Connecta amb nosaltres

Entitats

Ara fa anys: 90 anys del palauet Albéniz de Montjuïc

Publicat

on

Xavier Rodríguez /

1928  Havia de ser un museu de la música, d’aquí el nom del compositor i pianista Issac Albéniz

Amb motiu de la celebració de l’Exposició Internacional de 1929, el 1928 s’inicià la construcció d’un palau dins del recinte de l’esdeveniment, on la casa reial pogués, amb desplaçaments curts, presidir els actes institucionals inherents a l’ocasió. El pavelló es bastí per sota de l’estadi i a la zona posterior i lateral nord del Palau Nacional. El llavors denominat Pavelló Reial, d’estil barroc inspirat en l’arquitectura dels palaus francesos del segle XVIII, fou dissenyat per Juan Moya. La decoració interior és d’estil imperi, amb tapissos dissenyats per Goya i una sala de miralls imitant Versalles. Pels jardins exteriors, l’accés al palauet des de l’entrada principal, posterior al Palau Nacional, es fa a través d’una gran escalinata de dos trams separats per una font.Palauet_Albe_niz_1

S’inaugurà el 5 d’octubre de 1929. Amb posterioritat a l’exposició, l’Ajuntament va voler crear-hi un museu de la música, per la qual cosa l’edifici passà a denominar-se palauet Albèniz, en honor del compositor de Camprodon. Tot i això, no va arribar mai a ser seu del projectat museu.

De la Guerra Cívil fins ara

Amb l’arribada de la Guerra Civil i la dictadura franquista, l’edifici restà en desús, ja que el general Franco s’estatjava al palau Reial de Pedralbes en les seves visites a Barcelona. Els anys 60, l’alcalde Porcioles va decidir rehabilitar-lo; i els anys 70, es va ampliar amb terrenys dels pavellons de Missions i d’Art Modern, i reformat amb decoracions interiors de pintures de Salvador Dalí, i la col·locació d’estàtues de diversos artistes catalans, com Rebull, Marès o Viladomat, als jardins, que llavors varen passar a denominar-se de Joan Maragall. 

El palau actualment és la residència oficial de Barcelona de la família reial, també de convidats il·lustres de la ciutat i és el marc d’esdeveniments rellevants.

Avui dia, el jardins de Joan Maragall es poden visitar els dissabtes i els diumenges, i s’hi accedeix des de l’entrada de la confluència del passeig de Santa Madrona amb l’inici de la recta de l’estadi. Pel que fa a l’ermita de Santa Madrona, actualment dins del recinte del palauet, construïda el 1754 sobre una altra anterior, documentada el 1406, només obre als visitants el dia de l’aplec anual de Santa Madrona, el quart diumenge després de Pasqua. De l’inici de la construcció del palauet Albèniz, ara fa 90 anys.

Entitats

El fil invisible: Un amor enverinat

Publicat

on

Núria Beltran / La pel·lícula ha tingut sis nominacions als Oscars

Aquest darrer film de Paul Thomas Anderson s’allunya dels seus últims treballs (Junun o Puro vicio) mostrant-se més contingut i amb un resultat més equilibrat. Amb sis nominacions als Oscars, incloses millor pel·lícula, millor director i millor actor protagonista, Anderson ens presenta una obra pausada i reflexiva. Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) és un prestigiós sastre en el Londres dels anys cinquanta que juntament amb la seva germana Cyril (Lesley Manville) regenten un negoci de moda en la seva luxosa mansió. Woodcock és la firma que vesteix a la reialesa europea, a artistes i en general a les dones de l’alta societat.

Daniel Day-Lewis fa una gran interpretació en aquesta pel·lícula

Daniel Day-Lewis fa una gran interpretació en aquesta pel·lícula

Reynolds te una relació amb les dones molt poc convencional, les escull, les utilitza com a models i quan se’n cansa és la seva germana qui les acomiada per sempre. Però apareix a la seva vida una jove cambrera anomenada Alma (Vicky Krieps) de qui s’enamora i a qui converteix en la seva musa i amant. Tot sembla idílic, però Alma amb la seva indòmita personalitat pertorba les seves obsessives rutines. Daniel Day-Lewis ha afirmat que aquesta és la seva última participació cinematogràfica, si fós així s’acomiada amb una interpretació magistral d’un personatge que s’amaga sota l’aperença d’un geni dèspota i torturat. Les interpretacions femenines són també fantàstiques i totalment rellevants per al desenvolupament de la història.

L’ambientació musical de Jonny Greenwood és també excel·lent. El fil invisible té un aspecte classicista però és en realitat moderna, hi ha romanticisme però en una atmosfera claustrofòbica i un xic terrorífica. És un bonic conte ple de rivets foscos que ens deixa fascinats.

Continua llegint

Entitats

El Teatro de los Sentidos evita el seu tancament

Publicat

on

Anna Pruna /  S’ha finançat amb una campanya de crowfunding

L’equip del Teatro de los Sentidos, amb el dramaturg colombià Enrique Vargas al capdavant, està d’enhorabona. Celebren que, gràcies a una campanya de micro-mecenatge, es podran salvar del tancament. A començaments de gener, el col·lectiu demanava ajuda “als seus amics i còmplices” per poder continuar la seva activitat. Per fer-ho, necessiten adequar l’espai amb obres de millora tècniques i de condicionament del teatre. Els seguidors del teatre del Polvorí han respost a la crida i en total s’han recaptat més de 26.000 euros provinents de 150 contribuïdors.

Un dels espectacles de la companyia

Un dels espectacles de la companyia

‘El Hilo de Ariadna’

Amb el finançament obtingut, la companyia vol “consolidar un equip humà d’organització i coordinació que gestioni l’activitat del teatre de forma regular”, tal com ells mateixos expliquen. A més, s’iniciarà un període de programació estable amb 12 funcions de l’espectacle El Hilo de Ariadna, amb la que el Teatro de los Sentidos s’ha donat a conèixer arreu del món. Els promotors del teatre han expressat la seva gratitud i han assegurat que continuaran “investigant, creant i formant”. Aquest espai, creat fa 25 anys, promou també la realització de diversos tallers d’expressió corporal i de llenguatge sensorial i compta amb 21 alumnes inscrits en el Postgrau de Llenguatge sensorial i poètica del joc, en col·laboració amb la Universitat de Girona. Des de ZONA SEC celebrem també aquesta petita victòria i li desitgem una llarga i pròspera vida al Teatro de los Sentidos.

 

 

 

Continua llegint

Entitats

Spaguetti- Western al Poble-sec

Publicat

on

Anna Pruna / Les projeccions es faran a diversos ‘saloons’

No solo leones és el nom d’un festival al Poble-sec dedicat exclusivament al gènere cinematogràfic Spaguetti- Western. Enguany celebra la seva III edició i ho fa amb una programació itinerant, amb projeccions a quatre espais del barri convertits en saloons  per a l’ocasió. Es tracta del Jam Circus (Margarit, 44), un local del carrer de les Pedreres (número 30, 1a planta), Nook (Nou de la Rambla, 143) i Porta Roja (Tapioles, 63).no solo leones

Més que pel·lícules

El festival comença el diumenge 11 de febrer i acaba el diumenge 25 de febrer i, entre les projeccions, es troben alguns clàssics com Il mercenario i també films dels últims temps, com Django. Els impulsors del festival expliquen que en aquesta edició volen posar especial atenció a “la relació entre el Western i l’estètica psicodèlica, perquè cap art va poder escapar d’aquesta influència durant les dècades dels 60 i 70”. Totes les pel·lícules estaran introduïdes per Bammel Fangmeies i Cosimo Tacinelli, cinèfils del Poble-sec. Els espais que participen en el festival també oferiran beguda i cada esdeveniment inclourà sorpreses en forma de convidats, tràilers, menjar, cartells originals, etcètera, per tal que cada nit “sigui alguna cosa més que anar a veure una pel·lícula”, avancen els impulsors de No solo leones.

L’accés als recintes és a través de taquilla inversa, amb una consumició mínima obligatòria.

Properes projeccions:

Domingo 18/02 Saloon Pedreres Blindman Italia 1971; De Ferdinando Baldi; Música: Stelvio Cipriani 105 min. VOSE

Jueves 22/02 Saloon Nook Prega il morto, ammazza il vivo (Reza al muerto y mata al vivo) Italia 1971; De Giuseppe Vari; Música: Mario Migliardi 90 min. VO Italiana Subt. Portugués

Viernes 23/02 Saloon Nook Il mercenario (Salario para matar) Italia/España 1968; De Sergio Corbucci; Música: Ennio Morricone, Bruno Nicolai; 111 min. VO Inglesa SE

Sabado 24/02 Saloon Nook Se sei vivo, spara! (Django Kill… If You Live, Shoot! / Oro maldito) Italia/España 1968; De Giulio Questi; Música: Ivan Vandor 117 min.VO Italiana SE

Domingo 25/02 Saloon Porta Roja Keoma Italia 1976; De Enzo G. Castellari; Musica: Guido y Maurizio De Angelis; 101 min Version inglesa SE

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2020 Zona Sec.