Connecta amb nosaltres

Portada

Conflicte obert pel Centre Cultural Albareda

Publicat

on

El Districte tem que un concurs per decidir la gestió agreugi encara més les relacions entre la Coordinadora i la Unió i no descarta altres vies d’externalització

@molina_jordi / La futura gestió del Centre Cultural Albareda té la forma d’un gran interrogant. L’equipament situat al carrer que li dóna nom ha fet més visibles les diferències que hi ha entre la junta directiva de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec i la de la Unió d’Associacions de Veïns del Poble-sec. Les dues organitzacions volen incidir en una gestió que, des de l’obertura de l’equipament —desembre de 2012—, està en mans de l’Ajuntament. “Si hi hagués un consens entre les dues principals entitats, ara la gestió ja estaria en mans de les associacions i veïns”, asseguren fonts de l’equip municipal.

albareda2_ok

El centre cultural està en mans municipals des de la seva obertura, al desembre de 2012 / Ana Inés Fernández

 En una reunió recent —la primera i l’última— plena de bona voluntat però estèril, l’Ajuntament va tractar d’asseure en una mateixa taula quatre representats d’una i altra organització. D’una banda, Josep Guzmán, Enric Francès, Xavier Velasco i Amadeu Quintana i, de l’altra; Lluís Martínez, Vicens Martínez i Miquel Carrillo. La quarta cadira que corresponia a la Unió la va omplir, per sorpresa de la Coordinadora, l’empresària Elvira Vázquez, de la Fundació El Molino. Al mig i com a mediadora, la fins ara responsable municipal de Serveis a les Persones, Merche Alvira —des de divendres 14 de juny aquesta i altres funcions estan sota la responsabilitat de Maria Rengel—. L’objectiu inicial de llimar les diferències va acabar amb l’evidència, davant de la responsable del Districte, de la manca de sintonia entre els representants d’una i altra banda.

El futur: consens, concurs o el risc de l’externalització

 Al llarg de 2013 està previst que el consistori aprovi una normativa de gestió cívica que establiria les bases de com les associacions sense ànim de lucre poden accedir a gestionar centres cívics. Quan aquest reglament entri en vigència, l’Ajuntament es planteja obrir un concurs –les bases del qual estan per definir— per atorgar la gestió a la candidatura que obtingui una millor puntuació. “Preferiríem una proposta compartida, no volem contribuir a que el conflicte s’agreugi, per això, vam preferir assumir la gestió durant el primer any”, asseguren les mateixes fonts municipals. A més, indiquen que, si aquest apropament no es produeix, el concurs no serà l’única alternativa per decidir la gestió de l’equipament, que es podria externalitzar a altres organitzacions que no tindrien perquè respondre a les necessitats del barri o bé podrien obeir a criteris lucratius.

Dues candidatures fortes, però desunides

Guzman_Carrillo_ZS

Josep Guzmán, president de la Coordinadora d’Entitas (esquerra) i Miquel Carrillo, secretari de la Unió de Veïns

Les juntes directives de Coordinadora i Unió saben que, el més segur, un cop la normativa de gestió cívica estigui aprovada, és que a finals d’any l’Ajuntament obri un concurs. Mentrestant, uns i altres han bastit dues candidatures per aspirar a la gestió del centre. La Coordinadora té previst traçar un projecte amb un marcat accent social de la mà de Sant Pere Claver. El seu president, Josep Guzmán, veu complementari el Pla Comunitari amb la vessant social de la Fundació sanitària, que podria nodrir d’activitat el centre en la franja horària del matí. “Aixopluguem la major part d’entitats al barri i ja tenim experiència en la gestió d’equipaments”, explica Guzmán, en al·lusió a espais com el Centre Cívic El Sortidor, en cogestió amb l’Ajuntament.

Per la seva part, la Unió de Veïns proposa una alternativa per evitar que “una sola entitat no s’apoderi de tots els equipaments del barri”. Són paraules del seu secretari, Miquell Carrillo, que explica que presentaran una candidatura que inclourà “plataformes que han demostrat tenir capacitat de gestió”, com ara la Fundació Taller Artesà o l’APA Poble-sec i, inclòs, la Fundació El Molino (FEM). Segons Carrillo, “nosaltres vam convidar a l’Elvira Vàzquez a la reunió convocada pel Districte perquè entenem que calen persones de consens i els que no ho som, com jo, hem de cedir el nostre lloc”. Pel que fa a un possible acord entre organitzacions, Guzmán, assegura que “no ens neguem a parlar amb ningú” i, sobre la FEM, afegeix que li costa d’entendre “quin paper pot tenir en la gestió cívica d’un equipament”.

 La FEM no vol la gestió de l’Albareda

albareda_fotomont

A d’alt, l’orquestra Do d’Acords a la Sala d’Actes del CC Albareda, a baix, els bucs d’assig / S.Baleztena i A.Fernández

Preguntada per aquesta qüestió en l’entrevista d’aquest mes, Elvira Vázquez, diu que la seva fundació no té cap interès en el centre cultural i descarta que formi part de cap candidatura. “El centre l’ha de gestionar el millor projecte. Sobre la seva participació en la reunió, assegura que hi va anar “perquè m’ho va demanar Merche Alvira i sempre he tractat que les dues parts es donessin la mà, perquè som veïns. La meva voluntat és fer el que pugui per apropar-los”. En la mateixa línia es manifesta el president de l’Associació de Comerciants de Poble-sec i Paral·lel, Manel Tort, que hagués volgut participar de la cimera. Tort, de cara a un possible concurs,  defuig de pugnes –“jo només vaig amb el barri”—i apel·la a la unitat, malgrat que la veu difícil i lamenta que, per discrepàncies personals, es puguin perdre oportunitats que beneficien al conjunt del barri.

 De moment, el centre seguirà en mans públiques. L’actual directora i funcionària de l’Ajuntament, Núria Girona, explica que “s’està fent una feina de formiga que no llueix, però que ha d’anar aflorant”. Sigui quin sigui el futur, el que ara per ara és evident és que un centre cultural de 1.870 metres quadrats repartits en cinc plantes ha de donar molt més rendiment. Més encara en un barri on els equipament s’han quedat petits i on la demanda social i cultural creix dia a dia. Després de gairebé 5 anys d’espera, el barri mereix que els representants públics i del teixit associatiu estiguin a l’alçada.

 

Articles relacionats

Portada

Mancebo posa punt i final a la temporada pujant al podi a Eivissa

Publicat

on

Per

@zona_sec / El barber del barri signa un magnífic any que tanca amb victòria a les Balears

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, ha abaixat la persiana de la temporada. Mancebo ho ha fet des del calaix més alt del podi de la mitja Ironman d’Eivissa, que va disputar el passat 23 d’octubre. Va guanyar en la seva categoria (55-59 anys), amb un temps de  5 hores, 42 minuts i 21 segons. Va destinar 44 minuts i 07 segons a nedar dos kilòmetres; 3 hores, un minut i 59 segons als 90 kilòmetres de bicicleta i l’últim circuit, el de la cursa a peu, 21 kilòmetres, que va necessitar 1 hora, 50 minuts i 10 segons.

whatsapp-image-2016-11-03-at-12-17-59

Àngel Mancebo al podi d’Eivissa, rebent el premi / Àngel Mancebo

“Va ser molt dur”, explica Mancebo i amplia el seu argument, “feia molta calor”. El triatleta precisa que “les corrents a l’aigua en el segment de natació; el trencacames en bicicleta, que no em va permetre agafar el ritme i els quatre ascensos al castell d’Eivissa corrent, van ser duríssims”. Tanmateix, el premi final, un cop creuada la meta, gairebé va fer oblidar tot aquest gran esforç.

Aquesta victòria posa la cirereta d’un gran any, que només s’ha vist tacada per la caiguda, mentre entrenava a l’estiu, que li va impedir optar a estar amb els millors del planeta. Ara, com diu, “toca mini-descans” i preparar la pròxima temporada.

Continua llegint

Portada

La Satalia necessita millores

Publicat

on

Per

@zona_sec / Fa uns dies des de ZONA SEC es va recollir la queixa en la que el CE APA Poble-sec havia manifestat l’estat de les instal·lacions de la Satalia. Curiosament, a finals del curs passat es van engegar una sèrie d’actuacions per a que de cara a l’arrencada de la temporada, la 2015-2016, estiguessin a punt. Tals com millores en l’enllumenat, l’espai d’infermeria, els vestuaris i la instal·lació de gespa al camp de futbol 7. Fonts del Districte Sants-Montjuïc asseguren que no tenen coneixement de cap reclamació, però sí admeten que des de fa cosa d’un any una part de la graderia està precintada per estar “en mal estat”. També reconeixen que els vestuaris més antics necessiten d’obres i que s’emmarquen en unes millores a l’equipament esportiu “que s’han d’anar fent”. Tanmateix, des del Districte no detallen quan es duran a terme.

20160909_111359

Una part de les grades en evident mal estat, sense precinte / Gerard Trives

 

Continua llegint

Portada

Mancebo, entre els millors de la seva categoria a l”Ironman’ de Mallorca

Publicat

on

Per

@4tito4 / L’il·lustre barber de Blai completa a les Illes Balears la cinquena competició d’aquest tipus.

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, va prendre part el passat 24 de setembre de l’Ironman de Mallorca. Mancebo va estar amb els millors de la seva categoria (55-59 anys) signant un temps total d’11 hores, 53 minuts i 35 segons. Va completar el segment de natació (quatre kilòmetres) en una hora, deu minuts i 22 segons; el de bicicleta (180 kilòmetres) en sis hores i 15 minuts i, per últim, la cursa a peu (20 kilòmetres) en quatre hores, 14 minuts i 40 segons. “A partir del kilòmetre 24 de la bici va començar a ploure. Va haver-hi una tempesta molt forta”, explica l’esportista i continua “això ho va fer més dur i perillós”. Tot i així reconeix que s’ho va passar “molt bé”. Mancebo afegeix així al seu currículum d’Ironmans la ciutat balear, que s’uneix a les de Barcelona (2012 i 2013) i Lanzarote (2012 i 2014).

En el seu calendari d’enguany resta una cita més: la mitja Ironman d’Eivissa, que s’organitza el pròxim 23 d’octubre. D’aquesta manera, posarà punt i final a un any en el que també ha participat a les mitges de Barcelona i Monegros (Aragó).

L’espina de Hawaii
Tot i signar un magnífic 2016 i evidenciar un enorme esperit de superació, té una assignatura pendent: l’Ironman de Hawaii, la competició reservada per als millors. “Només s’hi accedeix amb invitació”, remarca Mancebo i aquesta s’aconsegueix a Suècia, campionat que es va disputar a l’agost. Però tres mesos abans va caure de la bicicleta mentre entrenava i va frenar en sec la seva progressió, “em trobava molt fort”. Això el va deixar gairebé dos mesos parat, “massa si has de competir al límit”, determina. L’espina de l’arxipèlag del Pacífic s’ha quedat clavada, està valorant treure-se-la.

 

 

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2021 Zona Sec.