Connecta amb nosaltres

Societat

Cultura i lluita antimasclista al Raval

Publicat

on

Anna Pruna / El festival de cultura Raval(s) celebra el seu 15è aniversari amb moltes activitats gratuïtes organitzades per més de 120 entitats del barri.

Més enllà de tots els problemes que assetgen els carrers i els veïns del Raval (l’increment de la droga, la manca d’habitatge social o la gentrificació, entre d’altres), no seria just obviar que segueix sent una de les zones de la ciutat amb un teixit associatiu més estable i actiu. Cada any, les desenes d’entitats i associacions que existeixen al barri organitzen propostes socials i culturals per enfortir la cohesió social. Un d’aquests projectes és el Festival de Cultura del Raval, que enguany celebra la seva 15ª edició, i que tindrà lloc del 8 al 12 de novembre. Diversos espais acolliran activitats gratuïtes derivades del treball comunitari de més de 120 entitats, col·lectius, associacions, comerciants, centres educatius i veïnat del barri. Aquest és el segon any en què la mirada de gènere serà protagonista de la programació, que vol contribuir –tal com expliquen els seus organitzadors– “a construir un barri igualitari i antimasclista”. El tret de sortida tindrà lloc el dijous pel matí amb un vermut homenatge a dones grans del barri, i al vespre, hi haurà una festa conjunta de la celebració del 15è aniversari de Raval(s) i de la Fundació Tot Raval al teatre del CCCB.

8M8A9275copia

Una de les actuacions de l’anterior edició del festival / Tot Raval

Més de 40 activitats

Un any més, aquest festa de la cultura oferirà activitats artístiques, socials i educatives gratuïtes, que fomentaran la diversitat de gènere i la igualtat. Entre les més de 40 activitats programades s’inclouen exposicions, xerrades i jornades sobre les sexualitats alternatives, el feminisme i la cultura queer –entre d’altres– que tindran lloc a l’Ateneu del Raval. També hi haurà tallers adreçats a joves dels instituts del barri, com una obra de teatre fòrum sobre la solitud que sovint pateixen les persones grans. La mirada feminista estarà també present en els itineraris històrics i culturals, a través dels quals s’abordaran temàtiques com els inicis del feminisme al Raval o la història musical del barri en clau de dona. El festival, que també comptarà amb actuacions musicals i actes de cultura popular,  és més que un esdeveniment artístic: es tracta, com diuen des de Tot Raval, de “la culminació d’un gran procés comunitari desenvolupat al llarg de l’any”. Un projecte que va començar amb només 5 entitats participants i que ha anat creixent fins a incloure’n més de 120 (que representen més de 300 persones implicades).

Trobareu més informació sobre el festival i tota la programació aquí 

Societat

En marxa les obres de pacificació del carrer de Piquer

El trànsit es veurà afectat durant el temps de la primera fase de les tasques

Publicat

on

Per

Final de mandat, obres a ple rendiment. Aquest darrer mes d’agost han començat les obres de pacificació del carrer de Piquer amb l’objectiu de “millorar la mobilitat i reduir el trànsit rodat al voltant de la via”, ha explicat l’Ajuntament. El tram afectat s’estén des del carrer de Palaudàries i el passeig de Montjuïc fins al carrer de Fontrodona. L’actuació, que s’emmarca en el Pla de Barris, compta amb un pressupost de 2,1 milions d’euros i es preveu tenir-la enllestida a l’abril.

L’obra té com a repte millorar “la qualitat de l’espai públic, donar més protagonisme als vianants i potenciar i facilitar l’activitat del comerç de proximitat que hi ha a la zona”. A més, per afavorir els desplaçaments a peu, es generaran plataformes úniques a les cruïlles amb els carrers de Lafont i Cabanes. Les voreres actuals també es rehabilitaran i s’eixamplaran fins als 3,20 i 2,90 metres, ja que només es mantindrà una de les dues franges d’aparcaments actuals (anirà variant de banda a cada tram entre cruïlles).

Per tal de millorar l’espai d’ombres, es plantarà nou arbrat a totes dues voreres i es reubicarà l’existent, mentre que a les nits el veïnat disposarà d’un nou enllumenat (col·locat en un dels dos costats de carrer entre arbres). A més, també s’aprofitarà per fer millores en el col·lector que circula sota el carrer de Piquer.

Afectacions

Les tasques de la primera fase de les obres han comportat un primer tall total de la circulació al tram comprès entre els carrers de Palaudàries i Cabanes (restringit només per a veïns, veïnes i serveis). De fet, el trànsit es desviarà cap al passeig de Montjuïc i als carrers de Blesa i de Vila i Vilà. Passarà el mateix amb la línia de bus 121, que s’ha desviat pel passeig de Montjuïc entre els carrers de Palaudàries i Cabanes, reincorporant-se després al seu itinerari habitual. Així mateix, la parada de bus del carrer de Piquer, la 2068, s’ha traslladat a la cruïlla del passeig de Montjuïc amb el carrer de Mata. La circulació per les interseccions de Piquer amb Mata i Palaudàries no comportaran afectacions a la circulació. En canvi, el carrer de Cabanes quedarà dividit per les obres deixant en atzucac els trams d’aquest carrer fins a Blesa i Vila i Vilà.

La inversió

La reforma del carrer de Piquer és una de les actuacions previstes al Pla de Barris, el qual té com a objectiu revertir les desigualtats entre els diferents barris de la ciutat de Barcelona i que incideix, entre d’altres, en intervencions transformadores a l’espai públic. La intervenció busca promoure els eixos cívics i accessibles que connecten els equipaments i extrems del barri, a la vegada que incorpora la mirada de gènere en la millora de l’espai públic i la pacificació d’entorns escolars.

Continua llegint

Societat

El Pla de Barris activa un programa d’activitats extraescolars artístiques i cientifico-tecnològiques

Publicat

on

Per

Continua llegint

Societat

Un salt en el temps

Publicat

on

Per

Aquest estiu, sense excessiva repercussió ni bombos ni platerets, l’astronomia ha fet un salt tecnològic històric saltant a una nova era. El famós telescopi espacial Hubble (orbitant a uns 500 kms d’alçada), ha estat substituït pel nou James Webb (JWST), i aquest ja ha assolit el ple funcionament. La diferència és abismal i totalment tecnològica. Mentre Hubble funcionava captant llum visible a través de potents lents de 2,5 metres de diàmetre, el nou  radiotelescopi està format per un conjunt de miralls i lents de 6 metres de diàmetre i que capten llum infraroja, la llum que emeten amb més força estels i galàxies. Aquest espectre de la llum resulta invisible pels nostres ulls, però el JWST el transforma en imatges visibles. La distància també és un factor importantíssim, JWST està més allunyat, a 1,5 milions de Kms de la terra. Amb aquest nou sistema podem veure objectes estel·lars i zones de l’univers abans inobservables com ara nebuloses de pols o galàxies llunyanes. Els resultats no han trigat a arribar i han estat més espectaculars del que esperàvem.

Cercant l’origen de l’univers

L’objectiu del telescopi, però, no és només identificar noves galàxies i estels. La gran missió és viatjar en el temps i investigar l’origen de l’univers. La immensitat del cosmos és tal que la velocitat en què viatja la llum resulta extremadament lenta per recórrer aquestes distàncies. Per aquest motiu, el telescopi i també nosaltres mirant el cel nocturn, estem veient la llum que aquests objectes van emetre fa milions d’anys, és a dir, estem veient el seu passat. D’aquesta manera, utilitzant la gran potència del radiotelescopi es vol intentar captar llum i imatges d’objectes emeses poc després del Big Bang, és a dir, imatges properes a l’origen de l’univers per saber més sobre ell i el seu origen, fa 13.800 milions d’anys.

VÍCTOR CARBONELL

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2021