Connecta amb nosaltres

Sin categoría

‘Medio pan’ i connexió a internet

Al Poble-sec, l’escletxa digital arriba al 25%

Publicat

on

Parlar de dret a l’educació en temps de pandèmia obre un debat amb moltes arestes. Els nous debats s’afegeixen als antics, que no podem obviar, i que són ara més importants que mai: la disminució de les ràtios, les desigualtats creades amb la doble xarxa (pública i concertada), la valoració de les pedagogies utilitzades, els recursos a disposició de l’escola pública i les retallades que ha patit el sistema després de l’última crisi…

De totes aquestes qüestions que afecten a l’educació, m’agradaria posar èmfasi en una de la que es parla poc: l’escletxa digital. No hi ha dubte que la pandèmia ha accentuat les desigualtats i ha empobrit les capes més vulnerables de la nostra societat. Els que treballem a l’àmbit educatiu hem vist com, en tancar les escoles, l’accés a l’educació s’ha vist interromput per la manca d’accés a internet d’una part important dels estudiants. En alguns barris de Sants-Montjuïc, i en concret al Poble-sec, l’escletxa digital arriba al 25% de les famílies.

Res no pot substituir ni als mestres ni a les escoles, les nostres nenes i nens necessiten aprendre junts, en comunitat, i les pantalles poden ser una eina, però de cap manera la solució. Tanmateix, sense accés a internet no podem garantir l’accés igualitari a l’educació. Parlem clar: un ordinador no ho és tot, però sense l’ordinador i la connexió a internet (amb les biblioteques tancades tres mesos!) l’alumnat no pot ni començar.

L’exemple de Lorca

Fa gairebé 90 anys, al setembre de 1931, Federico García Lorca va inaugurar la biblioteca del seu poble, Fuente Vaqueros (Granada), llegint un conegut discurs anomenat Medio pan y un libro. En el seu text, Lorca reclama per al poble, amb aquestes paraules, no només pa, sino pa i cultura: “No sólo de pan vive el hombre. Yo, si tuviera hambre y estuviera desvalido en la calle no pediría un pan; sino que pediría medio pan y un libro.”

En el segle XXI, l’accés a internet ha esdevingut el que el 1931 significava per a Lorca la inauguració d’una biblioteca: significa accedir a la cultura, poder estudiar, llegir, conèixer, aprendre. Significa democratitzar l’accés a la cultura, a l’art i a l’educació.

Organització del veïnat

Al discurs, el poeta fa un elogi eloqüent del seu poble i de la seva gent. És el moment també de fer un elogi de la capacitat d’organització de les veïnes i veïns del Poble-sec, que, enmig de la pandèmia, s’han unit i han creat una comunitat, primer per ajudar-se a fer la compra i apropar serveis bàsics, després per cercar, recollir, netejar i posar a l’abast material informàtic: ordinadors, tauletes, monitors, ratolins i teclats que han passat de les cases particulars a la Xarxa de suport mutu, i d’allí han anat a les escoles per repartir-ho als estudiants.

La pandèmia ens ha mostrat que en situacions de crisi, el sentit de comunitat és més necessari que mai i que ben organitzada pot arribar on l’administració no arriba. Però com a administració (Ajuntament, Generalitat i Estat), no podem oblidar que, a més de lluitar contra les desigualtats creades i amplificades per l’emergència sanitària, hem de garantir la igualtat d’accés a l’educació per a tothom. Per encarar el curs 2020-2021 amb garanties d’èxit, totes les administracions hem de treballar plegades per convertir el dret a la connectivitat en un subministrament bàsic si volem garantir el dret de totes les nenes i nens a l’educació.

CAROLINA LÓPEZ, Consellera de Barcelona en Comú al Poble-sec

Continua llegint

Sin categoría

L’espectador és part de l’obra

Lasinnombre, nova galeria al barri

Publicat

on

Després que espais d’exhibició d’art com El Catascopio o LafuturA hagin abaixat la persiana al barri, encara hi ha qui s’aventura a obrir-ne un de nou i això sempre és motiu de celebració. Aquest en concret es diu Lasinnombre Gallery, que es troba a Concòrdia, 15 i és un espai multidisciplinari on es vol exhibir el nombre més gran d’expressions artístiques possible, des de les belles arts fins a vídeo art, passant per música, teatre, poesia, etc. “Un lloc on es pot interactuar amb els autors per enfortir vincles creatius i estimular futurs projectes. Un espai on l’espectador deixa de ser un mer observador per passar a ser part de l’obra”, ens explica Marc Solana, artista i impulsor de la sala.

Espai d’assaig i creació

Oberta des de setembre d’enguany, Lasinnombre Gallery, a més, posa a disposició dels creadors de qualsevol disciplina artística un espai d’assaig i creació per als seus projectes. Quan preguntem a Solana per què van triar el Poble-sec per ubicar la sala, ens contesta que “ens va semblar el context perfecte per al nostre projecte, ja que sempre ha estat un barri molt actiu culturalment i amb molta projecció per a projectes com el nostre. Ens hem sentit molt acollits al barri i de veritat que ho agraïm molt”, diuen.

‘DIALOGOS’

Des del 26 de novembre, aquesta sala d’art ofereix DIALOGOS, una exposició monogràfica de Bernat Saus, artista amb un llarg recorregut, malgrat la seva edat. “Diàlegs és un inici, un experiment, una nova porta que Bernat Saus està creuant per expandir la paleta d’expressions i recursos que té al seu abast, per créixer com a artista i, per tant, com a persona i fer un pas més enllà d’allò que és tangible i real per arribar a l’essència del que coneixem com a art”, conclouen des de la nova sala.

L’accés estarà restringit a l’aforament de la sala. Es poden concertar visites particulars en horaris convinguts. Més informació al carrer Concòrdia, 15 i a: www.lasinnombre.cat

Continua llegint

Sin categoría

Dos espais pensats per oxigenar el dia a dia

06-05-1995 Inaugurat el parc de les Tres Xemeneies i el Mirador del Poble-sec

Publicat

on

La pandèmia ens va fer passar per alt aquesta efemèrides; però avui volem recordar els orígens. Parlem de dos espais ben diferenciats: d’una banda, el parc de les Tres Xemeneies, que ocupa part del lloc on hi va haver la fàbrica de la llum que va rebre la denominació de la Canadenca; de l’altra, l’espai que avui hi ha des del passeig de Montjuïc muntanya amunt fins a l’antiga carretera del castell i Miramar.

A finals del segle XIX, en un espai nou, fora de la vella muralla i a la vora del port, es va establir la fàbrica d’electricitat més important de Barcelona, la central tèrmica, alimentada de carbó –d’aquí la denominació popular de la zona del barri com a “terra negre” – la central de Mata, ja que el front oposat al Paral·lel era al carrer Mata. El 1896 havia pujat la primera xemeneia; el 1908, la segona; i el 1912 la tercera. Totes tenen 72 m d’alçada i 4m de diàmetre màxim. Simultàniament a la construcció de la primera xemeneia de Mata, es construí, al costat, la central del carrer Carrera, que alimentà la xarxa de tramvies de Barcelona de 1896 a 1968. El 1919, la fàbrica de la llum del Paral·lel, adquirida per l’enginyer Frederick Stark Pearson, va ser protagonista d’una vaga que va acabar amb l’aprovació de la jornada laboral de vuit hores, que popularment es va conèixer com la vaga de la Canadenca.

Comença el desmantellament

Durant les dècades posteriors, la creació de centrals hidroelèctriques va provocar una diversificació important de la generació d’electricitat. La tèrmica de Mata passà a ser la d’abastiment de la zona meridional de Barcelona; des dels darrers anys cinquanta passà a funcionar amb fueloil; i el 1987 es va iniciar el seu desmantellament, per motius de seguretat i de preservació del medi ambient.

Entre 1988 i 1995, es reconstruir i remodelar la parcel·la compresa pel Paral·lel, Cabanes, Vila i Vilà i Palaudàries, i es construí un nou edifici –la seu de Fecsa-Endesa–, el poliesportiu, aparcaments subterranis i el nou parc de les Tres Xemeneies. A la vegada, durant anys s’havien fet treballs de remodelació de la vorera sud del passeig de Montjuïc. On hi havia hagut magatzems, tallers i fàbriques, la majoria vinculats amb el port, que havia anat creixent cap al delta del Llobregat, es va crear el nou parc del Mirador del Poble-sec, que enllaça amb la part inferior dels jardins de Miramar. De la inauguració dels parcs de les Tres Xemeneies i del Mirador del Poble-sec, ara fa 25 anys.

XAVIER RODRÍGUEZ

Continua llegint

Hemeroteca

Paral·lel OH! 92

Publicat

on

Per

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2021 Zona Sec.