Connecta amb nosaltres

Sin categoría

Dos espais pensats per oxigenar el dia a dia

06-05-1995 Inaugurat el parc de les Tres Xemeneies i el Mirador del Poble-sec

Publicat

on

La pandèmia ens va fer passar per alt aquesta efemèrides; però avui volem recordar els orígens. Parlem de dos espais ben diferenciats: d’una banda, el parc de les Tres Xemeneies, que ocupa part del lloc on hi va haver la fàbrica de la llum que va rebre la denominació de la Canadenca; de l’altra, l’espai que avui hi ha des del passeig de Montjuïc muntanya amunt fins a l’antiga carretera del castell i Miramar.

A finals del segle XIX, en un espai nou, fora de la vella muralla i a la vora del port, es va establir la fàbrica d’electricitat més important de Barcelona, la central tèrmica, alimentada de carbó –d’aquí la denominació popular de la zona del barri com a “terra negre” – la central de Mata, ja que el front oposat al Paral·lel era al carrer Mata. El 1896 havia pujat la primera xemeneia; el 1908, la segona; i el 1912 la tercera. Totes tenen 72 m d’alçada i 4m de diàmetre màxim. Simultàniament a la construcció de la primera xemeneia de Mata, es construí, al costat, la central del carrer Carrera, que alimentà la xarxa de tramvies de Barcelona de 1896 a 1968. El 1919, la fàbrica de la llum del Paral·lel, adquirida per l’enginyer Frederick Stark Pearson, va ser protagonista d’una vaga que va acabar amb l’aprovació de la jornada laboral de vuit hores, que popularment es va conèixer com la vaga de la Canadenca.

Comença el desmantellament

Durant les dècades posteriors, la creació de centrals hidroelèctriques va provocar una diversificació important de la generació d’electricitat. La tèrmica de Mata passà a ser la d’abastiment de la zona meridional de Barcelona; des dels darrers anys cinquanta passà a funcionar amb fueloil; i el 1987 es va iniciar el seu desmantellament, per motius de seguretat i de preservació del medi ambient.

Entre 1988 i 1995, es reconstruir i remodelar la parcel·la compresa pel Paral·lel, Cabanes, Vila i Vilà i Palaudàries, i es construí un nou edifici –la seu de Fecsa-Endesa–, el poliesportiu, aparcaments subterranis i el nou parc de les Tres Xemeneies. A la vegada, durant anys s’havien fet treballs de remodelació de la vorera sud del passeig de Montjuïc. On hi havia hagut magatzems, tallers i fàbriques, la majoria vinculats amb el port, que havia anat creixent cap al delta del Llobregat, es va crear el nou parc del Mirador del Poble-sec, que enllaça amb la part inferior dels jardins de Miramar. De la inauguració dels parcs de les Tres Xemeneies i del Mirador del Poble-sec, ara fa 25 anys.

XAVIER RODRÍGUEZ

Continua llegint

Hemeroteca

Paral·lel OH! 92

Publicat

on

Per

Continua llegint

Sin categoría

Plaça de toros Les Arenes

Quan la plaça va ser construïda no hi havia carrers al seu voltant, ni tan sols l’actual plaça d’Espanya

Publicat

on

Per

Inaugurada el 29 de juny de 1900, la Plaça de Les Arenes va ser construïda segons un projecte de l’arquitecte August Font i Carreras (1846-1924) amb l’objectiu de complementar el Torín de la Barceloneta, que amb el pas dels anys s’havia quedat petit i vell. La nova plaça era d’estil neomudèjar, tenia un aforament de 16.000 espectadors amb una arena de 52 metres de diàmetre. Prop de tres milions de maons van ser emprats en la seva construcció. El cost del nou recinte va ser de 1.650.000 pessetes de l’època (repartits en 870.000 del terreny i 780.000 de les obres). El primer propietari va ser el banquer Josep Marsans i Rof.

Toros, política i altres espectacles

La corrida inaugural va presentar vuit braus del duc de Veragua. Sis van ser lidiats per Luis Mazzantini, Antonio de Dios Conejito y Antonio Montes. Els altres dos toros van ser picats a cavall per Mariano Ledesma i Isidro Grané.

La plaça va acollir altres esdeveniments històrics, com el famós míting de Salvador Seguí, El Noi del Sucre, del 19 de març de 1919, quan va convèncer els obrers perquè abandonessin la vaga de La Canadenca després de 44 dies de lluita i un cop assolida la jornada de vuit hores.

Les concentracions polítiques també hi van sovintejar durant la República i la Guerra Civil, fins que l’exèrcit republicà la va fer servir com a caserna.

L’any 1927 la plaça fou arrendada a l’empresari Pere Balañá. Durant el franquisme Les Arenes va acollir espectacles diversos com vetllades de boxa i demostracions a cavall de la Guàrdia Urbana. L’última corrida hi va tenir lloc el 19 de juny de 1977 amb braus de María Antonia Laá i els diestros José Manuel Dominguín, Armilita Chico i Tomás Campuzano sobre l’arena.

Deteriorament progressiu

A partir d’aleshores la plaça acull esporàdicament concerts, espectacles de ballet (Nureyev) i de circ amb la carpa situada al bell mig de la palça. No obstant, el deteriorament progressiu de l’estructura obliga a tancar-la i resta en el més absolut abandó durant més d’una dècada. Diversos projectes es plantejen per salvar la façana, entre ells l’ampliació de la Fira de Barcelona o ser la seu del nou Teatre Lliure, opcions que finalment es descarten. Paral·lelament s’aprofundeix en el debat sobre si cal salvar-la o és millor enderrocar-la atès el seu relatiu valor artístic. En els anys posteriors l’estat de la plaça va ser de total abandonament. La vegetació havia envaït el centre de la plaça i fins i tot a les graderies creixien arbres de considerable alçada. Al mateix temps, un grup cada cop més nombrós de persones sense sostre ocupava els espais coberts del recinte.

Només ha sobreviscut la façana

Finalment, el 2004 la plaça es començava a enderrocar i deixava d’existir definitivament com a recinte taurí. Les graderies i tots els espais annexos van ser suprimits i només es va conservar el perímetre de la façana circular de maó vist per acollir-hi un modern centre comercial projectat per Richard Rogers, que després de moltes vicisituds va quedar enllestit per ser inaugurat el 25 de març de 2011.

La façana neomudèjar de maó vist és l’unic element que recorda el passat taurí d’aquell recinte. Però potser també és el testimoni que en una plaça de toros s’hi poden fer altres coses que matar animals.

BARCELOFÍLIA

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2020 Zona Sec.