Connecta amb nosaltres

Societat

L’escola Mossèn Jacint Verdaguer aposta per un ensenyament avançat sense exàmens

Publicat

on

@orioladan15 / Formarà part del programa Escola Nova 21, un projecte d’innovació educativa basat en processos cooperatius d’aprenentatge entre prop de 500 centres.

L’escola d’educació infantil i primària Mossèn Jacint Verdaguer ja fa temps que treballa per una educació  basada en la formació i el creixement com a persones dels seus alumnes, i formar part del projecte d’innovació en l’ensenyament Escola Nova 21 els permetrà seguir remant en aquesta direcció amb prop de 500 escoles de tot Catalunya. La directora de l’escola, Núria Lacasa, explica que “d’alguna manera, ens aixopluguem en una xarxa que també es planteja un sistema educatiu diferent. Creiem que el fet de compartir amb altres escoles ens pot aportar noves mirades i nosaltres també els hi podem aportar molt”.

Noves pràctiques d’aprenentatge

Es tracta de preparar els alumnes per generar competències per la vida en ple segle XXI, amb pràctiques d’aprenentatge basades en conèixer com aprenen les persones i metodologies d’ensenyament que pretenen assolir els objectius. “Es busca arribar a una avaluació més constructiva, amb un seguiment individualitzat de cada alumne per aconseguir que sigui capaç de saber quins reptes es pot posar per continuar millorant i creixent com a persona, més enllà de decidir si aprova o suspèn amb una nota numèrica”, destaca Lacasa.

L’entrada del Mossèn Jacint Verdaguer al programa Escola Nova 21, així com la del prop de mig miler de centres que s’hi van presentar, ha estat possible gràcies a la participació in extremis de la Diputació de Barcelona. El passat mes d’abril el projecte va engegar una crida oberta a les escoles per poder seleccionar els 200 centres que participarien en aquest procés d’innovació, però les expectatives d’inscripció inicials es van superar amb escreix, i es va decidir que totes les escoles que s’hi van voler sumar formaran part d’aquesta aliança per un sistema educatiu avançat.

nlc

Núria Lacasa, directora de l’escola Mossen Jacint Verdaguer

nuria-lacasa-151La Diputació aportarà fons

Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona, comenta que “hem d’aprofitar que hi ha un moment de voluntat d’autoexigència de les escoles per possibilitar que puguin començar ja a treballar en matèria d’innovació.” Conesa destaca el fet que el món laboral està canviant molt, i les competències bàsiques que fins ara s’estan valorant en el sistema educatiu ja no seran tan necessàries en un futur.

D’aquesta manera, la Diputació de Barcelona, d’on són gairebé el 80% dels centres participants, destinarà entre 100.000 i 150.000 euros al projecte, i juntament amb Escola Nova 21 oferiran noves metodologies de treball i suport tècnic als centres educatius. Així, es crearà un model de xarxes d’innovació compartida, amb una cinquantena de xarxes locals que, formades cadascuna d’elles per 10 escoles, compartiran les seves experiències i progressos per contribuir a una millora comuna.

Eduard Vallory, director d’Escola Nova 21, destaca que “la innovació no es desenvolupa amb polítiques verticals ni amb petites modificacions a l’aula, sinó a través de processos cooperatius d’aprenentatge”, raó per la qual des del programa esperen poder unir també al projecte a les diputacions de Tarragona, Lleida i Girona.

 

Societat

L’octubre concentra més positius per Covid-19 que tota la primera onada

Després del primer avís que va donar al setembre, el virus passa a infectar fins a 621 poblesequins en només un mes

Publicat

on

Ni al març, ni a l’abril, ni al maig. De fet, ni tots tres mesos junts van acumular tants casos de Covid-19 al Poble-sec com els registrats aquest darrer mes d’octubre. Si bé en aquella primera onada es van notificar 207 positius PCR al barri, en el darrer mes la xifra s’ha enfilat fins al 621 infectats, segons les dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Això sí, també s’ha de tenir en compte que aleshores no es feien tantes proves com es practiquen actualment, fet que va comportar que molts casos quedessin fora de les llistes oficials.

Tot i això, la virulència amb què la pandèmia ha afectat al Poble-sec a l’octubre és contrastable amb només analitzar les dades de la resta de barris de Barcelona. El nucli urbà de la falda de Montjuïc és el quart més perjudicat en nombres absoluts, només per darrere del Raval (1128), Sant Andreu (635) i Sant Antoni (630). La tendència dels darrers dies, però, ha denotat que el nombre de casos ja ha començat a anar a la baixa. Mentre que al Districte de Sants-Monjtuïc la malaltia va assolir el seu pic la setmana del 19 al 25 d’octubre (749 nous positius), la darrera setmana que va finalitzar amb Tots Sants la corba va començar a ser doblegada (670).

Els adults, els més perjudicats

A diferència de la primera onada vírica on les més afligides van ser les persones de la tercera edat, ara són els adults els qui registren més infeccions. Fins a 296 veïns entre 35 i 64 anys han donat positiu a les proves PCR, seguits dels joves entre 15 i 34 anys (171 casos). Una altra dada que esdevé preocupant és el creixement sostingut de casos entre els majors de 65 anys (71 positius), tot i que els infants menors de 14 anys els superen (83).

Són els contagis entre aquest darrer col·lectiu generacional els que han provocat que diversos centres educatius veiessin alterats els seus programes lectius. A l’hora de tancar aquesta edició hi havia confiades dues classes de l’Escola Poble-sec, dues més dels Maristes Anna Ravell, tres de l’Aspace, una de l’Institut Consell de Cent i una altra de l’Escola Bosc de Montjuïc. La pitjor part de la darrera setmana, però, se l’ha emportat l’Escola Mossèn Jacint Verdaguer, amb cinc grups confinats, segons les dades del Departament d’Educació.

Incidència a la baixa

Que octubre hagi sigut un mes duríssim en nombres absoluts no significa que novembre hagi de ser igual o pitjor. Com ja s’ha esmentat, les darreres dades apunten al fet que la incidència del virus entre el veïnat ha començat a anar a la baixa, fet que es pot radiografiar amb l’índex de reproducció del virus (Rt): per cada 100 ciutadans que viuen al nord del Poble-sec, se n’infecten 94 més, mentre que per cada centenar que viu a la zona del sud es contagien només 71 noves persones. Unes dades que, en cas de seguir així, permetran rebaixar la incidència del coronavirus, la qual a l’octubre es va situar en 1.515 infectats per cada 100.000 habitants al conjunt del barri.

Continua llegint

Societat

El menjar no es llença!

SomlaClau proposa un sopar d’aprofitament diferent

Publicat

on

L’aprofitament alimentari és el contrari del malbaratament alimentari; permet recuperar un aliment que aparentment no està perfecte i, per tant, no es pot vendre, però que encara es pot utilitzar per elaborar un àpat. Alguns dels aliments que es poden aprofitar són les fruites madures o el pa del dia anterior. A Catalunya una tercera part dels aliments que es produeixen es llencen i, d’aquests, un 40% es llencen a les llars per una mala gestió de compres i aliments.

Amb l’objectiu d’impulsar una cultura de l’aprofitament alimentari, l’any passat SomlaClau va organitzar un sopar d’aprofitament a la plaça del Sortidor on van participar unes 70 persones voluntàries, 30 comerços alimentaris de proximitat i 160 persones, que van gaudir dels menús elaborats amb menjar recuperat de forma comunitària i col·laborativa.

Arran d’aquesta activitat va néixer el grup Las Espigadoras, en el qual unes 40 famílies s’autoorganitzen per recollir el menjar que algunes botigues llençarien pel seu aspecte, però que encara es pot aprofitar. A través d’un grup de WhatsApp s’organitzen i comparteixen receptes d’aprofitament i altres informacions sobre sobirania alimentària.

Accions durant tot l’any

Aquest any, es volia repetir l’experiència, però per l’emergència sanitària no va poder ser. No obstant això, s’han buscat els camins per realitzar, durant tot l’any, accions per generar una nova cultura de la sobirania alimentaria i de l’aprofitament alimentari, en col·laboració amb la xarxa CooperaSec i el Centre Cívic El Sortidor. S’han fet podcasts, articles, xerrades i tallers presencials.

Enguany, el grup motor del projecte ha decidit que, tot i que no es podrà repetir l’experiència d’un esdeveniment multitudinari, es faran accions de divulgació diferents per generar sensibilització i empoderament respecte a l’aprofitament alimentari. Algunes accions són virtuals i el diumenge 22 de novembre està previst fer una distribució de menús elaborats amb menjar recuperat. Des de SomlaClau necessiten persones voluntàries per espigolar els aliments, cuinar i distribuir els menús. També conviden a tothom a publicar, a través de les xarxes socials, les fotos del menjar que la gent ha pogut aprofitar, receptes o altres suggeriments amb l’etiqueta #cuinemelcanvi.

Per poder participar en el sopar d’aprofitament, us podeu posar en contacte amb les organitzadores a través de: info@somlaclau.org.

Continua llegint

Societat

La Fundació Sant Pere Claver rep la Creu de Sant Jordi

Publicat

on

Per

En reconeixement als més de 70 anys d’implicació en la cura i acompanyament de les persones més vulnerables i en risc d’exclusió social, Sant Pere Claver–Fundació Sanitària ha estat reconeguda pel Govern de la Generalitat amb la Creu de Sant Jordi. En el comunicat que ha fet la Generalitat, s’ha posat de manifest que “les seves aportacions en el camp de la salut mental són rellevants com a model psicoterapèutic i per l’ús de la perspectiva biopsicosocial”. Carles Descalzi, gerent de Sant Pere Claver, remarca que “és una distinció al present a la nostra trajectòria històrica i un nou estímul per encarar el futur, a fi de seguir millorant i ampliant els serveis a les persones que atenem i el seus familiars”. Enguany s’ha reconegut amb aquest guardó un total de 30 personalitats i 15 entitats.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2020 Zona Sec.