Una acció de Mossos i Guàrdia Urbana desmantella, però no tanca, un local de Nou de la Rambla on es venien drogues sintètiques ‘legal highs’
@molina_jordi/ Una operació conjunta dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona va permetre desmantellar un punt de venda d’una droga sintètica anomenada spice, entre altres ‘legal highs’ —popularment conegudes com subidones legales— el passat 4 de novembre. El local (Nou de la Rambla, 121), que segueix obert al públic, venia aquestes substàncies sota l’aparença d’una botiga legal especialitzada en venda de productes naturals i estris per al cultiu de la marihuana –aquests establiments s’anomenen ‘grow shop’— que ha acabat sent, en aquest cas, un negoci encobridor.
El local havia aixecat les sospites dels veïns / Ana Inés Falcone
Fonts d’Energy Control, una ONG que vetlla per la reducció dels riscos associats al consum de drogues, expliquen a ZONA SEC que aquest tipus de substància no està fiscalitzada, per la qual cosa existeix un buit legal que impedeix considerar-la il·legal. “Són sobres amb aparença d’encens o sals de bany amb la inscripció ‘no apte per al consum humà’, d’aquesta manera els venedors es renten les mans, però tant ells com els que ho compren saben perfectament què estan adquirint”, ens assegura Núria Calzada, una de les responsables de l’entitat. L’explicació coincideix exactament amb la defensa que fa el propietari de l’establiment, que ha accedit a parlar amb el diari: “no coneixia l’existència de cap droga perquè estava venent productes que clarament no són pel consum humà”.
Una de les dificultats per detectar-ne el consum és la seva complexa composició, una mena de barreja d’herbes amb substàncies força desconegudes que imiten el cànnabis. Segons el testimoni d’alguns usuaris recollits per Energy Control, causa ansietat, paranoies, nerviosisme, taquicàrdies i convulsions. Fumar spice, a més, provoca una sèrie d’efectes adversos que no provoca el cànnabis, com ara vòmits, arítmies, atacs epilèptics i, fins i tot, fallada renal o el coma. El seu baix preu de venda –entre 2,5 i 20 euros—fa que sigui consumida majoritàriament per gent jove.
“No és un problema estructural del barri”
L’actuació policial al barri ha generat molt de rebombori. Cadenes i diaris nacionals i estatals es van fer ressò de la notícia i el nom del barri es va vincular al conflicte de les drogues. Des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, però, constaten que “les drogues sintètiques formen part de l’oci d’una minoria de persones a Barcelona, normalment joves, no té res a veure amb un problema estructural al Poble-sec”.
Per la seva part, la mateixa ONG desmenteix que fos el primer cop que l’spice apareixia a l’estat. De fet, s’han detectat punts de venda recentment a la costa valenciana, mentre que ja al 2004 s’havien registrat vendes online. Fins el 2008, però, no es va aconseguir demostrar que la substància contenia cannabinoids sintètics. En aquest punt, el regidor del Districte, Jordi Martí, lamenta que casos així facin que el barri “no tingui la imatge que es mereix”.
El dispositiu policial va decomissar 449 sobres de diversos tipus de droga sintètica / Mossos d’Esquadra
Una investigació efectiva
La investigació es va iniciar setmanes enrere, arran de diversos avisos. No només dels veïns de la zona, que sospitaven de les llargues cues generades davant la botiga, sinó també de la mateixa Agència de Salut Pública, advertits pels responsables de la sala de venopunció de Baluard. El dispositiu policial va decomissar 449 sobres en l’interior del recinte que no han estat suficients per precintar el local atès l’al·legalitat de la substància. L’operació va permetre detenir el venedor, que portava diverses dosis a la motxilla, però se’n va decretar la llibertat amb càrrecs a l’endemà. Pel que fa al propietari, assegura que s’assessorarà legalment per netejar el nom del seu negoci, malgrat tenir una ordre de detenció a les seves esquenes. Un i altre, de 32 i 33 anys respectivament, són d’origen romanès.
Des de Salut Pública recorden “els riscos de banalització” que suposa l’obertura de clubs de cànnabis i locals ‘grow shop’. Des de Energy Control s’insisteix, però, en no confondre els ‘grow shops’, “botigues que no venen cap substància il·legal”, amb les botigues on venen ‘legal highs’, unes drogues de disseny de baix cost que poden sortir molt cares.