Connecta amb nosaltres

Esports

Montjuïc: de la Fórmula 1 a la reducció dels cotxes

Part de la història de la muntanya està marcada per la circulació de vehicles pel seu interior; un fet que va tocar el seu cim amb les curses del circuit clausurat l’any 1975

Publicat

on

Al llarg d’aquestes darreres setmanes el Govern del Districte de Sants-Montjuïc ha desvetllat les línies d’actuació en les que començarà a treballar i que queden vertebrades al Pla d’Actuació del Parc de Montjuïc. Tota una sèrie d’idees treballades i reflexionades amb els actors privats i associatius de l’elevació natural, entre les quals en destaca una proposta significativa: la reducció del pas dels vehicles privats per la muntanya mitjançant el redimensionament d’alguns vials i l’increment de l’espai per als vianants i altres mitjans de transport alternatius.

Què suposarà aquest projecte? Doncs un nou canvi paradigmàtic en la relació de la muntanya amb la benzina. Un binomi que té els seus orígens en la mateixa Exposició Internacional de 1929, la qual ja va dotar a Montjuïc d’àmplies avingudes per celebrar competicions de motor. En aquest sentit, s’ha de posar de relleu que no seria fins anys més tard que s’oficialitzaria el traçat. Des del 25 de juny 1933 amb la celebració de la quarta edició del Gran Premi Penya Rhin (una de les més importants d’Europa) el circuit va adoptar el nom de “Copa Barcelona”. Tota una definició urbana que serviria per encarrilar el certàmens que acolliria el traçat urbà fins al 1936.

L’esclat de la guerra

Com succeiria a tots els sectors relacionats amb l’oci, l’inici de la Guerra Civil espanyola suposaria la suspensió automàtica de totes les competicions que es desenvolupaven a la muntanya. A més, amb la instauració del franquisme, Montjuïc només conservaria el Gran Premi d’Espanya de motociclisme fins al 1975, ja que la Fórmula 1 seria traslladada al nou circuit de Pedralbes. Un cop dur pels fans del traçat de la muntanya màgica que no tornarà a sentir les derrapades dels vehicles sobre el seu asfalt fins l’any 1968.

La Diada de Monserrat de 1975, però, seria la darrera jornada de cotxes de competició entre les seves zones verdes. En la volta 26, l’aleró de Rolf Stommelen sortiria catapultat a la recta de l’estadi olímpic i posaria fi a la vida de cinc espectadors i a la història dels circuits urbans. Si bé des d’aleshores només s’han dut a terme curses nostàlgiques de l’època, amb el nou paquet de mesures quedarà en mans de l’actual govern preservar sobre el mapa el traçat històric o esborrar-lo parcialment. Les negociacions amb els veïns i els operadors dictaran sentència.

Continua llegint

Esports

El Pavelló d’Itàlia comença a rodar com a pista poliesportiva

L’espai diàfan compta amb 2.400 metres quadrats i 14 metres d’alçària

Publicat

on

Amb l’objectiu d’incrementar la superfície d’equipaments poliesportius al Poble-sec, el 24 i 25 de març passats, el Pavelló d’Itàlia ha celebrat les primeres jornades esportives comunitàries. Un esdeveniment celebrat amb la intenció de donar a conèixer el futur ús veïnal del singular edifici inaugurat per a la Exposició Internacional de Barcelona de l’any 1929 i ubicat al carrer de Carles Buigas, 8.

Les jornades esportives han consistit en diferents tastets de tornejos de futbol, bàsquet, voleibol, criquet i esports electrònics. Unes minicompeticions organitzades amb la col·laboració d’entitats esportives i de joves del barri del Poble-sec, com ara els del Pla d’Acollida de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, de Criquet Jove BCN o de Palmasec. La jornada inaugural també va comptar amb l’assistència del regidor del Districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra.

Un nou espai esportiu

El canvi d’usos del Pavelló d’Itàlia se circumscriu dins del projecte de transformació del recinte firal de Montjuïc. Entre d’altres mesures, el pla preveu reconvertir l’antic pavelló en un equipament esportiu que pugui satisfer les demandes històries del Poble-sec i dels veïns de la Font de la Guatlla. En aquest cas, es tracta d’un edifici de 2.400 metres quadrats i 14 metres d’alçària pendent d’adaptar-se plenament a les noves pràctiques que acollirà. Si bé estava previst que entrés en funcionament a principis d’aquest 2023, la seva plena posada en marxa ja s’ha començat a allargar en el calendari.

Pel que fa a l’antic Palau d’Esports, el qual en la seva darrera etapa d’activitat va acollir el Barcelona Teatre Musical, continua tancat. Malgrat que l’abril de 2022 l’Ajuntament va comunicar que transformaria l’espai en un hub de la tecnologia i la innovació aplicades als esports, des de l’administració local encara no s’ha fet públic en quin estat es troben les licitacions del projecte (el qual hauria de començar a reformar-se l’any vinent). L’obra es va pressupostar en 40 milions d’euros.

La transformació de la Fira

Més enllà del nou ús esportiu del Pavelló d’Itàlia, el projecte de transformació de la Fira també preveu la construcció de 500 habitatges públics i nous equipaments, com ara un segon centre d’atenció primària, un equipament assistencial per a gent gran i per a persones amb diversitat funcional o l’ampliació del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Continua llegint

Esports

El futbolista llie Sánchez, de l’APA Poble-sec a guanyar la MLS

Publicat

on

Dels carrers i places del Poble-sec, a fer història amb Los Ángeles FC. llie Sánchez, nascut a l’altra banda del Paral·lel, però poblesequí d’adopció, ha guanyat aquest novembre el triplet de la MLS (Major League Soccer) del seu club per primera vegada: l’MLS Supporters’ Shield, l’ MLS Conferència Oest i l’ MLS Cup. Un èxit on el jugador format a l’APA Poble-sec ha estat determinant, ja que ell mateix va ser l’encarregat de transformar el penal de la victòria en la final de l’MLS Cup (el títol més important).

D’aquesta manera, el centrecampista barceloní de 32 anys ha esdevingut una nova llegenda d’aquest esport als EUA, el qual any rere any suma més adeptes. De fet, el mateix llie comparteix vestidor amb jugadors com Gareth Bale o Cristian Tello en un equip de recent creació: Los Ángeles FC va ser fundat el passat 2014.

El seu pas pel futbol

Si bé l’actual dorsal 6 va fitxar pel conjunt estatunidenc aquest passat 22 de gener, el jugador del Poble-sec havia començat la seva carrera a l’altra banda de l’oceà cinc anys abans amb l’Sporting Kansas City. Una experiència que va anar precedida del seu pas pel TSV 1860 Múnich de la competició germana i del Barça B, on va ser entrenat per Luis Enrique i Pep Guardiola. Precisament va ser en el filial del FC Barcelona on Sánchez va esdevenir capità, fet que fins i tot li permetria fer el salt al primer equip de la mà de Tito Vilanova.

Continua llegint

Esports

El Club de Bèisbol i Softbol Barcino, campió de la primera divisió de la Lliga Nacional de Beisbol

Publicat

on

Per

L’equip sènior del C.B.S. Barcino es va proclamar, el passat 3 d’octubre, Campió de la LLiga Nacional de Beisbol de Primera Divisió, celebrada a Valencià i Gandia del 30 de setembre al 3 d’octubre, en vèncer en la semifinal al C.B.S. Barcelona per 2 a 0 i a la final al Tiburones de Màlaga C.B. per 8 a 3.

Dos dels nostres jugadors també van ser guardonats: Daniel Fernández millor llançador i Jonathan Villegues MVP de la final.

Amb aquest gran triomf, el C.B.S. Barcino opta a l’ascens a Divisió Honor en la temporada 2022.
El proper novembre, el Club celebrarà el seu 8è aniversari gaudint d’aquest títol, que s’ha obtingut gràcies a l’esforç, el bon treball i a la companyonia de tècnics, jugadors i directius. A tots ells els animem a seguir endavant per poder assolir més campionats com aquest i continuar amb la promoció dels esports del beisbol i softbol al més alt nivell.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2021