Connecta amb nosaltres

Portada

Homenatge a Valerie Powles

Publicat

on

El dissabte 20 de juliol el grup “Amics de la Valerie” va retre homenatge a Valerie Powles en un emotiu  acte a la Muntanya de Montjuïc

El dissabte 20 de juliol el grup “Amics de la Valerie” va retre homenatge a aquesta activista d’origen anglès (Birmingham, 1950) en un emotiu acte a la Muntanya de Montjuïc, un dels espais pels que més va lluitar Valerie Powles. La cerimònia va culminar amb la col·locació d’una placa en la que es pot llegir “No sé si no em fan cas per ser dona, estrangera o anarquista”. Una frase que identifica aquesta dona de gran caràcter que va involucrar-se emocional i políticament al Poble-sec, el barri en què va desenvolupar la seva lluita en favor de la conservació del seu patrimoni històric, cultural i natural.

Recordant la Valerie Powles

L’homenatge es va celebrar a la Muntanya de Montjuïc, un dels llocs més estimats per la Valerie/ Ana Inés Fernández

Powles es va instal·lar a Barcelona a principis dels 70 i es guanyava la vida fent de mestra. Sempre es va sentir identificada amb el pensament anarquista i es va interessar per la lluita del moviment llibertari durant la Guerra Civil. Entre les diverses accions, destaquen les intervencions en contra la destrucció del Refugi 307, l’aixoplug antiaeri de la Defensa Passiva barcelonina construït durant la Guerra Civil al barri per defensar-se dels bombardeigs feixistes. Una gesta que queda retratada al llibre El Refugi 307. La Guerra Civil i el Poble-Sec (1936-1939) (2002), de Joan Villarroya i Judit Pujadó.

L’any 1997 se li va atorgar el VI Premi Sants-Montjüic en reconeixement a la seva implicació en la recuperació de la memòria històrica de la ciutat. Un any més tard, va impulsar la plataforma Salvem El Molino —després Fem girar El Molino—, per aturar la destrucció del teatre a mans del nou propietari. De fet, dels contenidors d’escombraries va poder recuperar molta documentació del cabaret.

Placa recordatori a la Valerie Powles

La Valerie Powles va ser una activista d’origen anglès que va treballar en favor de la conservació del patrimoni històric del Poble-sec/ Ana Inés Fernández

En els seus últims anys, va participar en la recuperació i ocupació del Teatre Arnau i en la del Bahía (La Lleialtat) i es va preocupar per la supervivència de l’antiga Font d’en Conna, menjador popular a l’aire lliure. Amiga d’Abel Paz, Manel Aisa Pàmpols i la poetessa Giomar Castaños, era sòcia activa de l’Ateneu Enciclopèdic Popular (AEP). L’any 2010 publicà, amb Manel Risques, Manel Aisa, Oriol Granados, Ramon Anglès i Antonio Santafé, el llibre Montjuïc i el seu entorn (1936-1939). Xerrades i itineraris, editat pel Centre d’Estudis de Montjuïc.

 

Refugi 307

Les obres de demolició del Refugi 307 es van aturar gràcies a les accions de la Valerie Powles/ Ana Inés Fernández

Valerie Powles va morir el 13 de juny de 2011 a Barcelona i va ser incinerada dos dies després al cementiri de Montjuïc. En aquest enllaç podeu accedir a la galeria d’imatges de l’homenatge.

Marta Tello/J.M.

Articles relacionats:
Homenatge del barri a Valerie Powles, l’anglesa del Poble-sec (Zona Sec 94, pàgina 6)
La historia en el contenedor (El País)
Biografia de Valerie Powles (Anarcoefemèrides)

Portada

Mancebo posa punt i final a la temporada pujant al podi a Eivissa

Publicat

on

Per

@zona_sec / El barber del barri signa un magnífic any que tanca amb victòria a les Balears

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, ha abaixat la persiana de la temporada. Mancebo ho ha fet des del calaix més alt del podi de la mitja Ironman d’Eivissa, que va disputar el passat 23 d’octubre. Va guanyar en la seva categoria (55-59 anys), amb un temps de  5 hores, 42 minuts i 21 segons. Va destinar 44 minuts i 07 segons a nedar dos kilòmetres; 3 hores, un minut i 59 segons als 90 kilòmetres de bicicleta i l’últim circuit, el de la cursa a peu, 21 kilòmetres, que va necessitar 1 hora, 50 minuts i 10 segons.

whatsapp-image-2016-11-03-at-12-17-59

Àngel Mancebo al podi d’Eivissa, rebent el premi / Àngel Mancebo

“Va ser molt dur”, explica Mancebo i amplia el seu argument, “feia molta calor”. El triatleta precisa que “les corrents a l’aigua en el segment de natació; el trencacames en bicicleta, que no em va permetre agafar el ritme i els quatre ascensos al castell d’Eivissa corrent, van ser duríssims”. Tanmateix, el premi final, un cop creuada la meta, gairebé va fer oblidar tot aquest gran esforç.

Aquesta victòria posa la cirereta d’un gran any, que només s’ha vist tacada per la caiguda, mentre entrenava a l’estiu, que li va impedir optar a estar amb els millors del planeta. Ara, com diu, “toca mini-descans” i preparar la pròxima temporada.

Continua llegint

Portada

La Satalia necessita millores

Publicat

on

Per

@zona_sec / Fa uns dies des de ZONA SEC es va recollir la queixa en la que el CE APA Poble-sec havia manifestat l’estat de les instal·lacions de la Satalia. Curiosament, a finals del curs passat es van engegar una sèrie d’actuacions per a que de cara a l’arrencada de la temporada, la 2015-2016, estiguessin a punt. Tals com millores en l’enllumenat, l’espai d’infermeria, els vestuaris i la instal·lació de gespa al camp de futbol 7. Fonts del Districte Sants-Montjuïc asseguren que no tenen coneixement de cap reclamació, però sí admeten que des de fa cosa d’un any una part de la graderia està precintada per estar “en mal estat”. També reconeixen que els vestuaris més antics necessiten d’obres i que s’emmarquen en unes millores a l’equipament esportiu “que s’han d’anar fent”. Tanmateix, des del Districte no detallen quan es duran a terme.

20160909_111359

Una part de les grades en evident mal estat, sense precinte / Gerard Trives

 

Continua llegint

Portada

Mancebo, entre els millors de la seva categoria a l”Ironman’ de Mallorca

Publicat

on

Per

@4tito4 / L’il·lustre barber de Blai completa a les Illes Balears la cinquena competició d’aquest tipus.

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, va prendre part el passat 24 de setembre de l’Ironman de Mallorca. Mancebo va estar amb els millors de la seva categoria (55-59 anys) signant un temps total d’11 hores, 53 minuts i 35 segons. Va completar el segment de natació (quatre kilòmetres) en una hora, deu minuts i 22 segons; el de bicicleta (180 kilòmetres) en sis hores i 15 minuts i, per últim, la cursa a peu (20 kilòmetres) en quatre hores, 14 minuts i 40 segons. “A partir del kilòmetre 24 de la bici va començar a ploure. Va haver-hi una tempesta molt forta”, explica l’esportista i continua “això ho va fer més dur i perillós”. Tot i així reconeix que s’ho va passar “molt bé”. Mancebo afegeix així al seu currículum d’Ironmans la ciutat balear, que s’uneix a les de Barcelona (2012 i 2013) i Lanzarote (2012 i 2014).

En el seu calendari d’enguany resta una cita més: la mitja Ironman d’Eivissa, que s’organitza el pròxim 23 d’octubre. D’aquesta manera, posarà punt i final a un any en el que també ha participat a les mitges de Barcelona i Monegros (Aragó).

L’espina de Hawaii
Tot i signar un magnífic 2016 i evidenciar un enorme esperit de superació, té una assignatura pendent: l’Ironman de Hawaii, la competició reservada per als millors. “Només s’hi accedeix amb invitació”, remarca Mancebo i aquesta s’aconsegueix a Suècia, campionat que es va disputar a l’agost. Però tres mesos abans va caure de la bicicleta mentre entrenava i va frenar en sec la seva progressió, “em trobava molt fort”. Això el va deixar gairebé dos mesos parat, “massa si has de competir al límit”, determina. L’espina de l’arxipèlag del Pacífic s’ha quedat clavada, està valorant treure-se-la.

 

 

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024