Connecta amb nosaltres

Entitats

Ara fa anys / 40 anys del naixement de l’Associació de Veïns del Poble-sec

Publicat

on

El 2 de març de 1974 es formalitzava l’assemblea constitutiva de l’Associació de Veïns del Poble-sec

A la sala d’actes del centre parroquial de Santa Madrona, els veïns interessats havien estat convocats, per tal de dur a terme l’assemblea constitutiva de l’Associació de Veïns del Poble-sec. Aquella freda nit de dissabte de març, els participants de la reunió a mesura que s’hi van anar acostant van poder constatar que l’acte no es duria a terme. La presència d’un vehicle policial a la porta del centre parroquial corroborava allò que la majoria havia intuït: la celebració de l’assemblea havia estat desautoritzada pel Govern Civil, en previsió de possibles aldarulls; ja que aquell mateix matí havia estat executat Salvador Puig Antic. Cal tenir present que poc abans del Nadal anterior s’havia produït l’atemptat a l’almirall Carrero Blanco i la repressió s’havia endurit encara més en aquells complexos inicis de l’any 1974.

Associació_Veïns

Número d’octubre-novembre de 1974 de la revista de l’Associació de Veïns del Poble-sec

En aquest context tan advers a qualsevol moviment popular, el naixement de la nova entitat fou posposat al dia 29, a la Font Trobada. Tot i això, aquest i d’altres contratemps i traves burocràtiques plantejades per les autoritats franquistes del moment, no varen poder impedir no sols la creació de l’Associació, sinó que aquesta arribés a ser el més important nucli aglutinant de les forces d’oposició i del moviment veïnal al nostre barri. El primer local era als baixos del número 41 del carrer de Radas. El treball dels veïns es va estructurar per vocalies: urbanisme, ensenyament, sanitat, dones, joventut, jubilats, cultura.. Veïns de totes les edats i condicions s’aplegaven a redós de la nova Associació, en funció dels seus interessos.

Actes reivindicatius, assemblees, manifestacions, festes populars – les inoblidables revetlles al Mercat de les Flors-, excursions reivindicatives –de vegades per poder fer assemblees prohibides-, detencions de persones vinculades amb l’entitat, tortures, lluites conjuntes amb tots els barris i amb multitud de col·lectius…

En aquests quaranta anys transcorreguts, el nostre barri ha canviat molt. Però, en una mesura notable, molts dels canvis produïts varen tenir origen en les lluites i reivindicacions d’aquella jova, forta i valenta Associació de Veïns: les escoles Carles I i Consell de Cent, l’ambulatori de les Hortes, el centre cívic El Sortidor, la biblioteca Francesc Boix, l’actual Mercat de les Flors, els casals d’avis, el català a l’escola, els espais esportius, la viabilitat dels carrers, l’arbrat, les zones de vianants… Evidentment que també hi ha hagut molts altres factors que també hi han influït en totes les millores; però la llavor i l’espurna de l’Associació nascuda el 1974 va ser la que va orientar la gestió dels primers ajuntaments democràtics de la ciutat i també en les accions de govern dutes a terme al Poble-sec.

Tan sols esmentar alguns noms de persones vinculades amb aquella inicial Associació de Veïns del Poble-sec: Margalida Moll, Esteve Dalmases, Roger Rodès, Elisa Lumbreras, Paco Segura… Del naixement de l’Associació de Veïns del Poble-sec, ara fa 40 anys.

Entitats

El fil invisible: Un amor enverinat

Publicat

on

Núria Beltran / La pel·lícula ha tingut sis nominacions als Oscars

Aquest darrer film de Paul Thomas Anderson s’allunya dels seus últims treballs (Junun o Puro vicio) mostrant-se més contingut i amb un resultat més equilibrat. Amb sis nominacions als Oscars, incloses millor pel·lícula, millor director i millor actor protagonista, Anderson ens presenta una obra pausada i reflexiva. Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) és un prestigiós sastre en el Londres dels anys cinquanta que juntament amb la seva germana Cyril (Lesley Manville) regenten un negoci de moda en la seva luxosa mansió. Woodcock és la firma que vesteix a la reialesa europea, a artistes i en general a les dones de l’alta societat.

Daniel Day-Lewis fa una gran interpretació en aquesta pel·lícula

Daniel Day-Lewis fa una gran interpretació en aquesta pel·lícula

Reynolds te una relació amb les dones molt poc convencional, les escull, les utilitza com a models i quan se’n cansa és la seva germana qui les acomiada per sempre. Però apareix a la seva vida una jove cambrera anomenada Alma (Vicky Krieps) de qui s’enamora i a qui converteix en la seva musa i amant. Tot sembla idílic, però Alma amb la seva indòmita personalitat pertorba les seves obsessives rutines. Daniel Day-Lewis ha afirmat que aquesta és la seva última participació cinematogràfica, si fós així s’acomiada amb una interpretació magistral d’un personatge que s’amaga sota l’aperença d’un geni dèspota i torturat. Les interpretacions femenines són també fantàstiques i totalment rellevants per al desenvolupament de la història.

L’ambientació musical de Jonny Greenwood és també excel·lent. El fil invisible té un aspecte classicista però és en realitat moderna, hi ha romanticisme però en una atmosfera claustrofòbica i un xic terrorífica. És un bonic conte ple de rivets foscos que ens deixa fascinats.

Continua llegint

Entitats

El Teatro de los Sentidos evita el seu tancament

Publicat

on

Anna Pruna /  S’ha finançat amb una campanya de crowfunding

L’equip del Teatro de los Sentidos, amb el dramaturg colombià Enrique Vargas al capdavant, està d’enhorabona. Celebren que, gràcies a una campanya de micro-mecenatge, es podran salvar del tancament. A començaments de gener, el col·lectiu demanava ajuda “als seus amics i còmplices” per poder continuar la seva activitat. Per fer-ho, necessiten adequar l’espai amb obres de millora tècniques i de condicionament del teatre. Els seguidors del teatre del Polvorí han respost a la crida i en total s’han recaptat més de 26.000 euros provinents de 150 contribuïdors.

Un dels espectacles de la companyia

Un dels espectacles de la companyia

‘El Hilo de Ariadna’

Amb el finançament obtingut, la companyia vol “consolidar un equip humà d’organització i coordinació que gestioni l’activitat del teatre de forma regular”, tal com ells mateixos expliquen. A més, s’iniciarà un període de programació estable amb 12 funcions de l’espectacle El Hilo de Ariadna, amb la que el Teatro de los Sentidos s’ha donat a conèixer arreu del món. Els promotors del teatre han expressat la seva gratitud i han assegurat que continuaran “investigant, creant i formant”. Aquest espai, creat fa 25 anys, promou també la realització de diversos tallers d’expressió corporal i de llenguatge sensorial i compta amb 21 alumnes inscrits en el Postgrau de Llenguatge sensorial i poètica del joc, en col·laboració amb la Universitat de Girona. Des de ZONA SEC celebrem també aquesta petita victòria i li desitgem una llarga i pròspera vida al Teatro de los Sentidos.

 

 

 

Continua llegint

Entitats

Spaguetti- Western al Poble-sec

Publicat

on

Anna Pruna / Les projeccions es faran a diversos ‘saloons’

No solo leones és el nom d’un festival al Poble-sec dedicat exclusivament al gènere cinematogràfic Spaguetti- Western. Enguany celebra la seva III edició i ho fa amb una programació itinerant, amb projeccions a quatre espais del barri convertits en saloons  per a l’ocasió. Es tracta del Jam Circus (Margarit, 44), un local del carrer de les Pedreres (número 30, 1a planta), Nook (Nou de la Rambla, 143) i Porta Roja (Tapioles, 63).no solo leones

Més que pel·lícules

El festival comença el diumenge 11 de febrer i acaba el diumenge 25 de febrer i, entre les projeccions, es troben alguns clàssics com Il mercenario i també films dels últims temps, com Django. Els impulsors del festival expliquen que en aquesta edició volen posar especial atenció a “la relació entre el Western i l’estètica psicodèlica, perquè cap art va poder escapar d’aquesta influència durant les dècades dels 60 i 70”. Totes les pel·lícules estaran introduïdes per Bammel Fangmeies i Cosimo Tacinelli, cinèfils del Poble-sec. Els espais que participen en el festival també oferiran beguda i cada esdeveniment inclourà sorpreses en forma de convidats, tràilers, menjar, cartells originals, etcètera, per tal que cada nit “sigui alguna cosa més que anar a veure una pel·lícula”, avancen els impulsors de No solo leones.

L’accés als recintes és a través de taquilla inversa, amb una consumició mínima obligatòria.

Properes projeccions:

Domingo 18/02 Saloon Pedreres Blindman Italia 1971; De Ferdinando Baldi; Música: Stelvio Cipriani 105 min. VOSE

Jueves 22/02 Saloon Nook Prega il morto, ammazza il vivo (Reza al muerto y mata al vivo) Italia 1971; De Giuseppe Vari; Música: Mario Migliardi 90 min. VO Italiana Subt. Portugués

Viernes 23/02 Saloon Nook Il mercenario (Salario para matar) Italia/España 1968; De Sergio Corbucci; Música: Ennio Morricone, Bruno Nicolai; 111 min. VO Inglesa SE

Sabado 24/02 Saloon Nook Se sei vivo, spara! (Django Kill… If You Live, Shoot! / Oro maldito) Italia/España 1968; De Giulio Questi; Música: Ivan Vandor 117 min.VO Italiana SE

Domingo 25/02 Saloon Porta Roja Keoma Italia 1976; De Enzo G. Castellari; Musica: Guido y Maurizio De Angelis; 101 min Version inglesa SE

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.