Connecta amb nosaltres

Societat

Poble-sec, el bressol d’Hondures a Barcelona

Publicat

on

Parlem amb Jorge Alberto Irias, el primer hondureny que va aterrar al Poble-sec, sobre l’evolució d’un col·lectiu amb una forta petjada al barri

@molina_jordi / Jorge Alberto Irias (La Ceiba, 1958) va aterrar al carrer Margarit l’any d’El Naranjito, en un viatge motivat pel Mundial de Futbol que se celebrava a Espanya. Corria l’any 1982 i qualsevol similitud d’aquell barri amb l’actual és una casualitat. “Sobretot recordo la relació de confiança entre el veïnat, que em va acollir amb molta hospitalitat”. Avui, el Poble-sec és una de les zones de Barcelona amb més població d’origen hondureny –prop d’un miler, segons l’entitat—, juntament amb la Trinitat o Torre Baró. Potser per això, també és aquí on hi tenen el nucli més actiu: L’Asociación Cultural Social Arte Culinario de Honduras y Amigos en Catalunya (c./ Murillo, 3), de la que Irias n’és president.

Jorge Alberto, al local de l’associació hondurenya, al carrer Murillo, 3

Jorge Alberto, al local de l’associació hondurenya, al carrer Murillo, 3 / J.Molina

L’entitat suma 14 anys al barri i, en els darrers set, ha vist créixer la població hondurenya un 200%. “Hi ha hagut un efecte crida”, explica Irias, que emmarca l’arribada massiva de compatriotes a causa de la situació d’inseguretat que viu el país. La situació de crisi econòmica que sacseja l’Estat, però, tampoc ha estat l’escenari més propici perquè els nouvinguts catrachos —com també s’anomena els nascuts al país centreamericà— hagin trobat a Barcelona l’oasi d’oportunitats que somiaven. “Molts ens dediquem a la construcció, un sector que ha caigut en picat”. Per combatre el panorama, l’entitat ofereix des de serveis d’inserció laboral, fins a classes i grups de conversa de català. “Avui tenim 50 joves del nostre país aprenent la llengua d’aquesta terra al CC El Sortidor”, diu Irias amb un català tímid, però solvent. “Ens preocupa molt saber que és allò més important per a la població acollidora, i el català ens ajuda a guanyar-nos la seva confiança”. Jorge Alberto, amb 5 fills catalans i culé de soca-rel, no tornaria al seu país d’origen, del que troba a faltar, especialment la Sopa de caracol.

Irias va néixer a La Ceiba, la tercera ciutat més important d’Hondures, després de Tegucigalpa i San Pedro Sula. És una dels principals destinacions turístiques i la capital del Departament d’Atlantida, un dels 18 que conformen la República d’Hondures.

Continua llegint

Societat

Obre la residència del Poble-sec amb 240 llits per a malalts de Covid-19

La consellera Vergés anuncia l’adaptació d’altres espais per traslladar residents i així evitar el contagi de coronavirus

Publicat

on

Per

Vetllar per la salut dels més vulnerables. Aquest és l’objectiu del Govern de la Generalitat des del primer dia d’aquesta crisi sanitària provocada pel coronavirus. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que aquesta setmana s’incorpora “una nova residència de gent gran a la ciutat de Barcelona amb una capacitat de 240 llits per a persones amb Covid-19”. Aquest espai ubicat al Poble-sec comptarà amb 141 habitacions distribuïdes en 8.000 metres quadrats. En un inici, s’obrirà amb 32 llits.

Vergés ha precisat que es tracta d’una “residència medicalitzada amb instal·lació d’oxigen en 66 llits” i que donarà capacitat de moviment a les residències d’on provenen les persones malaltes. De fet, ha explicat que s’adaptaran altres espais, com ara hotels, per aquelles persones que viuen en residències i que no estan malaltes de Covid-19 per poder-los aïllar de les residències de procedència perquè “són persones infectables” i evitar-ne, així, el contagi.

Per altra banda, aquests darrers dies el Departament de Salut ha augmentat el nombre de proves per detectar el coronavirus entre les persones que viuen en residències. “Estem augmentant les proves cada dia, fins ara ja són 10.434 les proves PCRs fetes”, ha informat Vergés. Per últim, la consellera Vergés ha reiterat la importància de quedar-se a casa per evitar el repunt de casos de coronavirus i ha recordat que els “laboratoris privats no haurien d’oferir tests de coronavirus ni a ajuntaments ni a empreses. Els tests han de passar pels protocols públics per a poder saber els resultats i millorar les estratègies per controlar aquesta epidèmia”, ha conclòs.

Continua llegint

Societat

Diari del coronavirus

Publicat

on

Per

Ja no em desperto amb els primers cotxes que circulen pel carrer. Ara, és el silenci que em desvetlla. Un silenci que m’arriba, m’embolcalla feixuc com un lladre que em visités de matinada i em deixés la seva targeta de presentació: soc aquí, com cada diumenge, cada dijous.

No compten els dies sinó els gestos. I les imatges agafen una importància poc habitual. Ara observo un vell amb més anys que jo córrer amb esforç i passes petites cap a la parada del bus. L’autobús l’esperarà. En aquests temps baixen del Tibidabo ànimes generoses i pugen de mar d’altres diabòliques.

A la nit el paisatge destacable són el guants de plàstic que campen damunt la vorera.

De nou a la cuina damunt la taula de marbre navega un cert desordre. El diari i el suplement, un bol amb escàs raim, una ceràmica que representa una gallina, unes tasses de cafè…

No tenim pressa per recollir el desori.

Ernest Millet Gómez

Continua llegint

Societat

Confinament (II)

Publicat

on

Per

El darrer model implementat de superilla va ser el del Poblenou, tot i que Gràcia en si ja és una superilla / Toni Hermoso Pulido

El bol curull de col-i-flor presideix la taula de marbre. I uns tomàquets per amanir, unes restes de raviolis que quedaren de l’àpat d’ahir. Encenem el llum, una bombeta que ens dóna escalfor lentament. I seiem a taula com si res no ens passés pel cap, com si avui fos un dia qualsevol: però passen massa coses a la ciutat.

El semàfor de davant de casa ha esdevingut decoratiu i ja ningú espera el permís per creuar el carrer. Potser cada cinc minuts baixa un cotxe pel carrer Balmes. Ha plogut bona part del dia. Una pluja mansa que l’escriptor Pla aplaudiria feliç, perquè era, segons que escrivia, l’aigua que calia per als camps. Busco un somriure, una paraula amable però em creuo amb poques persones que semblen que corrin cap al notari. Recullo l’última barra de pa al forn de santa Glòria. Des d’el primer dia de la crisi sanitària que m’atén la mateixa senyora. Té un aire d’absoluta normalitat, com si això del virus no anés amb ella.

Al vespre com a final de festa el nostre anònim veí ens regala Imagine i la veu de Lennon ressona per tota la plaça. S’aixequen braços i només ens falten les espelmes per arrodonir el final de la vetllada. Bé, hi tenim algunes llinternes que ens fan l’ullet. Comença a fosquejar i la ciutat semblarà més trista, com un dol immens que cau damunt nostre.

ERNEST MILLET

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.