Connecta amb nosaltres

Societat

Reforma del segle XXI per a Elkano

Publicat

on

El carrer d’Elkano deixarà de ser un carrer prototípic dels anys setanta. Així ho ha confirmat l’Ajuntament de Barcelona, administració que té previst invertir dos milions d’euros a actualitzar tota la columna vertebral del Poble-sec. Les obres començaran aquest mateix 2024 (encara no s’ha concretat la data d’inici, però sí que se sap que s’allargaran un any), i en una segona fase els operaris perllongaran els seus treballs a la plaça del Setge de 1714 (la qual suposarà una inversió d’un milió d’euros més).

A diferència d’altres reformes, on s’ha optat per fer la carretera a una alçada inferior respecte a les voreres, o per la plataforma única en tota la seva extensió, en el cas del carrer d’Elkano l’Ajuntament ha optat per una fórmula híbrida. El tram que va des del carrer de Jaume Fabra i la plaça de las Navas fins a Radas, els vehicles circularan per la mateixa alçada que els vianants, mentre que de Radas en amunt els cotxes circularan per calçada segregada com fins ara. Això sí, en aquest tram els vianants comptaran amb voreres més àmplies, ja que s’eliminarà una de les dues files d’aparcaments de cotxes.

Menys espai per a cotxes i menys aparcaments
En paral·lel, els cotxes també hauran de reduir la velocitat, pel fet que a tots els xamfrans sí que hi haurà plataforma única amb prioritat per als vianants (seran com uns grans ressalts per als vehicles) i la filera d’aparcaments s’anirà alternant d’esquerra a dreta en funció del tram entre carrers. Una ziga-zaga que suposarà l’eliminació pràcticament total de l’àrea verda: de les 57 places actuals només quedaran cinc espais per aparcar.

En canvi, les quatre places de minusvàlids es respectaran i la vintena de places per a motos també quedarà pràcticament igual. Pel que fa a la càrrega i descàrrega, aquesta perdrà 15 metres lineals: dels 65 metres actuals a poc menys de 52 metres. A més, moltes de les actuals places deixaran pas a nous arbres cada 13 metres.

Pel que fa al tram de plataforma única, aquest pràcticament perdrà totes les actuals places d’aparcaments i els espais d’estacionament quedaran reservats a casos concrets, com ara serveis. A més, aquesta filera combinarà l’espai per als vehicles amb arbres protegits, parterres i una millor il·luminació, i comptarà amb el mateix paviment que els carrers adjacents per generar una sensació de continuïtat.

La plaça, per a més endavant
Encara que des del consistori han avançat que la segona fase de les obres suposaran la reforma completa de la plaça del Setge de 1714, val a dir que la seva actualització quedarà per a més endavant i encara no hi ha calendari d’execució. Malgrat tot, el que sí que se sap és com serà aquesta nova plaça.

Tal com ha aprovat el govern municipal, el nou espai s’ha dibuixat amb calçada i voreres al mateix nivell, i els elements i materials seran els mateixos que els del carrer de Radas i els del carrer Concòrdia per tal que l’espai mantingui una uniformitat. A més, el pas dels vehicles es veurà delimitat per elements que evitin la seva invasió a les zones destinades per a vianants i al centre es crearà una clariana que estarà envoltada d’arbres.

L’AVV del Poble-sec, a favor

Des de l’AVV del Poble-sec, el seu president, Sergi Gàzquez, valora positivament el pas de l’Ajuntament a l’hora d’entomar la reforma del carrer d’Elkano. “Des de fa uns quants anys que tenim una llista de carrers a actualitzar i ara ja començava a ser una prioritat fer Elkano”, assenyala. Una obra que, espera, no sigui l’última: “És important que ara no ens aturem i continuem amb les reurbanitzacions de carrers que anys enrere no es van fer, com la part baixa de Concòrdia o el carrer de Mata.

Gàzquez considera que la reforma plantejada suposa “una actualització del carrer al segle XXI”; “una mica en la línia del carrer de Piquer i del que es farà a Vila i Vilà”, compara. En aquest sentit, lamenta que per millorar l’espai públic s’hagin de sacrificar places d’aparcament, però considera que és un mal menor a afrontar davant del problema actual del carrer d’Elkano: “No pot ser que hi hagi trams de voreres on pràcticament no es puguin creuar o avançar dues persones per com són d’estretes, més tenint en compte que és un eix central del barri”.

Lluny de ser un Blai 2.0

Des de l’AVV del Poble-sec consideren pràcticament nul·la la possibilitat que el nou carrer d’Elkano passi a adquirir una dinàmica com la que es va generar a Blai: “A diferència de Blai, per aquí seguiran circulant cotxes i no hi haurà prou espai a les voreres per posar terrasses”, valora el seu president. En tot cas, sí que espera que la reforma permeti revitalitzar comercialment aquest carrer: “El fet que sigui més còmode de passejar pot possibilitat que obrin nous establiments, els quals esperem que siguin comerços amb esperit veïnal”.

Malgrat que el projecte es va presentar als veïns fa més d’un mes, des de la junta de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec encara no s’ha abordat la qüestió, motiu pel qual ha declinat posicionar-se en aquest reportatge. D’altra banda, ZONA SEC tampoc ha aconseguit recollir l’opinió de l’Associació de Comerciants del Poble-sec i el Paral·lel.

Societat

Junts reclama la conservació d’uns rètols històrics trobats a Margarit

Es creu que els anuncis pertanyen a una antiga botiga de queviures, que treballava al barri des de l’any 1877

Publicat

on

El grup municipal de Trias per Barcelona – Junts per Catalunya ha fet una crida per conservar uns rètols històrics descoberts recentment a la façana d’un edifici situat al número 45 del carrer de Margarit, al barri del Poble-sec. Aquests anuncis, que mostren paraules com: “Gran surtido”, “champagne” o “galletas”, es creu que estan vinculats a una antiga botiga de queviures, que operava a la zona l’any 1877.

Els rètols, que van aparèixer durant la reforma de l’edifici, ofereixen una finestra única al passat comercial de la ciutat. Aquesta troballa ha suscitat l’interès tant de veïns com els especialistes del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec (CERHISEC), així com del grup municipal de Junts, el qual ha presentat una sol·licitud formal per instar l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, a documentar i conservar aquestes pintures. Segons la regidora Neus Munté, aquest patrimoni representa una part essencial de la identitat singular de la ciutat i cal preservar-lo per futures generacions. A més, a través de les seves xarxes socials, Munté, en nom del partit polític, ha demanat documentar, mantenir i conservar aquest patrimoni col·lectiu, en una crida a protegir els vestigis comercials d’una Barcelona d’altres temps.

Els anuncis en qüestió podrien tenir més de 116 anys d’antiguitat, ja que segons s’ha esmentat, es podria deduir que aquests rètols pertanyien a una botiga regentada per Juan Costa a partir de 1908. Aquesta troballa aporta informació sobre com era el comerç barceloní de l’època i constitueix un element important per entendre l’evolució de l’economia local del barri.

Aquest no és un cas aïllat. La ciutat de Barcelona ha estat testimoni de nombroses troballes de rètols antics durant reformes urbanístiques, com va ser el cas de cartells dels anys 60 descoberts al metro de Maragall (L5) que anunciaven pel·lícules com Las novias de Fu Manchú i Digan lo que digan. Tot plegat, es tracta de records de dècades enrere que han passat a desaparèixer a mesura que la ciutat s’ha transformat.

Continua llegint

Societat

El ‘Viu Montjuïc’ programa una seixantena d’actes

La majoria de les activitats no requereixen inscripció prèvia, excepte aquelles amb aforament limitat

Publicat

on

Per

La muntanya màgica acollirà el cap de setmana del 5 i 6 d’octubre la quarta edició del Viu Montjuïc. Un esdeveniment que enguany se centrarà en tres eixos: ‘Recordar Montjuïc’, amb activitats i itineraris sobre memòria històrica; ‘Descobrir Montjuïc’, per a donar a conèixer el parc; i ‘Viure Montjuïc’, per a enfortir els vincles entre el veïnat i els visitants. A més, el programa comptarà amb tot un reguitzell d’activitats extraordinàries amb motiu del 25è aniversari del Jardí Botànic.

En total, el públic podrà escollir entre una seixantena d’activitats, entre les quals hi haurà itineraris guiats, teatralitzats i dinamitzats, visites a exposicions, jornades de portes obertes, activitats familiars, concerts i espectacles de teatre i dansa. Tots elles impulsades per més de 50 entitats i equipaments situats en Montjuïc i altres barris.

Entre les activitats programades destaca el Concert A 4 bandes a l’auditori CaixaForum, la celebració del Montjuïc Dansat (una proposta de dansa per a tots els públics en espais interiors i exteriors de la muntanya), i deu itineraris culturals i naturalístics per diferents punts del parc. A més, els Jardins de Joan Brossa acolliran les Fontades Comunitàries (una marató d’activitats i concerts per a tota la família).

Entrada gratuïta

També hi haurà visites guiades a espais com el Teatre Lliure, el Palau Nacional (seu del MNAC), el Jardí Botànic, el Fossar de la Pedrera i el cementiri. La majoria de les activitats no requereixen inscripció prèvia, excepte aquelles amb aforament limitat.

L’esdeveniment està finançat amb l’impost turístic i només la passada edició va atreure a 85.000 persones.

Continua llegint

Societat

L’hort comunitari: un projecte sostenible i veïnal

L’entitat juvenil del barri gestiona l’espai ubicat a la Font Trobada del Passeig de l’Exposició

Publicat

on

D’espai buit a espai amb vida social. L’associació juvenil de barri, Joves Units del Poble-sec ha començat a recollir els fruits de la bona gestió de l’hort de la Font Trobada, situat al Passeig de l’Exposició. La raó: aquest no només proporciona producte fresc, sinó que també s’ha convertit en un espai de trobada i col·laboració per a les famílies del barri.

El responsable de l’hort, Athos Martínez, reconeix que el projecte ha creat un gran vincle entre els veïns. “Li dediquem temps i esforç, però tot és recompensat perquè passem una bona estona tots plegats. Tal com destaca, “els que més gaudeixen són els petits, ja que poden jugar i aprendre coses noves de la natura”. Des de l’organització assenyalen que ja tenen llista d’espera per a poder participar, motiu pel qual han començat a treballar en un segon hort “per ampliar la capacitat i oferir més espai als interessats”.

Un espai per a tothom

Aquest projecte, segons Martínez, és molt més que un lloc per cultivar aliments; és un punt de trobada que fomenta la cohesió social i el benestar comunitari. De fet, demostra que la unió entre veïns pot transformar un petit espai en un gran motor de canvi. El darrer 13 d’agost, l’hort va ser presentat als participants del centre Sant Joan de Déu Serveis Socials, que van rebre com una oportunitat l’opció d’involucrar-se en aquest projecte.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024