Des del 28 de desembre de 2021, el quiosc de la família Alonso està tancat. El seu propietari, Felipe Alonso, que hi treballa des de l’any 1976, ha decidit jubilar-se i està fent gestions per traspassar el negoci. El seu successor és un jove del Poble-sec i obrirà de nou el quiosc durant el mes de febrer.
El quiosc, situat a la plaça del Setge de 1714, és, juntament amb la paradeta de Diverscoop (Paral·lel, 91), un dels últims establiments tradicionals del barri. La resta de quioscos han anat desapareixent amb els anys i la seva funció ha estat heretada pels estancs i les papereries.
Com explica Felipe Alonso, això és així perquè combinar un negoci propi –de llibres, souvenirs, tabacs, joguines…– amb la venda de diaris i revistes és una de les poques maneres que fan rentable aquesta feina ja que els ingressos que s’obtenen del producte periodístic són insuficients.
El quiosquer expressa que, entre setmana reben un 20% de beneficis bruts de la venda, que incrementa a un 25% els diumenges. Aquesta quantitat, una vegada s’apliquen els impostos pertinents, queda reduiïda a “una miseria”, cosa que ha provocat el tancament de molts quioscos. Alonso critica també les empreses de distribució a domicili que utilitzen els mitjans i reivindica que estan substituint la seva tasca.
El quiosc com a actor social
Aquesta és una tasca que, a més de proporcionar uns ingressos per viure, fomenta la cohesió i la coneixença dels veïns i les veïnes del barri. De fet, és gràcies al quiosc que Felipe Alonso ha esdevingut un personatge molt conegut i estimat al barri. Per la seva cura i amabilitat, el 2018, va rebre el Premi Poble-sec, i per defensar uns veïns davant d’un robatori, la Generalitat li va fer entrega de la medalla al Mèrit Policial el mateix any.
El quiosquer posa en valor els vincles d’amistat que ha creat al barri i recorda que en els seus inicis hi havia més de 40 comerços a la plaça del Setge amb qui conversar; ara, en canvi, “ja no hi ha ningú”.
Cooperativa Diverscoop
Per recuperar aquesta essència la Cooperativa Diverscoop, formada per persones amb diversitat funcional, s’encarrega des de fa un parell d’anys de reobrir quioscos en dessús. És el cas de la parada de Paral·lel, 91, que inaugurada a principis del 2020 ha recuperat la venda de diaris i revistes.
Als productes tradicionals, l’entitat Diverscoop hi ha afegit obres artesanals elaborades a tallers ocupacionals com ara bosses de tela, punts de llibre o bijuteria. L’objectiu és dinamitzar la comunitat i incorporar una vessant social, integradora i sostenible a aquest tipus de negoci.