El xoc de legitimitats entre l’escola Jacint Verdaguer i els apagafocs acaba amb final feliç per ambdues parts, que veuen complides les seves demandes
@molina_jordi / Els Bombers de Barcelona tindran la joia per la que porten lluitant molts anys. Sobretot alguns companys de la Plataforma per la Defensa del Patrimoni Històric dels Bombers de Barcelona (PDPHBB) que, com el caporal Víctor Dobaño, encara no s’ho creuen: “Sentim una felicitat extrema”. El primer trimestre del 2016 estarà enllestida la rehabilitació de l’antiga caserna de bombers situada al carrer Lleida, que passarà a ser el Parc de Prevenció, un espai multifuncional que servirà de museu, però que sobretot estarà destinat a la formació i la divulgació de la prevenció d’incendis.
A la dreta, el futur Parc de la Prevenció, a l’esquerra l’escola Jacint Verdaguer
La divulgació de les mesures de precaució anirà dirigida, sobretot, als escolars. A més, l’edifici acollirà el Museu de Bombers, que reobrirà les seves portes després que l’any 2009 s’enderroqués el Parc de l’Eixample. L’espai servirà per preservar el patrimoni cultural, per exposar peces de gran valor històric i per aproximar a la ciutadania la figura del cos de bombers, que suma 180 anys d’història a la ciutat. El nou Parc de la Prevenció acollirà, també, el Casal dels Bombers, punt de trobada per a tots els bombers, sobretot els jubilats.
El culebrot que acompanya la conquesta dels apagafocs és indestriable de l’escola Jacint Verdaguer, a tocar de l’antiga caserna. I és que els problemes d’espai del centre educatiu s’havien de resoldre, inicialment, fent ús de l’emblemàtic edifici que, al seu torn, suposava una icona irrenunciable pels bombers. “Després que el problema s’enquistés, el canvi de govern a l’Ajuntament va ajudar a agilitzar la solució del problema”, explica Dobaño. Finalment, la Fira de Barcelona va cedir uns espais a l’escola i els bombers van poder recuperar la caserna. “No podíem la deixar perdre després que anés a terra el Parc de l’Eixample”, recorda el caporal, que es refereix al solar que va quedar al carrer Provença com “el solar de la vergonya”.
Per la seva part, l’ecola Jacint Verdaguer tindrà un edifici nou a finals de l’estiu de 2015 dotat d’un gimnàs i vestidors nous, amb capacitat per convertir-se amb sala d’actes. Un any després, el setembre de 2016, s’haurà completat la rehabilitació de l’edifici antic. Amb l’obra, pendent d’adjudicació, s’espera que d’aquí a dos cursos l’escola hagi superat tots els problemes d’espai.
Un edifici únic
La caserna data de 1929 és la més antiga que es conserva a Espanya i té un important valor arquitectònic. L’edifici va funcionar com a parc de bombers fins l’any 2000, quan va entrar en declivi. L’edifici té dos pisos d’alçària i una dimensió de planta de 24×24 metres. Està estructurat al voltant d’un a peça central de doble altura i coberta a dues aigües amb celobert on s’ubicaven els vehicles operatius. La resta de dependències s’articulen en forma d’‘U’ al voltant d’aquest espai amb una superfície total és de 1.081 m2.
Articles relacionats
El Jacint Verdaguer somriu, l’Ajuntament compleix