Article d’Oriol Adán
Després d’un 2017 amb menys intensitat, CooperaSec encara amb energia un nou any, i ho fa estrenant una nova seu als baixos de la Biblioteca Francesc Boix. El local en qüestió portava un temps sense tenir cap ús concret i, com explica la Mar Valldeoriola, de CooperaSec, “ja feia un any i mig que estava demanat” al Districte. Ha estat aquest 2018 quan l’Ajuntament de Barcelona ha atorgat la cessió del local a l’associació durant un any, amb l’opció d’ampliar-lo un segon any, amb l’objectiu de contribuir en la promoció i l’impuls de l’economia social i solidària al districte de Sants-Montjuïc.
Tres eixos clau
La línia de treball que vol seguir l’associació passa per tres eixos clau per dibuixar alternatives a l’actual sistema socioeconòmic: l’eix relat, l’eix espai i l’eix acompanyaments.
Pel que fa al primer punt, CooperaSec vol construir un relat comú de l’imaginari de barri cooperatiu que defensa, amb l’objectiu d’arribar a col·lectius als que no s’ha arribat en els seus gairebé 7 anys d’activitat.
Quant a l’eix espai, el nou local adjacent a la Biblioteca Francesc Boix del que disposarà l’associació es convertirà en un punt de referència i de creació de projectes, un espai de treball compartit i un punt de trobada, d’informació i de formació, on desenvolupar l’economia comunitària al Poble-sec. Com deia Valldeoriola aEl3.cat, el nou local, que encara s’està acabant d’adequar, “ens ajudarà a consolidar-nos i formalitzar el nostre paper comunitari al barri”.
Finalment, l’eix acompanyament fa referència al suport a les accions d’emprenedoria social i l’economia comunitària del barri, com l’acompanyament psicosocial als grups amb necessitats d’emprendre i/o que tenen dificultats per continuar amb la seva activitat.
Nous projectes
Durant el darrer any, la Xarxa CooperaSec ha estat fent esforços per poder reunir els recursos necessaris per poder impulsar noves activitats de manera sostenible i amb qualitat. Així, a més de continuar realitzant trobades, tallers i acompanyaments de projectes, es preveu organitzar la primera mostra d’economia social i solidaria al Poble-sec abans de l’estiu, o arribar a ser un node de Coòpolis, l’ateneu cooperatiu de Barcelona.
Una altra de les iniciatives que s’engegaran aquest 2018 és CooperaCures, un projecte d’autoorganització i emprenedoria col·lectiva al barri. “Es tracta de socialitzar i democratitzar la responsabilitat envers la cura, constituint una associació de prestadores de serveis i persones amb necessitats de cures i els seus familiars”, conclou Mar Valldeoriola.
Coòpolis
L’Ateneu cooperatiu de Barcelona, promou l’economia social i solidària a la ciutat. Es tracta d’una aposta conjunta entre el veïnat del barri de La Bordeta, les iniciatives de l’economia social i solidària i l’administració pública, que es va començar a construir l’11 de juny de 2011, quan el veïnat la Bordeta va recuperar el recinte de Can Batlló, on ara hi ha la seu de Coòpolis. Arran d’un procés col·lectiu per detectar necessitats socials al barri, iniciat per la Plataforma Can Batlló és pel Barri, la idea del projecte Coòpolis comença a agafar força, i es presenta al Districte de Sants-Montjuïc 2 anys més tard.
Amb l’aprovació de l’administració, un equip format per les cooperatives La Ciutat Invisible i Lacol desenvolupen el projecte Coòpolis com un equipament de gestió comunitària orientat a la formació, incubació de cooperatives i a promoure l’economia social i solidària. Amb l’arribada de Barcelona en Comú a l’Ajuntament es crea un Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària que recolza Coòpolis amb diverses inversions. Des de la Generalitat també es fa una aposta per polítiques públiques de promoció del cooperativisme i el 2016 sorgeix una xarxa de 15 Ateneus Cooperatius arreu de Catalunya, amb finançament públic i gestionats per xarxes locals, on Coòpolis esdevé l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona.