Connecta amb nosaltres

Societat

Una nova mirada cap a la síndrome d’Asperger

L’associació Asperger New Life treballa per a la millora de la qualitat de vida d’un col·lectiu altament invisible, sensible i vulnerable a través d’activitats i xerrades

Publicat

on

“Jo veia que la meva filla era diferent des que era ben petita: a la llar d’infants anava a la seva, era molt creativa, tenia dificultats motrius i a casa es comunicava bé, però no necessitava comunicar-se amb la resta del món”. Són paraules de l’Alicia Campos, fundadora de l’Associació Asperger New Life i mare d’una noia de 24 anys amb aquesta síndrome. New Life és un col·lectiu format per una vintena de famílies i uns 15 joves del districte amb aquesta condició.

El seu objectiu és donar una nova mirada a l’Asperger i treballar per la qualitat de vida de les persones que el pateixen, “un col·lectiu altament invisible, sensible i vulnerable perquè el que tenen no es visibilitza en el físic, no tenen discapacitat intel·lectual i tampoc es pot considerar un trastorn mental”, diu l’Alicia. És per això que la primera línia d’actuació de l’associació és la conscienciació i la promoció de la vida independent i autònoma de les persones amb Asperger, un col·lectiu sobre el qual hi ha prejudicis, desconeixement i estigma. Això es deu en gran mesura a que la ficció, amb sèries com The Big Bang Theory, els retrata com a persones que no parlen, que són genis de les matemàtiques i que són antisocials, però això només és un estereotip que no s’adequa a la realitat. 

Una percepció diferent del món

Com en el cas de la filla de l’Alicia, la síndrome d’Asperger molt sovint es diagnostica tard, en edat adulta: “Això suposa molt patiment perquè la majoria d’aquests nois pateixen un assetjament bestial, i fins i tot molts joves han arribat a intentar suïcidar-se”, explica l’Alicia. Les persones amb aquest trastorn d’espectre autista (TEA) sense discapacitat intel·lectual tenen una percepció del món diferent, volen socialitzar-se i no poden. També tenen uns nivell d’ansietat molt elevat, són persones hipersensibles que viuen en una situació d’estrès constant i acostumen a ser molt honestes i a tenir un sentit de la justícia molt elevat. “Com són intel·ligents, a l’escola els posen etiquetes que no toca, com la del trastorn mental o la de ser raros o ganduls”, lamenta la creadora de New Life.

Neurodiversitat

Moltes persones amb Asperger tenen habilitats molt concretes i com explica l’Alicia, “si la societat s’adaptés una mica a ells, tindrien moltes possibilitats d’aportar coses positives perquè tenen una intel·ligència molt elevada en certes àrees, però tenen un ritme propi”. En el marc de l’Associació, organitzen sessions d’oci inclusiu com sortides al teatre, cinefòrums o escapades, perquè a les persones amb aquest trastorn els costa relacionar-se amb persones neurotípiques, però entre ells s’entenen molt bé.

Així s’intenta que els joves treballin les habilitats socials i les tasques de la vida quotidiana en grups reduïts: “La majoria d’ells necessitaran suport en la seva vida diària tot i que potser tenen dues carreres, perquè tenen interès en uns determinats temes i altres no els interessen”, afegeix l’Alicia. També han creat un servei d’atenció a les famílies, oferint informació, orientació i grups d’ajuda mútua. A més, fan activitats i xerrades de conscienciació a CAPs, serveis socials i instituts. També s’ha creat una comissió de famílies per treballar el tema de la vida independent i, al mateix temps, s’ha creat un grup de joves “perquè l’objectiu no és ser una associació per i per a ells sinó amb ells”, explica aquesta mare.

Continua llegint
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Societat

Formació i acollida per a menors estrangers

L’Aula A+A+ vol trencar estereotips sobre els menors estrangers no acompanyats

Publicat

on

La Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA) tenia –a començaments del 2019– 9.736 infants i adolescents tutelats, un 35% dels quals són migrants que han arribat sols al país, procedents principalment del Marroc, Argèlia i de l’Àfrica subsahariana. Són joves que marxen del seu país d’origen per motius com ara la pobresa, situacions de desestructuració familiar i desprotecció institucional, la guerra o la manca d’oportunitats. Aquestes persones (també denominades MENA, Menors Estrangers No Acompanyats) es troben en una situació de risc pel fet de ser menors, estrangers i no comptar amb referents familiars al territori.

Circuit de protecció de menors

Quan els cossos de seguretat detecten menors no acompanyats, els deriven a fiscalia de menors, des d’on se’ls busca plaça a un centre de primera acollida o a un centre d’acollida. L’equip tècnic que els atén els fa un estudi per conèixer d’on venen i busquen recursos formatius per tal que puguin accedir a un mínim de coneixements. És en aquest moment quan els deriven a les entitats. Al Poble-sec, la Coordinadora d’Entitats compta amb el Pla d’Acollida Poble-sec per a Tothom. Dins d’aquest, l’Aula A+A+ és un projecte específic per atendre la primera acollida a nivell formatiu dels joves sense referents familiars al territori. Entre 2017 i 2018, han atès a 80 joves d’entre 16 i 20 anys, amb els quals s’han fet grups d’alfabetització, d’idiomes i de reforç en el PFI (Procés de Formació i Inserció). L’Aula A+A+ també impulsa el Catalacuina –on els joves aprenen a parlar català amb la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL)  i participen en tallers de cuina saludable– i un casal d’estiu on es combina l’espai de lleure amb sortides diverses i formació.

La integració, feina col·lectiva 

L’Aula A+A+ també organitza activitats de participació perquè els joves s’obrin al barri i a la ciutat: es fan accions amb els castellers, al centre cívic i  participen a la Festa Major. No obstant, tal com explica la tècnica del Pla d’Acollida Poble-sec per a Tothom, Teia Goñi:  “Quan arriben a un país que no és el seu, el que necessiten són eines per poder-se comunicar i coneixements sobre el marc jurídic, administratiu i laboral. Els demanen un esforç d’integració però com a societat d’acollida també hem de posar facilitats”.

Des de l’Aula també alerten del perill de les etiquetes: “Dins dels (mal) anomenats MENA hi ha molts perfils i no convé generalitzar. Hi ha joves que malviuen fora del sistema de protecció i que no volen entrar a centres d’acollida, però també hi ha joves que fan un procés d’acollida totalment normatiu, que estudien, que han après català i castellà, que han aconseguit els papers i que estan treballant”.

Continua llegint

Societat

Sant Pere Claver guardonat amb el Premi Sants-Montjuïc 2018

També premis per a Marina Viva i Montserrat Gili

Publicat

on

El passat dijous 21 de febrer es va celebrar la 27a edició dels Premis Sants-Montjuïc, uns guardons que reconeixen –des del 1992– la tasca de persones, entitats i col·lectius del districte. La cerimònia va tenir lloc a la sala de plens de la seu del Districte i va comptar amb la presència de Montserrat Ballarín (presidenta del Consell del Districte) i de la regidora del Districte, Laura Pérez. En la categoria de reconeixement personal, la premiada va ser Montserrat Gili, per tota una vida destinada a difondre la cultura popular i per la seva implicació en la Festa Major del barri de Sants. La Marina Viva va rebre el premi a la innovació per promoure activitats com On ets Marina?, un concurs de dibuix on hi van participar 582 infants i que tenia per objectiu trobar la nova identitat del barri. Per últim, el premi al reconeixement col·lectiu va recaure sobre la Fundació Sanitària Sant Pere Claver, una entitat del Poble-sec.

70 anys de trajectòria 

Enguany, els guardons han volgut reconèixer els 70 anys de trajectòria de la Fundació Sanitària Sant Pere Claver, una entitat compromesa en l’àmbit de la salut mental i la discapacitat intel·lectual que treballa al costat de persones amb risc d’exclusió social i col·lectius vulnerables com els infants, els adolescents, les persones sense llar i les persones migrades.

El gerent de Sant Pere Claver, Carlos Descalzi, explica que el premi ha estat una gran sorpresa i que n’estan molt agraïts: “Per a nosaltres rebre aquest guardó és molt important. Sempre hem estat una entitat molt compromesa amb el barri i amb la comunitat. De fet, tenim molta presència al districte i el creixement que hem anat fent durant tots aquests anys l’hem fet al territori”. Certament, els set equipaments amb els quals compta l’entitat formen part del districte. L’acte d’entrega dels premis va comptar amb l’actuació del Cor Jove de la Coral Sant Medir i va acabar amb un petit refrigeri a càrrec de la Fundació Canpedró.

Continua llegint

Societat

L’avinguda de la Reina Maria Cristina serà peatonal

El final de les obres coincidiria amb el Centenari de l’Exposició Universal

Publicat

on

Pacte signat. L’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Fira de Barcelona, entre d’altres institucions, han arribat a un acord anomenat Univers Montjuïc per reformular els recintes de la Fira i així poder encabir esdeveniments més grans i amb necessitats més concretes. En total, el projecte comportarà una inversió total de 380 milions d’euros entre els espais de Barcelona i L’Hospitalet, així com la conversió en zona de vianants de l’avinguda de la Reina Maria Cristina.

Pacificació de l’entorn

Segons ha avançat l’alcaldessa Ada Colau, el canvi servirà per “recuperar” la muntanya de Montjuïc, ja que la pacificació del sector servirà per apropar als ciutadans fins al pulmó verd a peu i posar bastons a les rodes dels cotxes. El pla preveu tallar el trànsit de Maria Cristina i desviar els cotxes pel carrer de la Guàrdia Urbana que es perllongarà amb l’objectiu de donar-lis sortida. Pel que fa a les obres al complex firal, l’acord afecta el pavelló número 2, al qual s’accedeix mitjançant el carrer de Lleida, per construir habitatge públic, mentre que el palau d’Alfons XII es reciclarà per fer un auditori i el de Victòria Eugènia acollirà un espai cultural.

El final de l’obra per al 2029

El fet que el projecte toqui diverses branques i suposi una inversió tan gran de diners també comportarà un calendari més dilatat en el temps. De fet, tot el projecte que implica a les ciutats de Barcelona i de l’L’Hospitalet no estarà finalitzat fins al 2029. Casualitat? No. Les administracions públiques han volgut fer coincidir el final de l’obra amb el Centenari de l’Exposició Universal de 1929, esdeveniment que va suposar la transformació de l’esplanada de Montjuïc i de la mateixa muntanya en si.

Per poder fer possible l’acord, totes les institucions signants del protocol hauran de fer els seus deures. Per part de l’Ajuntament de Barcelona, posar en marxa un nou pla urbanístic global, el qual afectarà superfícies que actualment ocupen recintes com el MNAC, els entorns dels barris del Poble-sec i la Font de la Guatlla, o el mateix Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Fotografia | Fira de Barcelona

Continua llegint

Paral-lel OH!

Copyright © 2018 Zona Sec.