“Durant una pila d’anys només ens han fet el centre cívic, ens han posat unes jardineres i quatre cadires, res més”. Amb aquesta contundència s’expressa el president de l’AVV de la Font de la Guatlla-Magòria, Lluís Maté, sobre l’oblit institucional que asseguren patir. De fet, explica que fins i tot alguna de les darreres intervencions que s’han fet des de l’Ajuntament no han estat consensuades amb el veïnat, com les pacificacions del passat mandat: “Els vam dir que no volíem les jardineres, que en aquell espai ja jugaven els nens, i ara no poden jugar com abans perquè són tan grans que es poden picar i fer-se mal”.
Cal tenir en compte que la Font de la Guatlla és un dels barris més petits de Barcelona, amb poc més de 10.000 habitants. Ancorat entre la muntanya de Montjuïc, els pavellons que envolten el MNAC i la Gran Via, els seus veïns han de desplaçar-se per a serveis tan essencials com l’assistència mèdica. “No tenim cap facilitat, de fet el nostre centre cívic ha de ser dels que fa un horari més extens perquè és l’únic lloc on els veïns poden fer activitats”, apunta Maté. Un edifici que, malgrat tenir ja 30 anys, mai es va dissenyar per satisfer les necessitats dels seus usuaris: “És molt maco, però per la seva configuració i com és per dins, es fa molt difícil de vegades quadrar activitats”, afegeix.
Intervencions municipals
Malgrat les crítiques del líder veïnal a la classe política “que ens promet bones paraules, però que després se les emporta el vent”, des de l’Ajuntament asseguren treballar des de fa setmanes en una sèrie de noves actuacions per al barri. Segons assenyalen fonts del consistori a ZONA SEC, en el Pla d’Inversions Municipal (PIM) està prevista una partida de fins a quatre milions d’euros “per arreglar els carrers, talussos, murs i altres espais”.
A més, durant aquest mandat, l’Ajuntament també té previst “fer una actuació de més abast i impacte en els carrers del Turó, tal com fa temps que demanen els veïns”, admeten. En aquest cas, la partida prevista per millorar la vida d’aquest sector de veïns és de tres milions, als quals caldrà sumar un milió més per tota una sèrie d’arranjaments i millora d’altres vies del barri.
Per últim, l’administració local també preveu millorar l’enllumenat d’algunes zones, corregir problemes d’accessibilitat en algunes voreres i generar entorns amb major percepció de seguretat. “Properament, s’iniciaran els estudis que avaluïn l’encaix i viabilitat de les diferents peticions veïnals, així com el programa funcional que es pugui incloure”, asseguren. Unes trobades que, en tot cas, “seran la primera peça per a la redacció del projecte i licitació de les obres”.
Una font en el record
Malgrat que el barri rep el nom de Font de la Guatlla, la realitat és que aquesta font forma part de la història. “Fa molts anys que no existeix, on estava es va posar una empresa de construcció pel fet de poder extreure aigua amb facilitat i se la van apropiar”, recorda el president de l’entitat veïnal. Un cop l’empresa va tancar, la font ja no la van poder tornar a trobar. “Ara tenim una font normal en una placa dedicada a la memòria de l’antiga font, però aquí no queda res”, resumeix Maté.