Connecta amb nosaltres

Sin categoría

Dos espais pensats per oxigenar el dia a dia

06-05-1995 Inaugurat el parc de les Tres Xemeneies i el Mirador del Poble-sec

Publicat

on

La pandèmia ens va fer passar per alt aquesta efemèrides; però avui volem recordar els orígens. Parlem de dos espais ben diferenciats: d’una banda, el parc de les Tres Xemeneies, que ocupa part del lloc on hi va haver la fàbrica de la llum que va rebre la denominació de la Canadenca; de l’altra, l’espai que avui hi ha des del passeig de Montjuïc muntanya amunt fins a l’antiga carretera del castell i Miramar.

A finals del segle XIX, en un espai nou, fora de la vella muralla i a la vora del port, es va establir la fàbrica d’electricitat més important de Barcelona, la central tèrmica, alimentada de carbó –d’aquí la denominació popular de la zona del barri com a “terra negre” – la central de Mata, ja que el front oposat al Paral·lel era al carrer Mata. El 1896 havia pujat la primera xemeneia; el 1908, la segona; i el 1912 la tercera. Totes tenen 72 m d’alçada i 4m de diàmetre màxim. Simultàniament a la construcció de la primera xemeneia de Mata, es construí, al costat, la central del carrer Carrera, que alimentà la xarxa de tramvies de Barcelona de 1896 a 1968. El 1919, la fàbrica de la llum del Paral·lel, adquirida per l’enginyer Frederick Stark Pearson, va ser protagonista d’una vaga que va acabar amb l’aprovació de la jornada laboral de vuit hores, que popularment es va conèixer com la vaga de la Canadenca.

Comença el desmantellament

Durant les dècades posteriors, la creació de centrals hidroelèctriques va provocar una diversificació important de la generació d’electricitat. La tèrmica de Mata passà a ser la d’abastiment de la zona meridional de Barcelona; des dels darrers anys cinquanta passà a funcionar amb fueloil; i el 1987 es va iniciar el seu desmantellament, per motius de seguretat i de preservació del medi ambient.

Entre 1988 i 1995, es reconstruir i remodelar la parcel·la compresa pel Paral·lel, Cabanes, Vila i Vilà i Palaudàries, i es construí un nou edifici –la seu de Fecsa-Endesa–, el poliesportiu, aparcaments subterranis i el nou parc de les Tres Xemeneies. A la vegada, durant anys s’havien fet treballs de remodelació de la vorera sud del passeig de Montjuïc. On hi havia hagut magatzems, tallers i fàbriques, la majoria vinculats amb el port, que havia anat creixent cap al delta del Llobregat, es va crear el nou parc del Mirador del Poble-sec, que enllaça amb la part inferior dels jardins de Miramar. De la inauguració dels parcs de les Tres Xemeneies i del Mirador del Poble-sec, ara fa 25 anys.

XAVIER RODRÍGUEZ

Continua llegint

Sin categoría

La vida del poeta del poble

El cantautor Pau Alabajos, autor de la primera biografia de Vicent Andrés Estellés

Publicat

on

Enguany se celebra el centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 1924 – València, 1993), el poeta que va assumir la veu d’un poble i que va decidir, ser per sempre més, poble. I com es podria celebrar el centenari d’un dels millors poetes de tota la literatura catalana i, sens dubte, un dels astres del triumvirat de la poesia valenciana amb Ausiàs March i Joan Roís de Corella? Doncs, evidentment, amb un llibre…

I això precisament és el que ens regalen el cantautor Pau Alabajos i l’editorial Sembra Llibres. Bé, això i molt, molt més que això, perquè Vicent Andrés Estellés. La veu d’un poble no és només la primera biografia d’aquest escriptor, no; aquest llibre és un veritable acte d’amor a qui va ser la paraula viva i amarga, al poeta que va decidir deixar de comptar les síl·labes i, amb la paraula justa, dita en el moment just, acceptar el compromís amb tot un poble.

Estellés, el fill del forner de Burjassot, sabia ben bé que, situar-se del cantó dels perdedors en un país vençut, defensar els explotats i els perseguits, era tenir ben present que allò que valia era la consciència de no ser res si no s’és poble, una elecció que el va convertir en emblema d’un País Valencià que lluitava –que encara lluita– contra la censura i l’amenaça de la ultradreta.

Una elecció, en definitiva, que el va portar a esdevenir un símbol, a convertir-se en la veu d’un poble derrotat, però mai vençut; d’un poble esperançat, que pren partit per la lluita constant i la fràgil alegria. Un poble valencià que es troba en tots i cadascun dels seus versos, i és precisament dels seus versos d’on parteix el viatge d’Alabajos per “mostrar-nos la vessant més humana de l’autor”.

Continua llegint

Sin categoría

Arriba el cinema a la fresca a la Sala Montjuïc

Del 30 de juny al 4 d’agost es farà la Sala Montjuïc 2023, amb un preu d’entre 7,5 i 10,5 euros als jardins del Castell de Montjuïc

Publicat

on

La 21a edició del cicle de cinema a la fresca als jardins del Castell de Montjuïc tindrà lloc del 30 de juny al 4 d’agost d’enguany, i hi haurà un total de 16 sessions que combinen èxits recents amb clàssics i reestrenes de tots els gèneres: comèdia, drama, musical, ciència-ficció… sempre cinema de qualitat i per a tots els gustos.

Una programació per a tots els gustos

El triángulo de la tristezaLittle Miss SunshineTodo a la vez en todas partesSeven o Her són alguns dels títols que es podran veure durant el festival, en què les entrades, que ja estan a la venda de forma anticipada a: www.salamontjuic.org, o a la mateixa taquilla del recinte els dies que hi hagi sessió a partir de les 20:30h, sempre que no s’hagin esgotat abans, varien entre els 7,5 i els 10,5 euros, depenent si es vol cadira o no. S’ha de tenir en compte que no està permesa l’entrada al recinte amb cadires o tumbones de casa. La Zona 1 és per seure damunt l’herba i es recomana portar una estora, tovallola o flaçada per seure sobre el terreny més còmodament. Com cada any, l’última projecció del festival és una pel·lícula sorpresa que es revel·la uns dies abans als espectadors. A més a més, per 3 euros més els assistents poden gaudir d’una visita guiada per l’interior del Castell de Montjuïc, tota una experiència. Un entorn únic, als jardins del Castell de Montjuïc, que permeten no desmaiar-se de calor alhora que es gaudeix de les millors pel·lícules, pícnic i concert previ en una nit d’estiu encisadora.

Continua llegint

Sin categoría

Publicat

on

googleca71ee25eef54740 (1).html googleca71ee25eef54740.html

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024