Connecta amb nosaltres

Societat

Plans de Nadal sense fer servir la T-10

Per gaudir de la cultura i els espectacles de les festes no cal anar gaire lluny de casa. Repassem l’oferta que ofereix el Paral·lel i la muntanya de Montjuïc

Publicat

on

Nadal és època de família i d’estar-se a taula, però la tradició no sempre ha de ser la mateixa. Les vacances (si se’n tenen) i la desconnexió laboral acostumen a deixar entreveure uns dies que, si no se surt de casa, poden arribar a ser infernals. Avui dia ja existeix Netflix, HBO i desenes de fórmules per streaming per passar els vespres de sofà i manta, però… què et semblaria fer alguna cosa més enllà d’estar tancat, i sense haver de gastar cap bitllet de la T-10?

Vespres a la Sala Barts

La icònica sala del Paral·lel ofereix espectacles per a tots els gustos al llarg del Nadal. Entre ells, la sisena temporada d’El Petit Príncep que tantes famílies ja han anat a veure (fins i tot més d’una vegada). El musical d’Àngel Llàcer, Manu Guix i La Perla 29 ja acumula 250.000 espectadors i rep una de les millors crítiques temporada rere temporada. Al llarg d’aquest desembre i gener estan previstes gairebé una cinquantena de funcions.

En el cas que el personatge d’Antoine de Saint-Exupéry no ens acabi de fer el pes, el local del Paral·lel també oferirà l’espectacle Tenors en tres funcions úniques. A més, el dia 9 de desembre la Barcelona Gay Men’s Chorus interpretarà els millors temes de la temporada i presentarà en primícia les seves noves cançons. Dos dies més tard l’escenari serà copat per CHRISTMAS.CAT, l’espectacle que ha revolucionat els concerts de Nadal.

Màgia, l’encert familiar

Les festes són sinònim de màgia per a molts i El Mago Pop (Antonio Díaz) té la recepta per poder dir que Nada es imposible. En el seu primer raïm al Teatre Vitòria el mag oferirà un viatge a través de l’extraordinari, ple de sorpreses, diversió, sensibilitat, ritme i emoció. Un espectacle que té la intenció de repetir l’èxit de La Gran Ilusión, la qual es va convertir en l’experiència més taquillera de tota Europa. Uns metres més enllà, i encara que no sigui il·lusionisme explícit, podem trobar la màgia incombustible de Joan Pera amb El pare de la núvia, el qual estarà en cartellera fins al 2 de febrer al Teatre Condal.

Fora dels escenaris

El pati de butaques no és la teva millor opció? No passa res: el Museu Marítim ofereix per aquestes dates un planetari per descobrir en família sense la necessitat de treure l’entrada a l’equipament principal. D’altra banda, el Museu Etnològic i de les Cultures del Món arriba amb una agenda farcida de propostes, com ara l’activitat gratuïta Casa, treball, festa: descobrim com vivim els humans, prevista pel divendres 5 de gener. L’esdeveniment que tornarà a ser imprescindible de visitar un any més, però, serà el Nadal al Poble Espanyol, on del 21 al 29 de desembre el recinte comptarà amb una fira gastronòmica i d’oficis, així com música en directe, espectacles i activitats per a tota la família.

Societat

Els gripaus de Laribal, morts per la presència de sabó a l’estanc

Els tècnics municipals confien en el fet que les poblacions veïnes d’amfibis recolonitzin la bassa

Publicat

on

La bassa dels jardins de Laribal, contaminada. Segons ha pogut saber en exclusiva ZONA SEC, els tècnics de l’empresa municipal BCASA han detectat la mort de la fauna d’un dels estancs d’aquest jardí històric, derivat de la possible presència de sabó a l’aigua. Tot plegat, per l’ús que fan algunes persones que viuen a la muntanya i que fan servir les basses per netejar la roba.

Segons fonts municipals, l’afectació als jardins de Laribal és un fet “puntual” i no s’ha detectat cap succés similar a la resta de parcs. De totes maneres, el cas ja està en coneixement dels Agents Rurals, que van aixecar acta.

La fauna, principal damnificada

Segons les mateixes fonts l’afectació ha afectat bàsicament la població de tòtils que vivien en aquesta bassa (un gripau petit de 4 o 5 centímetres). En qualsevol cas, no es tracta d’una espècie en risc i els tècnics confien que les poblacions que hi ha a altres basses de la muntanya recolonitzi els jardins de Laribal. A hores d’ara l’aigua de la bassa ja resta renovada i lliure de productes. Respecte a la flora, aquesta no s’ha vist afectada per la presència de sabó a l’aigua pel fet de ser més resistent.

2011, el precedent més greu 

Els fets han fet recordar l’enverinament que van patir milers d’amfibis fa més d’una dècada a les basses dels jardins del Teatre Grec. Aleshores, sí que va resultar un enverinament provocat amb un dissolvent molt potent.

Continua llegint

Societat

44 projectes presentats als Pressupostos Participatius

L’Ajuntament ja ha començat a filtrar les idees proposades pel veïnat d’acord amb la seva viabilitat tècnica

Publicat

on

Barcelona torna a posar en marxa els pressupostos participatius amb 30 milions d’euros sobre la taula. Aquests diners, els quals es repartiran entre els districtes segons criteris d’equitat socioeconòmica, busquen la implicació activa de la ciutadania en la presa de decisions. Al districte de Sants-Montjuïc s’han reservat més de tres milions d’euros a repartir entre els barris. La resposta del veïnat ha estat de 169 propostes, 44 de les quals han estat al Poble-sec.

Entre elles, la rehabilitació de la carpa del pati de l’escola i institut Bosc de Montjuïc, espai que utilitzen diàriament 500 alumnes i que necessita reformes urgents per garantir-ne la seguretat. També es planteja renovar vestidors i grades al complex esportiu municipal ‘Pau Negre-Parc Migdia’ de Montjuïc, seu de diversos clubs d’hoquei catalans que entrenen durant tot l’any.

Les propostes reflecteixen, alhora, una sensibilitat social i cultural. La comunitat musulmana impulsa una iniciativa per crear un cementiri particular que respongui a les seves tradicions i necessitats. I, per altra banda, els joves podrien beneficiar-se de projectes com ‘Sants 2 Reviu’, que proposa reconvertir zones en desús en espais multifuncionals per al lleure i la convivència.

Altres projectes, com la transformació de la muntanya de Montjuïc en un pulmó verd més accessible, destaquen per la seva aposta per la sostenibilitat i el gaudi col·lectiu. Aquesta inclou la reducció del trànsit i la millora de les zones verdes per fer-les més acollidores, ja que afirmen que l’espai “s’ha convertit en una franja de sensesostres”. També, escoles com Tres Pins busquen la pacificació del seu entorn pel gran volum de circulació que resulta un perill pels alumnes del centre.

El procés es desenvolupa en diverses fases. Primer, els veïns presenten les propostes. Després, aquestes són sotmeses a una valoració tècnica per garantir-ne la viabilitat, fase en què es troba l’Ajuntament i que finalitzarà el 24 de gener. Posteriorment, s’obrirà una votació ciutadana per determinar quins projectes es portaran a terme. No serà fins a l’abril d’aquest mateix any que es tancaran les votacions i es començaran a posar en marxa, així que caldrà esperar per poder veure els resultats del procés.

Continua llegint

Societat

L’Escola Mossèn Jacint Verdaguer: creativitat i art contemporani

Publicat

on

L’Escola Mossèn Jacint Verdaguer s’ha convertit en un referent de la integració de l’art contemporani dins l’educació gràcies a la seva participació en el programa Espais C (Espais de creació artística a les escoles de primària de Barcelona). Aquesta iniciativa transforma un espai del centre en un taller compartit entre l’alumnat i un artista resident.

Un espai-taller per a la creativitat

El centre ha habilitat un espai on l’artista Març Rabal desenvolupa la seva feina. Aquesta iniciativa busca normalitzar la presència de l’art contemporani als centres educatius.

El programa no només dota l’escola d’un espai de creació, sinó que transforma la manera com l’art és percebut dins l’educació. Gràcies a aquesta iniciativa, els estudiants tenen accés directe a la creació contemporània i poden desenvolupar habilitats com la cooperació, la imaginació i el pensament crític.

A més, el model beneficia també l’artista, que rep un espai per treballar i establir vincles amb la comunitat educativa i el barri.

Una xarxa de col·laboració

Espais C és una iniciativa de l’Institut de Cultura i el Consorci d’Educació de Barcelona, creada en col·laboració amb la Universitat Autònoma. El programa, coordinat per l’entitat Experimentem amb l’Art, compta amb la participació de cinc institucions i espais artístics: Hangar, La Capella, el Museu Tàpies, la Fundació Suñol i Chiquita Room.

Des del seu inici durant el curs 2015-2016, Espais C ha estat un pont entre l’art contemporani i el món educatiu, amb la participació de quinze escoles, 39 artistes i sis equips de mediació. Aquest projecte fomenta la interacció entre la creativitat artística i el pensament crític, oferint als estudiants una visió renovada de l’art en el context de l’educació.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024