El projecte “Fem pinya, fem barri”, impulsat per la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, ha sigut el guanyador de la Convocatòria d’Ajuts a Iniciatives Socials i Projectes Especials Covid-19 del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya. Aquest projecte ha estat possible gràcies al treball conjunt d’entitats tan importants del barri com Bona Voluntat en Acció, Parròquies del Poble-sec, la Fundació Pere Tarrés (centre socioeducatiu del Poble-sec), la Casa de la Premsa, Associació de Comerciants del Poble-sec, la BiblioMusiCineteca i els Castellers del Poble-sec.
Un projecte divers
Se l’ha premiat, per ser, primer de tot, el projecte més puntuat i valorat pel conjunt del jurat. Per ser clau i promoure el treball en xarxa i col·laboratiu entre el teixit associatiu, que pretén procedimentar per tal que sigui sostenible en el temps, en coherència amb els objectius i amb els resultats esperats. Per la seva dimensió comunitària a l’hora d’abordar la vulnerabilitat de veïns i veïnes del barri, agreujada per la pandèmia i arribar a un nombre important de persones destinatàries i beneficiàries. Perquè està compromès a solucionar les necessitats bàsiques i, alhora, fer una tasca educativa i de consolidació de l’ajuda mútua i el treball en xarxa entre les organitzacions i les veïnes i veïns del barri. I, per últim, perquè té en compte les aportacions, la filosofia de la disciplina i la professió de l’Educació Social en el conjunt de la proposta.
El projecte presenta el treball en xarxa d’entitats, en col·laboració amb el veïnat i els serveis socials i de salut, per tal de donar suport a les persones afectades per la crisi social de la Covid-19, responent de manera ràpida i organitzada a les necessitats del veïnat en situació de vulnerabilitat.
Ajudes en tots els camps
El projecte incorpora accions de diversos tipus, com ara:
• Recerca, recollida, emmagatzematge i distribució d’aliments i altres productes de primera necessitat: productes d’higiene personal, de neteja de la llar i material escolar, que impliquen el veïnat, entitats, parròquies i comerços a través de punts de recollida fixos i campanyes de recapte puntuals.
• Recerca i distribució de donacions directes d’empreses, Banc d’Aliments.
• Recapte de diners per adquirir productes i serveis necessaris i prioritaris de manera que es puguin repartir en diferents moments de l’any i segons la necessitat.
• Recerca constant de nous proveïdors/es i col·laboradors/es.
• Pla de treball personalitzat per a cada persona usuària per potenciar la seva igualtat d’oportunitats i la seva autonomia, més enllà de la cobertura de necessitats bàsiques.
• Accions diverses d’atenció directa en situacions d’urgència.
• Difusió i sensibilització del projecte de manera virtual i presencial.
• Coordinació/avaluació continuada mensual del grup motor, i trimestral amb la participació dels serveis socials i de salut de barri, districte i/o ciutat.
Així doncs, com dèiem, el barri del Poble-sec està d’enhorabona, ja que podrà seguir ajudant els veïns i veïnes que més ho necessiten. I això, ens els temps que corren, s’ha de celebrar.
LAURA XAMANÍ
Coordinadora d’Entitats del Poble-sec