Connecta amb nosaltres

Societat

L’Escola de Bosc, del llegat de Rosa Sensat a escola centenària

Publicat

on

L’Escola de Bosc de Montjuïc serà aquest 8 de maig la primera escola municipal de Barcelona que celebrarà el seu centenari. El centre va néixer seguint un model educatiu innovador, de la mà d’una de les referents de la pedagogia moderna, Rosa Sensat.

@zona_sec / La creació de l’Escola de Bosc, el 8 de maig de 1914, va ser un esdeveniment d’un gran valor històric i que va tenir una important transcendència pedagògica a la nostra ciutat i al nostre país. L’escola, que ja des del principi, va tenir l’objectiu de treballar per a una educació integral de la mà dels seus primers directors, la Rosa Sensat i l’Antolí Monroy, es van posar en pràctica els principis de “l’escola nova” d’Europa, adaptant-los a les característiques de l’alumnat d’aquí.

entrevista2_web

A d’alt, imatge d’època, a baix, el darrer carnaval d’època de l’escola

L’Escola de Bosc va ser durant tot el primer terç de segle un laboratori de renovació pedagògica i totes i tots els mestres que van formar els equips pedagògics. A començaments del segle XX, l’Ajuntament de Barcelona, conscient de la importància cabdal de l’educació dels infants, va endegar tot un seguit de projectes de creació d’escoles a l’aire lliure. La llei era restrictiva per als ajuntaments i només els permetia desenvolupar projectes especials. “Escolaritzàvem nens amb problemes respiratoris. De fet, els primers alumnes de l’Escola de Bosc van ser els fills dels treballadors de les fàbriques de tota Barcelona, i hi venien per prescripció mèdica. Seguien la filosofia de la Waldschule de Charlottenburg d’Alemanya, les escoles Plein Air de França o les Open Air Schools d’Anglaterra, amb una educació basada en el contacte amb la natura, explicava Eva Chacón en una entrevista a aquest diari.

L’Escola de Bosc va ser un d’aquests projectes. Es va crear per oferir escolarització a les nenes i els nens de Barcelona amb problemes respiratoris i per això es va situar a la muntanya de Montjuïc, per garantir un entorn més saludable i aprofitant l’oportuna cessió de la casa d’estiu de la família Laribal. Altres exemples d’escoles municipals que van néixer amb el mateix esperit són l’Escola de Mar (actualment situada al barri del Guinardó, però inicialment al costat del mar) o l’Àngel Baixeras i La Farigola de Vallcarca.

Després de la guerra civil, amb la dictadura franquista, es van transformar totalment les escoles municipals. A partir dels anys 40, l’objectiu va ser eliminar l’obra educativa de la República i de la Mancomunitat. Van ser temps molt difícils pels professionals que van estar al front de l’escola. A finals dels anys 70 amb els nous moviments de renovació pedagògica que es produeixen al nostre país, l’Escola de Bosc redacta un nou pla de centre que enllaça novament amb la majoria dels principis originaris de la institució. “El llegat de Rosa Sensat va desaparèixer i alguns mestres van ser depurats pels franquistes i, altres, morts. Tot el que havia estat important i definidor de la nostra escola ho van eliminar. Van posar mestres a dit que eren ex-combatents militars i el tarannà de l’escola va fer un gir cap a la foscor”, explica Chacón.

Principals activitats commemoratives

Des de principis de curs, el tema del centenari del centre ha impregnat tot el currículum escolar. L’esdeveniment s’ha treballat a les aules amb diferents propostes. Una d’elles ha estat un concurs de dibuixos del centenari, a partir del qual s’ha dissenyat la imatge que serà present a tots els materials de comunicació i a la resta de productes editats sobre els cent anys del centre. “Des de principis de gener estem fent tota mena d’actes i seguirem fins el 17 maig. El dia 8 de maig és el dia del centenari i hem mirat de configurar un ampli calendari d’activitats. Tenim programades exposicions de fotos antigues de l’escola, conferències, projeccions, s’estan construint gegants i estem composant una cançó commemorativa la lletra de la qual ha sortit de l’alumnat. Aquest aniversari ens permet retrobar-nos amb el passat i veure antics alumnes”, diu Chacón.

entrevista5_web

Eva Chacón, directora de l’Escola Ana Inés Falcone

Dins el bloc d’activitats institucionals està previst realitzar un acte de reconeixement de les escoles públiques de Barcelona al Saló de Cent, amb la presència de les autoritats municipals i educatives de la ciutat. Pel que fa a les de caire més cultural giraran a voltant de dues exposicions de producció pròpia. La primera, anomenada “Escola de Bosc, cent anys d’escola” farà un recorregut per la història del centre recopilant imatges i materials de les diferents etapes. La segona de fotografies del passat i del present, recrearà les activitats, els llocs i els ambients dels inicis de l’escola a l’actualitat. També hi ha prevista la celebració de xerrades, col·loquis i projeccions de documentals a diferents espais del barri.

Finalment, d’entre les activitats més lúdiques destaquen els campionats dels centenari, de diferents disciplines esportives i la gran festa de cloenda. Tenim previst celebrar una festa dedicada als antics mestres i alumnes de l’escola i una altra per a tota la comunitat educativa, amb la presència de les diverses colles de Cultura Popular i Tradicional del Poble-sec, actuacions de gospel, espectacles infantils, dinar de germanor, música i moltes sorpreses que no es poden desvetllar.

La part més visible seran les activitats que es desenvoluparan al voltant de la data de l’aniversari. Així, el gruix de les activitats, exposicions, xerrades i festes es durà a terme entre els dies 8 i 17 de maig de 2014, tal i com va avançar Zona Sec.

entrevista4_web

Cartell promocional del centenari

Deixar un llegat al centre i fer que no sigui una celebració efímera s’aconseguirà amb les accions que s’estan duent a terme aquests mesos previs. S’està construint una parella de gegantons amb la participació activa dels nens i les nenes de l’escola. Serà un element que contribuirà a la identificació i cohesió del col·lectiu d’ara i que tindrà continuïtat per a properes generacions. La composició de la cançó “Som del Bosc” amb lletra dels propis alumnes, treballada a l’aula i que es convertirà en la banda sonora del Centenari està pensada també en aquest sentit. Finalment també s’han fet tres pintures de creació col·lectiva que recreen diferents racons del centre i que deixaran testimoni dels moments viscuts i de l’escola vista amb els ulls dels seus infants. També s’ha creat un grup de percussió.

De les diferents accions de difusió, destaquen un número monogràfic especial de la revista Els secrets de la nostra escola i la creació del blog del centenari, enllaçat a diferents xarxes socials, i el Facebook “Centenari Escola de Bosc”. Pel que fa als materials gràfics editats, prenen com a base les imatges guanyadores del concurs escolar realitzat entre tot l’alumnat del centre. I és que l’equip directiu ha recuperat el disseny d’un logotip antic de l’escola que s’ha actualitzat. A partir d’aquesta imatge, s’ha fet una agulla de pit en plata, samarretes i unes ceràmiques per recordar el centenari.

Articles relacionats
Multitud d’activitats per celebrar el centenari de l’Escola de Bosc
Entrevista a Eva Chacón, directora de l’Escola de Bosc

Societat

Llibres i versos marcaran la Diada de Sant Jordi local

La Fira que aplega entitats i botiguers es tornarà a celebrar a la plaça del Molino

Publicat

on

Per

Al Poble-sec, la Diada de Sant Jordi no serà una jornada qualsevol: serà una afirmació cultural. La Coordinadora d’Entitats del barri prendrà les regnes i desplegarà la Fira del Llibre i de la Rosa, que el 24 d’abril transformarà la plaça del Molino, de 9 a 20 hores, en un mosaic de paraules i pètals. Llibreries arrelades al territori i entitats locals s’hi aplegaran per teixir una trobada que va més enllà del simple intercanvi comercial: serà un acte de memòria col·lectiva, un recordatori que la cultura no només es consumeix, sinó que es viu des dels carrers.

Per la seva banda, el Centre Cívic El Sortidor elevarà l’aposta amb una programació que entrellaçarà passat i futur. El 24 d’abril, a les 18.30 hores, Òmnium Cultural Sants-Montjuïc i l’Esbart Dansaire Renaixença rendiran tribut a Joan Salvat-Papasseit, cent anys després de la seva mort, en un recital poètic i musical al centre –gratuït, amb inscripció prèvia–. Els poetes Irene Tarrés i Hug Casals, guardonats amb el premi Amadeu Oller, recitaran els versos del mestre, acompanyats per un piano que els farà ressonar com un eco viu. Carme Eleuterio traçarà el perfil d’un poeta que va fer de la paraula una bandera, i els balls tradicionals de l’Esbart clouran la vetllada.

En paral·lel, els dies 24 i 28 d’abril, “Montjuïc, un llibre obert” obrirà les portes dels arxius amagats de la muntanya, un tresor bibliogràfic i documental que convida a repensar el nostre vincle amb la història.

Els més petits no quedaran al marge: el 22 d’abril, una gimcana pel planeta els acostarà als secrets de la Terra i els farà crear roses de paper reciclat. Tot plegat, perquè al barri, Sant Jordi és una festa que no només celebra, sinó que interpel·la. 

Continua llegint

Societat

Una família expulsada i una veïna gran sota l’amenaça d’un nou desnonament

Publicat

on

Els desnonaments no s’aturen. Aquest 24 de març, l’Andri i la seva família han estat expulsats del seu pis del carrer de Salvà, 5 a petició de Lanusei Investments, una filial del fons d’inversió Blackstone. Malgrat la mobilització del Sindicat de Barri del Poble-sec i el suport veïnal, la família ha hagut d’abandonar l’habitatge.

Mentre l’Andri busca una alternativa, la Loreto, una veïna gran amb salut delicada, viu sota una altra amenaça que es repeteix pràcticament a cada cantonada: la no renovació del seu contracte de lloguer. Nascuda al barri, resideix en un pis de 23 metres quadrats al carrer de Magalhães, propietat d’un administrador que compta amb diverses empreses immobiliàries. El contracte no l’expira fins al febrer de 2026, però el propietari ja li ha comunicat que no li renovarà i, segons el Sindicat, ha estat pressionant-la perquè marxi abans amb visites sense avís previ i actituds intimidatòries. Tal com expliquen, des que va buscar suport en el Sindicat, aquestes pressions han cessat, però el seu futur segueix en l’aire. A la seva edat, trobar un nou habitatge al mercat actual és pràcticament impossible.

Per evitar que situacions com aquestes i defensar el dret a l’habitatge, el Sindicat fa una crida a sumar-se a l’acció del 5 d’abril. “La precarietat en l’habitatge no és un problema individual, sinó una crisi col·lectiva, i l’hem de lluitar organitzant-nos”, adverteixen.

Continua llegint

Societat

Cinc projectes poblesequins segueixen en la cursa pels Pressupostos Participatius

Publicat

on

El Poble-sec vol millores i la lluita per aconseguir-les segueix en marxa. 18 projectes del barri van formar part de la primera votació veïnal dels Pressupostos Participatius. La selecció, però, ha estat dura i només cinc han passat a la segona fase. Ara, aquestes propostes competiran per aconseguir finançament municipal en la votació final, que tindrà lloc del 12 al 17 de maig. En total, hi ha 3,6 milions d’euros en joc per millorar el districte.

Entre els projectes que han passat el tall, hi ha la millora dels vestidors i grades del Complex Esportiu Pau Negre – Pau Migdia. Es volen renovar els vestidors, les instal·lacions d’aigua i les grades. Des del recinte, denuncien que “hi ha despreniments, esquerdes i les armadures han quedat descobertes i estan oxidades, amb el consegüent risc per a les persones”.

També destaca un projecte que vol fer més accessibles els carrers de Sants-Montjuïc, concretament per a persones amb mobilitat reduïda i gent gran. La proposta inclou l’adaptació de parades d’autobús, la millora de la il·luminació, més rampes i l’ampliació de voreres.

Un altre canvi important podria arribar a la plaça de  Margarida Xirgu, que es vol convertir en un espai més acollidor. El projecte inclou un parc infantil inclusiu, una zona per a gossos, un circuit saludable i més zones verdes. Des de Joves Units del Poble-sec asseguren que aquest espai té “molt de potencial, però no respon a les necessitats dels veïns”.

En aquesta mateixa línia, la recuperació d’espais verds a Montjuïc també ha superat la prova. La proposta aposta per reforestar la muntanya i crear refugis climàtics. L’objectiu és fer de Montjuïc un pulmó verd més gran per a la ciutat.

El darrer projecte del Poble-sec se centra en la millora de les instal·lacions esportives del barri. Es demanen reformes al camp de rugbi de la Foixarda i al camp de futbol de la Satalia, així com millores al Poliesportiu Tres Xemeneies i al CN Montjuïc.  L’estat actual d’aquests espais reflecteixen la necessitat urgent d’una renovació integral.

Fins a finals d’abril, els equips tècnics de l’Ajuntament treballaran amb els promotors dels projectes seleccionats per acabar de definir els detalls i assegurar-ne la viabilitat. Aquesta edició ha tingut una participació més alta que mai, fet que ha consolidat els Pressupostos Participatius com una eina útil perquè els veïns decideixin quines millores volen. La votació final decidirà quins d’aquests projectes es faran realitat i marcaran el futur del barri.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024