Connecta amb nosaltres

Societat

L’Escola de Bosc, del llegat de Rosa Sensat a escola centenària

Publicat

on

L’Escola de Bosc de Montjuïc serà aquest 8 de maig la primera escola municipal de Barcelona que celebrarà el seu centenari. El centre va néixer seguint un model educatiu innovador, de la mà d’una de les referents de la pedagogia moderna, Rosa Sensat.

@zona_sec / La creació de l’Escola de Bosc, el 8 de maig de 1914, va ser un esdeveniment d’un gran valor històric i que va tenir una important transcendència pedagògica a la nostra ciutat i al nostre país. L’escola, que ja des del principi, va tenir l’objectiu de treballar per a una educació integral de la mà dels seus primers directors, la Rosa Sensat i l’Antolí Monroy, es van posar en pràctica els principis de “l’escola nova” d’Europa, adaptant-los a les característiques de l’alumnat d’aquí.

entrevista2_web

A d’alt, imatge d’època, a baix, el darrer carnaval d’època de l’escola

L’Escola de Bosc va ser durant tot el primer terç de segle un laboratori de renovació pedagògica i totes i tots els mestres que van formar els equips pedagògics. A començaments del segle XX, l’Ajuntament de Barcelona, conscient de la importància cabdal de l’educació dels infants, va endegar tot un seguit de projectes de creació d’escoles a l’aire lliure. La llei era restrictiva per als ajuntaments i només els permetia desenvolupar projectes especials. “Escolaritzàvem nens amb problemes respiratoris. De fet, els primers alumnes de l’Escola de Bosc van ser els fills dels treballadors de les fàbriques de tota Barcelona, i hi venien per prescripció mèdica. Seguien la filosofia de la Waldschule de Charlottenburg d’Alemanya, les escoles Plein Air de França o les Open Air Schools d’Anglaterra, amb una educació basada en el contacte amb la natura, explicava Eva Chacón en una entrevista a aquest diari.

L’Escola de Bosc va ser un d’aquests projectes. Es va crear per oferir escolarització a les nenes i els nens de Barcelona amb problemes respiratoris i per això es va situar a la muntanya de Montjuïc, per garantir un entorn més saludable i aprofitant l’oportuna cessió de la casa d’estiu de la família Laribal. Altres exemples d’escoles municipals que van néixer amb el mateix esperit són l’Escola de Mar (actualment situada al barri del Guinardó, però inicialment al costat del mar) o l’Àngel Baixeras i La Farigola de Vallcarca.

Després de la guerra civil, amb la dictadura franquista, es van transformar totalment les escoles municipals. A partir dels anys 40, l’objectiu va ser eliminar l’obra educativa de la República i de la Mancomunitat. Van ser temps molt difícils pels professionals que van estar al front de l’escola. A finals dels anys 70 amb els nous moviments de renovació pedagògica que es produeixen al nostre país, l’Escola de Bosc redacta un nou pla de centre que enllaça novament amb la majoria dels principis originaris de la institució. “El llegat de Rosa Sensat va desaparèixer i alguns mestres van ser depurats pels franquistes i, altres, morts. Tot el que havia estat important i definidor de la nostra escola ho van eliminar. Van posar mestres a dit que eren ex-combatents militars i el tarannà de l’escola va fer un gir cap a la foscor”, explica Chacón.

Principals activitats commemoratives

Des de principis de curs, el tema del centenari del centre ha impregnat tot el currículum escolar. L’esdeveniment s’ha treballat a les aules amb diferents propostes. Una d’elles ha estat un concurs de dibuixos del centenari, a partir del qual s’ha dissenyat la imatge que serà present a tots els materials de comunicació i a la resta de productes editats sobre els cent anys del centre. “Des de principis de gener estem fent tota mena d’actes i seguirem fins el 17 maig. El dia 8 de maig és el dia del centenari i hem mirat de configurar un ampli calendari d’activitats. Tenim programades exposicions de fotos antigues de l’escola, conferències, projeccions, s’estan construint gegants i estem composant una cançó commemorativa la lletra de la qual ha sortit de l’alumnat. Aquest aniversari ens permet retrobar-nos amb el passat i veure antics alumnes”, diu Chacón.

entrevista5_web

Eva Chacón, directora de l’Escola Ana Inés Falcone

Dins el bloc d’activitats institucionals està previst realitzar un acte de reconeixement de les escoles públiques de Barcelona al Saló de Cent, amb la presència de les autoritats municipals i educatives de la ciutat. Pel que fa a les de caire més cultural giraran a voltant de dues exposicions de producció pròpia. La primera, anomenada “Escola de Bosc, cent anys d’escola” farà un recorregut per la història del centre recopilant imatges i materials de les diferents etapes. La segona de fotografies del passat i del present, recrearà les activitats, els llocs i els ambients dels inicis de l’escola a l’actualitat. També hi ha prevista la celebració de xerrades, col·loquis i projeccions de documentals a diferents espais del barri.

Finalment, d’entre les activitats més lúdiques destaquen els campionats dels centenari, de diferents disciplines esportives i la gran festa de cloenda. Tenim previst celebrar una festa dedicada als antics mestres i alumnes de l’escola i una altra per a tota la comunitat educativa, amb la presència de les diverses colles de Cultura Popular i Tradicional del Poble-sec, actuacions de gospel, espectacles infantils, dinar de germanor, música i moltes sorpreses que no es poden desvetllar.

La part més visible seran les activitats que es desenvoluparan al voltant de la data de l’aniversari. Així, el gruix de les activitats, exposicions, xerrades i festes es durà a terme entre els dies 8 i 17 de maig de 2014, tal i com va avançar Zona Sec.

entrevista4_web

Cartell promocional del centenari

Deixar un llegat al centre i fer que no sigui una celebració efímera s’aconseguirà amb les accions que s’estan duent a terme aquests mesos previs. S’està construint una parella de gegantons amb la participació activa dels nens i les nenes de l’escola. Serà un element que contribuirà a la identificació i cohesió del col·lectiu d’ara i que tindrà continuïtat per a properes generacions. La composició de la cançó “Som del Bosc” amb lletra dels propis alumnes, treballada a l’aula i que es convertirà en la banda sonora del Centenari està pensada també en aquest sentit. Finalment també s’han fet tres pintures de creació col·lectiva que recreen diferents racons del centre i que deixaran testimoni dels moments viscuts i de l’escola vista amb els ulls dels seus infants. També s’ha creat un grup de percussió.

De les diferents accions de difusió, destaquen un número monogràfic especial de la revista Els secrets de la nostra escola i la creació del blog del centenari, enllaçat a diferents xarxes socials, i el Facebook “Centenari Escola de Bosc”. Pel que fa als materials gràfics editats, prenen com a base les imatges guanyadores del concurs escolar realitzat entre tot l’alumnat del centre. I és que l’equip directiu ha recuperat el disseny d’un logotip antic de l’escola que s’ha actualitzat. A partir d’aquesta imatge, s’ha fet una agulla de pit en plata, samarretes i unes ceràmiques per recordar el centenari.

Articles relacionats
Multitud d’activitats per celebrar el centenari de l’Escola de Bosc
Entrevista a Eva Chacón, directora de l’Escola de Bosc

Societat

Arrenca la Festa Major!

El tret de sortida serà divendres 18 a les 20 hores amb el tradicional Toc a la Festa, la cercavila de les entitats

Publicat

on

Ja és aquí la Festa Major! Del 18 al 27 de juliol, el barri viurà una nova edició de la seva setmana gran. Organitzada per la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec i amb la participació de desenes d’associacions, la festa omplirà els carrers de vida amb més de 200 activitats.

El divendres 18 a les 20 hores arrencarà la festa amb el tradicional Toc a la Festa, la cercavila de les entitats del Consell de Cultura Popular i Tradicional. Tot seguit, es podrà gaudir d’una mostra d’imatgeria festiva i l’actuació d’Aires Celtas. El pregó enguany tindrà un component plenament familiar: avi i neta, Javier Velasco (Gegants del Poble-sec) i Marta Calaf (Diables del Poble-sec), donaran el tret de sortida a les festes des de l’escenari dels Jardins de les Tres Xemeneies a les 21.30 hores.

Per acabar la primera nit, torna el Sec a Sac, un festival organitzat pels Castellers del Poble-sec que aposta per la cultura popular emergent feminista. Svetlana, Sybarites i DJ Perla Negra seran els primers noms d’un cartell que també tindrà una segona jornada dissabte a la nit.

El dissabte 19 serà un dels dies més intensos. Des de primera hora, el barri es despertarà amb tornejos esportius, esmorzars populars i bitlles catalanes. Rutes, vermuts i murals col·laboratius ompliran espais com el Sortidor, Santa Madrona, o la Casa de la Premsa.

A la tarda, la cultura popular serà la protagonista amb plantades i cercaviles de gegants, ballades de sardanes i trobades d’esbarts. I al vespre… arriba la nit gran: concerts simultanis a Blesa, Navas, Concòrdia, Santa Madrona i el Marcelino, una autèntica festa a cada racó.

Diumenge 20 començarà amb la XXVII Cursa del Poble-sec i continuarà amb una jornada d’escacs, tallers de taitxí i concerts de jazz i flamenc.

Entre el dilluns 21 i el dijous 24, més propostes per a tots els gustos. Entre aquestes destaquen:

-Dilluns 21: Òpera a Koska Taverna i concert d’Asian Passerby a Blesa.

-Dimarts 22: tarda d’espectacles, xocolatada i salsa a Santa Madrona.

-Dimecres 23: jornada comunitària al Sortidor i concerts.

-Dijous 24: visita a El Molino, cabaret i sopar popular.

El divendres 25 i dissabte 26 seran dies de màxima efervescència. Hi haurà música a totes les places, olimpíades feministes, i la nit jove amb DJ fins ben entrada la matinada. El dissabte culminarà amb el correfoc adult (22.15 h) i l’espectacle de foc dels Diables del Poble-sec.

Diumenge 27 arribarà el final de festa. Amb havaneres, circ i, com ja és tradició, la baixada de carretons a la tarda. El castell de focs serà a les 22 h, el punt final perfecte per a deu dies ben intensos.

La Coordinadora d’Entitats ha tornat a fer realitat una festa que aposta per la convivència, la cultura i el dret a gaudir l’espai públic. Tothom hi és benvingut. Ara sí: que comenci la festa! 

 

Continua llegint

Societat

L’Institut Icària recupera la història de la poblesequina Maria Hernández, víctima del nazisme

Publicat

on

Potser la majoria de poblesequins no en saben res d’ella. Va viure al número 5 del carrer Lleida, fa vuitanta anys. La Maria Hernández tenia vint anys i una convicció ferma: no abaixar el cap davant del feixisme. Exiliada, resistent, deportada, supervivent. I desapareguda del relat durant dècades. Fins ara.

Aquest curs, una seixantena d’alumnes de l’Institut Icària han organitzat un acte emotiu davant del carrer on la Maria va viure abans de l’exili. Entre lectures de poemes, música en directe i el silenci col·lectiu, han fet un homenatge a la poblesequina que va patir l’horror nazi en primera persona.

El reconeixement forma part del projecte Stolpersteine Barcelona, una iniciativa educativa impulsada per la Regidoria de Memòria Democràtica i les amicals de Mauthausen i Ravensbrück. El programa proposa recuperar les biografies de deportats barcelonins durant el nazisme i tornar-les al lloc d’on mai haurien d’haver estat esborrades. A través de petites llambordes de llautó (les Stolpersteine, paraula alemanya que vol dir “pedres que fan ensopegar”) s’hi inscriuen els noms i les dades de les víctimes.

No són monuments grandiloqüents, sinó recordatoris a peu de carrer. Són pedres per a la memòria que obliguen a mirar avall i ensopegar simbòlicament amb la història que el temps havia deixat enrere. Al Poble-sec, això s’ha traduït en una Stolperstein en honor a la Maria. Encara no hi és físicament, però aviat s’hi col·locarà.

A banda d’aquesta, ja hi ha altres llambordes col·locades com a recordatori actiu del passat. Una de les més significatives és la dedicada a Francesc Boix (fotògraf de Mauthausen) situada al carrer Margarit, 17 o la que ret homenatge a la Carme Boatell (activa lluitadora antifeixista) al carrer Tenor Masini, 99. Amb cada nova llamborda, el barri restitueix la dignitat d’aquells que van patir perquè mai més no s’esborri el seu nom. // MÒNICA RIU

Continua llegint

Societat

Comencen les obres per a la rehabilitació del Teatre Arnau

Es preveu que l’equipament pugui aixecar el teló el primer trimestre de 2027

Publicat

on

Aquelles persones més curioses que deambulen pel Paral·lel s’hauran adonat que els operaris ja han començat a treballar en la rehabilitació del Teatre Arnau. 14 anys després que l’Ajuntament comprés l’edifici, l’equipament cultural ja ha començat a traçar la seva nova etapa. La previsió és que l’espai pugui aixecar el teló al llarg del primer trimestre de 2027.

Sota la batuta de l’estudi Harquitectes, el nou Arnau mantindrà la seva identitat de teatre de barraca i recuperarà elements com la fusta i el formigó. En total es preveu invertir 10 milions d’euros municipals per poder oferir al món cultural un edifici amb un important espai polivalent (el projecte inicial es va haver de retallar per qüestions pressupostàries, malgrat l’enuig de les entitats que van formar part del procés participatiu).

Més enllà del foment de la cultura, l’equipament també servirà per dinamitzar el Paral·lel, avinguda que en els darrers temps també ha vist com recuperava El Molino a través d’una gestió publicoprivada. En el cas de l’Arnau, encara no s’ha oficialitzat quin tipus de gestió s’executarà. Tanmateix, al llarg dels darrers anys els qui realment han mantingut viu l’esperit del teatre han sigut les entitats que han dinamitzat el projecte Arnau Itinerant. 

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024