Connecta amb nosaltres

Societat

Els serveis socials del Poble-sec entre els més sobrecarregats de la ciutat

Publicat

on

Entitats veïnals de la zona i usuaris reclamen una reforma del sistema que faciliti el seu accés i eviti les llargues llistes d’espera.

@pruna_ana / En els darrers anys fenòmens com l’envelliment de la població, l’atur o l’arribada de nouvinguts al barri estan originant noves necessitats socials. Segons els últims indicadors socioeconòmics, de les 40.200 persones que viuen al Poble-sec, gairebé un 18% són majors de 65 anys, de les quals un 30% viuen soles. D’altra banda un 37% de la població són persones nascudes a l’estranger i hi ha un nombre d’aturats registrats de gairebé 3.200 persones. A aquestes dades cal afegir les del Districte de Sants-Montjuïc, on un alarmant 39% de la població de més de 85 anys viu sola.

portada_45 (2)

Trucar als serveis socials per demanar hora, una rutina moltes vegades incòmoda

 

No és d’estranyar, si mirem aquestes xifres, que els serveis socials del districte visquin un moment de treball intens. “Durant els darrers mesos s’han accentuat les queixes veïnals per la lentitud dels serveis socials. Cal dir que la situació del barri ha empitjorat, ara hi ha més indigents i estem vivint una situació sense precedents.” Són paraules de Miquel Carrillo, de la Unió d’Associacions de Veïns del Poble-sec. Davant d’aquestes queixes, l’Anna Soler, Directora Territorial de Serveis Socials de Sants-Montjuïc, reconeix que en alguns casos el procediment s’endarrereix a causa de l’elevat nombre de demandes que reben a diari: “És veritat que en alguns casos la llista d’espera és d’uns 23 dies. Però els casos immediats els atenem el mateix dia i els preferents durant la primera setmana. Sovint les persones volen una atenció immediata fins i tot en els casos que poden esperar”, explica.

Serveis socials accessibles a tothom

Una usuària dels serveis socials del barri que prefereix mantenir-se a l’anonimat explica que les ajudes no sempre arriben: “Tenen uns barems molt quadrats. Si no estàs molt malament et diuen que hi ha molta gent que està pitjor, però en aquest barri hi ha situacions molt més complicades que, per exemple, a Sarrià, i el procediment és el mateix a qualsevol barri”. Soler reconeix que la manera de procedir és universal però diu que també treballen amb els departaments de salut, educació i amb entitats del barri per garantir que els casos més importants quedin sempre atesos. “Atenem qualsevol persona, de qualsevol edat i amb qualsevol situació de necessitat, fins i tot si no tenen situació regularitzada. Els recursos que ens són propis (programes de pobresa energètica, menjadors, ajudes econòmiques d’especial urgència, serveis d’ajuda a domicili…) els podem posar en marxa però l’accés a algunes prestacions que no ens són pròpies sí que requereixen requisits d’accés. El que ens passa sovint és que es barreja tot i als serveis socials bàsics se’ns acaba demanant el que no és competència nostra.”, aclareix Soler.

Centre de Serveis Socials del Poble-sec, al carrer Roser, 15

Centre de Serveis Socials del Poble-sec, al carrer Roser, 15

L’Albert Recio, de la FAVB, creu que el sistema de serveis socials s’ha de repensar. “Hi ha un fraccionament molt llarg de les ajudes i s’exigeix molta paperassa. Actualment els serveis socials no estan fent l’esforç que caldria en la proporció que requereix la situació del districte”, diu.

Però no tots els casos ho veuen així. El senyor Emilio, usuari dels serveis socials, explica que està molt content amb l’atenció rebuda: “Jo estic molt ben atès pels serveis socials de l’Ajuntament. Ve una assistenta social cada dia, una senyora ve a netejar cada setmana i a més ens porten el menjar”. És un dels casos que, per la seva edat i la seva pensió mínima, tenen prioritat a l’hora de ser atesos. Moltes queixes vénen donades pel grau de dependència que s’exigeix a l’hora de rebre prestacions. Per entrar a la residència pública Pare Batllori, per exemple, cal tenir entre el grau 2 i 3 de dependència, però al centre de dia s’hi pot accedir a partir del grau 1. Aquesta residència té ara mateix una llista d’espera de 3 anys i mig.

Accedir als serveis socials

A Barcelona, els centres de serveis socials estan coordinats per l’Institut Municipal de Serveis Social. Al Poble-sec, hi ha un centre al carrer Roser, número 15. L’equip que hi treballa està orientat a les necessitats específiques del barri. “La realitat social en la que ens movem és tan complexa que des dels serveis socials no arribem a tot.  El problema no és tant pels nostres recursos sinó un problema més estructural”, diu Anna Soler, qui afegeix que han notat un creixement de la demanda en els darrers anys i que les situacions són més precàries: “Casos molt greus per l’impacte de la crisi”. També explica que s’ha ampliat el personal però creu que la solució real “passaria per desburocratitzar els serveis i atendre només les nostres competències”.

 

Societat

El Cementiri de Montjuïc estrena un espai interconviccional

Publicat

on

Per

Amb l’objectiu d’adaptar-se a una bona part de les comunitats religioses que fins ara no tenien els serveis funeraris que anhelaven, el Cementiri de Montjuïc ha reformat la primera i única sala interconviccional de la ciutat. Un espai amb capacitat per a 80 persones on familiars i amics del difunt podran dur a terme les tradicions culturals i religioses que fins ara no podien executar.

La nova instal·lació permetrà fer el rentat ritual de les persones difuntes, així com el rentat de peus dels assistents (ablucions). A més, compta amb una sala d’actes, on es podran fer els recolliments amb oracions i lectures de manera reservada. “També disposa de sistemes audiovisuals per tal de poder projectar imatges i vídeos en record de la persona difunta”, detallen des de l’Ajuntament de Barcelona.

890.000 euros
Si bé aquest espai ja havia funcionat al Cementiri de Montjuïc, és ara quan podrà acollir les diferents maneres d’acomiadar els difunts de la resta de comunitats religioses. Al cap i a la fi, el seu disseny és fruit del diàleg de les administracions amb els representants de les diferents comunitats. En total, la reforma integral de l’espai ha suposat una inversió de 890.000 euros.

Segons la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida, “aquest espai no només representa un avanç en la gestió dels cementiris, sinó també un pas significatiu cap a una societat més inclusiva, respectuosa i cohesionada”. Pel que fa a les comunitats jueves i musulmanes, aquestes ja disposen de recintes específics per a enterrar els seus difunts a Collserola.

Continua llegint

Societat

L’escola Mossèn Jacint Verdaguer presenta oficialment el seu Gegantó al barri

Cinta és el resultat de la proposta creativa que els alumnes de l’escola van presentar a l’inici del curs

Publicat

on

El passat divendres 31 de maig, l’escola Mossèn Jacint Verdaguer va viure una jornada molt especial amb la presentació de Cinta, el gegantó creat pels alumnes, famílies i professorat durant tot el curs escolar.

Cinta, el gegantó de l’escola, va ser presentat oficialment al públic. El Quimet, el gegantó del Poble-sec, va donar-li la benvinguda en una trobada emocionant. A més de la presentació, Cinta i les torrasses van ballar junts al ritme d’una cançó, que tenia un esperit especial per a l’ocasió.

Un projecte comunitari

Aquest projecte ha estat un exemple de col·laboració a molts nivells, gràcies a la participació activa del professorat, alumnes i famílies. Des del disseny del gegantó fins als capgrossos, tots han aportat la seva creativitat i esforç. Les famílies han estat especialment involucrades en la confecció dels vestits, organitzant tallers de costura que han resultat ser tot un èxit. Aquestes activitats han donat lloc a nous tallers i han fomentat un sentit de comunitat i col·laboració entre tots els participants.

Apadrinament del Quimet

La colla gegantera del barri, amb el Quimet al capdavant, ha apadrinat el nou gegantó de l’escola, donant suport i assessorament durant tot el procés de construcció que va començar en el mes de gener. L’objectiu era crear un gegantó que representés l’esperit del Poble-sec i, al mateix temps, la identitat de l’escola.

La festa va comptar amb una alta participació de tota la comunitat educativa. Alumnes, famílies, professorat i veïns es van congregar per celebrar aquest esdeveniment tan especial. Els gegants presents es van convertir en espectadors de luxe de la presentació i del ball de Cinta i les torrasses.

L’acte va ser una festa i una demostració del poder de la col·laboració i la creativitat, deixant una empremta inesborrable en tots els participants i assistents. La creació de Cinta no només ha enriquit el patrimoni cultural de l’escola, sinó que també ha enfortit els llaços comunitaris, deixant un llegat que segurament perdurarà durant molt de temps.

Continua llegint

Societat

El nou Parc de les Tres Xemeneies, enllestit

La zona reformada acull una pista de bàsquet, un gimnàs exterior i una nova guingueta per dinamitzar l’espai

Publicat

on

Per

Després de sis mesos d’obres i una inversió de 367.000 euros, l’Ajuntament de Barcelona ha enllestit el nou Parc de les Tres Xemeneies. Una intervenció, contextualitzada en el Pla de Barris que ha permès dotar a l’espai amb una pista de bàsquet central, nous bancs i un gimnàs a l’aire lliure. Segons es desprèn de la presentació del consistori, la reforma busca revertir les dinàmiques que desenvolupaven alguns usuaris a la zona.

L’actuació, dissenyada per l’estudi d’arquitectura Leku Studio, ha recollit les peticions del veïnat en el procés participatiu que va identificar els principals dèficits i les prioritats. De fet, la intervenció ha primat la millora de la permeabilitat per als vianants mitjançant l’eliminació de les barreres arquitectòniques i, a la vegada, enderrocant aquells elements que creaven cantonades sense visibilitat. Un exemple és el mur on alguns artistes desenvolupaven art urbà, el qual s’ha reubicat dins la nova plaça.

L’esport, eix central de la nova plaça

Cal posar de relleu que la nova pista de bàsquet s’ha decidit instal·lar-la al centre de la plaça, tal com havien demanat els veïns. Una centralitat que, a més, permetrà que es pugui fer servir la plaça per a noves activitats, com ara la celebració de concerts. A més, al seu voltant s’ha instal·lat el gimnàs a l’aire lliure amb opcions perquè tothom pugui fer exercici.

Les taules ping-pong s’han renovat i reinstal·lat en un nou espai i també s’han pintat diferents grafismes per incentivar noves pràctiques esportives, com l’atletisme. Pel que fa al mobiliari urbà (bancs, cadires i taules de pícnic), aquest també és nou en la seva totalitat. Per últim, destacar que al costat de l’àrea de joc infantil s’ha instal·lat una guingueta.

Una primera passa

Cal emfatitzar que aquesta no és l’única reforma prevista als entorns de la plaça de les Tres Xemeneies. Més aviat, és la prèvia respecte al que l’Ajuntament té previst executar amb la promotora de les oficines que s’encabiran als antics edificis. Un espai que, a banda d’acollir noves empreses, també suposarà l’aterratge del Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona (CECOR) a la plaça de les Tres Xemeneies.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024