La plataforma Aturem el Pla Paral·lel no admetrà propostes que canviïn únicament el mobiliari urbà i exigeix que la reforma es reorienti en benefici dels veïns
Veïns tallen el trànsit de l’avinguda en senyal de protesta / J.Molina
@molina_jordi / El Pla Paral·lel segueix ocupant, i preocupant, l’agenda social del barri. El mesos de juny i juliol seran recordats per l’aturada de l’avinguda en senyal de protesta, o per la immensa pancarta que es va desplegar davant de El Molino sota el lema Cap pla sense el veïnat. Però també ha estat la primera vegada que el consistori ha obert les portes als representants de la plataforma Aturem el Pla Paral·lel, que ja suma més d’un miler de suports i que aglutina prop d’una cinquantena d’entitats, entre elles la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB).
Des de la plataforma s’insisteix que “si la proposta de l’Ajuntament es basa únicament en oferir la possibilitat d’incidir en temes menors de l’obra, com el mobiliari urbà, no ho acceptarem”, explica Xavi Latorre, un dels seus portaveus, que conclou: “Volem incidir en aspectes claus del Pla per tal de reorientar-lo a les necessitats veïnals i no als interessos privats”. Ara, la plataforma espera que s’obri un nou espai de participació “real, obert, i vinculant” i, en cas contrari, no descarten aturar les obres per fer visible “el conflicte d’interessos” en què, segons diuen, s’emmarca el Pla Paral·lel que impulsa el govern de la ciutat en col·laboració amb la Fundació El Molino (FEM).
Pla d’usos, incidir i conciliar
L’elaboració d’un pla d’usos amb incidència al Paral·lel i al Poble-sec –reivindicació plasmada als estatuts de la plataforma— és compartida per agrupacions veïnals i comercials que discrepen en menor o major mesura de la plataforma. Des de la Coordinadora d’Entitats, Josep Guzmán, posa en valor aquesta eina per evitar que l’avinguda corri la sort del carrer Blai: “Quan tot el Paral·lel estigui ple de bars serà massa tard, per això cal un marc per frenar certs negocis i fomentar el comerç de proximitat”. En el mateix sentit s’ha manifestat públicament l’associació de comerciants, que veu el pla d’usos “imprescindible” per garantir que el comerç doni resposta als veïns.
Des de la plataforma, s’espera sumar aquestes sensibilitats. “Hem de continuar dialogant amb tothom per seguir el procés d’empoderament del veïnat”, explica Latorre. Arribats a aquest punt, el pla d’usos no només podria ser clau per blindar el barri als usos veïnals, sinó per apropar de nou les posicions que van permetre impulsar una plataforma plural que, de moment, ja ha aconseguit suficient quota mediàtica com perquè l’Ajuntament s’avingui a negociar.
El simptomàtic cas del Miquel, l’Aurora i la petita Leia
Es van comprar un pis fa dotze anys al carrer Blai, però ara, el Miquel i l’Aurora, pares de la Leia, hauran de marxar del barri. “No podem criar la nostra criatura aquí, amb soroll dia i nit”, expliquen. “Blai és la fira de la tapa i la cervesa a 1€, l’Ajuntament ha cedit més llicències del compte”, lamenta en Miquel que pronostica: “Aviat serà un carrer, només, per a turistes”.