Connecta amb nosaltres

Societat

L’escola Mossèn Jacint Verdaguer aposta per un ensenyament avançat sense exàmens

Publicat

on

@orioladan15 / Formarà part del programa Escola Nova 21, un projecte d’innovació educativa basat en processos cooperatius d’aprenentatge entre prop de 500 centres.

L’escola d’educació infantil i primària Mossèn Jacint Verdaguer ja fa temps que treballa per una educació  basada en la formació i el creixement com a persones dels seus alumnes, i formar part del projecte d’innovació en l’ensenyament Escola Nova 21 els permetrà seguir remant en aquesta direcció amb prop de 500 escoles de tot Catalunya. La directora de l’escola, Núria Lacasa, explica que “d’alguna manera, ens aixopluguem en una xarxa que també es planteja un sistema educatiu diferent. Creiem que el fet de compartir amb altres escoles ens pot aportar noves mirades i nosaltres també els hi podem aportar molt”.

Noves pràctiques d’aprenentatge

Es tracta de preparar els alumnes per generar competències per la vida en ple segle XXI, amb pràctiques d’aprenentatge basades en conèixer com aprenen les persones i metodologies d’ensenyament que pretenen assolir els objectius. “Es busca arribar a una avaluació més constructiva, amb un seguiment individualitzat de cada alumne per aconseguir que sigui capaç de saber quins reptes es pot posar per continuar millorant i creixent com a persona, més enllà de decidir si aprova o suspèn amb una nota numèrica”, destaca Lacasa.

L’entrada del Mossèn Jacint Verdaguer al programa Escola Nova 21, així com la del prop de mig miler de centres que s’hi van presentar, ha estat possible gràcies a la participació in extremis de la Diputació de Barcelona. El passat mes d’abril el projecte va engegar una crida oberta a les escoles per poder seleccionar els 200 centres que participarien en aquest procés d’innovació, però les expectatives d’inscripció inicials es van superar amb escreix, i es va decidir que totes les escoles que s’hi van voler sumar formaran part d’aquesta aliança per un sistema educatiu avançat.

nlc

Núria Lacasa, directora de l’escola Mossen Jacint Verdaguer

nuria-lacasa-151La Diputació aportarà fons

Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona, comenta que “hem d’aprofitar que hi ha un moment de voluntat d’autoexigència de les escoles per possibilitar que puguin començar ja a treballar en matèria d’innovació.” Conesa destaca el fet que el món laboral està canviant molt, i les competències bàsiques que fins ara s’estan valorant en el sistema educatiu ja no seran tan necessàries en un futur.

D’aquesta manera, la Diputació de Barcelona, d’on són gairebé el 80% dels centres participants, destinarà entre 100.000 i 150.000 euros al projecte, i juntament amb Escola Nova 21 oferiran noves metodologies de treball i suport tècnic als centres educatius. Així, es crearà un model de xarxes d’innovació compartida, amb una cinquantena de xarxes locals que, formades cadascuna d’elles per 10 escoles, compartiran les seves experiències i progressos per contribuir a una millora comuna.

Eduard Vallory, director d’Escola Nova 21, destaca que “la innovació no es desenvolupa amb polítiques verticals ni amb petites modificacions a l’aula, sinó a través de processos cooperatius d’aprenentatge”, raó per la qual des del programa esperen poder unir també al projecte a les diputacions de Tarragona, Lleida i Girona.

 

Societat

Dones separades, dones actives, dones amigues

El Centre Cívic El Sortidor és la llar d’una peculiar entitat

Publicat

on

En ple segle XXI, els divorcis i les separacions estan a l’ordre del dia. Una dinàmica vital, però, que fins fa no tants anys suposava un trasbals sobretot pel gènere femení. Mentre que l’home es podia continuar dedicant a la feina i a les seves aficions per mirar de distreure’s, a algunes dones aquest canvi de vida els requeria suport extern. Una ajuda que en el cas del Poble-sec originaria una nova entitat: l’Associació Catalana de Dones Separades.

Establerta actualment al Centre Cívic El Sortidor, l’entitat ha viscut tota una transformació al llarg de les seves tres dècades de vida. Segons assenyala la seva presidenta, Eulàlia Cuxart, al principi l’associació treballava amb “una espècie de grup de suport psicològic que ajudés a oblidar la parella i entretingués a l’afectada, per tal de no fer-la sentir un bitxo raro”, recorda. Un late motiv que avui dia “ja no té sentit”, considera: “Les que hi som no necessitem ni de suport psicològic, ni ens veiem com a bitxos raros”.

Un grup d’amigues

Què és avui dia l’associació de separades? Doncs el que el seu nom indica i molt més. “És més que una entitat de dones separades, aquí hi ha companyes que s’han quedat vídues, estan solteres o que fins i tot s’han decidit tornar a casar”, revela la seva presidenta. Tot plegat, “perquè ara les sòcies que entren són amigues d’amigues que ja hi estan dins i tenen ganes de passar-s’ho bé; de fet ens podríem canviar el nom oficial de l’entitat perfectament”, admet.

Tal com posa de relleu Cuxart, actualment el motor del col·lectiu són les sortides culturals i les trobades d’oci. “Fem sortides a museus, visitem exposicions temporals, participem en tallers de memòria, organitzem grups de lectura, passem pel·lícules i muntem cine-fòrums i fins i tot anem a visitar zones que no coneixem”. “Tot el que sigui necessari per mantenir viu el vincle d’amistat que hem creat entre nosaltres”, afegeix. Un vincle, assegura, que sempre anirà més enllà de marits, exparelles o fills.

Continua llegint

Societat

Nova dinàmica del Pla Comunitari

Sis mesos en mans d’Art&Coop

Publicat

on

Art&Coop és l’entitat que gestiona el Pla Comunitari del Poble-sec des que –fa sis mesos– l’Ajuntament els va adjudicar el projecte, que fins al moment havia estat en mans de la Coordinadora d’Entitats. La proposta d’Art&Coop presentava una continuïtat dels projectes que hi havia al Pla, a més d’obrir algunes noves línies o reforçar-les: “S’ha obert la taula de cultura perquè hi ha moltes entitats de l’àmbit cultural que demanaven un espai de treball en xarxa on poder posar sobre la taula problemes que afecten el sector cultural”, explica l’Esther García, tècnica del Pla Comunitari.

Entre altres novetats, s’està estudiant posar en marxa una línia de joves amb una comissió tècnica de coordinació i una taula liderada pels propis joves, on puguin fer propostes. “També estem reforçant tot el tema intercultural i estem estudiant quins projectes podem posar en marxa entre el Pla Comunitari i la Taula d’Interculturalitat del Districte”, diu l’Esther.

L’altra cara de la moneda

A l’altra banda de l’equació està la Coordinadora d’Entitats, que abans gestionava el Pla: “El Pla Comunitari articulava i aportava uns recursos públics per fer més coses a partir dels nostres quatre plans socials (els dos de gent gran, el d’acollida i el d’infància). Ara que no tenim aquests recursos, el que hem fet ha estat potenciar Compartim Poble-sec, el paraigua que engloba totes les activitats, que és el marc de l’acció comunitària de la xarxa veïnal”, explica el president de la Coordinadora, Antoni Reig.

Mantenir estructures

Reig afegeix que la decisió que han pres ha estat la de reconstruir la seva estructura interna per seguir amb la feina que ja feien: “S’han creat tres taules de coordinació en temes d’acollida, d’infantesa i de gent gran. Tres taules sorgides de Compartim Poble-sec que no es trepitgen amb les comissions del Pla Comunitari”. L’aspiració de Reig i de la Coordi és la de recuperar el control del Pla quan acabi la cessió a Art&Coop i poder “tornar a fer acció comunitària amb diners de l’Ajuntament, perquè l’acció comunitària la seguim fent, i la seguirem fent mentre tinguem programes socials i un personal creatiu que pensa cada any en coses noves”, conclou.

Continua llegint

Societat

Sopar d’entitats per celebrar el 29è aniversari de la Coordinadora

Publicat

on

Per

El passat 23 de novembre es va celebrar al Centre Cívic El Sortidor el tradicional sopar de Nadal organitzat per la Coordinadora d’Entitats, que enguany celebra el 29è aniversari. Va ser una trobada amb associacions i col·lectius del barri, que van compartir un sopar solidari. Entre els convidats hi havia la presidenta del Districte Montserrat Ballarín; Montserrat Morera, presidenta del Consell d’Associacions de Barcelona; la consellera del Districte Carolina López i la regidora de Sants-Montjuïc Laura Pérez, així com representats dels partits polítics del districte. Després del sopar, es va fer entrega del 9è Premi Poble-sec, que va anar a parar a mans del quiosquer de la plaça del Setge, Felipe Alonso, de qui es va destacar la seva amabilitat, professionalitat i la seva voluntat d’ajudar.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.