Connecta amb nosaltres

Societat

Persones amb trastorns mentals i altres tipus de discapacitats units en un concurs de curtmetratges impulsat per Arep

Publicat

on

El certamen se celebrarà el proper 12 de desembre a la Casa del Mar amb l’objectiu de vèncer els prejudicis sobre diferents discapacitats

arep_2

Membres de la comissió Trencar Estigma, a l’edifici d’Arep (Passeig Maragall, 124) / Fotos: Ana Inés Falcone

@molina_jordi / Fins a quin punt som presoners dels prejudicis cap a les persones que pateixen algun trastorn mental? Què en sabem d’elles i, sobretot, com els hi facilitem el dia a dia? La comissió Trencar Estigma de l’Associació per a la Rehabilitació de les Persones amb Malaltia Mental (Arep) neix precisament per afavorir la percepció de la societat cap a un col·lectiu força desconegut i que pateix la feixuga creu de l’estigma social.

“La desconfiança i, inclòs, la por, amb que es mira al malalt prové del desconeixement de la situació real”, ens explica una de les terapeutes ocupacionals d’Arep, Davinia Palacios. Segons un estudi del Departament d’Acció Social i Ciutadania, a Catalunya hi havia 77 mil persones amb una discapacitat derivada d’una malaltia mental (43 mil dones i 33 mil homes) l’any 2009. Les mateixes dades especifiquen que l’11% de la població catalana pateix al llarg de l’any un trastorn mental.

Curtmetratges contra l’estigma
arep_1Davant d’aquesta situació, el grup de professionals i usuaris que configuren la comissió Trencar Estigma van tenir una idea en forma de concurs de curtmetratges que, enguany, compleix la segona edició. El proper 12 de desembre, a la Casa del Mar del Poble-sec (Albareda, 1) se celebrarà el certament ‘Posa’t a la nostra pell’, que té com a finalitat arribar a altres realitats, que com la de les persones que pateixen trastorns mentals, tenen dificultats semblants. “És tracta de trobar punts en comú entre les diferents discapacitats. Qui millor per ajudar un discapacitat que algú que en pateix una altra?”, comenta la també terapeuta ocupacional Mireia Martínez.

Les institucions participants presentaran els seus curtmetratges sota el títol ‘Els tòpics sobre les discapacitats’ i un jurat triarà el treball guanyador. La conceptualització i creativitat del missatge es valoraran per sobre dels aspectes tècnics. “Serà un certamen amb sentit de l’humor, treballarem l’empatia i l’acceptivitat i esperem compartir-ho amb els veïns del Poble-sec”. L’acte, obert a tothom que hi vulgui anar, i s’allargarà fins a les dues del migdia.

Societat

Obre la residència del Poble-sec amb 240 llits per a malalts de Covid-19

La consellera Vergés anuncia l’adaptació d’altres espais per traslladar residents i així evitar el contagi de coronavirus

Publicat

on

Per

Vetllar per la salut dels més vulnerables. Aquest és l’objectiu del Govern de la Generalitat des del primer dia d’aquesta crisi sanitària provocada pel coronavirus. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que aquesta setmana s’incorpora “una nova residència de gent gran a la ciutat de Barcelona amb una capacitat de 240 llits per a persones amb Covid-19”. Aquest espai ubicat al Poble-sec comptarà amb 141 habitacions distribuïdes en 8.000 metres quadrats. En un inici, s’obrirà amb 32 llits.

Vergés ha precisat que es tracta d’una “residència medicalitzada amb instal·lació d’oxigen en 66 llits” i que donarà capacitat de moviment a les residències d’on provenen les persones malaltes. De fet, ha explicat que s’adaptaran altres espais, com ara hotels, per aquelles persones que viuen en residències i que no estan malaltes de Covid-19 per poder-los aïllar de les residències de procedència perquè “són persones infectables” i evitar-ne, així, el contagi.

Per altra banda, aquests darrers dies el Departament de Salut ha augmentat el nombre de proves per detectar el coronavirus entre les persones que viuen en residències. “Estem augmentant les proves cada dia, fins ara ja són 10.434 les proves PCRs fetes”, ha informat Vergés. Per últim, la consellera Vergés ha reiterat la importància de quedar-se a casa per evitar el repunt de casos de coronavirus i ha recordat que els “laboratoris privats no haurien d’oferir tests de coronavirus ni a ajuntaments ni a empreses. Els tests han de passar pels protocols públics per a poder saber els resultats i millorar les estratègies per controlar aquesta epidèmia”, ha conclòs.

Continua llegint

Societat

Diari del coronavirus

Publicat

on

Per

Ja no em desperto amb els primers cotxes que circulen pel carrer. Ara, és el silenci que em desvetlla. Un silenci que m’arriba, m’embolcalla feixuc com un lladre que em visités de matinada i em deixés la seva targeta de presentació: soc aquí, com cada diumenge, cada dijous.

No compten els dies sinó els gestos. I les imatges agafen una importància poc habitual. Ara observo un vell amb més anys que jo córrer amb esforç i passes petites cap a la parada del bus. L’autobús l’esperarà. En aquests temps baixen del Tibidabo ànimes generoses i pugen de mar d’altres diabòliques.

A la nit el paisatge destacable són el guants de plàstic que campen damunt la vorera.

De nou a la cuina damunt la taula de marbre navega un cert desordre. El diari i el suplement, un bol amb escàs raim, una ceràmica que representa una gallina, unes tasses de cafè…

No tenim pressa per recollir el desori.

Ernest Millet Gómez

Continua llegint

Societat

Confinament (II)

Publicat

on

Per

El darrer model implementat de superilla va ser el del Poblenou, tot i que Gràcia en si ja és una superilla / Toni Hermoso Pulido

El bol curull de col-i-flor presideix la taula de marbre. I uns tomàquets per amanir, unes restes de raviolis que quedaren de l’àpat d’ahir. Encenem el llum, una bombeta que ens dóna escalfor lentament. I seiem a taula com si res no ens passés pel cap, com si avui fos un dia qualsevol: però passen massa coses a la ciutat.

El semàfor de davant de casa ha esdevingut decoratiu i ja ningú espera el permís per creuar el carrer. Potser cada cinc minuts baixa un cotxe pel carrer Balmes. Ha plogut bona part del dia. Una pluja mansa que l’escriptor Pla aplaudiria feliç, perquè era, segons que escrivia, l’aigua que calia per als camps. Busco un somriure, una paraula amable però em creuo amb poques persones que semblen que corrin cap al notari. Recullo l’última barra de pa al forn de santa Glòria. Des d’el primer dia de la crisi sanitària que m’atén la mateixa senyora. Té un aire d’absoluta normalitat, com si això del virus no anés amb ella.

Al vespre com a final de festa el nostre anònim veí ens regala Imagine i la veu de Lennon ressona per tota la plaça. S’aixequen braços i només ens falten les espelmes per arrodonir el final de la vetllada. Bé, hi tenim algunes llinternes que ens fan l’ullet. Comença a fosquejar i la ciutat semblarà més trista, com un dol immens que cau damunt nostre.

ERNEST MILLET

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.