Connecta amb nosaltres

Societat

Tancats pels drets de les persones migrades

A través d’una tancada indefinida exigeixen que es flexibilitzi la llei d’estrangeria, denuncien el racisme institucional i reclamen una acollida real

Publicat

on

El passat diumenge 27 de maig el centre de Barcelona es va omplir de consignes contra el racisme en una multitudinària manifestació en què van participar col·lectius i veïns de diferents barris. Aquesta concentració és només la punta de l’iceberg d’un moviment que, des de fa molts anys, reclama una millora dels drets de les persones migrades i refugiades. La darrera gran acció que han emprès és una tancada a l’Antiga Escola Massana, on més d’una trentena de persones viuen i es reuneixen a diari des del 21 d’abril per exigir la derogació de la Llei d’Estrangeria.

Denuncien el racisme institucional, que “es fa palès quan no s’atorguen cites prèvies per a qualsevol dels tràmits d’estrangeria” i demanen la fi de les restriccions per aconseguir o renovar els papers sense contracte de treball: “És un peix que es mossega la cua perquè no podem accedir a contractes laborals sense papers i no podem obtenir els papers sense un contracte de mínim un any i 40 hores”, lamenta l’Ibrahim Oumouhou, membre de Cornellà Sense Fronteres i un dels impulsors de la tancada. L’Ibrahim explica que bona part de les persones migrades es dediquen a treballar “durant 12 o 14 hores al dia” en tasques de la llar, cura de les persones, agricultura o construcció, àmbits en els quals, en la majoria de casos, no tenen accés a contractes laborals com els que exigeix l’administració per facilitar-los la nacionalitat.

Un altre dels punts amb què treballa la tancada és la nacionalitat sense examen: “Tot i portar 10 anys de residència, se’ns imposen exàmens impossibles per aconseguir la nacionalitat”, explica l’Ibrahim. “Nosaltres estem a favor de que els immigrants aprenguem el català però aquestes proves no tenen fonament perquè no s’ajusten a la realitat”, continua.

Violència masclista

Des del 2009, algunes dones marroquines que han treballat com a jornaleres als camps de maduixes d’algunes localitats han denunciat situacions d’explotació, d’abusos i de violacions. Fa unes setmanes, la Fiscalia de Huelva ha iniciat una investigació per esbrinar els possibles casos d’abusos laborals i sexuals a temporeres immigrants que treballen a Huelva durant la campanya de recol·lecció de la maduixa. Una de les afectades va posar una demanda denunciant que un capatàs la va obligar a mantenir relacions sexuals. Així doncs, una de les reivindicacions fonamentals dels membres de la tancada és que es prenguin mesures per a la prevenció de la violència masclista que pateixen les dones migrants i refugiades: “Les violències que afrontem no es limiten a l’àmbit afectiu, estan travessades pel racisme institucional i social que vivim quotidianament”, denuncien.


Reunió amb Quim Torra

El darrer manifest que ha impulsat el col·lectiu El Racisme ens Tanca ja ha estat signat per més de 400 persones i també al Poblenou i a Badalona diverses persones han ocupat espais per reclamar canvis en la legislació actual. El passat 2 de juny, el president Quim Torra va visitar la tancada en el que va ser el seu primer acte de govern. Durant la trobada, es van exposar les demandes i el president va plantejar, com a primera mesura, la creació d’una comissió de seguiment per exposar al Parlament de Catalunya aquestes peticions. Els participants a la tancada expliquen que va ser una primera presa de contacte satisfactòria i ara esperen que, tant el president com l’alcaldessa Ada Colau, es tornin a reunir amb ells per determinar els propers passos a seguir.

Continua llegint

Societat

Llibres i versos marcaran la Diada de Sant Jordi local

La Fira que aplega entitats i botiguers es tornarà a celebrar a la plaça del Molino

Publicat

on

Per

Al Poble-sec, la Diada de Sant Jordi no serà una jornada qualsevol: serà una afirmació cultural. La Coordinadora d’Entitats del barri prendrà les regnes i desplegarà la Fira del Llibre i de la Rosa, que el 24 d’abril transformarà la plaça del Molino, de 9 a 20 hores, en un mosaic de paraules i pètals. Llibreries arrelades al territori i entitats locals s’hi aplegaran per teixir una trobada que va més enllà del simple intercanvi comercial: serà un acte de memòria col·lectiva, un recordatori que la cultura no només es consumeix, sinó que es viu des dels carrers.

Per la seva banda, el Centre Cívic El Sortidor elevarà l’aposta amb una programació que entrellaçarà passat i futur. El 24 d’abril, a les 18.30 hores, Òmnium Cultural Sants-Montjuïc i l’Esbart Dansaire Renaixença rendiran tribut a Joan Salvat-Papasseit, cent anys després de la seva mort, en un recital poètic i musical al centre –gratuït, amb inscripció prèvia–. Els poetes Irene Tarrés i Hug Casals, guardonats amb el premi Amadeu Oller, recitaran els versos del mestre, acompanyats per un piano que els farà ressonar com un eco viu. Carme Eleuterio traçarà el perfil d’un poeta que va fer de la paraula una bandera, i els balls tradicionals de l’Esbart clouran la vetllada.

En paral·lel, els dies 24 i 28 d’abril, “Montjuïc, un llibre obert” obrirà les portes dels arxius amagats de la muntanya, un tresor bibliogràfic i documental que convida a repensar el nostre vincle amb la història.

Els més petits no quedaran al marge: el 22 d’abril, una gimcana pel planeta els acostarà als secrets de la Terra i els farà crear roses de paper reciclat. Tot plegat, perquè al barri, Sant Jordi és una festa que no només celebra, sinó que interpel·la. 

Continua llegint

Societat

Una família expulsada i una veïna gran sota l’amenaça d’un nou desnonament

Publicat

on

Els desnonaments no s’aturen. Aquest 24 de març, l’Andri i la seva família han estat expulsats del seu pis del carrer de Salvà, 5 a petició de Lanusei Investments, una filial del fons d’inversió Blackstone. Malgrat la mobilització del Sindicat de Barri del Poble-sec i el suport veïnal, la família ha hagut d’abandonar l’habitatge.

Mentre l’Andri busca una alternativa, la Loreto, una veïna gran amb salut delicada, viu sota una altra amenaça que es repeteix pràcticament a cada cantonada: la no renovació del seu contracte de lloguer. Nascuda al barri, resideix en un pis de 23 metres quadrats al carrer de Magalhães, propietat d’un administrador que compta amb diverses empreses immobiliàries. El contracte no l’expira fins al febrer de 2026, però el propietari ja li ha comunicat que no li renovarà i, segons el Sindicat, ha estat pressionant-la perquè marxi abans amb visites sense avís previ i actituds intimidatòries. Tal com expliquen, des que va buscar suport en el Sindicat, aquestes pressions han cessat, però el seu futur segueix en l’aire. A la seva edat, trobar un nou habitatge al mercat actual és pràcticament impossible.

Per evitar que situacions com aquestes i defensar el dret a l’habitatge, el Sindicat fa una crida a sumar-se a l’acció del 5 d’abril. “La precarietat en l’habitatge no és un problema individual, sinó una crisi col·lectiva, i l’hem de lluitar organitzant-nos”, adverteixen.

Continua llegint

Societat

Cinc projectes poblesequins segueixen en la cursa pels Pressupostos Participatius

Publicat

on

El Poble-sec vol millores i la lluita per aconseguir-les segueix en marxa. 18 projectes del barri van formar part de la primera votació veïnal dels Pressupostos Participatius. La selecció, però, ha estat dura i només cinc han passat a la segona fase. Ara, aquestes propostes competiran per aconseguir finançament municipal en la votació final, que tindrà lloc del 12 al 17 de maig. En total, hi ha 3,6 milions d’euros en joc per millorar el districte.

Entre els projectes que han passat el tall, hi ha la millora dels vestidors i grades del Complex Esportiu Pau Negre – Pau Migdia. Es volen renovar els vestidors, les instal·lacions d’aigua i les grades. Des del recinte, denuncien que “hi ha despreniments, esquerdes i les armadures han quedat descobertes i estan oxidades, amb el consegüent risc per a les persones”.

També destaca un projecte que vol fer més accessibles els carrers de Sants-Montjuïc, concretament per a persones amb mobilitat reduïda i gent gran. La proposta inclou l’adaptació de parades d’autobús, la millora de la il·luminació, més rampes i l’ampliació de voreres.

Un altre canvi important podria arribar a la plaça de  Margarida Xirgu, que es vol convertir en un espai més acollidor. El projecte inclou un parc infantil inclusiu, una zona per a gossos, un circuit saludable i més zones verdes. Des de Joves Units del Poble-sec asseguren que aquest espai té “molt de potencial, però no respon a les necessitats dels veïns”.

En aquesta mateixa línia, la recuperació d’espais verds a Montjuïc també ha superat la prova. La proposta aposta per reforestar la muntanya i crear refugis climàtics. L’objectiu és fer de Montjuïc un pulmó verd més gran per a la ciutat.

El darrer projecte del Poble-sec se centra en la millora de les instal·lacions esportives del barri. Es demanen reformes al camp de rugbi de la Foixarda i al camp de futbol de la Satalia, així com millores al Poliesportiu Tres Xemeneies i al CN Montjuïc.  L’estat actual d’aquests espais reflecteixen la necessitat urgent d’una renovació integral.

Fins a finals d’abril, els equips tècnics de l’Ajuntament treballaran amb els promotors dels projectes seleccionats per acabar de definir els detalls i assegurar-ne la viabilitat. Aquesta edició ha tingut una participació més alta que mai, fet que ha consolidat els Pressupostos Participatius com una eina útil perquè els veïns decideixin quines millores volen. La votació final decidirà quins d’aquests projectes es faran realitat i marcaran el futur del barri.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024