El 2 de març de 1974 es formalitzava l’assemblea constitutiva de l’Associació de Veïns del Poble-sec
A la sala d’actes del centre parroquial de Santa Madrona, els veïns interessats havien estat convocats, per tal de dur a terme l’assemblea constitutiva de l’Associació de Veïns del Poble-sec. Aquella freda nit de dissabte de març, els participants de la reunió a mesura que s’hi van anar acostant van poder constatar que l’acte no es duria a terme. La presència d’un vehicle policial a la porta del centre parroquial corroborava allò que la majoria havia intuït: la celebració de l’assemblea havia estat desautoritzada pel Govern Civil, en previsió de possibles aldarulls; ja que aquell mateix matí havia estat executat Salvador Puig Antic. Cal tenir present que poc abans del Nadal anterior s’havia produït l’atemptat a l’almirall Carrero Blanco i la repressió s’havia endurit encara més en aquells complexos inicis de l’any 1974.
Número d’octubre-novembre de 1974 de la revista de l’Associació de Veïns del Poble-sec
En aquest context tan advers a qualsevol moviment popular, el naixement de la nova entitat fou posposat al dia 29, a la Font Trobada. Tot i això, aquest i d’altres contratemps i traves burocràtiques plantejades per les autoritats franquistes del moment, no varen poder impedir no sols la creació de l’Associació, sinó que aquesta arribés a ser el més important nucli aglutinant de les forces d’oposició i del moviment veïnal al nostre barri. El primer local era als baixos del número 41 del carrer de Radas. El treball dels veïns es va estructurar per vocalies: urbanisme, ensenyament, sanitat, dones, joventut, jubilats, cultura.. Veïns de totes les edats i condicions s’aplegaven a redós de la nova Associació, en funció dels seus interessos.
Actes reivindicatius, assemblees, manifestacions, festes populars – les inoblidables revetlles al Mercat de les Flors-, excursions reivindicatives –de vegades per poder fer assemblees prohibides-, detencions de persones vinculades amb l’entitat, tortures, lluites conjuntes amb tots els barris i amb multitud de col·lectius…
En aquests quaranta anys transcorreguts, el nostre barri ha canviat molt. Però, en una mesura notable, molts dels canvis produïts varen tenir origen en les lluites i reivindicacions d’aquella jova, forta i valenta Associació de Veïns: les escoles Carles I i Consell de Cent, l’ambulatori de les Hortes, el centre cívic El Sortidor, la biblioteca Francesc Boix, l’actual Mercat de les Flors, els casals d’avis, el català a l’escola, els espais esportius, la viabilitat dels carrers, l’arbrat, les zones de vianants… Evidentment que també hi ha hagut molts altres factors que també hi han influït en totes les millores; però la llavor i l’espurna de l’Associació nascuda el 1974 va ser la que va orientar la gestió dels primers ajuntaments democràtics de la ciutat i també en les accions de govern dutes a terme al Poble-sec.
Tan sols esmentar alguns noms de persones vinculades amb aquella inicial Associació de Veïns del Poble-sec: Margalida Moll, Esteve Dalmases, Roger Rodès, Elisa Lumbreras, Paco Segura… Del naixement de l’Associació de Veïns del Poble-sec, ara fa 40 anys.