Posar punt final a les drogues. Guanyar per K.O. a les sobredosis. Colpejar totes les substàncies. Al cap i a la fi, “fer-los obrir els ulls”, sintetitza l’entrenador i boxejador, popularment conegut com a Mani. Cada dimarts i dijous d’11 a 12 hores motiva a una desena de politoxicòmans del Centre d’Atenció i Seguiment (CAS Baluard), popularment coneguda com la narcosala. El seu únic objectiu: ajudar-los a desenganxar-se mitjançant la boxa al DKSR Gym, situat al número 13 del carrer de Salvà del Poble-sec.
És el primer projecte social en què participa Mani? Ni de bon tros. Tal com explica, fa anys que col·labora en causes similars i, en paral·lel, aprofita l’avinentesa per rentar la cara a la boxa. “Ja sabem com ha anat sempre, la gent estigmatitza la boxa d’una forma i és absolutament el contrari”, assenyala. “Aquest esport, fins fa no gaire, estava relacionat amb les baixes esferes; amb persones amb problemes mentre que ara està fins i tot a les universitats”. “Per alguna cosa serà”, recalca el boxejador.
Però, més enllà de resultar esport de lleure i de contacte, entre les parets del DKSR fins i tot resulta ser camí per deixar enrere les drogues. A més, el projecte té fins i tot el seu apartat de curiositats. No tots els integrants del grup de Mani havien tingut abans relació amb la boxa. “Algú havia fet alguna cosa i havia entrenat, mentre que d’altres mai havien fet res relacionat”, comenta. Al cap i a la fi, la idea és que passin d’utilitzar les mans per punxar-se a posar-se els guants, distreure’s i sentir-se útils.
“El programa és per obrir-los els ulls, que ells vegin que tenen una realitat darrere que amb les drogues no aconsegueixen veure”, resumeix l’entrenador. Una realitat que ve a ser “el treball en equip, l’esforç i la cooperació”; per tal que “vegin que són persones vàlides”. “Només els traiem del seu entorn per uns moments i de les seves dificultats, d’aquesta manera ells van postposant el seu consum”, afegeix.
A més, el programa resulta ser un èxit: “Tenim l’exemple d’una persona que en quatre mesos va passar de drogar-se moltíssim al carrer a estar actualment amb medicació i en un pis de reinserció”. Un camí que simultàniament han començat a fer altres companys politoxicòmans, els quals ja han començat a rebaixar les seves dosis i a abandonar determinades substàncies. Tot plegat, per donar-se de cops durant una bona estona i abraçar-se entre ells al final dels assalts.