Connecta amb nosaltres

Cultura

La col·lecció ‘Matar el monstre’

Publicat

on

L’estiu de 2016, a la seu de l’editorial Comanegra, es van reunir els editors amb set escriptors catalans de diferents generacions: Julià de Jòdar (1942), Jordi Coca (1947), Miquel de Palol (1953), Susanna Rafart (1962), Ada Castells (1968), Núria Cadenes (1970) i Mar Bosch (1981). Els set escollits van rebre una missió ben original: escriure una novel·la sobre Barcelona jugant amb el segon centenari de la publicació de Frankenstein, de Mary Shelley amb l’obligació de fer-hi sortir en cada novel·la un mateix personatge. I, en acabat, sumant-ne les set parts, els lectors tindríem l’esperadíssima “gran novel·la sobre Barcelona”… i, a més, haurem resolt un secret amagat entre les pàgines de les set obres que conformen aquest original projecte: una vuitena història paral·lela.

L’encàrrec ha reeixit del tot i l’editorial Comanegra ha entrat en la narrativa catalana per la porta gran (i sota pal·li, si em permeteu l’expressió), ja que el mestratge del professor Francesco Ardolino i de l’editor Jordi Puig a l’hora de triar els autors i emparellar-los amb les èpoques en què transcorren les històries sembla immillorable.

De moment, de les set obres projectades ja n’han sortit tres que, de ben segur, seran dalt de tot de les llistes de vendes d’aquest proper Sant Jordi: La primavera pendent, d’Ada Castells, ambientada el 1818 i amb una protagonista que s’haurà de posar davant d’una fàbrica d’indianes; La fugida d’Urània, de Susanna Rafart, ambientada el 1888 en una Barcelona que conjuga l’esplendor de l’Exposició Universal amb la misèria dels obrers i Els vulnerables, de Julià de Jòdar, que transcorre el 1929 en un Can Tunis on la revolta social sembla a punt d’esclatar a cada instant.

El proper mes de maig, en plena commemoració dels 50 anys del maig del 68, arribarà a les llibreries Els ulls dels homes mentiders, ambientada en aquell any revolucionari. Per la Setmana del Llibre en Català, Núria Cadenes ens portarà al Turó de la Peira de la Barcelona olímpica amb Els Secundaris i la gironina Mar Bosch ens transportarà a la Barcelona del Fòrum (2004) amb Vindràs amb mi després del diluvi. Finalment, Miquel de Palol clourà la sèrie per Nadal amb Angèlica i Rafel, una història d’agents secrets a la Barcelona de 2018.

Cultura

Arriba el ‘Cosmere’ en català!

Mai Més publica Fills de la boira, el primer volum de la sèrie ‘Mistborn’

Publicat

on

Brandon Sanderson (1975) és un dels millors escriptors actuals de literatura fantàstica i de ciència-ficció que es va donar a conèixer amb Elantris, la novel·la que el va convertir en un veritable èxit de crítica i que va servir de carta de presentació pel seu univers fantàstic: el Cosmere.

El Cosmere va originar-se gràcies a Adonalsium, una forma de poder —no se sap ben bé si una persona o una divinitat— que condensa tota la màgia coneguda i que també és descrita com el poder de la creació. En aquest univers fantàstic és on transcorren les aventures d’una de les millors sèries de literatura fantàstica de tots els temps: Mistborn.

Avui, gràcies a l’editorial Mai Més, podem llegir aquesta sèrie per primera vegada en català en un dels projectes literaris més ambiciosos que ha conegut la literatura de casa nostra en les darreres dècades.

El primer volum, Fills de la boira, amb traducció de Marta Armengol Royo, ja es troba des del mes de febrer a les llibreries de tot el país. Si us agraden les trames plenes de màgia i acció, no deixeu passar aquesta oportunitat. Revoltes i intrigues us esperen en un univers fascinant on tot pot estar en mans d’una heroïna completament inesperada. No ho dubteu ni un segon més, llegiu Fills de la boira i descobrireu perquè aquest món cobert de boires i regit per un emperador immortal ha meravellat a tanta gent.

A més, mercès als esforços de l’editorial Mai Més, els lectors no haurem d’esperar gaire per llegir tota la trilogia de Mistborn, perquè El pou de l’ascensió i L’heroi de l’eternitat ens arribaran en català al llarg d’aquest 2025.

Enhorabona als lectors amants de la fantasia moderna, ha arribat el moment de gaudir de Sanderson (també) en català.

Continua llegint

Cultura

De la proximitat a la consagració, el viatge artístic de Miriam Bedoya

Publicat

on

La cantant lírica Miriam Bedoya ha protagonitzat un dels salts més inspiradors d’aquesta primavera. El mes de març, va oferir un recital ple d’intimitat i proximitat a la BiblioMusiCineteca, un espai cultural de barri que, amb gran vocació artística, es consolida com un trampolí essencial per a noves veus. Tanmateix, la sorpresa ha arribat aquest abril, quan Bedoya ha actuat al Palau de la Música Catalana, un espai de prestigi i excel·lència musical.

Per a l’artista, el camí fins aquí ha estat ple de constància i preparació. “És com caminar pel bosc amb la motxilla plena d’eines, i de cop t’apareix un riu. Pots esperar, o, si estàs preparada, t’hi llences”, explica amb emoció. “A vegades no tens temps d’assimilar res. Només dius: Estic preparada. I ho fas.”

No obstant això, Bedoya destaca amb gratitud el valor dels escenaris més petits, com el de la BiblioMusiCineteca: “Necessitem aquests espais per provar repertori, per preparar-nos i créixer. És on agafes seguretat i on comparteixes de prop amb el públic. Per a mi, llocs així han estat claus per continuar avançant i no perdre el ritme mentre em presento a audicions”.

“Va ser tota una experiència cantar al llegendari Palau de la Música com a solista i amb l’orquestra Conjunt Instrumental Sentiments. També va ser molt grat compartir l’escenari amb Yelen Montero i una oportunitat que s’ha fet realitat gràcies a l’Anna Slizinova”.

Continua llegint

Cultura

‘Sardenya: l’illa megalítica’ arriba al Museu d’Arqueologia

Publicat

on

Per

El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) ha inaugurat l’exposició internacional “Sardenya: l’illa megalítica”, una mostra que, del 16 d’abril al 2 de novembre, transporta els visitants a la civilització nuràgica de Sardenya, des del Neolític fins a l’edat del ferro. Per primera vegada fora d’Itàlia, aquesta exposició presenta més de 200 objectes arqueològics procedents de museus sards, amb el gegant de pedra de Mont’e Prama com a peça estrella.

La mostra, que ja ha recorregut prestigiosos museus com l’Hermitage de Sant Petersburg o el Museu Arqueològic de Nàpols, inclou estatuetes femenines del culte a la deessa-mare, exvots de bronze i un dels enigmàtics gegants de la necròpolis de Mont’e Prama (850-750 aC), conegut com Manneddu, un possible boxejador. Aquestes escultures, de més de dos metres, són considerades per alguns les primeres estàtues exemptes de la Mediterrània occidental. Descobertes el 1974 a Cabras, les estàtues acompanyaven una necròpolis amb 125 tombes, majoritàriament d’homes joves, i podrien representar guerrers, avantpassats mítics o herois divinitzats.

L’exposició, enriquida amb maquetes i reconstruccions 3D, ofereix una immersió en els paisatges i la cultura nuràgica. Promoguda per la Fundació Mont’e Prama, amb el suport de la Regió Autònoma de Sardenya i diverses institucions italianes, l’exposició es tracta d’una oportunitat única per descobrir tot  un capítol de la prehistòria mediterrània. 

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024