@orioladbe / La presència d’un grup de persones en risc d’exclusió al solar municipal ha dividit el veïnat de la zona: des de mostres de solidaritat per la seva precària situació fins a queixes per soroll, brutícia i problemes de convivència.
A finals de novembre, diversos mitjans de comunicació es feien ressò de la situació d’un grup de persones que, davant la manca d’habitatge, viuen al solar municipal del carrer de la Puríssima Concepció, destacant el malestar que això comporta als veïns. Recentment, els companys de l’Altaveu del Poble Sec s’han apropat a la situació d’aquestes persones que viuen de manera temporal al solar, mostrant també la cara més solidaria d’un veïnat que es preocupa pel dia a dia dels nous residents de la zona.
Convivència
Els inquilins del Solar de la Puri viuen de la ferralla i dormen en unes quantes tendes de càmping a tocar de les parets de l’edifici contigu, protegint-se així del vent. Van arribar al carrer de la Puríssima Concepció desprès de ser desallotjats d’un altre solar del carrer Concòrdia, i el passat 15 de desembre van patir un intent de desallotjament en aquesta nova ubicació, que es va poder evitar o, si més no, endarrerir el màxim possible gràcies a la presència veïnal.
El Solar de la Puri, al carrer de la Puríssima Concepció / Oriol Adán
Aquests veïns, com expliquen els companys de l’Altaveu del Poble Sec, cultiven un hort urbà al solar i conviuen perfectament amb els habitants d’aquest espai, a més d’ajudar-los tan com poden, ja sigui portant-los menjar o convidant-los a dutxar-se a casa seva.
Queixes
Altres veïns, però, no estan gaire d’acord amb què aquest grup segueixi habitant el Solar de la Puri, queixant-se sobretot del soroll i la brutícia que generen, a més del fet que estan instal·lats davant de la Llar d’Infants La Gavina. Una d’aquestes veïnes molestes s’ha dirigit recentment a nosaltres, fent-nos arribar una denúncia que ella mateixa vol fer arribar a l’Ajuntament de Barcelona, on comenta que els sense sostre “fan les seves necessitats a la vista de tothom, treballen la ferralla amb el consegüent soroll dels cops de martell, discuteixen o fan bromes cridant i, a més, hi ha rates que conviuen amb ells i amb tothom”. Aquesta veïna explica que sovint ha trucat a la Guàrdia Urbana però no sempre apareix, i considera que l’Ajuntament “no hauria de consentir aquesta situació de marcar tanta diferència entre les persones, ja que semblem un suburbi de la ciutat de Barcelona”.
Difícil solució
La via ràpida per mirar de solucionar aquests casos de persones sense sostre acostuma a ser un desallotjament policial, però amb això no s’acaba el problema, sinó que aquesta gent seguirà vivint en la misèria però ho farà en un altre lloc. Així ho explicava recentment Màxim Montori, responsable de l’àrea de convivència i vocal de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, argumentant que “cada vegada que hi ha una actuació policial i els desallotgen es mouen a un altre lloc, però el problema continua sent el mateix, i les molèsties veïnals i les queixes continuen al nou lloc on s’han traslladat”.