Esquivar les grans superfícies comercials i empoderar-se alimentàriament. Aquest és l’objectiu d’un grup d’activistes per la sobirania alimentària que s’ha posat entre cella i cella obrir La Igualitària, un nou economat cooperatiu al Poble-sec. Avui, el col·lectiu ja compta amb el suport tècnic de SomlaClau i la xarxa Cooperasec i el seu objectiu és poder començar a funcionar a partir del mes d’abril. Una fita per la qual necessiten 150 associats.
“La idea sorgeix de la situació que pateix el barri; necessitem un espai de resistència davant la gentrificació”, exposa la coordinadora de l’eix de transició ecosocial de Cooperasec, Chiara Monterotti. Tal com observa, “els preus no deixen de pujar i nosaltres volem assegurar-nos una alimentació sana, sostenible i a un preu just per a nosaltres i per als proveïdors”, argumenta. “L’economat ha de ser un pont directe entre els consumidors socis i els productors, d’aquesta manera assegurem que aquests darrers treballen per un preu digne i, a la vegada, esquivem els intermediaris que inflen els preus”.
A la recerca de socis
Monterotti insisteix que, perquè el projecte pugui continuar endavant, necessiten una massa d’associats estable: “Per poder obrir a l’abril, cap al mes de març necessitarem uns 150 socis”. De fet, per poder comprar a l’establiment serà imprescindible ser soci de la cooperativa, el que suposarà un únic desemborsament inicial de 50 euros i, posteriorment, 20 euros trimestrals. “Qui vulgui provar al principi, però, també podrà comprar a un preu una mica més elevat, com pot passar en altres cooperatives com l’Abacus”, detalla.
Aquests diners, explica, serviran per cobrir els costos del funcionament del local i del seu personal, els quals també estaran sufragats pel preu de venda dels productes. “Hem fet un estudi i hem considerat que al preu base al qual ens ven el producte el proveïdor, afegirem un +20% per cobrir costos”, avança.
Ja tenen local
La idea de la cooperativa de consum és començar a funcionar al local ubicat al número 18 del carrer de Vallhonrat, a tocar del Paral·lel. “És un local de 50 metres quadrats, que no és molt, però ens l’ha ofert a un preu just una veïna que creu en el projecte”, revela la coordinadora de Som la Clau. “Quan la cooperativa sigui més sòlida potser ens plantegem noves possibilitats”.
Què s’hi podrà comprar? “Tindrem més aviat producte alimentari fresc i producte de primera necessitat i higiene, serà evidentment ecològic, local i de temporada, però en el cas dels aliments de primera necessitat no necessàriament haurà de complir tots els requisits anteriors per poder permetre a les persones amb escassos recursos accedir a aquests productes”, sosté. En aquest sentit, mentre que la verdura estarà disponible des del primer dia, creuen que trigaran un temps prudencial en comercialitzar carn pels requisits logístics que comporta.
La Igualitària
Un altre aspecte que l’equip impulsor ja té decidit és el nom de la cooperativa de consum: La Igualitària. “Va ser l’economat més gran i fort que va funcionar entre 1902 i 1936 al Poble-sec, per la qual cosa hem decidit recuperar la seva herència històrica i el seu rol al barri un segle després”. En aquest cas, però, aterrat al segle XXI i prenent com a referència la feina que ja fan altres cooperatives a Barcelona, com la de Sants o el Foodcoop de l’Eixample.
“La nostra idea és que el veïnat torni a ser propietari de la seva alimentació i esquivi l’especulació horrorosa”, sintetitza l’activista. Per acabar de definir el projecte, el grup motor se cita periòdicament en assemblea. En aquest cas, conviden a tot el veïnat interessat a la pròxima trobada que se celebrarà el 26 d’octubre a les 19 h. L’espai de la trobada l’anunciaran properament a través de les xarxes socials.