“Subterrànies, sobreviure entre bombes” és un excel·lent espectacle que barreja ficció i realitat per conèixer com van viure els ciutadans de Catalunya els bombardejos durant la Guerra Civil Espanyola.
Més enllà dels llibres d’història
Una manera de descobrir la part de la nostra història que, tal i com indiquen les creadores de l’espectacle, “no surt als llibres de text”. Durant 90 minuts l’espectador va percebent mica en mica el patiment de la gent que es va amagar als refugis, al mateix temps que es fa palès com el fort teixit associatiu que tenien els va permetre crear fórmules per tirar endavant.
L’actriu Itziar Castro durant l’espectacle/ Premsa Grec
La historiadora i guia de la visita, Mamen Conte; i les actrius Montse Alcoverro, Itziar Castro i Carme Poll han desenvolupat un innovador treball traspassant els libres i apropant-se als protagonistes mitjançant el diàleg amb els propis familiars, veïns i altres testimonis, amb els quals han pogut conèixer de primera mà què va passar als refugis, per poder transmetre-ho de manera directa als espectadors.
El Refugi 307, ubicat al carrer Nou de la Rambla, és una evidència dels atacs aeris que des del projecte VACA han sabut aprofitar per explicar els visitants què va succeir durant els bombardejos.
L’actriu Montse Alcoverro durant l’espectacle/ premsa GREC
Reivindicació del paper de les dones
Les dones, juntament amb els nens i la gent gran, van ser els qui es van protegir als refugis, per aquest motiu “Subterrànies” ens mostra a través de la visió i les vivències de tres dones de diferents generacions com va viure la població els atacs.
Aquest espectacle se suma a d’altres creats per VACA amb l’objectiu de reivindicar el que han aportat les dones a la història. Des del 2011 s’ha representat a diversos refugis de tota Catalunya, adaptant el guió a la història de cadascun. Ara, gràcies que l’obra està inclosa al programa del Festival Grec, hi ha una nova oportunitat per gaudir de l’espectacle al Refugi 307, el lloc on, recorda la Itziar Castro, va néixer el projecte.
_______________________________________________________________________________
Recentment l’editor Ramon Arnabat ha presentat al Refugi 307 el llibre “Els refugis antiaeris de Barcelona. Criteris d’intervenció patrimonial”, publicat pel Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).
__________________________________________________________________________________
Marta Tello