Connecta amb nosaltres

Societat

Arrenca el procés per decidir els equipaments del barri dels propers deu anys

Publicat

on

Redacció / La Biblioteca Francesc Boix podria ampliar-se

El passat 5 d’abril es va fer la primera reunió del procés participatiu que definirà els usos de la Casa de la Premsa, el futur equipament de la Satalia, la reordenació de la biblioteca Francesc Boix del carrer Blai, el centre cívic El Sortidor i el centre cultural Albareda. Aquests són els espais en els que l’Ajuntament està disposat a invertir en un horitzó de deu anys, tot i que al barri hi ha molts altres espais pendents de destí que es deixen per més endavant.

La Casa de la Premsa és un edifici construït per l’exposició de 1929 i que actualment es troba en desús, tot i que en bon estat de conservació. L’Ajuntament compta amb destinar una quantitat indeterminada en els propers mesos per fer, almenys, una part de la remodelació. L’obra definitiva es faria probablement el 2019, quan el projecte definitiu ja hauria passat tots els tràmits. La Comissió per la Recuperació de la Casa de la Premsa, formada per més de 80 entitats i que té el suport de dues mil signatures, aspira a fer-hi activitats dedicades a la gent gran, els joves i altres col·lectius. Es vol que la comunicació sigui un eix transversal d’aquestes activitats comptant amb organitzacions professionals i institucions del sector. Alhora es treballa amb propostes de caire artístic i terapèutic així com el foment del cooperativisme i l’economia social.

Biblioteca

Façana de la Biblioteca Francesc Boix / Ajt Bcn

Canvis en equipaments actuals

La biblioteca Francesc Boix del carrer Blai és un altre candidat a remodelació, doncs els tècnics municipals estimen que cal ampliar-ne les instal·lacions, cosa que podria acabar amb un canvi d’ubicació. Una possibilitat en aquest sentit és un solar disponible al passeig de l’Exposició. També el centre cívic El Sortidor i el centre cultural del carrer Albareda viuran canvis, ja que es considera que hi ha espais que es poden utilitzar de forma més eficient i prestar alguns dels serveis que el barri necessita. 

Seguiment del procés 

El procés el dinamitzarà l’empresa Eidos i comptarà amb l’assessorament del prestigiós geògraf de la UAB Francesc Muñoz, expert en gentrificació. Per la banda veïnal es constituirà un grup motor que seguirà el procés en coordinació amb els tècnics de l’empresa i de l’Ajuntament. Hi haurà membres de la comissió per la recuperació de la Casa de la Premsa, però també es vol que hi hagi altres persones que aportin punts de vista el més plurals possible. En aquest sentit, una de les activitats del procés consistirà en preguntar a ciutadans de peu per les necessitats d’equipaments del barri. Es vol superar d’aquesta manera el cercle de les persones més organitzades al voltant de les entitats. 

Informe final al novembre

Les necessitats d’equipaments del barri ja es van definir en un document presentat setmanes enrere i que es va elaborar en funció dels criteris oficials de les administracions públiques. Aquest document reconeix importants mancances al barri, com l’ampliació de la biblioteca o la creació d’un nou institut. Però el document es considera tan sols un punt de partida i s’atendran altres demandes que no apareixen oficialment reconegudes.

El procés participatiu que ara comença tindrà una primera fase de diagnòstic que s’allargarà fins l’estiu, una altra de propostes i un informe final del pla d’equipaments del Poble Sec que es preveu acabar el mes de novembre. 

Societat

El Cementiri de Montjuïc estrena un espai interconviccional

Publicat

on

Per

Amb l’objectiu d’adaptar-se a una bona part de les comunitats religioses que fins ara no tenien els serveis funeraris que anhelaven, el Cementiri de Montjuïc ha reformat la primera i única sala interconviccional de la ciutat. Un espai amb capacitat per a 80 persones on familiars i amics del difunt podran dur a terme les tradicions culturals i religioses que fins ara no podien executar.

La nova instal·lació permetrà fer el rentat ritual de les persones difuntes, així com el rentat de peus dels assistents (ablucions). A més, compta amb una sala d’actes, on es podran fer els recolliments amb oracions i lectures de manera reservada. “També disposa de sistemes audiovisuals per tal de poder projectar imatges i vídeos en record de la persona difunta”, detallen des de l’Ajuntament de Barcelona.

890.000 euros
Si bé aquest espai ja havia funcionat al Cementiri de Montjuïc, és ara quan podrà acollir les diferents maneres d’acomiadar els difunts de la resta de comunitats religioses. Al cap i a la fi, el seu disseny és fruit del diàleg de les administracions amb els representants de les diferents comunitats. En total, la reforma integral de l’espai ha suposat una inversió de 890.000 euros.

Segons la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida, “aquest espai no només representa un avanç en la gestió dels cementiris, sinó també un pas significatiu cap a una societat més inclusiva, respectuosa i cohesionada”. Pel que fa a les comunitats jueves i musulmanes, aquestes ja disposen de recintes específics per a enterrar els seus difunts a Collserola.

Continua llegint

Societat

L’escola Mossèn Jacint Verdaguer presenta oficialment el seu Gegantó al barri

Cinta és el resultat de la proposta creativa que els alumnes de l’escola van presentar a l’inici del curs

Publicat

on

El passat divendres 31 de maig, l’escola Mossèn Jacint Verdaguer va viure una jornada molt especial amb la presentació de Cinta, el gegantó creat pels alumnes, famílies i professorat durant tot el curs escolar.

Cinta, el gegantó de l’escola, va ser presentat oficialment al públic. El Quimet, el gegantó del Poble-sec, va donar-li la benvinguda en una trobada emocionant. A més de la presentació, Cinta i les torrasses van ballar junts al ritme d’una cançó, que tenia un esperit especial per a l’ocasió.

Un projecte comunitari

Aquest projecte ha estat un exemple de col·laboració a molts nivells, gràcies a la participació activa del professorat, alumnes i famílies. Des del disseny del gegantó fins als capgrossos, tots han aportat la seva creativitat i esforç. Les famílies han estat especialment involucrades en la confecció dels vestits, organitzant tallers de costura que han resultat ser tot un èxit. Aquestes activitats han donat lloc a nous tallers i han fomentat un sentit de comunitat i col·laboració entre tots els participants.

Apadrinament del Quimet

La colla gegantera del barri, amb el Quimet al capdavant, ha apadrinat el nou gegantó de l’escola, donant suport i assessorament durant tot el procés de construcció que va començar en el mes de gener. L’objectiu era crear un gegantó que representés l’esperit del Poble-sec i, al mateix temps, la identitat de l’escola.

La festa va comptar amb una alta participació de tota la comunitat educativa. Alumnes, famílies, professorat i veïns es van congregar per celebrar aquest esdeveniment tan especial. Els gegants presents es van convertir en espectadors de luxe de la presentació i del ball de Cinta i les torrasses.

L’acte va ser una festa i una demostració del poder de la col·laboració i la creativitat, deixant una empremta inesborrable en tots els participants i assistents. La creació de Cinta no només ha enriquit el patrimoni cultural de l’escola, sinó que també ha enfortit els llaços comunitaris, deixant un llegat que segurament perdurarà durant molt de temps.

Continua llegint

Societat

El nou Parc de les Tres Xemeneies, enllestit

La zona reformada acull una pista de bàsquet, un gimnàs exterior i una nova guingueta per dinamitzar l’espai

Publicat

on

Per

Després de sis mesos d’obres i una inversió de 367.000 euros, l’Ajuntament de Barcelona ha enllestit el nou Parc de les Tres Xemeneies. Una intervenció, contextualitzada en el Pla de Barris que ha permès dotar a l’espai amb una pista de bàsquet central, nous bancs i un gimnàs a l’aire lliure. Segons es desprèn de la presentació del consistori, la reforma busca revertir les dinàmiques que desenvolupaven alguns usuaris a la zona.

L’actuació, dissenyada per l’estudi d’arquitectura Leku Studio, ha recollit les peticions del veïnat en el procés participatiu que va identificar els principals dèficits i les prioritats. De fet, la intervenció ha primat la millora de la permeabilitat per als vianants mitjançant l’eliminació de les barreres arquitectòniques i, a la vegada, enderrocant aquells elements que creaven cantonades sense visibilitat. Un exemple és el mur on alguns artistes desenvolupaven art urbà, el qual s’ha reubicat dins la nova plaça.

L’esport, eix central de la nova plaça

Cal posar de relleu que la nova pista de bàsquet s’ha decidit instal·lar-la al centre de la plaça, tal com havien demanat els veïns. Una centralitat que, a més, permetrà que es pugui fer servir la plaça per a noves activitats, com ara la celebració de concerts. A més, al seu voltant s’ha instal·lat el gimnàs a l’aire lliure amb opcions perquè tothom pugui fer exercici.

Les taules ping-pong s’han renovat i reinstal·lat en un nou espai i també s’han pintat diferents grafismes per incentivar noves pràctiques esportives, com l’atletisme. Pel que fa al mobiliari urbà (bancs, cadires i taules de pícnic), aquest també és nou en la seva totalitat. Per últim, destacar que al costat de l’àrea de joc infantil s’ha instal·lat una guingueta.

Una primera passa

Cal emfatitzar que aquesta no és l’única reforma prevista als entorns de la plaça de les Tres Xemeneies. Més aviat, és la prèvia respecte al que l’Ajuntament té previst executar amb la promotora de les oficines que s’encabiran als antics edificis. Un espai que, a banda d’acollir noves empreses, també suposarà l’aterratge del Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona (CECOR) a la plaça de les Tres Xemeneies.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024