Connecta amb nosaltres

Política

Cinc poblesequins a les llistes municipals del 28-M

Janet Sanz (3a per Barcelona en Comú), Marilén Barceló (3a per Valents), David Labrador (12è per Ciutadans), Montse Bartomeus (20a per ERC) i Eudosio Gutiérrez (21è pel PSC)

Publicat

on

Les eleccions, en clau local. Tot i que Barcelona sigui ciutat, és evident que resulta essencial poder comptar amb veïns i veïnes de la falda de Montjuïc per defensar els interessos del Poble-sec a la centralitzada plaça de Sant Jaume. Fins a cinc veïns i veïnes del barri formaran part de les paperetes electorals del 28M, però només dues tenen opcions reals d’ocupar una cadira a la Sala de Plens Carles Pi i Sunyer.

Encara que fins fa uns mesos era veïna de Sant Antoni, l’actual tinenta d’alcaldia d’Urbanisme de Barcelona en Comú, Janet Sanz, ja s’ha adaptat plenament a la vida veïnal de l’altra banda del Paral·lel. En el seu cas, i després d’haver rebut l’aval de la militància de Barcelona en Comú per optar a un tercer mandat, Sanz ocuparà la tercera plaça que encapçala l’actual alcaldessa, Ada Colau. En cas de repetir com a regidora (fet que sembla inqüestionable, segons les enquestes), Sanz sumarà a partir del 28-M un quart mandat en la seva trajectòria política (el primer el va fer sota les sigles d’ICV).

Marilén Barceló repetirà per tercera vegada a la cursa electoral i tornarà a ocupar la tercera posició a la papereta que els electors trobaran als col·legis electorals. Després de caure a la sisena posició en els darrers comicis a conseqüència del pacte de Ciutadans amb Barcelona pel Canvi (la formació creada per Manuel Valls), la poblesequina ha fet el salt a l’evolució política de Barcelona pel Canvi, partit que ara rep el nom de Valents. Si bé no totes les enquestes donen representació a Valents, en cas d’aconseguir superar el llindar mínim de vots (el 5%), Marilén Barceló podria optar a entrar a l’Ajuntament.

Eudosio Gutiérrez repeteix a les llistes

Els qui també tindran un veí del Poble-sec a les seves llistes són els socialistes. L’històric peixater de Poble-sec Peix i actual conseller tècnic del Poble-sec, Eudosio Gutiérrez, puja posicions respecte a les darreres municipals i ocuparà el lloc 21 de la llista encapçalada per l’alcaldable Jaume Collboni. De fet, la seva presència a la papereta del PSC no la fa només especial pel fet de ser un comerciant de carrer, sinó per la seva trajectòria a la vida associativa del barri des de fa dècades.

Per últim, destacar que el número 20 de la llista d’ERC l’ocuparà la veïna, activista i administrativa jubilada de la UB, Montse Bartomeus, i que el número 12 de la llista de Ciutadans serà per a David Labrador (actual conseller del Districte de Sants-Monjtuïc per la mateixa formació).

Fins a 24 llistes electorals

Cal tenir en compte que aquests cinc veïns formen part de les formacions polítiques que actualment tenen representació a l’Ajuntament de Barcelona. Al cap i a la fi, són més els poblesequins que participaran en les candidatures que es presentaran el proper 28 de maig per aconseguir optar a l’alcaldia (en total es presenten fins a 24 candidatures a la cursa electoral).

Continua llegint

Política

L’Ajuntament canvia d’opinió i enderrocarà el Pavelló d’Itàlia

El govern municipal buscarà un emplaçament diferent per a les entitats esportives del Poble-sec

Publicat

on

L’Ajuntament de Barcelona ha obert un expedient d’enderroc per tirar a terra el Pavelló d’Italià de la Fira de Barcelona, on actualment es fan entrenaments de diverses entitats esportives del districte. El Pavelló d’Itàlia de la Fira de Barcelona havia de ser una de les primeres instal·lacions a acollir nous usos en el marc de la transformació del recinte firal de Montjuïc.

La idea era que, des de principis del 2023, es destinés a usos esportius pensats per als veïns dels barris del Poble-sec i la Font de la Guatlla i de la resta de la ciutat. El resultat, però, ha estat molt diferent del que es va prometre durant l’anterior mandat.

Tal com ha anunciat la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Raquel Gil, en la reunió del Consell de Barri de la Font de la Guatlla, l’Ajuntament ha iniciat l’expedient per enderrocar-lo, ja que té “un defecte de naixement”. El problema, segons el consistori, és que està qualificat amb categoria de zona verda, la qual cosa fa que no es pugui remodelar per convertir-lo en un equipament esportiu.

“Construir o arreglar un equipament que s’ha construït en zona verda és un delicte urbanístic, i, per tant, no es pot fer. És insalvable. Hem iniciat un expedient d’enderroc”, ha subratllat Gil.

Desconcert de les entitats

Sabien des del començament que l’ús del pavelló era temporal, però com explica el Sergi Gázquez, president de l’Associació de Veïns del Poble-sec, “ara mateix no tenim cap altra alternativa“. És per això que demanen al consistori que abans d’enderrocar el pavelló, s’estudiïn quines possibilitats hi ha de trobar un altre espai on fer un equipament esportiu per al barri. “Hi ha una necessitat molt gran des de fa molts anys de moltes entitats esportives de trobar un espai per desenvolupar les activitats”, afirma Gázquez.

Tot i així, des del govern del Districte han remarcat que les entitats esportives podran fer ús del Pavelló d’Italià durant un any mentre no s’enderroqui. La regidora de Sants-Montjuïc, Raquel Gil, ho ha concretat a la Comissió de Drets Socials, on ha explicat que s’intentarà allargar el termini “el màxim possible”. Mentrestant, es buscarà una ubicació alternativa per a la pràctica esportiva, tot i que no n’ha detallat cap.

Continua llegint

Política

El PSC tenyeix de vermell la falda de Montjuïc

Els socialistes s’imposen a totes les seccions censals i desbanquen definitivament ERC i Sumar

Publicat

on

Anys després, la falda de Montjuïc torna a ser socialista. El PSC ha aconseguit imposar-se al Poble-sec a les darreres eleccions generals per la porta gran. La raó: la formació liderada per Pedro Sánchez ha guanyat a totes les seccions censals del barri amb el suport d’un de cada tres veïns (36%). D’aquesta manera, el socialisme català ha acabat de doblegar als comuns (guanyadors de les darreres municipals al barri) i a ERC (formació més votada a les darreres generals i que aquest 23-J ha caigut fins a la tercera plaça).

Si bé el PSC ja va aconseguir plantar la seva bandera a la falda de Montjuïc a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, feia anys que no assolia una victòria amb la contundència d’aquestes darreres. En aquest sentit, destacar que la candidatura socialista ha sabut seduir a 1.500 nous votants respecte a l’any 2019, malgrat la caiguda de la participació (del 66% d’aleshores, al 61,8% d’aquest 23-J). De fet, la participació en el barri ha sigut fins i tot inferior a la mitjana barcelonina (67,4%).

El sobiranisme s’estavella

Més enllà de la victòria del PSC, l’altre gran titular que ha deixat la nit electoral són els mals resultats del bloc independentista (fruit d’una hipotètica marea abstencionista). Per una banda, ERC gairebé s’ha deixat la meitat de les paperetes pel camí (d’assolir la victòria al Poble-sec, els republicans han caigut a la tercera plaça); per l’altra, la candidatura de Junts ha perdut un de cada tres simpatitzants; i, en darrer lloc, la CUP ha baixat del 5,5% al 3%. En total, els tres partits sobiranistes només han aconseguit aplegar el 23% de les paperetes.

Per contra, la formació política que mostra una base electoral més sòlida és Sumar (el paraigua electoral sota el qual han concorregut els comuns a Barcelona). Malgrat la caiguda de la participació, la candidatura d’esquerres ha sabut tornar a captar el vot dels seus fidels i, fins i tot, ha millorat els seus resultats en una quarantena de vots. Una experiència similar a l’experimentada per VOX: la formació d’ultradreta, en comptes de perdre suports com a la resta de l’Estat, ha sabut mantenir el suport de 600 poblesequins.

El PP fagocita C’s

El PP, segona formació hegemònica del bipartidisme estatal, també s’ha aconseguit despertar d’un llarg hivern electoral al barri. Tot plegat, gràcies a la captació de vot que ha fet de Ciutadans (s’emporta gairebé la meitat del seu electoral). Ara bé, encara que els populars hagin millorat substancialment els seus resultats respecte a les darreres generals, el barri els ha tornat a situar a la segona meitat de la taula (encara que, ara ja, per davant de Junts).

Continua llegint

Política

Socialisme en solitari

El full de ruta de l’executiu contempla “recuperar” el palau d’esports per a usos esportius i “repensar” el projecte de la Fira

Publicat

on

Per

Després d’unes eleccions d’infart i d’una consecució de pactes postelectorals propis d’una sèrie de Netflix, els socialistes tornen a governar el Districte de Sants-Montjuïc en solitari. Una fita que els suposarà la possibilitat d’implementar tot el seu programa electoral, sempre que les forces de l’oposició els ho permetin (la majoria absoluta en aquesta ciutat és una quimera). Unes polítiques que, en el cas del Poble-sec, tampoc disten de l’obra de govern que han fet els executius de coalició del mateix PSC i Barcelona en Comú, encara que amb matisos.

Una de les propostes que els socialistes portaven al seu programa electoral i que en aquest darrer mandat ja havia quedat pràcticament encarrilada és la pròxima mudança del Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona al complex de les Tres Xemeneies (l’equipament actualment està en uns baixos del carrer de Lleida). Un nou centre administratiu que quedaria complementat amb la construcció “d’un espai de gent gran o casal al barri”, com recull el mateix programa electoral.

Cal tenir en compte, però, que la carta de presentació dels socialistes ja no inclou cap més proposta o pla específic per al Poble-sec en les 93 pàgines de programa. En tot cas, però, sí que fa referència a altres matèries que poden tenir relació amb el barri, com ara qüestions relacionades amb la muntanya de Montjuïc, el Paral·lel des d’un punt de vista cultural, o l’espai firal.

Una nova Fira?

Respecte a la remodelació dels espais de la Fira i l’avinguda de la Reina Maria Cristina, la qual ja semblava tancada amb totes les administracions implicades, ara el PSC aposta per tornar a “repensar i actualitzar els espais de la Fira de Montjuïc i el seu entorn”. Una proposta que estaria vinculada al centenari de l’Exposició Internacional a Montjuïc 1929-2029 i que implicaria la creació d’un equip liderat per l’Ajuntament on també participin agents de l’entorn que ajudin a “dissenyar una estratègia conjunta” per “impulsar actuacions de cara al 2029”.

Precisament, per als socialistes la celebració del centenari de l’Exposició ha d’esdevenir un nou punt d’inflexió per a la muntanya. Tal com exposen, l’aniversari a organitzar serà comparable amb altres “grans fites internacionals”, com ara la Copa del Amèrica del 2024 o el fet que la ciutat esdevingui Capital Mundial de l’Arquitectura (2026).

La muntanya

No només el complex de la plaça d’Espanya està en el punt de mira del nou executiu, també hi és la muntanya de Montjuïc. En aquesta línia, el nou executiu buscarà consolidar la preservació del parc de Montjuïc i millorar l’accessibilitat. Per aconseguir-ho, apunten que la millora de la connectivitat de Montjuïc “es farà amb l’ampliació de l’L2 del metro, millorant la mobilitat en bus a la muntanya, i creant una xarxa de carrils bici i camins per fer esport”. En tot cas, afegeixen, l’ampliació de l’L2 de metro fins a connectar-la amb l’L10 i l’L9 haurà d’anar a càrrec de la Generalitat.

Pel que fa a l’aposta pels Sports Tech, des del PSC asseguren que les polítiques en relació amb aquest sector es potenciaran més. Ara bé, cal tenir en compte que en tot el programa electoral amb què van concórrer a les eleccions no apareix el projecte de transformació del Palau d’Esports, el qual s’havia projectat en aquest darrer mandat com a hub de les tecnologies i la innovació. En canvi, el que sí es manté és la idea de “recuperar” el palau municipal “com a un espai esportiu”, “amb un aforament inferior al del Palau Sant Jordi”.

Inversió, seguretat i cultura

Pel que fa al Pla de Barris, malgrat que no s’especifica el cas concret del Poble-sec, asseguren que l’objectiu serà duplicar els plans de barris dels dos mandats anteriors i destinar-hi un total de 300 milions a tota la ciutat al llarg dels propers quatre anys. Per últim, des de les files del PSC també contemplen el reforç de les unitats nocturnes de la Guàrdia Urbana al districte i el desenvolupament d’un nou pol d’activitat de les arts escèniques i culturals al Paral·lel. Propostes que, en tot cas, el teixit associatiu restarà amatent per comprovar si realment s’executen.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2021