ERC passa a ser segona força en detriment d’un PSC que s’estimba a la quarta posició, segons el Baròmetre Semestral de l’Ajuntament.
La pèrdua de benzina de CiU en forma de dotze diputats després dels comicis autonòmics tindrien continuïtat en el món municipal. Segons el Baròmetre semestral de Barcelona corresponent al mes de desembre de 2012, CiU pateix una caiguda del 9% en relació al mateix sondeig de l’Ajuntament de l’any passat. Els convergents seguirien sent la força més votada a la ciutat (14,4% en intenció de vot), però els ciutadans que creuen que la gestió de Xavier Trias és “dolenta” o “molt dolenta” pugen quasi set punts en l’últim mig any. Segons el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, el retrocés del seu partit es deu a “l’esperit crític” propi d’una “situació de crisi com la que estem vivint”. Malgrat aquestes dades, l’alcalde és l’únic líder que aproven els ciutadans, amb un discret 5,1.
CiU cau un 9% en relació al mateix sondeig de l’Ajuntament de l’any passat
ERC s’enlaira, el PSC s’estimba i la CUP entra al consistori
També com en les autonòmiques, la gran guanyadora seria ERC (10,6% dels vots) que passaria a ser la segona força doblant gairebé el seu percentatge. Per contra, el PSC (4,7%), cauria a la quarta posició perdent gairebé la meitat del seu suport. Els socialistes han perdut 19,2 punts, en relació als 23,9 de desembre del 2008. El portaveu municipal del PSC, Gabriel Colomé —i també ex director del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO)— va desacreditar l’enquesta: “puc fer dues coses, llegir-la o tirar-la a la paperera”. Més notable encara, proporcionalment, és l’evolució de la CUP, que passa d’un testimonial 0,4% a un 4,2%. ICV-EUiA experimenta una lleugera pujada (7,9%) i el PPC (1,7%), perd només dues dècimes, sempre en termes d’intenció de vot.
El fet que els populars quedin amb un ínfim percentatge en intenció de vot que, inclòs, els deixaria fora de l’Ajuntament cal atribuir-ho al vot ocult. I és que l’enquesta recull intenció de vot directa, sense ponderar, per corregir el fet que els enquestats –conscientment o inconscientment– no diuen sempre la veritat. És a dir, no es poden comparar aquestes dades amb el vot real de les darreres municipals —al maig del 2011— però sí amb enquestes anteriors del propi Ajuntament, com es mira de fer en aquest article.
L’atur, el problema més greu
Per als enquestats els problemes de la ciutat són, en primer terme, l’atur, seguit a molta distància de la inseguretat, que baixa respecte al juny, i els problemes econòmics. Des del punt de vista personal, els problemes més greus dels barcelonins són també l’atur i els derivats de l’economia i en tercer lloc, les retallades. Una de les dades més significatives és que el 53% dels barcelonins creu que Barcelona ha empitjorat durant el darrer any, un 13% més que en el baròmetre de desembre de 2011 (40,8%).
Jordi Molina
@molina_jordi