Els grups polítics municipals de l’Ajuntament de Barcelona estan consensuant el Pla d’Acció sobre Drogues de Barcelona 2013-2016, que s’ha d’aprovar al consell plenari del 18 d’octubre, i que inclou el futur del CAS (Centre d’Atenció Sociosanitària) Baluard.
El passat 16 de juliol l’equip de govern de CiU havia de presentar al plenari aquest pla, però l’oposició va demanar que es tragués de l’ordre del dia en veure que aquest contemplava el tancament de la narcosala, mesura que no s’havia consensuat i que no compartien. Des de l’Ajuntament van assegurar després que l’equipament d’atenció als drogodependents no es volia tancar, sinó traslladar.
Entrada de la sala Baluard/ Ana Inés Fernández
Llums i ombres de l’equipament
Baluard, situat a la muralla de Drassanes, és un equipament tan necessari com conflictiu, que provoca tota mena de reaccions al seu entorn. D’una banda, veïns de la zona (inclosos els del Poble-sec) es queixen de problemes de convivència. De l’altra, hi ha persones i entitats que valoren per sobre d’aquest fet la tasca que es realitza en atendre als toxicòmans, i en minimitzar l’impacte que produeix el seu consum.
Segons dades de l’Agència de Salut Pública (ASPB), a les instal·lacions de Baluard es van atendre el darrer any 2.000 usuaris i des que es va posar en marxa el servei l’any 2004 s’ha reduït en un 82% el nombre mensual de xeringues recollides a Ciutat Vella, que ha passat de 6.000, a 1.100 en l’actualitat. Des de l’ASPB asseguren haver registrat una baixada lenta i progressiva d’usuaris, que els fa assegurar que l’existència de la sala no fa augmentar la demanda, tal i com afirmen alguns veïns i entitats de la zona.
Zona de consum de la sala Baluard/ ASPB.CAT
El personal tècnic de Baluard tampoc no contempla la possibilitat d’un tancament, ben al contrari, sol·licita un espai més ampli i equipat on poder atendre tots els usuaris i les seves necessitats amb majors garanties.
També s’ha oposat al tancament de la sala la FAVB (Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona), que demana el seu manteniment mentre no hi hagi a Ciutat Vella un altre equipament que doni resposta a la problemàtica de les drogodependències. La FAVB, a més, denuncia en un comunicat que va difondre dies després que transcendís la noticia del possible tancament de la sala, que aquesta mesura sembla atendre la voluntat del consistori d’afavorir el turisme al districte, tal i com denoten les modificacions del Pla d’Usos de Ciutat Vella.
El trasllat del centre, una bona opció
El que sembla que acceptarien tots els implicats és el trasllat de la sala a una xarxa o parc sanitari. Des de l’ASPB asseguren que així podrien donar un servei més complert d’atenció mèdica, psicològica i social.
Tot i així, en cas que s’aprovés el trasllat de la sala, caldria veure els espais disponibles a prop de l’actual per tal que poguessin mantenir la mateixa àrea d’acció i evitar que la zona quedés desatesa. Ara per ara, però, no hi ha previst explícitament cap espai on es pogués traslladar l’equipament.
Marta Tello
Interior de la sala Baluard/ ASPB.CAT
Notícies relacionades:
CiU y PP pactan cerrar la narcosala de Drassanes (La Vanguardia)