Connecta amb nosaltres

Societat

Turisme: del mite a la realitat

Publicat

on

Josep M. Torremorell / El govern espanyol impedeix que la riquesa que genera el turisme es distribueixi i arribi a tothom.

El turisme massiu continua sent vist pels barcelonins com el primer problema de la ciutat. Com a mesura contra la massificació, l’Ajuntament va posar en marxa el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) per limitar les llicències hoteleres, que ha estat només un pegat. La reducció d’oferta ha fet pujar els preus i han augmentat els beneficis dels propietaris d’hotels. L’octubre passat, en aquesta mateixa tribuna, afirmava que “malgrat que el lobby hoteler ens vol fer creure que hi ha molts beneficis, jo només els veig per al propi sector”, afirmació que mantinc, perquè el problema no és la riquesa que genera el turisme, sinó que aquesta no es distribueix. Pagar 3 euros per netejar una habitació d’hotel, com passa a Barcelona, hauria d’estar penat amb presó.

concentracio-lloret-040716

La riquesa no flueix 

Ni la “província” de Lleida ni la de Balears tenen petroli ni grans recursos, però una té mar i milions de turistes. Fa trenta anys la renda per càpita de les Illes era la més alta de l’estat i superava en molt la de Lleida, però ara la de Lleida és molt més alta que la de les Illes, i la taxa d’atur de Lleida en temporada alta és més baixa que la de les Illes, és a dir, ni més riquesa ni menys atur. En els països europeus gestionen millor el turisme: la majoria tenen un salari mínim per als treballadors turístics equivalent al 50 % del PIB per càpita (a l’estat seria d’uns 14.000 euros/any), que assegura que el diner flueixi i la riquesa es reparteixi. Aquí no: la reforma laboral del
PP fa que els convenis d’empresa tinguin preferència sobre els col·lectius. A Europa el turisme distribueix riquesa, a Espanya, Catalunya i Barcelona, no.

El pla del PP per a Catalunya 

La vicepresidenta Sáenz de Santamaría, filla de militar colpista, va comentar al diputat Jordi Xuclà que el govern espanyol guanyaria per 10 a 0 el conflicte que culmina l’1-O. Com el supremacisme americà, (blancs, anglosaxons, feixistes, protestants),
l’espanyol (blancs, monolíngües castellans, feixistes, catòlics), no es conforma amb guanyar per penals, ens vol aixafar, escorxar i esquarterar a l’estil del general Queipo de Llano: “Haremos de Madrid un vergel, de Bilbao una gran fábrica y de Catalunya… un inmenso erial”. En el diari Ara del 6 d’agost, l’exconseller Mas- Colell explica les quatre fases del pla del PP, incapaç de tolerar
la diferència: 1) recentralitzar, liquidant de fet l’estat autonòmic; 2) Encabir Catalunya en un model unitari, inclosa la folclorització i degeneració de la llengua cap a un patois, com ja fan a València i Balears; 3) Laminació de l’autonomia basca i 4) Potenciació de Madrid, per al qual Mas-Colell augura un règim d’excepció fiscal. Com va dir el Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero: “Bueno, pues molt bé, pues adiós”.

Societat

Comença la campanya de recollida d’aliments i joguines

Publicat

on

Del 14 de novembre al 15 de desembre tindrà lloc, un any més, la campanya Nadal Solidari al Poble-sec. Durant tot un mes, es recolliran aliments bàsics, productes d’higiene personal i material escolar nou per a les persones més desfavorides. Hi ha diversos punts de recapte, com les parròquies, la Biblioteca Francesc Boix, Bona Voluntat en Acció i la Bibliomusicineteca, entre altres. A més, del 16 al 30 de desembre, els Reis Solidaris recolliran jocs, joguines i material escolar nous als mateixos punts de recapte. L’objectiu de la campanya és superar les bones xifres de l’any passat, quan es van aconseguir 1.275 kgs de menjar, productes d’higiene, material escolar i regals de reis per a més de 296 infants del barri.

Torna la Marató de TV3

Com també és habitual, algunes entitats del barri promouen activitats per recaptar diners per a la Marató de TV3, que enguany se centra en les malalties minoritàries. La Penya Blaugrana Les Tres Xemeneies organitza un partit de futbol entre l’APA Poble Sec i la Penya Blaugrana, i després un dinar a la Casa del Mar, a més de sortejos i bingos per recollir diners. Els Amics de la Plaça de Santa Madrona i les Parròquies del Poble-sec també preparen activitats que aviat donaran a conèixer a través de la web de la Coordinadora d’Entitats. L’any passat es van recaptar 3.250 euros per a la Marató entre totes les activitats solidàries organitzades al barri.

Continua llegint

Societat

Nit al ras per visibilitzar la problemàtica de les persones sense llar

A mitjanit, qui ho vulgui podrà quedar-se a dormir a la intempèrie per donar suport a la causa

Publicat

on

Amb la voluntat de sensibilitzar la població sobre què significa viure al carrer, Arrels organitza Intempèrie, una marató d’espectacles i experiències que tindrà lloc el dissabte 23 de novembre a la plaça de Margarida Xirgu a partir de les 16 h i fins l’endemà quan surti el sol. Aquest acte pretén posar sobre la taula la situació de les 1.200 persones que viuen al carrer a Barcelona i la “invisibilitat i vulneració de drets que pateixen”, diuen des de la fundació. L’objectiu de la trobada també passa per compartir un espai lúdic i de reflexió per a persones de totes les edats on intercanviar punts de vista amb persones que saben què suposa viure al carrer. Amb les col·laboracions i donacions es vol garantir una llar a 200 persones amb les quals treballa Arrels.

15 hores a la Intempèrie

Durant la trobada, hi haurà lloc per a la reflexió amb l’exposició fotogràfica La poètica del mirall, de Juan Lemus; la mostra Vides inacabades i Antígona, un espai de reflexió interactiu. Però també hi haurà lloc per a la música, amb actuacions d’Itaca Band, The Penguins i Cesck Freixas, entre altres. A més, hi haurà actuacions teatrals com l’espectacle Tou com un peluix de Martademarte&Cia; diverses propostes de microteatre; contacontes i tallers infantils per als més petits. A mitjanit, qui ho vulgui podrà quedar-se a dormir a la intempèrie per donar suport a la causa.

Una situació alarmant

Les dades parlen per elles mateixes: durant els darrers 12 mesos han mort 54 persones que vivien o havien viscut al carrer. Els més joves tenien només 31 anys. Tal com indiquen des d’Arrels, la mitjana d’edat de les persones que han mort era de 56 anys, 26 menys que la resta de la població de Barcelona.

Més info i reserva d’entrades a: www.intemperie.org

Continua llegint

Societat

Més que Cures fa un any i busca noves sòcies

Participaran en la segona Fira d’Economia Social del barri

Publicat

on

Fa un any es va constituir Més que Cures en el si de la xarxa Cooperasec, que treballa per a la promoció de l’economia social i solidària al Poble-sec. Es tracta d’una associació de dones expertes en la cura i el benestar de les persones i ofereixen serveis de neteja de la llar, cangurs, acompanyament a persones grans i dependents i altres serveis domèstics. El projecte va néixer després d’haver fet un estudi de diversos sectors econòmics al barri, en el qual es va detectar que l’àmbit de les cures era un sector precaritzat i ple de necessitats.

Obertes a noves sòcies

Al moment de constituir-se, Més que Cures estava format per 10 sòcies fundadores que van començar el projecte des de zero: “Vam reflexionar juntes sobre el nostre projecte i els seus valors, vam començar a donar-nos a conèixer i a participar en espais i debats”, expliquen. Actualment, són 7 sòcies i busquen noves persones que vulguin associar-se: “És un projecte d’autogestió col·lectiva obert a persones de l’àmbit del treball de la llar i del treball familiar (cuidadores), que podran treballar i gestionar-se la seva pròpia feina”, diuen des de l’entitat. A més dels serveis que ja ofereixen actualment, estan desenvolupant noves ofertes com ara la neteja ecològica i espais de cures a infants per a les entitats.

El projecte està molt enxarxat, treballen amb altres cooperatives i col·lectius afins, com la xarxa comunitària del barri. En el marc de la segona Fira d’Economia Social del Poble-sec, que tindrà lloc el 5 d’octubre a la plaça del Sortidor, organitzen un debat i crearan un espai de trobada per a totes les iniciatives que tenen coses en comú amb Més que Cures, com Sindillar, Mujeres Pa’lante o Baixem al Carrer.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.