Connecta amb nosaltres

Societat

La Casa de la Premsa lluita per tenir un projecte executiu immediatament

Per un mitjà de comunicació van conèixer l’estat del projecte, que no havia avançat

Publicat

on

La Casa de la Premsa va denunciar el darrer mes d’abril els nous endarreriments en la remodelació de l’espai. La veu de l’associació va ser escoltada per part de l’administració, que ràpidament va donar una resposta. Jordi Goñi, president de l’Associació Casa de la Premsa comenta: “El 15 d’abril, un mitjà de comunicació informava de l’estat de la remodelació de l’edifici. Nosaltres ens vam posar molt neguitosos perquè suposàvem que el procés estava més accelerat. A partir d’aquell dia ens vam començar a mobilitzar. Finalment, el 8 de maig, ens van comunicar que tenien una quantitat de diners per fer el projecte executiu. Sentim que hem avançat; tot i que la incertesa continua present”.

Un llarg camí cap a la remodelació
La demanda de rehabilitació de la Casa de la Premsa és una lluita que l’associació porta des de fa gairebé una dècada, tot i que l’edifici porta més temps en desús. Construït el 1929 per allotjar els periodistes de l’Exposició Internacional de Barcelona, l’espai va servir posteriorment com a seu dels caps de la Guàrdia Urbana fins als anys 70, quan va quedar buit i abandonat.

Goñi ha destacat que, tot i haver aconseguit l’avantprojecte i mantenir múltiples reunions amb l’administració, la implementació del projecte s’ha de posar en marxa immediatament. “Ens agradaria que aquest edifici pel seu centenari estigués ja en marxa, que és l’any 29, i estem ja en l’any 24. Si no és possible (la remodelació) seria un fracàs per a Barcelona”, afirma.

Els polítics es posicionen
“Hem rebut 20 visites per part de regidors de l’oposició. Estem oberts a qualsevol grup perquè tots estan a favor d’accelerar el procés al màxim”, expressa Goñi. La regidora del districte de Sants-Montjuïc, Raquel Gil, ha comentat que durant aquest mandat els agradaria començar les obres, però reconeix que es troben encara en la fase de licitació del projecte. Tot i això, insta al veïnat a comprendre que els pressupostos municipals han de repartir-se entre molts projectes de ciutat.

Continua llegint

Societat

L’escola Mossèn Jacint Verdaguer presenta oficialment el seu Gegantó al barri

Cinta és el resultat de la proposta creativa que els alumnes de l’escola van presentar a l’inici del curs

Publicat

on

El passat divendres 31 de maig, l’escola Mossèn Jacint Verdaguer va viure una jornada molt especial amb la presentació de Cinta, el gegantó creat pels alumnes, famílies i professorat durant tot el curs escolar.

Cinta, el gegantó de l’escola, va ser presentat oficialment al públic. El Quimet, el gegantó del Poble-sec, va donar-li la benvinguda en una trobada emocionant. A més de la presentació, Cinta i les torrasses van ballar junts al ritme d’una cançó, que tenia un esperit especial per a l’ocasió.

Un projecte comunitari

Aquest projecte ha estat un exemple de col·laboració a molts nivells, gràcies a la participació activa del professorat, alumnes i famílies. Des del disseny del gegantó fins als capgrossos, tots han aportat la seva creativitat i esforç. Les famílies han estat especialment involucrades en la confecció dels vestits, organitzant tallers de costura que han resultat ser tot un èxit. Aquestes activitats han donat lloc a nous tallers i han fomentat un sentit de comunitat i col·laboració entre tots els participants.

Apadrinament del Quimet

La colla gegantera del barri, amb el Quimet al capdavant, ha apadrinat el nou gegantó de l’escola, donant suport i assessorament durant tot el procés de construcció que va començar en el mes de gener. L’objectiu era crear un gegantó que representés l’esperit del Poble-sec i, al mateix temps, la identitat de l’escola.

La festa va comptar amb una alta participació de tota la comunitat educativa. Alumnes, famílies, professorat i veïns es van congregar per celebrar aquest esdeveniment tan especial. Els gegants presents es van convertir en espectadors de luxe de la presentació i del ball de Cinta i les torrasses.

L’acte va ser una festa i una demostració del poder de la col·laboració i la creativitat, deixant una empremta inesborrable en tots els participants i assistents. La creació de Cinta no només ha enriquit el patrimoni cultural de l’escola, sinó que també ha enfortit els llaços comunitaris, deixant un llegat que segurament perdurarà durant molt de temps.

Continua llegint

Societat

El nou Parc de les Tres Xemeneies, enllestit

La zona reformada acull una pista de bàsquet, un gimnàs exterior i una nova guingueta per dinamitzar l’espai

Publicat

on

Per

Després de sis mesos d’obres i una inversió de 367.000 euros, l’Ajuntament de Barcelona ha enllestit el nou Parc de les Tres Xemeneies. Una intervenció, contextualitzada en el Pla de Barris que ha permès dotar a l’espai amb una pista de bàsquet central, nous bancs i un gimnàs a l’aire lliure. Segons es desprèn de la presentació del consistori, la reforma busca revertir les dinàmiques que desenvolupaven alguns usuaris a la zona.

L’actuació, dissenyada per l’estudi d’arquitectura Leku Studio, ha recollit les peticions del veïnat en el procés participatiu que va identificar els principals dèficits i les prioritats. De fet, la intervenció ha primat la millora de la permeabilitat per als vianants mitjançant l’eliminació de les barreres arquitectòniques i, a la vegada, enderrocant aquells elements que creaven cantonades sense visibilitat. Un exemple és el mur on alguns artistes desenvolupaven art urbà, el qual s’ha reubicat dins la nova plaça.

L’esport, eix central de la nova plaça

Cal posar de relleu que la nova pista de bàsquet s’ha decidit instal·lar-la al centre de la plaça, tal com havien demanat els veïns. Una centralitat que, a més, permetrà que es pugui fer servir la plaça per a noves activitats, com ara la celebració de concerts. A més, al seu voltant s’ha instal·lat el gimnàs a l’aire lliure amb opcions perquè tothom pugui fer exercici.

Les taules ping-pong s’han renovat i reinstal·lat en un nou espai i també s’han pintat diferents grafismes per incentivar noves pràctiques esportives, com l’atletisme. Pel que fa al mobiliari urbà (bancs, cadires i taules de pícnic), aquest també és nou en la seva totalitat. Per últim, destacar que al costat de l’àrea de joc infantil s’ha instal·lat una guingueta.

Una primera passa

Cal emfatitzar que aquesta no és l’única reforma prevista als entorns de la plaça de les Tres Xemeneies. Més aviat, és la prèvia respecte al que l’Ajuntament té previst executar amb la promotora de les oficines que s’encabiran als antics edificis. Un espai que, a banda d’acollir noves empreses, també suposarà l’aterratge del Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona (CECOR) a la plaça de les Tres Xemeneies.

Continua llegint

Societat

Reforma del segle XXI per a Elkano

Publicat

on

El carrer d’Elkano deixarà de ser un carrer prototípic dels anys setanta. Així ho ha confirmat l’Ajuntament de Barcelona, administració que té previst invertir dos milions d’euros a actualitzar tota la columna vertebral del Poble-sec. Les obres començaran aquest mateix 2024 (encara no s’ha concretat la data d’inici, però sí que se sap que s’allargaran un any), i en una segona fase els operaris perllongaran els seus treballs a la plaça del Setge de 1714 (la qual suposarà una inversió d’un milió d’euros més).

A diferència d’altres reformes, on s’ha optat per fer la carretera a una alçada inferior respecte a les voreres, o per la plataforma única en tota la seva extensió, en el cas del carrer d’Elkano l’Ajuntament ha optat per una fórmula híbrida. El tram que va des del carrer de Jaume Fabra i la plaça de las Navas fins a Radas, els vehicles circularan per la mateixa alçada que els vianants, mentre que de Radas en amunt els cotxes circularan per calçada segregada com fins ara. Això sí, en aquest tram els vianants comptaran amb voreres més àmplies, ja que s’eliminarà una de les dues files d’aparcaments de cotxes.

Menys espai per a cotxes i menys aparcaments
En paral·lel, els cotxes també hauran de reduir la velocitat, pel fet que a tots els xamfrans sí que hi haurà plataforma única amb prioritat per als vianants (seran com uns grans ressalts per als vehicles) i la filera d’aparcaments s’anirà alternant d’esquerra a dreta en funció del tram entre carrers. Una ziga-zaga que suposarà l’eliminació pràcticament total de l’àrea verda: de les 57 places actuals només quedaran cinc espais per aparcar.

En canvi, les quatre places de minusvàlids es respectaran i la vintena de places per a motos també quedarà pràcticament igual. Pel que fa a la càrrega i descàrrega, aquesta perdrà 15 metres lineals: dels 65 metres actuals a poc menys de 52 metres. A més, moltes de les actuals places deixaran pas a nous arbres cada 13 metres.

Pel que fa al tram de plataforma única, aquest pràcticament perdrà totes les actuals places d’aparcaments i els espais d’estacionament quedaran reservats a casos concrets, com ara serveis. A més, aquesta filera combinarà l’espai per als vehicles amb arbres protegits, parterres i una millor il·luminació, i comptarà amb el mateix paviment que els carrers adjacents per generar una sensació de continuïtat.

La plaça, per a més endavant
Encara que des del consistori han avançat que la segona fase de les obres suposaran la reforma completa de la plaça del Setge de 1714, val a dir que la seva actualització quedarà per a més endavant i encara no hi ha calendari d’execució. Malgrat tot, el que sí que se sap és com serà aquesta nova plaça.

Tal com ha aprovat el govern municipal, el nou espai s’ha dibuixat amb calçada i voreres al mateix nivell, i els elements i materials seran els mateixos que els del carrer de Radas i els del carrer Concòrdia per tal que l’espai mantingui una uniformitat. A més, el pas dels vehicles es veurà delimitat per elements que evitin la seva invasió a les zones destinades per a vianants i al centre es crearà una clariana que estarà envoltada d’arbres.

L’AVV del Poble-sec, a favor

Des de l’AVV del Poble-sec, el seu president, Sergi Gàzquez, valora positivament el pas de l’Ajuntament a l’hora d’entomar la reforma del carrer d’Elkano. “Des de fa uns quants anys que tenim una llista de carrers a actualitzar i ara ja començava a ser una prioritat fer Elkano”, assenyala. Una obra que, espera, no sigui l’última: “És important que ara no ens aturem i continuem amb les reurbanitzacions de carrers que anys enrere no es van fer, com la part baixa de Concòrdia o el carrer de Mata.

Gàzquez considera que la reforma plantejada suposa “una actualització del carrer al segle XXI”; “una mica en la línia del carrer de Piquer i del que es farà a Vila i Vilà”, compara. En aquest sentit, lamenta que per millorar l’espai públic s’hagin de sacrificar places d’aparcament, però considera que és un mal menor a afrontar davant del problema actual del carrer d’Elkano: “No pot ser que hi hagi trams de voreres on pràcticament no es puguin creuar o avançar dues persones per com són d’estretes, més tenint en compte que és un eix central del barri”.

Lluny de ser un Blai 2.0

Des de l’AVV del Poble-sec consideren pràcticament nul·la la possibilitat que el nou carrer d’Elkano passi a adquirir una dinàmica com la que es va generar a Blai: “A diferència de Blai, per aquí seguiran circulant cotxes i no hi haurà prou espai a les voreres per posar terrasses”, valora el seu president. En tot cas, sí que espera que la reforma permeti revitalitzar comercialment aquest carrer: “El fet que sigui més còmode de passejar pot possibilitat que obrin nous establiments, els quals esperem que siguin comerços amb esperit veïnal”.

Malgrat que el projecte es va presentar als veïns fa més d’un mes, des de la junta de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec encara no s’ha abordat la qüestió, motiu pel qual ha declinat posicionar-se en aquest reportatge. D’altra banda, ZONA SEC tampoc ha aconseguit recollir l’opinió de l’Associació de Comerciants del Poble-sec i el Paral·lel.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024