Connecta amb nosaltres

Economia

Fluixa arrencada del BCNMarket

Els botiguers, incapaços de determinar si les vendes que han efectuat a través dels Bonus Consum es mantindran un cop finalitzi la campanya de descomptes

Publicat

on

La teoria de l’evolució i la selecció natural de Darwin arriba al teixit comercial. En una societat on les dinàmiques de consum cada vegada s’orienten més cap a Internet, l’Ajuntament de Barcelona i algunes entitats comercials han decidit fer un pas més per adaptar-se al nou ecosistema virtual. El resultat: la creació del BCNMarket, una plataforma web que permet comprar digitalment als establiments locals de Barcelona.

L’espai virtual (bcnmarket.barcelona) cerca ser una alternativa de consum a Amazon o altres gegants de l’e-commerce. És a dir, busca convidar a aquelles persones que fan ús d’aquestes plataformes a invertir els seus diners en els establiments que omplen de vida els carrers i places de tota la ciutat. Ara bé, encara que el consistori hagi volgut impulsar la nova plataforma amb uns Bonus Consum per valor de 10 euros en les compres superiors a 20 euros, la realitat és que ben pocs negocis del Poble-sec s’han sumat a aquesta finestra d’oportunitat.

Baixa presència poblesequina

En data de 29 d’octubre, només set establiments de tot el Poble-sec han volgut llençar-se a provar aquesta nova línia de compra on-line. Una xifra que queda molt lluny d’altres barris de Barcelona, on les respectives associacions de comerciants sí que s’han sumat. “Nosaltres estem associats tant a l’Associació de Comerciants del Poble-sec-Paral·lel com a Som Sant Antoni, però ha sigut arran aquesta darrera entitat que ens vam assabentar de l’existència del BCNMarket”, explica la propietària de la casa de cosmètica Manikurate, Sílvia Moreno.

La seva experiència? “Per ara positiva”. “Quan vam començar no sabíem ni de l’existència dels Bonus Consum, però donar-nos d’alta va ser fàcil i àgil i des d’aleshores que ja hem guanyat tres noves clientes”, relata Moreno. Si bé observa com altres establiments els serà “difícil aconseguir competir a través del BCNMarket contra Amazon”, també considera que “si l’Ajuntament fa una bona campanya, els negocis s’animen i hi ha voluntat veïnal, doncs tot podria ser”.

En la mateixa línia de captació de nous clients es troba el Bizarre Escape Room, el qual ja ha tingut algun grup de jugadors que ha fet servir els Bonus Consum. “El que es fa difícil de saber és si, sense el descompte, també haurien vingut al local, encara que és cert que com a mínim cal provar qualsevol opció que et permeti apropar-te o captar a més gent”, emfatitza el president de la cooperativa Gatamagat que gestiona l’escape room, Daniel Prats. Un descompte que creu que, si es manté, els permetrà rebre més reserves a través d’aquest nou canal, però que, un cop s’acabi, “no arribem a saber si la plataforma serà capaç de seguir en marxa o s’apagarà”.

El pecat original?

L’impuls que ha fet l’Ajuntament de Barcelona a la plataforma mitjançant el descompte dels deu euros tampoc és una cosa que faci el pes a tots els establiments adherits. Tal com reflexiona el propietari de Tartas del Norte, Hein Depoortere, “el funcionament del bonus és massa estrany, perquè al final no et porta ningú el producte a casa, sinó que has d’anar tu amb el bonus en mà a comprar el producte igualment a la botiga”.

A de parer de Depoortere, si el BCNMarket volgués mirar de tu a tu a Amazon, el que hauria de fer és imitar el punt fort del gegant de l’e-commerce: “Competir amb Amazon és competir amb les entregues ràpides; tu compres a través de l’ordinador o el mòbil i t’arriba a casa en poc temps, mentre que aquí el BCNMarket t’obliga a anar a la botiga, fet que és com anar en contra del sistema que s’intenta vendre”. De fet, l’opció d’entrega a domicili és de pagament mensual per als negocis adherits (vuit euros més IVA, segons el consistori).

Una idea que “arriba tard”

L’anhel veïnal i comercial de comptar amb una plataforma comunitària a Barcelona va sorgir amb l’inici de la pandèmia. Tot plegat, per satisfer unes necessitats de compra virtual que evitaven haver-se de desplaçar i donar oxigen econòmic a un teixit comercial molt afectat per les restriccions. La seva existència, però, s’ha fet esperar any i mig. “Arriba molt tard”, opina el mateix Depoortere, que explica que en el seu cas ja va decidir apostar per la venda online de pastissos fa set anys.

Economia

El dèficit fiscal enverina l’economia catalana

Sense dèficit fiscal hi hauria més inversió pública, menys impostos i més benestar. El pressupost 2023 de la Generalitat doblaria el del 2017

Publicat

on

Per

Pregunteu a qualsevol basc de qualsevol ideologia que en pensa del cupo. Tots el defensen. Amb el cupo paguen la part dels serveis que l’estat els presta: bàsicament la casa reial i Defensa. Ni un cèntim per al que l’estat anomena eufemísticament “solidaritat interterritorial”. Quines conseqüències tindria per a Catalunya un dèficit fiscal nul? En un acte celebrat a mitjan abril a la Llotja de Mar, Junts va exposar les conseqüències d’aquest supòsit. Deixant al marge ideologies o repartiments alternatius dels recursos, hi ha dades objectives amb les que els experts presents van fer un diagnòstic unànime: com més s’allargui aquesta agonia més en pagaran les conseqüències les finances públiques. Em refereixo a Germà Bel (Universitat de Barcelona), Joan Casas (ex-degà del Col·legi d’Economistes), Mònica Roca (Cambra de Comerç de Barcelona), i Guillem López Casasnovas (Universitat Pompeu Fabra).

Doblar el pressupost

El pressupost de la Generalitat va ser de 28.835 milions d’euros el 2017 i el d’enguany de 41.025, però sense dèficit fiscal hauria estat de 59.675 milions, és a dir, més del doble del 2017. Rebaixar l’IRPF un 12%, bonificar el 99% l’impost de successions i eliminar el de patrimoni costaria 3.000 milions, i en restarien més de 17.000 per destinar bàsicament a les grans mancances que tenim en sanitat, educació i infraestructures. Catalunya és la segona comunitat que aporta a l’estat més recursos per habitant, però la catorzena en rebre’n. Com a conseqüència, el consum per habitant a Catalunya ha augmentat de tan sols un 1,7% entre el 2000 i el 2019, que contrasta amb una mitjana d’un 8,6% a l’estat espanyol. Penseu-hi!

L’acord de claredat

I mentrestant, per allargar la legislatura com un xiclet, apareix del barret el conill de l’acord de claredat, absent del programa electoral d’ER i rebutjat pel Parlament. A més, s’ha creat un grup d’experts, tots ells excepte un vinculats a la revista Idees de la Fundació Josep Irla, vinculada a ER. La presència d’Astrid Barrio en aquest grup, que va dir que el referèndum “és un fet violent” (2017) o que “no hi ha presos polítics ni exiliats” (2019) ha despertat un gran rebuig. Joan Vall Clara, director d’El Punt Avui, ha escrit que “s’ha de tenir molt fetge” i Vicent Partal, director de Vilaweb, ho ha qualificat, en expressió de Josep Pla, de “collonada còsmica”. Això contrasta amb les personalitats amb prestigi acadèmic i independents dels partits que van fer el Llibre Blanc de la Transició Nacional previ a l’1-O. Sí, per a la justícia europea, els independentistes catalans són un GOI (grup objectivament identificable) però, cada vegada més, governats per un altre GOI (govern objectivament inútil).

JOSEP MARIA TORREMORELL

Economista

Continua llegint

Economia

L’enemic de la tecnologia

Publicat

on

Per

Actualment vivim en una societat extremadament digitalitzada. Sense tecnologia no podríem accedir a bancs, compres d’aliments o serveis bàsics com llum, gas i aigua. En altres paraules, la tecnologia s’ha convertit en una part integral de la nostra vida diària i depenem completament d’ella.

Però, què passaria si hi hagués una fallada generalitzada i prolongada a les xarxes electròniques? Això podria causar un caos mundial i ens traslladaria a una època passada, com els Amish que viuen amb carros i cavalls i fan servir llums de gas.

Aquest escenari no és impossible. De fet, en èpoques passades ja han ocorregut fallades en les xarxes de telecomunicacions i electricitat, però les conseqüències van ser poques pel menor grau de tecnificació. Per exemple, l’1 de setembre de 1859, la xarxa de telecomunicacions més important del món, el telegrama, va deixar de funcionar entre Europa i els Estats Units. Van saltar espurnes i es van incendiar varies estacions de telecomunicacions. També, més recentment, al març de 1989, tot el Quebec es va quedar sense electricitat durant nou hores per l’incendi de grans centrals elèctriques. I el novembre de 2003, un dels països amb millors infraestructures tecnològiques del món, Suècia, es va quedar en la seva totalitat a les fosques durant 1 hora.

Tots aquests incidents tenen un element en comú: el Sol. La nostra estrella emet constantment vents solars que són pluges de protons i electrons a tota velocitat. Els vents podrien arrasar el planeta si no fos per la magnetosfera que ens protegeix. Però no sempre és així, de vegades sorgeixen erupcions solars molt potents, que son les flamarades que hem vist en fotografies. Aquestes tempestes poden traspassar la magnetosfera i les podem veure en forma d’aurora boreal.

Quan una tempesta solar arriba a la Terra i traspassa la magnetosfera, segons la seva potència, les seves repercussions poden ser incontrolables. El 1859 les aurores boreals van il·luminar gairebé tot el planeta i, fins i tot, es deia que permetien llegir el diari en plena nit.

Però només fa deu anys, una d’aquestes tempestes solars va estar a punt de causar un desastre sense precedents. Per sort la tempesta va passar de llarg i no va afectar el nostre planeta. Si hagués arribat a la Terra, els experts creuen que les conseqüències haurien estat catastròfiques i hauríem trigat gairebé deu anys a recuperar-nos.

VÍCTOR CARBONELL (victor.carbonell@gmail.com)

Continua llegint

Economia

Quant costa viure a Barcelona?

La carestia de la vida a Barcelona posa al descobert les mancances de les administracions públiques, que no afavoreixen la millora del benestar

Publicat

on

Per

Des de l’any 2016 l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) publica el Salari de Referència Metropolità (SRM), també conegut com a “salari de vida”, que és un indicador que estableix el llindar d’ingressos a partir del qual una persona treballadora i la seva família poden viure dignament. Enguany s’ha publicat el referit a 2022. Pel conjunt de l’AMB calen 1.447,49 euros mensuals, però al municipi de Barcelona en són 1.552,08. Aquestes xifres mínimes no diuen gran cosa perquè hi ha moltes tipologies familiars. Em centraré en Barcelona i en aquestes tipologies, per copsar les diferents necessitats, perquè hi ha una gran dispersió de dades. Així, una persona sola necessita 1.735,54 euros, i si viu amb fills 2.502,75 euros; dos adults que viuen junts, 1.191,44 euros per persona; a una parella sense fills li calen 1.178,94 euros/persona, i si tenen un fill 1.466,89 euros/adult, i si en tenen dos o més 1.802,93 euros/adult; en les llars de tres adults sense fills s’apanyen amb 967,55 euros/persona i si són tres adults amb fills els calen 1.255.46 euros/adult.

Xifres i percentatges

L’evolució temporal del SRM mostra que ha augmentat un 36% des del 2016, molt per damunt de l’increment dels salaris. I per tipus de despesa, les de l’habitatge (lloguer o hipoteca) representaven el 2022 en mitjana el 38% del total, però variaven entre el 51% per a una persona sola al 27% per a una llar de tres adults amb fills. L’alimentació s’endú el 20% del pressupost, variant entre el 14% d’una persona sola i el 24% de les llars amb tres adults. Aquestes xifres i percentatges deixen entreveure els problemes de fons i les carències: el pes de l’habitatge per la insuficient oferta pública, la inflació o l’elevat cost de tenir fills, que s’adiu amb la baixa natalitat i la manca de polítiques demogràfiques i migratòries.

S’acosten eleccions

I parlant de l’AMB, ara que s’acosten les eleccions municipals, ¿us heu fixat que l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb 636 km2 i 3,30 milions d’habitants té 36 alcaldes i que Madrid, amb 604 km2 i 3,28 milions d’habitants, només en té un? Sembla que les cadires són més importants que “allò que preocupa els ciutadans”… I mentrestant el gobierno ha aprovat destinar 16.080 milions en els propers anys al eix ferroviari de l’Atlàntic, vuit vegades més que la inversió executada al corredor mediterrani d’ençà del 2018. Un detall: el corredor atlàntic, que entra per Irún des del nord d’Europa, hauria de passar per Cantàbria, Astúries, Galícia i entrar a Portugal seguint la costa, però resulta que des de Bilbao es desvia directament cap a Madrid, una capital creada pels Àustries, perquè era on hi tenien el vedat de caça, i que els Borbons han inflat artificialment. Això sí, tenen vistes al Mediterrani i a l’Atlàntic.

JOSEP MARIA TORREMORELL

Economista

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2021