Des de l’època medieval, la ciutat de Barcelona tenia el poder municipal en el potent Consell de Cent; i, tot i estar la ciutat limitada al nucli interior de les muralles, el seu àmbit arribava de Montcada a Molins de Rei i, per la costa, de Montgat a Castelldefels. Tot i això, s’anaren formant petits grups de població al voltant d’algunes esglésies, com Sant Andreu de Palomar, Sant Joan d’Horta, Santa Maria de Sants, Sant Vicenç de Sarrià, Sant Gervasi de Cassoles i Sant Martí de Provençals. Al segle XVII es creà un nou nucli, a redós de l’església de la Mare de Déu de Gràcia i Sant Josep, l’actual vila de Gràcia. Després de la Guerra de Successió, amb el decret de Nova Planta, el Consell de Cent fou abolit i els nuclis fora muralla passaren a dependre de les parròquies corresponents, deslligades del Consell.
Després de la Constitució de Cadis de 1812, es crearen els ajuntaments com a entitats amb el sentit que actualment tenen; i el de Barcelona quedà limitat a la ciutat dins de muralla, la Barceloneta, la muntanya de Montjuïc i un territori agrícola sense edificar que correspondria als actuals Poble-sec i Eixample; amb la peculiaritat que Gràcia inicialment va pertànyer a Barcelona, però que se’n segregà, primer entre 1820 i 1824 i després el 1850. El 1836, també es constituí el municipi de les Corts, segregat de Sarrià.
El 1821 es produí una important epidèmia, la febre groga, que suposà la paralització de la ciutat durant uns mesos i amb una notable mortalitat. A les dècades posteriors hi hagué una important mobilització dels barcelonins que, al crit d’Abajo las muralles!, reclamava l’enderroc dels murs que impedien el creixement de la ciutat per tot el pla que l’envoltava. Aquest moviment aconseguí finalment, el 1854, l’aprovació d’un reial decret que permetia l’inici de l’enderroc.
A partir d’aquí, amb el pla Cerdà d’urbanització de l’Eixample, s’anaren produint annexions parcials de zones dels antics municipis del pla de la ciutat. Hi hagué diversos intents d’annexions totals; però molts dels municipis es resistiren per poder mantenir les seves entitats, fins que el 1897 la potent pressió exercida des de l’ajuntament de Barcelona sobre el govern de Madrid obtingué el resultat desitjat, en forma del reial decret de 20 d’abril, en què s’agregaven els municipis de Gràcia, Sants, Sant Andreu del Palomar, Sant Martí de Provençals, les Corts i Sant Gervasi de Cassoles a la ciutat de Barcelona.
Set anys després d’aquestes agregacions, el 1904, el municipi d’Horta passà a formar part del barceloní; i el 1921, tal com explicàvem en el número 210 de ZONA SEC, el de Sarrià. De la l’annexió de la majoria de municipis del Pla a la ciutat de Barcelona, ara fa 125 anys. I tampoc volem passar per alt que amb el número que teniu a la mà, ZONA SEC compleix els seus 25 anys d’existència: tota una fita en una publicació de barri com la nostra.