Connecta amb nosaltres

Societat

10 propostes per no avorrir-se aquest mes d’agost

La guia estival per esquivar les altes temperatures i deixar l’aire condicionat apagat

Publicat

on

Les vacances lluny de casa acostumen a tenir data de caducitat. Aquells 15 dies a Punta Cana; la setmana a Grècia; l’estada d’un parell de setmanes al poble dels avis o els 20 dies a Torremolinos potser són els més anhelats per molts veïns al llarg de l’any laboral. Ara, sovint marxar lluny no acaba de ser una opció factible (o bé perquè ja s’han fet les vacances el mes de juliol o pitjor encara, perquè aquest any no es tenen vacances). Per aquest motiu, des del ZONA SEC et proposem 10 plans perquè puguis sobreviure a les altes temperatures de l’agost. El millor? Que tot et quedarà a poques passes de casa teva. Idees culturals i d’esbarjo per fer sol o bé acompanyat de la  família. Activitats i visites de tot tipus que potser al llarg de l’any ni hauries pensat fer. Així doncs, aquestes són les nostres propostes d’estiu:

1. Mar endins

Catalunya mar enllà. Tres segles de marina catalana (s. XVIII-XX) és la darrera exposició del Museu Marítim de Barcelona. En aquesta s’explica com un país petit i amb escassedat de recursos naturals i una demografia reduïda a principis del segle XVIII, va esdevenir al segle XIX una potència industrial al sud d’Europa i com hi va contribuir el comerç marítim amb Amèrica. La mostra també permet conèixer com el comerç i la construcció naval van transformar la Catalunya del segle XIX. Tot, per només 10 euros (amb audioguia inclosa).

2. Des del cel

Trepitjar carrers i places del Poble-sec és el dia a dia dels veïns i veïnes, però… T’imagines veure el barri i tota la ciutat des del cel? Fa dècades que pots fer-ho, però segurament mai se t’ha acudit pujar al Telefèric de Montjuïc. Els seus 750 metres de recorregut permeten gaudir d’unes vistes incomparables, amb un trajecte que comença a l’estació del Funicular i que pots fer amb tota la família fins al Castell de Montjuïc en còmodes cabines de 8 places. La forma més ràpida i espectacular d’arribar a la següent destinació de la ruta estival, des de 8,40 euros.

3. La màquina del temps

Per tenir entretinguda la canalla, el Poble Espanyol proposa per als matins de diumenge d’agost una sèrie de tallers infantils inspirats en treballs manuals de segles enrere. L’11 d’agost s’endinsaran en el món de l’artesania de l’esmalt amb foc, on crearan un penjoll fent ús d’una sorprenent tècnica que des del tercer mil·lenni ja utilitzaven cultures com la celta, la micènica o la bizantina. El 18 d’agost hi ha programat un taller de vitralls, i en el taller del 25 d’agost els petits elaboraran cistells amb vímet, papir i altres materials. Els tallers estan inclosos amb l’entrada al recinte (des de 6,30 euros).

4. Somriures d’estiu

Sense deixar de sortir del Poble Espanyol (però amb entrada a banda), les famílies també podran gaudir del RiuEstiu, el Festival d’Humor d’Estiu de Barcelona. El 7, 17, 24 i 31 d’agost artistes de primer nivell es dedicaran a fer més divertits els vespres de la família amb tota una sèrie de monologuistes de primer nivell, com ara Albert Boira, Alejandra Jiménez-Cascón, Andreu Casanova, Charlie Pee, Dani Pérez, Toni Cano o Virginia Riezu, entre molts altres. Les entrades són des dels 12 euros.

5. Nudisme

Gairebé tothom s’ha banyat a la platja despullat, però… i en una piscina pública? Aquest estiu torna a ser possible perquè les piscines Picornell ja han tornat a estrenar l’horari nudista. Des de les 21 hores fins a les 23 hores la instal·lació obrirà les seves portes a tots aquells que, com a condició, no portin banyador. Els 6,85 euros de l’entrada permeten utilitzar la piscina coberta i la sauna, l’hidromassatge i el bany de vapor ubicats en la piscina coberta.

6. Dissabtes de circ

El Museu d’Arqueologia de Catalunya oferirà tots els dissabtes d’agost un win-win familiar. Amb els 5 euros de l’entrada general, els menuts (i no tan menuts) es podran endinsar al món del circ amb professionals del sector. Organitzat per Coopdecirc, un total de 25 artistes professionals ensenyaran una pila de disciplines aptes per a totes les edats. Des de malabars, passant per masses, pilotes, plats, diàbolo, cable, equilibris sobre corró i fins i tot xanques, entre d’altres. Tot plegat, per viure l’arqueologia de la manera més divertida.

7. Antoni Fabrés

Ja baixant la muntanya, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) es converteix en un dels imprescindibles de cada estiu. Enguany la institució presenta una exposició dedicada a l’obra escultòrica i pictòrica d’Antoni Fabrés. Per només 4 euros l’assistent podrà gaudir d’una visita comissariada pel doctor en Història de l’Art, Aitor Quiney, qui ha dividit la producció creativa de l’autor català en quatre etapes vitals.

8. Repensar la pintura

La pintura ha estat una de les disciplines artístiques que més reflexions ha generat. Tot i això, també és la que ha renascut més vegades al llarg dels segles gràcies a les innovacions dels genis de la paleta i les noves formes d’entendre l’art. Per analitzar aquesta dinàmica, el CaixaFòrum proposa una exposició on explorar-la com un procés mental. Una idea abstracta que des de la tela s’expandeix a altres mitjans com la fotografia, l’escultura, el gravat o la instal·lació (5 euros, gratis per a clients de CaixaBank).

9. ‘Human Bodies’

Després d’arrasar anys enrere, l’exposició Human Bodies torna a Barcelona. En aquesta l’espectador es podrà imaginar com és ell mateix per dins a l’observar sistemes nerviosos reals, passant per la concepció d’un nadó o com es fa la digestió, entre altres processos vitals. Per fi, els secrets de l’organisme humà que fins ara romanien amagats a l’ull humà es revelen al públic en aquesta exposició que es presenta al centre comercial Les Arenas amb més de 150 òrgans i 12 cossos humans reals, preservats mitjançant les més avançades tècniques científiques de plastinació (des de 7 euros).

10. Carrer Blai

Sí, el carrer de Blai sempre està ple de turistes i sovint els mateixos veïns l’esquiven, però què hi ha més revolucionari que tornar a conquerir les teves terrasses? Aprofita els teus carrers i places per passar d’una forma més amena els vespres i nits d’estiu. Això sí, sempre amb el respecte cap als veïns que viuen al voltant dels locals d’oci i restauració. Bon estiu!

Societat

Un col·leccionista d’art desnona Tapioles, 46

Publicat

on

Per

Els Mossos d’Esquadra han exectutat l’ordre de desallotjament contra dues persones que vivien des de feia quatre anys en un pis okupat a Tapioles, 46. Malgrat la presència de desenes d’activistes prohabitatge, el fort dispositiu policial desplegat aquest 22 d’octubre ha aconseguit acomplir el designi judicial, expulsar als veïns i entregar el pis a la propietat. També han identificat i denunciat a alguns activistes per “desobediència”.

Des del mateix sindicat assenyalen que el pis “feia anys que estava abandonat i en un estat ruïnós”. Mesos més tard d’entrar a viure-hi, els nous inquilins van començar a negociar amb la propietat un contracte de lloguer, però qualsevol acord va saltar pels aires després que “uns matons” agredissin a una de les veïnes.

Si bé aquest passat 30 de setembre la comitiva judicial va intentar desnonar sense èxit als veïns, finalment aquests han sigut expulsats gràcies al gran desplegament policial.

Segons ha denunciat el Sindicat de Barri del Poble-sec, la finca pertany a Tapioles 46 Barcelona SL, una empresa propietat del reconegut col·leccionista d’art, Juan Bofill. De fet, el mateix Bofill ja va ser detingut l’any 1992 per evasió de capital i condemnat el 2012, després que la Fundació Salvador Dalí denunciés la seva empresa, Faber Gòtic, per competència deslleial. •

Continua llegint

Societat

Endesa connecta amb una línia d’alta tensió la subestació de Mata amb l’Hospitalet

Publicat

on

Per

Endesa ha invertit 5,9 milions d’euros a instal·lar una nova línia d’alta tensió de 110 kV que connecta la subestació de Mata del Poble-sec amb les d’Hostafrancs i Sants (aquesta darrera, ubicada en el terme municipal de l’Hospitalet). Segons ha informat el responsable de la xarxa d’alta tensió de la companyia, Julián Mateos, el pressupost no només ha contemplat la posada en marxa de la nova línia, sinó també la millora i renovació parcial de les subestacions.

En total el nou cable té una extensió de 4,1 quilòmetres. Una longitud que ha provocat que les tasques dels operaris s’hagin allargat en el temps, ja que la instal·lació s’ha hagut de coordinar amb l’Ajuntament de Barcelona per minimitzar les afectacions. De fet, els operaris van començar a treballar en aquesta obra soterrada tot just a l’estiu de 2022 i no es preveu que finalitzin les tasques fins a finals d’any.

Avui dia els tècnics treballen en el sector de la Font de la Guatlla amb una bobina de cable elèctric. Segons han explicat els responsables, aquest nou cable ha de substituir el que es va instal·lar fa 30 anys i quedarà empalmat de forma subterrània amb la resta de la xarxa per aïllar trams per reduir les afectacions quan es produeixin incidències.

Un cop en marxa, la línia permetrà millorar el servei a 340.000 abonats. De fet, la seva implementació forma part del Pla Ciutat que van signar consistori i companyia, amb la intenció de preparar tota la xarxa de distribució de cara al previsible increment de demanda elèctrica en el futur. // ZS

Continua llegint

Societat

Rosari de problemes a l’Institut Consell de Cent

El centre vol renovar la seva imatge, consolidar el conserge que li van prendre i rehabilitar la façana

Publicat

on

L’Institut Consell de Cent, situat al situat al carrer de Carrera, 25, ha començat el curs amb tot un rosari de problemes. Un dels quals, i gairebé vital, la manca de conserge. El director de l’institut, Jesús Martín, denuncia com la manca d’una figura clau en el funcionament del centre va afectar a tota la comunitat educativa: “El 25 de juliol [el Consorci d’Educació de Barcelona] ens van informar per correu que ens treien el conserge. El motiu era que el necessitaven en un altre lloc”, recorda Martín.

Tot i aquestes primeres setmanes, l’institut ha aconseguit superar la fase crítica. Des del 23 d’octubre, el Consell de Cent compta de nou amb un conserge, contractat fins al 2027. “Al principi, només ens deixaven que treballés mitja jornada, però el necessitàvem a la tarda també. No el podíem compartir amb un altre institut, com s’havia plantejat. La figura d’un conserge va més enllà d’obrir i tancar el centre”, explica el director.

Problemes estructurals i autonomia limitada

Però més enllà de la problemàtica amb el personal essencial, l’institut també ha començat a patir problemes estructurals. “Fa anys [des del Consorci] ens van dir que millorarien l’estat de la façana, però mai ha estat així”, lamenta Martín. La pell de l’edifici s’ha deteriorat fins al punt que parts de la façana corren el risc de caure al carrer. Una circumstància que representa un perill per a la seguretat dels vianants i de la comunitat educativa. Encara que l’institut ha assumit de la seva butxaca algunes reparacions, la magnitud del problema supera la seva capacitat econòmica com a centre educatiu.

Un canvi d’imatge

“Volem canviar la mala fama que tenim com a centre. Som l’institut públic del Poble-sec i volem que vingui més gent del barri, no només la diversitat d’origen estranger, per exemple”, expressar el director. Tanmateix, considera que les condicions de l’edifici i la zona on es troba ubicat no ajuden a encarar aquest canvi de rumb.•

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024