Connecta amb nosaltres

Societat

L’Escola de Bosc, del llegat de Rosa Sensat a escola centenària

Publicat

on

L’Escola de Bosc de Montjuïc serà aquest 8 de maig la primera escola municipal de Barcelona que celebrarà el seu centenari. El centre va néixer seguint un model educatiu innovador, de la mà d’una de les referents de la pedagogia moderna, Rosa Sensat.

@zona_sec / La creació de l’Escola de Bosc, el 8 de maig de 1914, va ser un esdeveniment d’un gran valor històric i que va tenir una important transcendència pedagògica a la nostra ciutat i al nostre país. L’escola, que ja des del principi, va tenir l’objectiu de treballar per a una educació integral de la mà dels seus primers directors, la Rosa Sensat i l’Antolí Monroy, es van posar en pràctica els principis de “l’escola nova” d’Europa, adaptant-los a les característiques de l’alumnat d’aquí.

entrevista2_web

A d’alt, imatge d’època, a baix, el darrer carnaval d’època de l’escola

L’Escola de Bosc va ser durant tot el primer terç de segle un laboratori de renovació pedagògica i totes i tots els mestres que van formar els equips pedagògics. A començaments del segle XX, l’Ajuntament de Barcelona, conscient de la importància cabdal de l’educació dels infants, va endegar tot un seguit de projectes de creació d’escoles a l’aire lliure. La llei era restrictiva per als ajuntaments i només els permetia desenvolupar projectes especials. “Escolaritzàvem nens amb problemes respiratoris. De fet, els primers alumnes de l’Escola de Bosc van ser els fills dels treballadors de les fàbriques de tota Barcelona, i hi venien per prescripció mèdica. Seguien la filosofia de la Waldschule de Charlottenburg d’Alemanya, les escoles Plein Air de França o les Open Air Schools d’Anglaterra, amb una educació basada en el contacte amb la natura, explicava Eva Chacón en una entrevista a aquest diari.

L’Escola de Bosc va ser un d’aquests projectes. Es va crear per oferir escolarització a les nenes i els nens de Barcelona amb problemes respiratoris i per això es va situar a la muntanya de Montjuïc, per garantir un entorn més saludable i aprofitant l’oportuna cessió de la casa d’estiu de la família Laribal. Altres exemples d’escoles municipals que van néixer amb el mateix esperit són l’Escola de Mar (actualment situada al barri del Guinardó, però inicialment al costat del mar) o l’Àngel Baixeras i La Farigola de Vallcarca.

Després de la guerra civil, amb la dictadura franquista, es van transformar totalment les escoles municipals. A partir dels anys 40, l’objectiu va ser eliminar l’obra educativa de la República i de la Mancomunitat. Van ser temps molt difícils pels professionals que van estar al front de l’escola. A finals dels anys 70 amb els nous moviments de renovació pedagògica que es produeixen al nostre país, l’Escola de Bosc redacta un nou pla de centre que enllaça novament amb la majoria dels principis originaris de la institució. “El llegat de Rosa Sensat va desaparèixer i alguns mestres van ser depurats pels franquistes i, altres, morts. Tot el que havia estat important i definidor de la nostra escola ho van eliminar. Van posar mestres a dit que eren ex-combatents militars i el tarannà de l’escola va fer un gir cap a la foscor”, explica Chacón.

Principals activitats commemoratives

Des de principis de curs, el tema del centenari del centre ha impregnat tot el currículum escolar. L’esdeveniment s’ha treballat a les aules amb diferents propostes. Una d’elles ha estat un concurs de dibuixos del centenari, a partir del qual s’ha dissenyat la imatge que serà present a tots els materials de comunicació i a la resta de productes editats sobre els cent anys del centre. “Des de principis de gener estem fent tota mena d’actes i seguirem fins el 17 maig. El dia 8 de maig és el dia del centenari i hem mirat de configurar un ampli calendari d’activitats. Tenim programades exposicions de fotos antigues de l’escola, conferències, projeccions, s’estan construint gegants i estem composant una cançó commemorativa la lletra de la qual ha sortit de l’alumnat. Aquest aniversari ens permet retrobar-nos amb el passat i veure antics alumnes”, diu Chacón.

entrevista5_web

Eva Chacón, directora de l’Escola Ana Inés Falcone

Dins el bloc d’activitats institucionals està previst realitzar un acte de reconeixement de les escoles públiques de Barcelona al Saló de Cent, amb la presència de les autoritats municipals i educatives de la ciutat. Pel que fa a les de caire més cultural giraran a voltant de dues exposicions de producció pròpia. La primera, anomenada “Escola de Bosc, cent anys d’escola” farà un recorregut per la història del centre recopilant imatges i materials de les diferents etapes. La segona de fotografies del passat i del present, recrearà les activitats, els llocs i els ambients dels inicis de l’escola a l’actualitat. També hi ha prevista la celebració de xerrades, col·loquis i projeccions de documentals a diferents espais del barri.

Finalment, d’entre les activitats més lúdiques destaquen els campionats dels centenari, de diferents disciplines esportives i la gran festa de cloenda. Tenim previst celebrar una festa dedicada als antics mestres i alumnes de l’escola i una altra per a tota la comunitat educativa, amb la presència de les diverses colles de Cultura Popular i Tradicional del Poble-sec, actuacions de gospel, espectacles infantils, dinar de germanor, música i moltes sorpreses que no es poden desvetllar.

La part més visible seran les activitats que es desenvoluparan al voltant de la data de l’aniversari. Així, el gruix de les activitats, exposicions, xerrades i festes es durà a terme entre els dies 8 i 17 de maig de 2014, tal i com va avançar Zona Sec.

entrevista4_web

Cartell promocional del centenari

Deixar un llegat al centre i fer que no sigui una celebració efímera s’aconseguirà amb les accions que s’estan duent a terme aquests mesos previs. S’està construint una parella de gegantons amb la participació activa dels nens i les nenes de l’escola. Serà un element que contribuirà a la identificació i cohesió del col·lectiu d’ara i que tindrà continuïtat per a properes generacions. La composició de la cançó “Som del Bosc” amb lletra dels propis alumnes, treballada a l’aula i que es convertirà en la banda sonora del Centenari està pensada també en aquest sentit. Finalment també s’han fet tres pintures de creació col·lectiva que recreen diferents racons del centre i que deixaran testimoni dels moments viscuts i de l’escola vista amb els ulls dels seus infants. També s’ha creat un grup de percussió.

De les diferents accions de difusió, destaquen un número monogràfic especial de la revista Els secrets de la nostra escola i la creació del blog del centenari, enllaçat a diferents xarxes socials, i el Facebook “Centenari Escola de Bosc”. Pel que fa als materials gràfics editats, prenen com a base les imatges guanyadores del concurs escolar realitzat entre tot l’alumnat del centre. I és que l’equip directiu ha recuperat el disseny d’un logotip antic de l’escola que s’ha actualitzat. A partir d’aquesta imatge, s’ha fet una agulla de pit en plata, samarretes i unes ceràmiques per recordar el centenari.

Articles relacionats
Multitud d’activitats per celebrar el centenari de l’Escola de Bosc
Entrevista a Eva Chacón, directora de l’Escola de Bosc

Societat

Un col·leccionista d’art desnona Tapioles, 46

Publicat

on

Per

Els Mossos d’Esquadra han exectutat l’ordre de desallotjament contra dues persones que vivien des de feia quatre anys en un pis okupat a Tapioles, 46. Malgrat la presència de desenes d’activistes prohabitatge, el fort dispositiu policial desplegat aquest 22 d’octubre ha aconseguit acomplir el designi judicial, expulsar als veïns i entregar el pis a la propietat. També han identificat i denunciat a alguns activistes per “desobediència”.

Des del mateix sindicat assenyalen que el pis “feia anys que estava abandonat i en un estat ruïnós”. Mesos més tard d’entrar a viure-hi, els nous inquilins van començar a negociar amb la propietat un contracte de lloguer, però qualsevol acord va saltar pels aires després que “uns matons” agredissin a una de les veïnes.

Si bé aquest passat 30 de setembre la comitiva judicial va intentar desnonar sense èxit als veïns, finalment aquests han sigut expulsats gràcies al gran desplegament policial.

Segons ha denunciat el Sindicat de Barri del Poble-sec, la finca pertany a Tapioles 46 Barcelona SL, una empresa propietat del reconegut col·leccionista d’art, Juan Bofill. De fet, el mateix Bofill ja va ser detingut l’any 1992 per evasió de capital i condemnat el 2012, després que la Fundació Salvador Dalí denunciés la seva empresa, Faber Gòtic, per competència deslleial. •

Continua llegint

Societat

Endesa connecta amb una línia d’alta tensió la subestació de Mata amb l’Hospitalet

Publicat

on

Per

Endesa ha invertit 5,9 milions d’euros a instal·lar una nova línia d’alta tensió de 110 kV que connecta la subestació de Mata del Poble-sec amb les d’Hostafrancs i Sants (aquesta darrera, ubicada en el terme municipal de l’Hospitalet). Segons ha informat el responsable de la xarxa d’alta tensió de la companyia, Julián Mateos, el pressupost no només ha contemplat la posada en marxa de la nova línia, sinó també la millora i renovació parcial de les subestacions.

En total el nou cable té una extensió de 4,1 quilòmetres. Una longitud que ha provocat que les tasques dels operaris s’hagin allargat en el temps, ja que la instal·lació s’ha hagut de coordinar amb l’Ajuntament de Barcelona per minimitzar les afectacions. De fet, els operaris van començar a treballar en aquesta obra soterrada tot just a l’estiu de 2022 i no es preveu que finalitzin les tasques fins a finals d’any.

Avui dia els tècnics treballen en el sector de la Font de la Guatlla amb una bobina de cable elèctric. Segons han explicat els responsables, aquest nou cable ha de substituir el que es va instal·lar fa 30 anys i quedarà empalmat de forma subterrània amb la resta de la xarxa per aïllar trams per reduir les afectacions quan es produeixin incidències.

Un cop en marxa, la línia permetrà millorar el servei a 340.000 abonats. De fet, la seva implementació forma part del Pla Ciutat que van signar consistori i companyia, amb la intenció de preparar tota la xarxa de distribució de cara al previsible increment de demanda elèctrica en el futur. // ZS

Continua llegint

Societat

Rosari de problemes a l’Institut Consell de Cent

El centre vol renovar la seva imatge, consolidar el conserge que li van prendre i rehabilitar la façana

Publicat

on

L’Institut Consell de Cent, situat al situat al carrer de Carrera, 25, ha començat el curs amb tot un rosari de problemes. Un dels quals, i gairebé vital, la manca de conserge. El director de l’institut, Jesús Martín, denuncia com la manca d’una figura clau en el funcionament del centre va afectar a tota la comunitat educativa: “El 25 de juliol [el Consorci d’Educació de Barcelona] ens van informar per correu que ens treien el conserge. El motiu era que el necessitaven en un altre lloc”, recorda Martín.

Tot i aquestes primeres setmanes, l’institut ha aconseguit superar la fase crítica. Des del 23 d’octubre, el Consell de Cent compta de nou amb un conserge, contractat fins al 2027. “Al principi, només ens deixaven que treballés mitja jornada, però el necessitàvem a la tarda també. No el podíem compartir amb un altre institut, com s’havia plantejat. La figura d’un conserge va més enllà d’obrir i tancar el centre”, explica el director.

Problemes estructurals i autonomia limitada

Però més enllà de la problemàtica amb el personal essencial, l’institut també ha començat a patir problemes estructurals. “Fa anys [des del Consorci] ens van dir que millorarien l’estat de la façana, però mai ha estat així”, lamenta Martín. La pell de l’edifici s’ha deteriorat fins al punt que parts de la façana corren el risc de caure al carrer. Una circumstància que representa un perill per a la seguretat dels vianants i de la comunitat educativa. Encara que l’institut ha assumit de la seva butxaca algunes reparacions, la magnitud del problema supera la seva capacitat econòmica com a centre educatiu.

Un canvi d’imatge

“Volem canviar la mala fama que tenim com a centre. Som l’institut públic del Poble-sec i volem que vingui més gent del barri, no només la diversitat d’origen estranger, per exemple”, expressar el director. Tanmateix, considera que les condicions de l’edifici i la zona on es troba ubicat no ajuden a encarar aquest canvi de rumb.•

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024