Connecta amb nosaltres

Societat

40 anys d’atenció als discapacitats psíquics

Serveis d’inserció, habitatge i activitats d’oci inclusiu

Publicat

on

L’any 1979 un grup de pares del Poble-sec amb fills discapacitats psíquics van decidir associar-se i crear uns tallers perquè, quan els fills acabessin l’etapa escolar, poguessin tenir una ocupació. Així va néixer, ara fa 40 anys, el Taller Artesà: un espai al carrer de Tapioles, 27 on les persones amb capacitats diferents podien trobar-se i fer activitats d’artesania com sabons, bijuteria o caixes. L’Associació de Pares de Discapacitats Psíquics del Poble-sec (ASDIN) va anar creixent i evolucionant amb els anys, avui és un dels col·lectius amb més trajectòria del barri i forma part del Grup Artesà, que inclou la Fundació Artesà, l’Associació de Pares i les USAPS (les Unitats de Suport a l’Ajustament Personal i Social que treballen per a la inclusió sociolaboral de la persona amb discapacitat intel·lectual treballadora del Centre Especial de Treball de la Fundació).

Inserció laboral i habitatge

Un dels puntals de l’ASDIN és el Servei Ocupacional d’Inserció, que acull a persones amb una discapacitat laboral d’entre el 33% i el 65%. Tal com expliquen des de l’Associació, “l’objectiu d’aquest servei és la formació professional com a pas previ a la contractació dels usuaris en el Centre Especial de Treball o en una empresa ordinària” a través de la realització de programes de formació i integració laboral en el treball. Les persones amb més del 65% de discapacitat laboral poden accedir als tallers que formen part del Servei de Teràpia Ocupacional: n’hi ha de costura, de fonètica, de llenguatge de signes, musicoteràpia, manualitats, ioga, teatre i psicomotricitat, entre d’altres.

Pel que fa als serveis d’habitatge, l’entitat disposa d’una Llar-residència amb personal de suport professional que ofereix totes les prestacions necessàries per garantir una bona estança a les persones que hi conviuen. L’espai consta de dormitoris, cuines, banys equipats, saló i menjador i, a més de l’estança, s’ofereixen tallers per fomentar l’autonomia i es realitzen sortides i activitats d’oci.

Fomentar la inclusió

Des del Centre Especial de Treball de la Fundació Artesà un equip de persones usuàries de l’entitat ofereix servei de neteja, servei de muntatges de cablejat i brigades mediambientals (creades amb l’objectiu de tenir cura de l’entorn i fomentar la integració sociolaboral de les persones amb discapacitat intel·lectual).

Entre les activitats que porta a terme la Fundació per fomentar la inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual destaquen l’equip d’Hockey Plus (creat en col·laboració amb el Barça Hockey), un hort urbà de 400 m2 on es practica l’agroecologia i el grup Batukada Artesà: una formació de percussió de ritmes Samba-Reggae integrada per persones amb discapacitat psíquica i on s’utilitza la música com a eina de transformació social.

Societat

Obre la residència del Poble-sec amb 240 llits per a malalts de Covid-19

La consellera Vergés anuncia l’adaptació d’altres espais per traslladar residents i així evitar el contagi de coronavirus

Publicat

on

Per

Vetllar per la salut dels més vulnerables. Aquest és l’objectiu del Govern de la Generalitat des del primer dia d’aquesta crisi sanitària provocada pel coronavirus. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que aquesta setmana s’incorpora “una nova residència de gent gran a la ciutat de Barcelona amb una capacitat de 240 llits per a persones amb Covid-19”. Aquest espai ubicat al Poble-sec comptarà amb 141 habitacions distribuïdes en 8.000 metres quadrats. En un inici, s’obrirà amb 32 llits.

Vergés ha precisat que es tracta d’una “residència medicalitzada amb instal·lació d’oxigen en 66 llits” i que donarà capacitat de moviment a les residències d’on provenen les persones malaltes. De fet, ha explicat que s’adaptaran altres espais, com ara hotels, per aquelles persones que viuen en residències i que no estan malaltes de Covid-19 per poder-los aïllar de les residències de procedència perquè “són persones infectables” i evitar-ne, així, el contagi.

Per altra banda, aquests darrers dies el Departament de Salut ha augmentat el nombre de proves per detectar el coronavirus entre les persones que viuen en residències. “Estem augmentant les proves cada dia, fins ara ja són 10.434 les proves PCRs fetes”, ha informat Vergés. Per últim, la consellera Vergés ha reiterat la importància de quedar-se a casa per evitar el repunt de casos de coronavirus i ha recordat que els “laboratoris privats no haurien d’oferir tests de coronavirus ni a ajuntaments ni a empreses. Els tests han de passar pels protocols públics per a poder saber els resultats i millorar les estratègies per controlar aquesta epidèmia”, ha conclòs.

Continua llegint

Societat

Diari del coronavirus

Publicat

on

Per

Ja no em desperto amb els primers cotxes que circulen pel carrer. Ara, és el silenci que em desvetlla. Un silenci que m’arriba, m’embolcalla feixuc com un lladre que em visités de matinada i em deixés la seva targeta de presentació: soc aquí, com cada diumenge, cada dijous.

No compten els dies sinó els gestos. I les imatges agafen una importància poc habitual. Ara observo un vell amb més anys que jo córrer amb esforç i passes petites cap a la parada del bus. L’autobús l’esperarà. En aquests temps baixen del Tibidabo ànimes generoses i pugen de mar d’altres diabòliques.

A la nit el paisatge destacable són el guants de plàstic que campen damunt la vorera.

De nou a la cuina damunt la taula de marbre navega un cert desordre. El diari i el suplement, un bol amb escàs raim, una ceràmica que representa una gallina, unes tasses de cafè…

No tenim pressa per recollir el desori.

Ernest Millet Gómez

Continua llegint

Societat

Confinament (II)

Publicat

on

Per

El darrer model implementat de superilla va ser el del Poblenou, tot i que Gràcia en si ja és una superilla / Toni Hermoso Pulido

El bol curull de col-i-flor presideix la taula de marbre. I uns tomàquets per amanir, unes restes de raviolis que quedaren de l’àpat d’ahir. Encenem el llum, una bombeta que ens dóna escalfor lentament. I seiem a taula com si res no ens passés pel cap, com si avui fos un dia qualsevol: però passen massa coses a la ciutat.

El semàfor de davant de casa ha esdevingut decoratiu i ja ningú espera el permís per creuar el carrer. Potser cada cinc minuts baixa un cotxe pel carrer Balmes. Ha plogut bona part del dia. Una pluja mansa que l’escriptor Pla aplaudiria feliç, perquè era, segons que escrivia, l’aigua que calia per als camps. Busco un somriure, una paraula amable però em creuo amb poques persones que semblen que corrin cap al notari. Recullo l’última barra de pa al forn de santa Glòria. Des d’el primer dia de la crisi sanitària que m’atén la mateixa senyora. Té un aire d’absoluta normalitat, com si això del virus no anés amb ella.

Al vespre com a final de festa el nostre anònim veí ens regala Imagine i la veu de Lennon ressona per tota la plaça. S’aixequen braços i només ens falten les espelmes per arrodonir el final de la vetllada. Bé, hi tenim algunes llinternes que ens fan l’ullet. Comença a fosquejar i la ciutat semblarà més trista, com un dol immens que cau damunt nostre.

ERNEST MILLET

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.