Connecta amb nosaltres

Societat

‘Spice’, més enllà de la Marihuana

Publicat

on

Una acció de Mossos i Guàrdia Urbana desmantella, però no tanca, un local de Nou de la Rambla on es venien drogues sintètiques ‘legal highs’

@molina_jordi/ Una operació conjunta dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona va permetre desmantellar un punt de venda d’una droga sintètica anomenada spice, entre altres ‘legal highs’ —popularment conegudes com subidones legales— el passat 4 de novembre. El local (Nou de la Rambla, 121), que segueix obert al públic, venia aquestes substàncies sota l’aparença d’una botiga legal especialitzada en venda de productes naturals i estris per al cultiu de la marihuana –aquests establiments s’anomenen ‘grow shop’— que ha acabat sent, en aquest cas, un negoci encobridor.

El local havia aixecat les sospites dels veïns / Ana Inés Falcone

El local havia aixecat les sospites dels veïns / Ana Inés Falcone

Fonts d’Energy Control, una ONG que vetlla per la reducció dels riscos associats al consum de drogues, expliquen a ZONA SEC que aquest tipus de substància no està fiscalitzada, per la qual cosa existeix un buit legal que impedeix considerar-la il·legal. “Són sobres amb aparença d’encens o sals de bany amb la inscripció ‘no apte per al consum humà’, d’aquesta manera els venedors es renten les mans, però tant ells com els que ho compren saben perfectament què estan adquirint”, ens assegura Núria Calzada, una de les responsables de l’entitat. L’explicació coincideix exactament amb la defensa que fa el propietari de l’establiment, que ha accedit a parlar amb el diari: “no coneixia l’existència de cap droga perquè estava venent productes que clarament no són pel consum humà”.

Una de les dificultats per detectar-ne el consum és la seva complexa composició, una mena de barreja d’herbes amb substàncies força desconegudes que imiten el cànnabis. Segons el testimoni d’alguns usuaris recollits per Energy Control, causa ansietat, paranoies, nerviosisme, taquicàrdies i convulsions. Fumar spice, a més, provoca una sèrie d’efectes adversos que no provoca el cànnabis, com ara vòmits, arítmies, atacs epilèptics i, fins i tot, fallada renal o el coma. El seu baix preu de venda –entre 2,5 i 20 euros—fa que sigui consumida majoritàriament per gent jove.

“No és un problema estructural del barri”
L’actuació policial al barri ha generat molt de rebombori. Cadenes i diaris nacionals i estatals es van fer ressò de la notícia i el nom del barri es va vincular al conflicte de les drogues. Des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, però, constaten que “les drogues sintètiques formen part de l’oci d’una minoria de persones a Barcelona, normalment joves, no té res a veure amb un problema estructural al Poble-sec”.

Per la seva part, la mateixa ONG desmenteix que fos el primer cop que l’spice apareixia a l’estat. De fet, s’han detectat punts de venda recentment a la costa valenciana, mentre que ja al 2004 s’havien registrat vendes online. Fins el 2008, però, no es va aconseguir demostrar que la substància contenia cannabinoids sintètics. En aquest punt, el regidor del Districte, Jordi Martí, lamenta que casos així facin que el barri “no tingui la imatge que es mereix”.

El dispositiu policial va decomissar 449 sobres de diversos tipus de droga sintètica. Firma: Mossos d’Esquadra

El dispositiu policial va decomissar 449 sobres de diversos tipus de droga sintètica / Mossos d’Esquadra

Una investigació efectiva
 La investigació es va iniciar setmanes enrere, arran de diversos avisos. No només dels veïns de la zona, que sospitaven de les llargues cues generades davant la botiga, sinó també de la mateixa Agència de Salut Pública, advertits pels responsables de la sala de venopunció de Baluard. El dispositiu policial va decomissar 449 sobres en l’interior del recinte que no han estat suficients per precintar el local atès l’al·legalitat de la substància. L’operació va permetre detenir el venedor, que portava diverses dosis a la motxilla, però se’n va decretar la llibertat amb càrrecs a l’endemà. Pel que fa al propietari, assegura que s’assessorarà legalment per netejar el nom del seu negoci, malgrat tenir una ordre de detenció a les seves esquenes. Un i altre, de 32 i 33 anys respectivament, són d’origen romanès.

Des de Salut Pública recorden “els riscos de banalització” que suposa l’obertura de clubs de cànnabis i locals ‘grow shop’. Des de Energy Control s’insisteix, però, en no confondre els ‘grow shops’, “botigues que no venen cap substància il·legal”, amb les botigues on venen ‘legal highs’, unes drogues de disseny de baix cost que poden sortir molt cares.

Societat

La Casa de la Premsa acollirà una extensió de l’Institut del Teatre

L’edifici obrirà les portes pel centenari de l’Exposició del ‘29 i encabirà espais per a les entitats locals

Publicat

on

Gir de guió. Després de descartar la idea d’encabir-hi una biblioteca (aquesta s’ubicarà a la nau de Blesa), la Casa de la Premsa finalment acollirà el nou Centre de Recerca i Acció Comunitària en Arts Escèniques de l’Institut del Teatre. L’equipament, que haurà d’entrar en funcionament l’any 2029 amb motiu del centenari de l’Exposició Internacional, també reservarà espais a les entitats que han impulsat la seva restauració. Val a dir, però, que el projecte encara està molt verd i que, a hores d’ara, només se sap que la transformació serà finançada per la Diputació de Barcelona (encara que l’esforç tècnic anirà a càrrec de l’Ajuntament, el qual tampoc ha definit cap pressupost).

El nou espai, vinculat a l’Institut del Teatre, serà l’evolució de l’actual Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques que hi ha a la plaça de Margarida Xirgu. Dit d’una altra, reinventarà l’actual servei i l’abordarà des de tres eixos. D’entrada, no només preservarà el patrimoni, sinó que també li donarà vida i el farà accessible a totes les persones que en vulguin fer-ne ús. Hi haurà col·leccions, préstecs, suport expert a la cerca i a la recerca, etc. En paral·lel, hi haurà recerca pràctica; és a dir, residències artístiques, laboratoris… I, per últim, l’edifici es convertirà en un espai d’acció comunitària i de foment de programes educatius.

L’associació Casa de la Premsa tindrà un espai garantit a l’edifici

Segons el responsable de Cultura de la Diputació de Barcelona, Pau González, l’obra “dignificarà” un edifici que, històricament, mai ha acollit activitats “a l’alçada”. “Nosaltres estarem a l’altura de les circumstàncies i de l’equipament, perquè a més ho farem de la mà dels veïns i veïnes que han reivindicat aquesta necessària recuperació”, ha detallat. De fet, els usos veïnals que es van pactar en un primer moment continuen sobre la taula, encara que s’haurà de fer “encaje de bolillos”, en paraules de la regidora del Districte, Raquel Gil, per veure quins espais de l’edifici ocupen finament.

Continua llegint

Societat

L’avantprojecte del nou CECOR a les Tres Xemeneies presenta deficiències

Publicat

on

Per

El Departament de Prevenció de Riscos Laborals (DPRL) de l’Ajuntament de Barcelona ha rebutjat l’avantprojecte per ubicar el Centre de Coordinació Operativa de Emergències (CECOR) a l’edifici Llac de les Tres Xemeneies,. Segons un informe al qual ha tingut accés el TOT Barcelona, el projecte, impulsat per l’empresa municipal BIMSA i la Gerència de Seguretat, presenta “incompliments” i “deficiències” en seguretat, salut i higiene laboral.

Redactat per Bogom Arquitectura, l’avantprojecte no compliria amb normes bàsiques, com l’alçada mínima de tres metres als locals de treball o les condicions ambientals (temperatura, ventilació, soroll i il·luminació).L’informe també assenyala problemes en el sistema de protecció contra incendis, com la manca de senyalització d’extintors, il·luminació d’emergència i vies d’evacuació.

A més, l’avantprojecte no especifica quin mobiliari es faria servir per evitar la lipoatrofia semicircular, ni les mesures de seguretat en cables elèctrics o paviments.

En declaracions al mateix mitjà de comunicació, l’Ajuntament defensa que el projecte està en fase inicial i que és habitual rebre informes de millora. Fonts municipals asseguren que s’han fet reunions per incorporar correccions al projecte bàsic, que es tancarà en setmanes i es tornarà a avaluar.

El CECOR, actualment ubicat al carrer de Lleida, gestiona emergències amb personal de la Guàrdia Urbana, Bombers, Mossos i el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM).

Continua llegint

Societat

“Aprofitem els aliments”: menys malbaratar, més aprofitar

Cada família a Catalunya llença 63 kg de menjar per any i la Generalitat impulsa una campanya per millorar els hàbits de compra i consum

Publicat

on

Per

Les llars catalanes van llençar a les escombraries més de 173.000 tones d’aliments l’any passat. Són 63 kg de menjar per llar que mai van arribar al plat. Aquesta pèrdua té un cost econòmic enorme: 902 milions d’euros en total, és a dir, 330 euros per família i 112 euros per persona. Encara més: tot aquest menjar podria nodrir prop de 275.000 persones durant un any. Les dades formen part de l’estudi sobre el malbaratament alimentari a les llars de Catalunya encarregat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i elaborat pels centres de recerca CREDA i IRTA.

Per revertir aquesta situació, el Govern posa en marxa la quarta edició de la campanya “Aprofitem els aliments”. Cada petit gest compta: aprofitar les sobres, planificar millor les compres i conservar correctament els aliments són accions que, multiplicades per tota la societat, poden marcar la diferència. Però el malbaratament no s’origina només a les llars: sino que es produeix al llarg de tota la cadena alimentària —des del camp fins als punts de venda— per causes tan diverses com la climatologia, els criteris estètics, el desajust entre la oferta i la demanda. Per això, la lluita contra el malbaratament requereix la implicació de tots els actors, des dels productors fins als consumidors.

“Aprofitem els aliments”

La campanya del Govern s’emmarca al voltant del 29 de setembre, Dia Internacional de la Conscienciació sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentaris, i compta amb la col·laboració i participació del sector de la restauració, la Fundació Espigoladors, la Plataforma Aprofitem els Aliments, l’Oficina Conjunta per l’Alimentació Sostenible així com d’altres entitats i organitzacions del sector agroalimentari.

La campanya d’enguany ofereix els àpats Gastrorecup, la Marató d’Espigolades i el Gran Dinar d’Aprofitament Alimentari, que aquest any tindrà lloc a Vic.

Restaurants contra el malbaratament

Els àpats Gastrorecup se celebra del 30 de setembre al 31 d’octubre amb una idea clara: el menjar que sobra pot convertir-se en un plat deliciós, demostrant que la creativitat a la cuina és una eina poderosa contra el malbaratament.

L’edició d’enguany reuneix 65 restaurants gastronòmics de Catalunya. Hi participaran 31 establiments a Barcelona, 7 a Tarragona, 13 a Lleida i 14 a Girona, oferint-hi menús que sensibilitzen sobre la importància de l’aprofitament dels aliments i les pràctiques sostenibles en la restauració.

Jornada de Gastrorecup al restaurant de l’Hotel Pessets de Sort (Lleida). Autor: Departament d’Agricultura

Marató d’espigolades

El dissabte 4 d’octubre arriba la 5a Marató #JoEspigolo, amb espigolades simultànies a diferents punts de Catalunya: Terres de Lleida, Camp de Tarragona, Parc Agrari del Baix Llobregat i l’Alt Empordà. L’any passat, els participants van recuperar 12.128 kg d’aliments, destinats a entitats socials. L’espigolament consisteix a collir fruites i verdures dels camps que han estat descartades del circuit comercial, però que encara són perfectes per al consum.

D’altra banda, el diumenge 5 d’octubre tindrà lloc el Gran Dinar d’Aprofitament a Vic, que reunirà unes 400 persones per gaudir d’un àpat gratuït preparat amb aliments recuperats. Els xefs d’Osona Cuina lideraran la jornada, que inclourà tallers, cuina en directe i una parada de fruites i verdures espigolades.

A més, en el marc de les festes de la Mercè 2025 i la Fira de Sant Miquel de Lleida, s’organitzaran activitats de sensibilització sobre la prevenció del malbaratament als serveis de distribució gratuïta d’aliments.

Quins aliments es malbaraten més a les llars?

Les fruites i les verdures encapçalen la llista, amb un 22% i un 21% del total malbaratat respectivament. Els productes d’origen animal —carn, peix, ous i làctics— sumen un 22%. Entre els aliments cuinats, les amanides representen un 12,5%, els plats de pasta un 12,4% i els plats de carn i peix gairebé un 10%. La pasta i l’arròs, juntament amb els llegums, també són dels més desaprofitats. Un 16% del malbaratament es deu a l’aspecte físic dels aliments, mostrant que sovint rebutgem productes simplement perquè no semblen “perfectes”.

Causes del menjar llençat a casa?

Els hàbits de consum de la població són una de les principals causes de malbaratament alimentari a les llars: incorrecta planificació de la compra, mala gestió de les dates de consum preferent i les dates de caducitat, l’absència de reaprofitament i la quantitat d’aliments cuinats sobrants, així com el rebuig de productes per l’aspecte físic.

De fet, cada català llença de mitjana 21,56 kg anuals de menjar a l’any. Del total d’aquests aliments, s’ha estimat que el 70% dels aliments llençats són aliments no cuinats. I només un 16% dels consumidors reconeix que malbarata. La majoria subestima la quantitat real que llença, especialment productes animals com la carn i els embotits.

Impacte ambiental

Pel que fa a l’impacte ambiental sobre el planeta, el malbaratament alimentari, transformat en emissions de CO₂, equival a 21.716 vols de 200 passatgers de Barcelona a Brussel·les. Concretament, el malbaratament genera 462 milions de kg de CO₂ equivalents, l’equivalent a les emissions anuals de 73.000 persones.

La campanya “Aprofitem els aliments” s’emmarca dins de l’Estratègia Alimentària de Catalunya 2024-2028 del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que té com a finalitat avançar cap a un model alimentari més sostenible, transformador i fonamentat en l’economia circular a Catalunya.

Imatge principal:  Campanya “Aprofitem els Aliments”, iniciativa impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per reduir el malbaratament alimentari

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024