@pruna_ana/ Un mur de pedres als jardins de les Hortes de Sant Bertran pretén ser la solució als problemes dels veïns amb els sense sostre de la zona.
Des de fa diversos anys els veïns dels jardins de les Hortes de Sant Bertran, al carrer Carrera del Poble-sec, tenen problemes amb un grup d’indigents que provoquen altercats durant el dia i la nit. Es tracta de persones addictes que rebutgen anar a albergs d’acollida i que en més d’una ocasió han obligat els veïns a fer intervenir la policia.
“Ja fa temps que el parc és ple de porqueria, de vidres trencats, de pixums… Els nens no hi poden jugar perquè ens fa por i no és un lloc acondicionat. A més, tenim problemes amb el soroll fins altes hores de la matinada.”, lamenta la Maria, una de les veïnes afectades per la problemàtica.
A l’abril, l’anterior govern municipal com a resposta a les múltiples queixes dels veïns, va prendre la decisió de col·locar blocs de pedres gegantines sota els balcons dels edificis que hi ha als jardins, per evitar que els sense sostre hi seguissin acampant i s’hi poguessin resguardar quan plou.
Les pedres sota els balcons dels jardins de les hortes de Sant Bertran. /Anna Pruna
Una solució precària amb la qual ni els veïns de la zona n’estan satisfets: “Aquí hem vist de tot; baralles, apunyalaments i inclús un mort. La idea de posar pedres no va ser cap decisió dels veïns, no en sabíem res, ens ho vam trobar de la nit al dia. No creiem que sigui cap solució perquè els indigents segueixen estant.”, explica l’Israel, cambrer del bar que hi ha als baixos de l’edifici afectat.
Des del Pla Comunitari del Poble-sec creuen que aquest tipus de mesures no solucionen el problema sinó que només el traslladen a un altre punt del barri: “Seria necessari tenir al barri la figura dels agents cívics que intervinguessin en cas de conflictes a l’espai públic i que coneguessin les realitats de les persones que hi ha a cada lloc, per poder adaptar al màxim les solucions als problemes.”, diu l’Esther García, coordinadora de l’entitat.
Amb tot, entitats i veïns de la zona confien que des de l’Ajuntament es prenguin mesures més efectives en l’assumpte i que les persones que malviuen als jardins tinguin la possibilitat d’allotjar-se dignament especialment durant els mesos més freds.
Des de la Comissió de Convivència del Pla Comunitari creuen que hi ha una necessitat d’adaptar els albergs a les diferents situacions dels indigents, per exemple, flexibilitzant les normatives d’accés: deixar entrar a persones tot i que hagin begut alcohol o hagin pres algun tipus de drogues i adaptar els espais per a que els gossos –que en ocasions són l’única família d’aquestes persones– hi puguin accedir.