Connecta amb nosaltres

Societat

Marxa enrera en la pacificació de l’entorn de l’escola Sant Francesc Xavier

L’espai s’ha convertit en un focus d’incivisme, inseguretat i celebració de botellots a les tardes i nits

Publicat

on

Sis mesos després de la pacificació de l’entorn de l’escola Sant Francesc Xavier, l’Ajuntament de Barcelona, l’escola i els veïns del carrer de la Bòbila han decidit fer marxa enrere. La raó: la conversió de l’espai durant les tardes i nits en un focus de conflictes amb consum d’alcohol i drogues inclosos, expliquen les parts afectades. Malgrat tot, però, el mobiliari no es desmuntarà completament: únicament es retiraran les travesses on seuen la vintena de joves que s’han apropiat d’aquest tram de carrer.

“La proposta que ens ha presentat l’Ajuntament ens agrada, perquè només retira les travesses de fusta i permet la reobertura del carrer al trànsit”, valora el president de l’AVV del Poble-sec, Sergi Gàzquez. De fet, la circulació dels cotxes passarà a ser flexible, ja que s’ha dotat a l’escola de la potestat per obrir o tancar el carrer quan ho consideri necessari mitjançant l’ús d’unes pilones portàtils, explica. “Provarem a veure com funciona tot amb la retirada de les zones d’estada i més endavant analitzarem l’evolució del conflicte”, afegeix el representant veïnal.

Una pacificació que no ha funcionat

“De vegades en una ciutat proves coses amb la millor de les intencions i després s’ha de veure si has aconseguit l’objectiu o no”, considera en declaracions a ZONA SEC la regidora de Sants-Montjuïc, Raquel Gil. “En aquell espai els veïns i l’escola ens han avisat que passen coses que no passaven abans, pel que no ens tanquem a revertir la situació si això ha de solucionar el problema”, afegeix en referència a l’incivisme i la inseguretat que ha generat aquest entorn pacficiat. A parer de Gil “ens equivocaríem si ens capfiquem a mantenir una cosa que no funciona… i que genera incomoditats i situacions d’incivisme greu”.

El mateix grup d’incívics

Si bé els agents veïnals i comercials implicats celebren la mesura pressa, Gàzquez recorda que el desmuntatge dels bancs no solucionarà completament el problema: “Aplicar només aquesta mesura el que farà és desplaçar el grup de gent i la seva activitat a un altre indret; el que volem és una feina intensiva de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana per atacar d’arrel el problema”. De fet, rememora que aquest mateix grup mesos enrere estava instal·lat a la plaça de Pere Franquesa on també celebraven botellots i generaven molèsties. “Al baixar fins a l’entorn pacificat la seva activitat s’ha fet molt més visible”, sintetitza Gàzquez.

Una baralla, el darrer conflicte

Precisament a mitjans d’octubre aquest espai va ser l’escenari d’una batalla campal on diferents persones no van dubtar a fer servir cadires, taules o pals de criquet com a armes llancívoles. Una situació que veïns, entitats, escola i comerciants esperen que no es torni a repetir amb les correccions que aplicarà l’Ajuntament.

Continua llegint

Societat

El Cementiri de Montjuïc estrena un espai interconviccional

Publicat

on

Per

Amb l’objectiu d’adaptar-se a una bona part de les comunitats religioses que fins ara no tenien els serveis funeraris que anhelaven, el Cementiri de Montjuïc ha reformat la primera i única sala interconviccional de la ciutat. Un espai amb capacitat per a 80 persones on familiars i amics del difunt podran dur a terme les tradicions culturals i religioses que fins ara no podien executar.

La nova instal·lació permetrà fer el rentat ritual de les persones difuntes, així com el rentat de peus dels assistents (ablucions). A més, compta amb una sala d’actes, on es podran fer els recolliments amb oracions i lectures de manera reservada. “També disposa de sistemes audiovisuals per tal de poder projectar imatges i vídeos en record de la persona difunta”, detallen des de l’Ajuntament de Barcelona.

890.000 euros
Si bé aquest espai ja havia funcionat al Cementiri de Montjuïc, és ara quan podrà acollir les diferents maneres d’acomiadar els difunts de la resta de comunitats religioses. Al cap i a la fi, el seu disseny és fruit del diàleg de les administracions amb els representants de les diferents comunitats. En total, la reforma integral de l’espai ha suposat una inversió de 890.000 euros.

Segons la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida, “aquest espai no només representa un avanç en la gestió dels cementiris, sinó també un pas significatiu cap a una societat més inclusiva, respectuosa i cohesionada”. Pel que fa a les comunitats jueves i musulmanes, aquestes ja disposen de recintes específics per a enterrar els seus difunts a Collserola.

Continua llegint

Societat

L’escola Mossèn Jacint Verdaguer presenta oficialment el seu Gegantó al barri

Cinta és el resultat de la proposta creativa que els alumnes de l’escola van presentar a l’inici del curs

Publicat

on

El passat divendres 31 de maig, l’escola Mossèn Jacint Verdaguer va viure una jornada molt especial amb la presentació de Cinta, el gegantó creat pels alumnes, famílies i professorat durant tot el curs escolar.

Cinta, el gegantó de l’escola, va ser presentat oficialment al públic. El Quimet, el gegantó del Poble-sec, va donar-li la benvinguda en una trobada emocionant. A més de la presentació, Cinta i les torrasses van ballar junts al ritme d’una cançó, que tenia un esperit especial per a l’ocasió.

Un projecte comunitari

Aquest projecte ha estat un exemple de col·laboració a molts nivells, gràcies a la participació activa del professorat, alumnes i famílies. Des del disseny del gegantó fins als capgrossos, tots han aportat la seva creativitat i esforç. Les famílies han estat especialment involucrades en la confecció dels vestits, organitzant tallers de costura que han resultat ser tot un èxit. Aquestes activitats han donat lloc a nous tallers i han fomentat un sentit de comunitat i col·laboració entre tots els participants.

Apadrinament del Quimet

La colla gegantera del barri, amb el Quimet al capdavant, ha apadrinat el nou gegantó de l’escola, donant suport i assessorament durant tot el procés de construcció que va començar en el mes de gener. L’objectiu era crear un gegantó que representés l’esperit del Poble-sec i, al mateix temps, la identitat de l’escola.

La festa va comptar amb una alta participació de tota la comunitat educativa. Alumnes, famílies, professorat i veïns es van congregar per celebrar aquest esdeveniment tan especial. Els gegants presents es van convertir en espectadors de luxe de la presentació i del ball de Cinta i les torrasses.

L’acte va ser una festa i una demostració del poder de la col·laboració i la creativitat, deixant una empremta inesborrable en tots els participants i assistents. La creació de Cinta no només ha enriquit el patrimoni cultural de l’escola, sinó que també ha enfortit els llaços comunitaris, deixant un llegat que segurament perdurarà durant molt de temps.

Continua llegint

Societat

El nou Parc de les Tres Xemeneies, enllestit

La zona reformada acull una pista de bàsquet, un gimnàs exterior i una nova guingueta per dinamitzar l’espai

Publicat

on

Per

Després de sis mesos d’obres i una inversió de 367.000 euros, l’Ajuntament de Barcelona ha enllestit el nou Parc de les Tres Xemeneies. Una intervenció, contextualitzada en el Pla de Barris que ha permès dotar a l’espai amb una pista de bàsquet central, nous bancs i un gimnàs a l’aire lliure. Segons es desprèn de la presentació del consistori, la reforma busca revertir les dinàmiques que desenvolupaven alguns usuaris a la zona.

L’actuació, dissenyada per l’estudi d’arquitectura Leku Studio, ha recollit les peticions del veïnat en el procés participatiu que va identificar els principals dèficits i les prioritats. De fet, la intervenció ha primat la millora de la permeabilitat per als vianants mitjançant l’eliminació de les barreres arquitectòniques i, a la vegada, enderrocant aquells elements que creaven cantonades sense visibilitat. Un exemple és el mur on alguns artistes desenvolupaven art urbà, el qual s’ha reubicat dins la nova plaça.

L’esport, eix central de la nova plaça

Cal posar de relleu que la nova pista de bàsquet s’ha decidit instal·lar-la al centre de la plaça, tal com havien demanat els veïns. Una centralitat que, a més, permetrà que es pugui fer servir la plaça per a noves activitats, com ara la celebració de concerts. A més, al seu voltant s’ha instal·lat el gimnàs a l’aire lliure amb opcions perquè tothom pugui fer exercici.

Les taules ping-pong s’han renovat i reinstal·lat en un nou espai i també s’han pintat diferents grafismes per incentivar noves pràctiques esportives, com l’atletisme. Pel que fa al mobiliari urbà (bancs, cadires i taules de pícnic), aquest també és nou en la seva totalitat. Per últim, destacar que al costat de l’àrea de joc infantil s’ha instal·lat una guingueta.

Una primera passa

Cal emfatitzar que aquesta no és l’única reforma prevista als entorns de la plaça de les Tres Xemeneies. Més aviat, és la prèvia respecte al que l’Ajuntament té previst executar amb la promotora de les oficines que s’encabiran als antics edificis. Un espai que, a banda d’acollir noves empreses, també suposarà l’aterratge del Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona (CECOR) a la plaça de les Tres Xemeneies.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024