Connecta amb nosaltres

Societat

El Museu Marítim enceta una nova etapa com a centre de referència sobre la cultura marítima

Publicat

on

Anna Pruna / Finalitzen les obres de restauració de les Drassanes Reials de Barcelona i el Museu funcionarà ara per àmbits amb diverses exposicions semi-permanents

El Museu Marítim de Barcelona –ubicat a l’edifici de les Drassanes Reials i gestionat per l’Ajuntament, la Diputació i l’Autoritat Portuària de Barcelona­– ha donat per finalitzada la remodelació de les instal·lacions de les Drassanes Reials. Les obres s’emmarcaven dins del Pla Director, que es va redactar l’any 1985 i que establia les reformes necessàries. El projecte executiu de rehabilitació, però, es va redactar a començaments dels 2000 i es va desenvolupar en quatre fases. La remodelació de l’espai es completa amb la museïtzació, durant el 2018, de la gran sala que està ocupada per l’exposició de Joc de Trons fins al març.

Exposició Drassanes i Galeres

Exposició Drassanes i Galeres

Una programació interactiva

Amb el canvi de model del Museu, els seus gestors aposten per les exposicions temàtiques i semi-permanents, tot i que també n’hi haurà de temporals. La primera gran mostra que ocuparà el lloc de la de Joc de Trons és Drassanes i galeres, que es podrà visitar fins a finals del 2020 i que permetrà descobrir com eren les galeres dels segles XIII i XIV. Fins a finals d’enguany també exhibeixen una mostra de les embarcacions que formen part de la gran col·lecció del museu i han prorrogat l’exposició 7 vaixells, 7 històries, en la qual el visitant pot observar vaixells destacats i d’altres objectes del fons del Museu (cartes, instruments de navegació, canons…). Entre les exposicions temporals destaca Camins de Ronda, d’accés gratuït a la Sala Mirador, que explica la història d’aquest terme. I, també amb entrada lliure, podeu visitar Port, Territori de Frontera, comissariada per l’escriptor i veí del Poble-sec Xavier Theros i en la qual s’expliquen les relacions que es van establir entre el port i la ciutat durant el segle passat.

Una de les novetats que destaquen d’aquesta nova etapa del Museu és l’ús de recursos audiovisuals i interactius: Drassanes i galeres es pot visitar amb audioguia i compta amb plafons, pantalles tàctils i efectes lumínics per fer l’experiència més amena.

Amb tots aquests canvis, s’espera que el Museu Marítim es converteixi en un centre de referència sobre la cultura marítima i la relació de Catalunya amb el Mediterrani. També volen sobrepassar la barrera dels 250.000 visitants anuals i, des del Consorci, es marquen com a objectiu arribar al 70% de públic local –actualment el 60% del públic del Museu és de Catalunya.

Trobareu més informació sobre les exposicions del Museu Marítim i les activitats programades aquí.

Societat

Obre la residència del Poble-sec amb 240 llits per a malalts de Covid-19

La consellera Vergés anuncia l’adaptació d’altres espais per traslladar residents i així evitar el contagi de coronavirus

Publicat

on

Per

Vetllar per la salut dels més vulnerables. Aquest és l’objectiu del Govern de la Generalitat des del primer dia d’aquesta crisi sanitària provocada pel coronavirus. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que aquesta setmana s’incorpora “una nova residència de gent gran a la ciutat de Barcelona amb una capacitat de 240 llits per a persones amb Covid-19”. Aquest espai ubicat al Poble-sec comptarà amb 141 habitacions distribuïdes en 8.000 metres quadrats. En un inici, s’obrirà amb 32 llits.

Vergés ha precisat que es tracta d’una “residència medicalitzada amb instal·lació d’oxigen en 66 llits” i que donarà capacitat de moviment a les residències d’on provenen les persones malaltes. De fet, ha explicat que s’adaptaran altres espais, com ara hotels, per aquelles persones que viuen en residències i que no estan malaltes de Covid-19 per poder-los aïllar de les residències de procedència perquè “són persones infectables” i evitar-ne, així, el contagi.

Per altra banda, aquests darrers dies el Departament de Salut ha augmentat el nombre de proves per detectar el coronavirus entre les persones que viuen en residències. “Estem augmentant les proves cada dia, fins ara ja són 10.434 les proves PCRs fetes”, ha informat Vergés. Per últim, la consellera Vergés ha reiterat la importància de quedar-se a casa per evitar el repunt de casos de coronavirus i ha recordat que els “laboratoris privats no haurien d’oferir tests de coronavirus ni a ajuntaments ni a empreses. Els tests han de passar pels protocols públics per a poder saber els resultats i millorar les estratègies per controlar aquesta epidèmia”, ha conclòs.

Continua llegint

Societat

Diari del coronavirus

Publicat

on

Per

Ja no em desperto amb els primers cotxes que circulen pel carrer. Ara, és el silenci que em desvetlla. Un silenci que m’arriba, m’embolcalla feixuc com un lladre que em visités de matinada i em deixés la seva targeta de presentació: soc aquí, com cada diumenge, cada dijous.

No compten els dies sinó els gestos. I les imatges agafen una importància poc habitual. Ara observo un vell amb més anys que jo córrer amb esforç i passes petites cap a la parada del bus. L’autobús l’esperarà. En aquests temps baixen del Tibidabo ànimes generoses i pugen de mar d’altres diabòliques.

A la nit el paisatge destacable són el guants de plàstic que campen damunt la vorera.

De nou a la cuina damunt la taula de marbre navega un cert desordre. El diari i el suplement, un bol amb escàs raim, una ceràmica que representa una gallina, unes tasses de cafè…

No tenim pressa per recollir el desori.

Ernest Millet Gómez

Continua llegint

Societat

Confinament (II)

Publicat

on

Per

El darrer model implementat de superilla va ser el del Poblenou, tot i que Gràcia en si ja és una superilla / Toni Hermoso Pulido

El bol curull de col-i-flor presideix la taula de marbre. I uns tomàquets per amanir, unes restes de raviolis que quedaren de l’àpat d’ahir. Encenem el llum, una bombeta que ens dóna escalfor lentament. I seiem a taula com si res no ens passés pel cap, com si avui fos un dia qualsevol: però passen massa coses a la ciutat.

El semàfor de davant de casa ha esdevingut decoratiu i ja ningú espera el permís per creuar el carrer. Potser cada cinc minuts baixa un cotxe pel carrer Balmes. Ha plogut bona part del dia. Una pluja mansa que l’escriptor Pla aplaudiria feliç, perquè era, segons que escrivia, l’aigua que calia per als camps. Busco un somriure, una paraula amable però em creuo amb poques persones que semblen que corrin cap al notari. Recullo l’última barra de pa al forn de santa Glòria. Des d’el primer dia de la crisi sanitària que m’atén la mateixa senyora. Té un aire d’absoluta normalitat, com si això del virus no anés amb ella.

Al vespre com a final de festa el nostre anònim veí ens regala Imagine i la veu de Lennon ressona per tota la plaça. S’aixequen braços i només ens falten les espelmes per arrodonir el final de la vetllada. Bé, hi tenim algunes llinternes que ens fan l’ullet. Comença a fosquejar i la ciutat semblarà més trista, com un dol immens que cau damunt nostre.

ERNEST MILLET

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.