presentat l’Ajuntament ens agrada, perquè només retira les travesses de fusta i permet la reobertura del carrer al trànsit”, valora el president de l’AVV del Poble-sec, Sergi Gàzquez. De fet, la circulació dels cotxes passarà a ser flexible, ja que s’ha dotat a l’escola de la potestat per obrir o tancar el carrer quan ho consideri necessari mitjançant l’ús d’unes pilones portàtils, explica. “Provarem a veure com funciona tot amb la retirada de les zones d’estada i més endavant analitzarem l’evolució del conflicte”, afegeix el representant veïnal.
Una pacificació que no ha funcionat
“De vegades en una ciutat proves coses amb la millor de les intencions i després s’ha de veure si has aconseguit l’objectiu o no”, considera en declaracions a ZONA SEC la regidora de Sants-Montjuïc, Raquel Gil. “En aquell espai els veïns i l’escola ens han avisat que passen coses que no passaven abans, pel que no ens tanquem a revertir la situació si això ha de solucionar el problema”, afegeix en referència a l’incivisme i la inseguretat que ha generat aquest entorn pacficiat. A parer de Gil “ens equivocaríem si ens capfiquem a mantenir una cosa que no funciona… i que genera incomoditats i situacions d’incivisme greu”.
El mateix grup d’incívics
Si bé els agents veïnals i comercials implicats celebren la mesura pressa, Gàzquez recorda que el desmuntatge dels bancs no solucionarà completament el problema: “Aplicar només aquesta mesura el que farà és desplaçar el grup de gent i la seva activitat a un altre indret; el que volem és una feina intensiva de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana per atacar d’arrel el problema”. De fet, rememora que aquest mateix grup mesos enrere estava instal·lat a la plaça de Pere Franquesa on també celebraven botellots i generaven molèsties. “Al baixar fins a l’entorn pacificat la seva activitat s’ha fet molt més visible”, sintetitza Gàzquez.
Una baralla, el darrer conflicte
Precisament a mitjans d’octubre aquest espai va ser l’escenari d’una batalla campal on diferents persones no van dubtar a fer servir cadires, taules o pals de criquet com a armes llancívoles. Una situació que veïns, entitats, escola i comerciants esperen que no es torni a repetir amb les correccions que aplicarà l’Ajuntament.