L’Ajuntament defensa l’estalvi energètic de les noves faroles, mentre que els activistes troben la inversió lumínica desproporcionada
@molina_jordi / La reforma del Paral·lel preveu la renovació integral de l’enllumenat, seguint els criteris del Pla Director d’Il·luminació, que concep el Paral·lel una zona “de nova centralitat”. La partida en il·luminació –de 2,8 milions d’euros, el 30% del pressupost total— satisfà el sector econòmic i comercial de l’avinguda, que havia dit, per activa i per passiva, que l’avinguda necessitava sortir de la grisor i gaudir d’un nou enllumenat.
Imatge virtual del Paral·lel amb les noves ‘columnes’ de llum / Ajuntament BCN
Segons un grup d’experts de l’Ajuntament de Barcelona, el nou sistema afavorirà l’estalvi energètic i hauria de millorar la sensació de seguretat. La nova farola, a la que anomenen “columna d’enllumenat versàtil”, preveu dos tipus d’il·luminació –la funcional i l’ornamental o escènica— a base de làmpades LED’s. Aquesta nova columna de 9 metres d’alçada i d’acer galvanitzat també actuarà com a suport d’elements de comunicació i de l’àmbit TIC i allotjarà nodes de cobertura wifi i sensors mediambientals.
“Busquem més claror, més eficiència, potenciar el vianant i el patrimoni i contribuir a millorar la qualitat de vida, perquè carrers ben il·luminats són carrers més segurs”, explica el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives. A més, l’objectiu és poder implementar el nou pla sense incrementar el cost econòmic, gràcies al sistema de LED i a la introducció de la tecnologia intel·ligent. “No pretenem il·luminar més i gastar més; sinó il·luminar d’una manera més eficient, i gastant molt menys”, assegura Vives, que emmarca el nou enllumenat en una de les noves solucions tecnològiques pròpies d’una smart city.
La lletra petita
Les raons per oposar-se a la instal·lació, segons la Plataforma Aturem el Pla Paral·lel, són sobretot de caràcter econòmic i ecològic. “Cada una d’aquests dispositius d’il·luminació costarà, de mitjana, 6.500€”, la qual cosa “és incomprensible en un context de crisi econòmica”. Segons els activistes la instal·lació d’aquests dispositius, que representen una tercera part de la inversió en la reforma, “no ofereixen cap resposta a les necessitats dels barris implicats”.
A aquestes raons de caràcter econòmic, la plataforma suma els riscos derivats dels efectes de l’emissió d’ones radioelèctriques, l’abast de les quals és encara desconegut. Segons la plataforma, que cita fonts de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (PACE), cal adoptar “totes les mesures raonables” per reduir l’exposició a camps electromagnètics, “i en particular l’exposició dels nens i joves, pels que el risc a desenvolupar tumors és més gran”. De fet, diverses ciutats han optat per substituir els dispositius emissors d’ones wifi fins que s’esclareixi el seu impacte en la salut.
Malgrat les observacions de la plataforma, el consistori ja ha avisat que és una part del Pla que, a aquestes alçades, no es pot canviar. Només falta saber quin dia s’instal·laran.