Connecta amb nosaltres

Societat

Els bandarres tenyeixen de blau cel Torredembarra

Publicat

on

Els Castellers del Poble-sec s’enduen el Concurs7 després de descarregar el 2d7, el 3d7 aixecat per sota i el 7d7

DSC_0340_web

Els bandarres van descarregar el 2d7, el 3d7 aixecat per sota i el 7d7 / Foto: Castellers del Poble-sec

El blau cel va ser la tonalitat que es va imposar al mosaic multicolor de la plaça del Castell de Torredembarra. Els Castellers del Poble-sec  van certificar la seva creixent evolució en aconseguir el títol que els acredita com a guanyadors del Concurs7, un certamen que ja suma la seva novena edició i que està pensat per destacar la bona feina de les colles petites. Els bandarres van descarregar a la segona ronda el 2d7, el millor castell que es va poder veure en una intensa jornada castellera.

“Vam plantejar la diada amb els nostres millors castells a l’abast: 3d7ps, 2d7 i 7d7, i va ser suficient per endur-nos la victòria. A més, vam posar-hi la cirereta amb tres pilars de 5 simultanis, un repte nou per a nosaltres. No volíem arriscar, sinó fer la nostra actuació, passar-ho bé i, si guanyàvem, doncs encara millor”, explica Quim Pérez, relacions públiques i membre de la colla.

I és que els de la camisa blau cel van marcar el ritme des de la primera ronda i van descarregar un bon 3d7 aixecat per sota. En la segona, van completar una gran torre de set, que va aixecar un dels aplaudiments del dia. Per arrodonir-ho, van completar un bon 7d7 que els donava, quan encara quedava bona part de concurs, el primer lloc i signaven la millor actuació de la història del Concurs7.

 

Cap als castells de vuit
“Ens sentim pletòrics no només pel títol, sinó perquè el resultat evidencia que la colla té més que dominats els castells de set pisos, i el salt als castells de vuit és imminent”. Dit i fet. El proper dia 10 de novembre, els Castellers del Pobe-sec tenen previst obsequiar el barri amb el seu bateig en els castells de vuit pisos. La cita serà al carrer Blai: “esperem que l’eufòria de la victòria ompli de gent els assajos i, com no, a les actuacions”, conclou Pérez.

bandarres_Concurs7_2_web

Benet Iñigo, cap de colla, mostra el diploma que els acredita com a guanyadors del Concurs7 / Foto: Castellers del Poble-sec

Mossegant els talons dels bandarres, els Castellers de la Sagrada Família, que arribaven amb els millors registres,  es van haver de conformar amb el segon lloc. El bronze va ser pels amfitrions, els Nois de la Torre. Algunes de les colles —12 en total— van completar la millor actuació dels seus historials i d’altres van estrenar castells que no havien fet mai. La qual cosa encara atorga més mèrit a la colla castellera del barri, que estrena les seves vitrines amb el primer gran reconeixement.

Societat

Dones separades, dones actives, dones amigues

El Centre Cívic El Sortidor és la llar d’una peculiar entitat

Publicat

on

En ple segle XXI, els divorcis i les separacions estan a l’ordre del dia. Una dinàmica vital, però, que fins fa no tants anys suposava un trasbals sobretot pel gènere femení. Mentre que l’home es podia continuar dedicant a la feina i a les seves aficions per mirar de distreure’s, a algunes dones aquest canvi de vida els requeria suport extern. Una ajuda que en el cas del Poble-sec originaria una nova entitat: l’Associació Catalana de Dones Separades.

Establerta actualment al Centre Cívic El Sortidor, l’entitat ha viscut tota una transformació al llarg de les seves tres dècades de vida. Segons assenyala la seva presidenta, Eulàlia Cuxart, al principi l’associació treballava amb “una espècie de grup de suport psicològic que ajudés a oblidar la parella i entretingués a l’afectada, per tal de no fer-la sentir un bitxo raro”, recorda. Un late motiv que avui dia “ja no té sentit”, considera: “Les que hi som no necessitem ni de suport psicològic, ni ens veiem com a bitxos raros”.

Un grup d’amigues

Què és avui dia l’associació de separades? Doncs el que el seu nom indica i molt més. “És més que una entitat de dones separades, aquí hi ha companyes que s’han quedat vídues, estan solteres o que fins i tot s’han decidit tornar a casar”, revela la seva presidenta. Tot plegat, “perquè ara les sòcies que entren són amigues d’amigues que ja hi estan dins i tenen ganes de passar-s’ho bé; de fet ens podríem canviar el nom oficial de l’entitat perfectament”, admet.

Tal com posa de relleu Cuxart, actualment el motor del col·lectiu són les sortides culturals i les trobades d’oci. “Fem sortides a museus, visitem exposicions temporals, participem en tallers de memòria, organitzem grups de lectura, passem pel·lícules i muntem cine-fòrums i fins i tot anem a visitar zones que no coneixem”. “Tot el que sigui necessari per mantenir viu el vincle d’amistat que hem creat entre nosaltres”, afegeix. Un vincle, assegura, que sempre anirà més enllà de marits, exparelles o fills.

Continua llegint

Societat

Nova dinàmica del Pla Comunitari

Sis mesos en mans d’Art&Coop

Publicat

on

Art&Coop és l’entitat que gestiona el Pla Comunitari del Poble-sec des que –fa sis mesos– l’Ajuntament els va adjudicar el projecte, que fins al moment havia estat en mans de la Coordinadora d’Entitats. La proposta d’Art&Coop presentava una continuïtat dels projectes que hi havia al Pla, a més d’obrir algunes noves línies o reforçar-les: “S’ha obert la taula de cultura perquè hi ha moltes entitats de l’àmbit cultural que demanaven un espai de treball en xarxa on poder posar sobre la taula problemes que afecten el sector cultural”, explica l’Esther García, tècnica del Pla Comunitari.

Entre altres novetats, s’està estudiant posar en marxa una línia de joves amb una comissió tècnica de coordinació i una taula liderada pels propis joves, on puguin fer propostes. “També estem reforçant tot el tema intercultural i estem estudiant quins projectes podem posar en marxa entre el Pla Comunitari i la Taula d’Interculturalitat del Districte”, diu l’Esther.

L’altra cara de la moneda

A l’altra banda de l’equació està la Coordinadora d’Entitats, que abans gestionava el Pla: “El Pla Comunitari articulava i aportava uns recursos públics per fer més coses a partir dels nostres quatre plans socials (els dos de gent gran, el d’acollida i el d’infància). Ara que no tenim aquests recursos, el que hem fet ha estat potenciar Compartim Poble-sec, el paraigua que engloba totes les activitats, que és el marc de l’acció comunitària de la xarxa veïnal”, explica el president de la Coordinadora, Antoni Reig.

Mantenir estructures

Reig afegeix que la decisió que han pres ha estat la de reconstruir la seva estructura interna per seguir amb la feina que ja feien: “S’han creat tres taules de coordinació en temes d’acollida, d’infantesa i de gent gran. Tres taules sorgides de Compartim Poble-sec que no es trepitgen amb les comissions del Pla Comunitari”. L’aspiració de Reig i de la Coordi és la de recuperar el control del Pla quan acabi la cessió a Art&Coop i poder “tornar a fer acció comunitària amb diners de l’Ajuntament, perquè l’acció comunitària la seguim fent, i la seguirem fent mentre tinguem programes socials i un personal creatiu que pensa cada any en coses noves”, conclou.

Continua llegint

Societat

Sopar d’entitats per celebrar el 29è aniversari de la Coordinadora

Publicat

on

Per

El passat 23 de novembre es va celebrar al Centre Cívic El Sortidor el tradicional sopar de Nadal organitzat per la Coordinadora d’Entitats, que enguany celebra el 29è aniversari. Va ser una trobada amb associacions i col·lectius del barri, que van compartir un sopar solidari. Entre els convidats hi havia la presidenta del Districte Montserrat Ballarín; Montserrat Morera, presidenta del Consell d’Associacions de Barcelona; la consellera del Districte Carolina López i la regidora de Sants-Montjuïc Laura Pérez, així com representats dels partits polítics del districte. Després del sopar, es va fer entrega del 9è Premi Poble-sec, que va anar a parar a mans del quiosquer de la plaça del Setge, Felipe Alonso, de qui es va destacar la seva amabilitat, professionalitat i la seva voluntat d’ajudar.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.