Connecta amb nosaltres

Societat

El 25% de les plantes exòtiques de Catalunya es troben a Montjuïc

250 espècies de plantes invasores preocupen a l’Institut Botànic de Barcelona

Publicat

on

Alerta per un estudi de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) que ha identificat prop de 250 espècies de plantes exòtiques en una zona de poc més de 3 km2 de Montjuïc. En aquesta àrea es concentra la quarta part de tota la flora estrangera que viu a Catalunya, o el que és el mateix, hi ha més espècies de plantes exòtiques que en una ciutat com Roma, que té 1.200 km2.

Segons els investigadors, aquesta xifra vol dir que en aquesta àrea de poc més de 3 km2 es concentra la quarta part de la flora estrangera que viu a Catalunya. Entre les espècies exòtiques identificades, s’hi inclouen algunes de les invasores més agressives de la conca del Mediterrani, com l’ailant o el seneci heura.

Alt impacte en la biodiversitat

El cas de Montjuïc no és aïllat. Al llarg dels anys el nombre d’espècies invasores han augmentat a tot el món. “La situació és alarmant“, comenta Neus Ibáñez, primera autora de l’estudi i investigadora de l’IBB. L’experta avisa que Montjuïc s’està convertint en una porta d’entrada d’aquesta mena de plantes a Catalunya i Europa. Amb tot, Montjuïc no només és un punt on s’hi estableixen moltes espècies invasores sinó que, sovint, també és el punt d’entrada i expansió de moltes espècies a Catalunya i fins i tot a Europa. De fet, aquesta mena de “laboratori natural” es podria acabar repetint a d’altres muntanyes urbanes properes com el Parc dels Tres Turons o Collserola.

Causes múltiples i diverses

Segons els experts, les causes que expliquen l’enorme concentració d’espècies introduïdes a Montjuïc són múltiples i variades, però es poden agrupar en quatre grans tipus. La primera és el gran nombre de jardins que esquitxen la muntanya, molts dels quals construïts amb motiu de l’Exposició Universal de l’any 1929, però d’altres de molt més moderns, com ara el jardí de suculentes Mossèn Costa i Llobera o el Jardí Botànic de Barcelona. Moltes de les plantes que es cultiven es poden escapar i assilvestrar a llocs propers.

La segona causa és la proximitat de la muntanya a diverses vies d’entrada accidental d’espècies exòtiques invasores, especialment el port marítim i l’aeroport, així com la construcció de diverses infraestructures, a més dels esmentats jardins, com ara museus, multitud d’instal·lacions esportives i, fins i tot, un parc d’atraccions (avui desmantellat). Els responsables de l’estudi també destaquen el desenvolupament del barraquisme a la muntanya, amb un important efecte per a la introducció de plantes foranes i que, al punt més àlgid, va acollir una població de més de 50.000 persones a finals dels anys 50.

Continua llegint

Societat

Lliurament dels Premis Poble-sec

Publicat

on

Per

El passat divendres 24 de novembre es va celebrar el tradicional Sopar d’Entitats de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, que alhora organitza el Lliurament de Premis Poble-sec. En aquesta ocasió l’acte es va dur a terme a l’Hotel Grums (Palaudàries, 26) en un ambient de germanor entre els quasi cent representants de les entitats i associacions que formen part de la Coordinadora.

Després d’un parlament de la presidenta de la Coordinadora, Montse Pla, i de la degustació del menú que va oferir el restaurant de l’hotel, es va fer entrega dels premis de l’any 2022 i 2023, amb la presència de la regidora del Districte, Raquel Gil.

Els premiats van ser el veí del barri Ramon Borràs que va ser 36 anys bomber, molts dels quals a la caserna del carrer Lleida, actual president de la penya blaugrana Les Tres Xemeneies i amb una intensa vida dedicada al teixit associatiu del barri. L’altre premiat va ser el Foment Excursionista de Barcelona pel seu centenari i el seu arrelament al barri del Poble-sec.

ENRIC MESTRES

Continua llegint

Societat

Tres anys més d’obres per acabar amb les inundacions

L’Ajuntament posa en marxa la darrera fase per enllestir el col·lector d’aigües pluvials del carrer de Vila i Vilà

Publicat

on

Per

Amb l’objectiu que mai més es repeteixin les imatges de les inundacions a l’avinguda del Paral·lel, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa la tercera i darrera fase de les obres per enllestir el col·lector d’aigües pluvials del carrer de Vila i Vilà. Unes obres que semblen formar part ja del paisatge urbà del barri, però que tenen data d’entrega final: mitjans de 2026. Per tant, els veïns s’hauran de carregar de paciència en pro d’evitar tornar a ser víctimes d’una tempesta torrencial.

La construcció d’aquest col·lector és una de les obres més complexes que s’han dut mai a terme al barri i que aparentment no té cap efecte directe sobre la seva superfície. Hauran sigut 13 anys d’obres i tres alcaldes diferents. En el cas de les obres que comencen ara amb Collboni a la Casa Gran, aquestes estendran la canalització subterrània uns 500 metres: des de la plaça de la Bella Dorita fins al carrer de Palaudàries. Val a dir, però, que quan van començar a treballar les màquines en aquest sector la previsió era que el col·lector arribés a estar enllestit al cap de tres anys. Per tant, encara és plausible que la seva execució es pugui retardar més enllà del 2026. En total està previst que suposi una inversió municipal de 18,85 milions d’euros.

Afectacions a la vida

Més enllà de les molèsties clàssiques que comporten les obres, com la pols o el soroll, en el cas de les obres del col·lector se sumen les afectacions al trànsit, amb talls parcials o la pèrdua de places d’aparcament. De fet, a partir de l’any vinent, s’espera que els problemes de mobilitat en el tram afectat per l’obra s’incrementin un punt més, ja que els operaris començaran la fase més delicada. En tot cas, però, les mesures que es duran a terme s’avisaran setmanes abans d’executar les perforacions més profundes.

 

Continua llegint

Societat

Ja és Nadal al Poble-sec

Gràcies a la participació de les entitats del barri els poblesequins podran gaudir d’un Nadal carregat d’il·lusió i esperança

Publicat

on

Desembre arriba amb un toc màgic, omplint el barri de llums, que il·luminen cada racó, i cançons nadalenques que ens recorden la importància de la unió i solidaritat. La màgia del Nadal resideix en la rellevància de la bondat i la pau, i ens ofereix un instant de pausa per celebrar l’esperit de l’amor compartit. Tot i això, desafortunadament, no tots els veïns poden gaudir d’una taula plena de menjar o d’una llar on refugiar-se del fred. Per això, com cada any, les entitats i associacions del barri, i amb l’empenta de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, han organitzat diverses campanyes per garantir a tot el veïnat un Nadal per recordar.

Nadal Solidari

Gràcies al Nadal Solidari, iniciativa possible per la col·laboració de les parròquies del Poble-sec, Càritas, Compartim Poble-sec, l’associació Els Amics de la Plaça de Santa Madrona i Bona Voluntat en Acció, des del 20 de novembre i fins al 18 de desembre, es fomenta la participació del veïnat en una campanya de recollida d’aliments bàsics, productes d’higiene personal i material escolar nou. Aquesta col·lecta té com a objectiu ajudar les famílies més necessitades del barri. Els poblesequins poden contribuir amb les seves aportacions apropant-se als diversos punts de recollida com: les parròquies, la Biblioteca Francesc Boix, els centres cívics, les escoles i els instituts del Poble-sec. Segons la Laura Lop, veïna del barri, cada Nadal és millor que el darrer. A més, destaca la importància d’aquestes accions i el vincle que es crea entre tot el veïnat.

Tota la mainada amb regals

D’altra banda, i tenint en compte la il·lusió dels més petits, també es demana als veïns i veïnes la seva col·laboració per a fer possible la recollida de joguines. Aquestes han de ser noves i es poden portar al Centre Cívic El Sortidor, la seu de Bona Voluntat en Acció, les parròquies del barri, el casal de Concòrdia, la seu dels Castellers i a la mateixa seu de la Coordinadora, fins al 5 de gener. A posteriori, un grup de voluntaris es dedicarà a classificar les joguines en lots, i aquests seran distribuïts entre 300 i 400 famílies amb nens i nenes del Poble-sec.

Activitats i la Patge Estel

Com en altres anys, hi haurà la fira de Nadal a la plaça del Molino i el dia 4 de gener es farà tot un seguit d’activitats infantils amb tallers, xocolatades, photocall, pintacares, diables i tabalers a les places del Sortidor, del Molino, dels Ocellets i de Santa Madrona, tot això de 17.30 a 20h. Aquest mateix dia 4 de gener la Patge Estel recollirà les cartes dels nens i nenes per al Reis a la plaça de Santa Madrona, d’11.30 a 13.30 i de 20 a 21.30h. Tot indica que aquest any serà molt especial.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2021