Connecta amb nosaltres

Societat

40 anys d’atenció als discapacitats psíquics

Serveis d’inserció, habitatge i activitats d’oci inclusiu

Publicat

on

L’any 1979 un grup de pares del Poble-sec amb fills discapacitats psíquics van decidir associar-se i crear uns tallers perquè, quan els fills acabessin l’etapa escolar, poguessin tenir una ocupació. Així va néixer, ara fa 40 anys, el Taller Artesà: un espai al carrer de Tapioles, 27 on les persones amb capacitats diferents podien trobar-se i fer activitats d’artesania com sabons, bijuteria o caixes. L’Associació de Pares de Discapacitats Psíquics del Poble-sec (ASDIN) va anar creixent i evolucionant amb els anys, avui és un dels col·lectius amb més trajectòria del barri i forma part del Grup Artesà, que inclou la Fundació Artesà, l’Associació de Pares i les USAPS (les Unitats de Suport a l’Ajustament Personal i Social que treballen per a la inclusió sociolaboral de la persona amb discapacitat intel·lectual treballadora del Centre Especial de Treball de la Fundació).

Inserció laboral i habitatge

Un dels puntals de l’ASDIN és el Servei Ocupacional d’Inserció, que acull a persones amb una discapacitat laboral d’entre el 33% i el 65%. Tal com expliquen des de l’Associació, “l’objectiu d’aquest servei és la formació professional com a pas previ a la contractació dels usuaris en el Centre Especial de Treball o en una empresa ordinària” a través de la realització de programes de formació i integració laboral en el treball. Les persones amb més del 65% de discapacitat laboral poden accedir als tallers que formen part del Servei de Teràpia Ocupacional: n’hi ha de costura, de fonètica, de llenguatge de signes, musicoteràpia, manualitats, ioga, teatre i psicomotricitat, entre d’altres.

Pel que fa als serveis d’habitatge, l’entitat disposa d’una Llar-residència amb personal de suport professional que ofereix totes les prestacions necessàries per garantir una bona estança a les persones que hi conviuen. L’espai consta de dormitoris, cuines, banys equipats, saló i menjador i, a més de l’estança, s’ofereixen tallers per fomentar l’autonomia i es realitzen sortides i activitats d’oci.

Fomentar la inclusió

Des del Centre Especial de Treball de la Fundació Artesà un equip de persones usuàries de l’entitat ofereix servei de neteja, servei de muntatges de cablejat i brigades mediambientals (creades amb l’objectiu de tenir cura de l’entorn i fomentar la integració sociolaboral de les persones amb discapacitat intel·lectual).

Entre les activitats que porta a terme la Fundació per fomentar la inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual destaquen l’equip d’Hockey Plus (creat en col·laboració amb el Barça Hockey), un hort urbà de 400 m2 on es practica l’agroecologia i el grup Batukada Artesà: una formació de percussió de ritmes Samba-Reggae integrada per persones amb discapacitat psíquica i on s’utilitza la música com a eina de transformació social.

Continua llegint
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Societat

Millorant la qualitat de vida

La residència Pare Batllori ofereix un extens programa d’activitats

Publicat

on

Fa gairebé 16 anys que la residència Pare Batllori, de titularitat pública i ubicada al carrer de Vila i Vilà, 39, va obrir les seves portes. Gestionat per la Fundació Vella Terra, aquest espai atén a 90 residents i compta amb 32 places al seu Centre de Dia. És el màxim de persones que poden acollir però la llista d’espera per aconseguir-hi una plaça és considerable i va en augment, cosa natural si tenim en compte que el de les residències públiques és un dels sectors més perjudicats: només a Barcelona la llista d’espera per aconseguir plaça ascendeix a 3.162 persones, segons Afers Socials, i gairebé 4.000 segons l’Ajuntament.

Enfocament comunitari 

Amb un equip format per professionals de totes les àrees socials, la residència Pare Batllori té com a missió “proporcionar continuïtat, sentit i suport al projecte de vida de cada persona, tot fomentant valors com el respecte, la innovació i la personalització, oferint una cobertura integral a cada persona”, explica José Antonio Fernández, coordinador d’assistència del centre. A més d’oferir els tractaments i serveis habituals d’una residència, una de les particularitats de la Pare Batllori és el seu vincle amb el barri. Els residents realitzen diverses sortides per la zona, tenen cura d’un hort urbà i participen a programes com Baixem al carrer o En forma sobre rodes, dues propostes de la Coordinadora d’Entitats que potencien l’exercici i l’activitat física en la tercera edat. Una altra de les activitats que realitzen és un taller de costura al Centre Cívic El Sortidor en el qual, sota el nom de Iaies Cosidores, persones del barri i de la residència s’uneixen periòdicament per cosir i compartir una estona agradable.

Trobades amb escoles 

La residència Pare Batllori ofereix diverses classes de teràpies per als seus residents, una de les més exitoses és la teràpia canina, en la qual es treballa l’estimulació sensorial i cognitiva de les persones grans. També es fan activitats intergeneracionals amb els centres educatius Sant Pere Claver i l’Escola Poble-sec. En aquestes trobades els alumnes realitzen tallers amb els avis i els entrevisten per acostar-se a les seves històries de vida i aprendre sobre diferents perspectives de les etapes de la vida. Per últim, la residència proposa festes temàtiques segons la temporalitat, com la festa de la castanyada, Sant Jordi o el Carnestoltes, entre altres celebracions que sempre estan amenitzades amb actuacions musicals de grups de la zona.

Continua llegint

Societat

Un projecte d’acollida en femení

L’associació Mujeres Pa’lante ofereix un seguit d’eines per a les dones migrades i compta amb una cooperativa de serveis de cures

Publicat

on

Fa més d’una dècada que un grup de dones colombianes de Barcelona es van associar amb l’objectiu de formar un espai d’acompanyament per a dones nouvingudes. Des d’aleshores, Mujeres Pa’lante no ha parat de créixer i actualment ofereix tota mena de serveis: informació sobre com arreglar els papers a l’oficina d’estrangeria, idees i eines per trobar feina i tota una xarxa solidària on les dones poden intercanviar experiències i projectes de manera col·lectiva.

Els serveis de primera acollida que ofereix l’associació inclouen atenció psicològica, jurídica, sociolaboral i informàtica, així com cursos homologats de formació ocupacional i d’idiomes. A més d’atendre dones migrants, especialment de Llatinoamèrica, també organitzen esdeveniments, tallers i trobades on participen persones autòctones.

Cooperativa amb seu a Sant Antoni

Fa només uns mesos, l’associació va posar en marxa la cooperativa de treball de Serveis d’Atenció i Ajuda a Domicili (SAD) Mujeres Pa’lante, amb seu al carrer Villarroel, 10. Aquest projecte neix amb l’objectiu de “proveir de feina i millors condicions salarials a les persones migrades, tot oferint cures i atenció a persones que es troben en situació de dependència”, explica Norma Véliz, una de les sòcies de la cooperativa. Des d’aquest projecte aposten per una economia feminista i expliquen que volen “contribuir a la transformació social a través de la gestió horitzontal, la cooperació entre professionals, l’autogestió i la dignificació de les tasques de cures i acompanyaments que duem a terme”.

Un sector precaritzat

Entre els serveis que ofereix la cooperativa es troba l’atenció i ajuda al domicili, acompanyament hospitalari, acompanyament a la infantesa i a persones amb diversitat funcional, i serveis de càtering i de costura. Tots aquests serveis compten amb un pressupost que s’adapta a les necessitats de cada cas. En el marc del projecte, també promouen la formació en perspectiva de gènere, resolució de conflictes i gestió d’equips: cursos dirigits a entitats, institucions i ONGs.

Fa unes setmanes, Mujeres Pa’lante va liderar una manifestació pels drets laborals de les persones que es dediquen al sector de les cures, un sector molt precaritzat. Entre altres mesures, es demanava que es creï un sistema que controli les condicions laborals d’aquestes persones, tal com es fa en les inspeccions de treball.

Continua llegint

Societat

Reobre el funicular de Montjuïc

Publicat

on

Per

Des del 5 de novembre, el funicular de Montjuïc ha estat fora de servei per sotmetre’s a una gran inspecció que no haurà de tornar a passar fins d’aquí a 15 anys. L’aturada també s’ha aprofitat per dur a terme la part més important de la rehabilitació integral de les dues estacions, Paral·el i Parc de Montjuïc, on es continuarà treballant durant els propers mesos, fora de l’horari de funcionament del funicular.

Abans de tornar a posar en marxa el funicular, se n’ha fet rodatge en buit, proves a plena càrrega i proves de marxa. Aquesta és la primera gran inspecció que s’hi fa des del 1992, en haver superat les 22.500 hores de servei. Per reduir-ne l’impacte, es va dividir en dues fases: una primera al 2015-2016 i aquesta segona. Segons el pla de manteniment del funicular de Montjuïc, la propera gran inspecció tocarà d’aquí a 15 anys, quan s’hagin completat 15.000 hores més de servei.

El funicular de Montjuïc, que enllaça l’estació de metro de Paral·lel amb l’avinguda de Miramar, va ser construït per a l’Exposició Internacional de 1929 i es va reinaugurar el 1992 amb motiu dels Jocs Olímpics. Durant aquests mesos, la pujada o baixada de Montjuïc s’ha fet amb un bus especial que en cobria el recorregut, a més del bus 150 que uneix la plaça d’Espanya amb el Castell de Montjuïc.

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.