Connecta amb nosaltres

Societat

Els serveis socials del Poble-sec entre els més sobrecarregats de la ciutat

Publicat

on

Entitats veïnals de la zona i usuaris reclamen una reforma del sistema que faciliti el seu accés i eviti les llargues llistes d’espera.

@pruna_ana / En els darrers anys fenòmens com l’envelliment de la població, l’atur o l’arribada de nouvinguts al barri estan originant noves necessitats socials. Segons els últims indicadors socioeconòmics, de les 40.200 persones que viuen al Poble-sec, gairebé un 18% són majors de 65 anys, de les quals un 30% viuen soles. D’altra banda un 37% de la població són persones nascudes a l’estranger i hi ha un nombre d’aturats registrats de gairebé 3.200 persones. A aquestes dades cal afegir les del Districte de Sants-Montjuïc, on un alarmant 39% de la població de més de 85 anys viu sola.

portada_45 (2)

Trucar als serveis socials per demanar hora, una rutina moltes vegades incòmoda

 

No és d’estranyar, si mirem aquestes xifres, que els serveis socials del districte visquin un moment de treball intens. “Durant els darrers mesos s’han accentuat les queixes veïnals per la lentitud dels serveis socials. Cal dir que la situació del barri ha empitjorat, ara hi ha més indigents i estem vivint una situació sense precedents.” Són paraules de Miquel Carrillo, de la Unió d’Associacions de Veïns del Poble-sec. Davant d’aquestes queixes, l’Anna Soler, Directora Territorial de Serveis Socials de Sants-Montjuïc, reconeix que en alguns casos el procediment s’endarrereix a causa de l’elevat nombre de demandes que reben a diari: “És veritat que en alguns casos la llista d’espera és d’uns 23 dies. Però els casos immediats els atenem el mateix dia i els preferents durant la primera setmana. Sovint les persones volen una atenció immediata fins i tot en els casos que poden esperar”, explica.

Serveis socials accessibles a tothom

Una usuària dels serveis socials del barri que prefereix mantenir-se a l’anonimat explica que les ajudes no sempre arriben: “Tenen uns barems molt quadrats. Si no estàs molt malament et diuen que hi ha molta gent que està pitjor, però en aquest barri hi ha situacions molt més complicades que, per exemple, a Sarrià, i el procediment és el mateix a qualsevol barri”. Soler reconeix que la manera de procedir és universal però diu que també treballen amb els departaments de salut, educació i amb entitats del barri per garantir que els casos més importants quedin sempre atesos. “Atenem qualsevol persona, de qualsevol edat i amb qualsevol situació de necessitat, fins i tot si no tenen situació regularitzada. Els recursos que ens són propis (programes de pobresa energètica, menjadors, ajudes econòmiques d’especial urgència, serveis d’ajuda a domicili…) els podem posar en marxa però l’accés a algunes prestacions que no ens són pròpies sí que requereixen requisits d’accés. El que ens passa sovint és que es barreja tot i als serveis socials bàsics se’ns acaba demanant el que no és competència nostra.”, aclareix Soler.

Centre de Serveis Socials del Poble-sec, al carrer Roser, 15

Centre de Serveis Socials del Poble-sec, al carrer Roser, 15

L’Albert Recio, de la FAVB, creu que el sistema de serveis socials s’ha de repensar. “Hi ha un fraccionament molt llarg de les ajudes i s’exigeix molta paperassa. Actualment els serveis socials no estan fent l’esforç que caldria en la proporció que requereix la situació del districte”, diu.

Però no tots els casos ho veuen així. El senyor Emilio, usuari dels serveis socials, explica que està molt content amb l’atenció rebuda: “Jo estic molt ben atès pels serveis socials de l’Ajuntament. Ve una assistenta social cada dia, una senyora ve a netejar cada setmana i a més ens porten el menjar”. És un dels casos que, per la seva edat i la seva pensió mínima, tenen prioritat a l’hora de ser atesos. Moltes queixes vénen donades pel grau de dependència que s’exigeix a l’hora de rebre prestacions. Per entrar a la residència pública Pare Batllori, per exemple, cal tenir entre el grau 2 i 3 de dependència, però al centre de dia s’hi pot accedir a partir del grau 1. Aquesta residència té ara mateix una llista d’espera de 3 anys i mig.

Accedir als serveis socials

A Barcelona, els centres de serveis socials estan coordinats per l’Institut Municipal de Serveis Social. Al Poble-sec, hi ha un centre al carrer Roser, número 15. L’equip que hi treballa està orientat a les necessitats específiques del barri. “La realitat social en la que ens movem és tan complexa que des dels serveis socials no arribem a tot.  El problema no és tant pels nostres recursos sinó un problema més estructural”, diu Anna Soler, qui afegeix que han notat un creixement de la demanda en els darrers anys i que les situacions són més precàries: “Casos molt greus per l’impacte de la crisi”. També explica que s’ha ampliat el personal però creu que la solució real “passaria per desburocratitzar els serveis i atendre només les nostres competències”.

 

Societat

L’Ateneu Popular La Base celebra els 10 anys l’11 de maig

Publicat

on

L’Ateneu Popular La Base celebra els 10 anys organitzant una jornada col·lectiva de celebració l’11 de maig amb un programa d’activitats que ocuparà tot el dia.

En primer lloc, el Sindicat de Barri organitza d’11h a 13h una Cercavila Crítica pels espais de lluita en defensa de l’habitatge al Poble-sec i els edificis alliberats del barri més emblemàtics. Thais Bonilla, de l’Ateneu, explica que es parlarà de “la lluita contra els fons voltor i la turistificació”. La cercavila estarà amenitzada amb una xaranga del País Valencià i també faran cartells dels espais “perquè el barri no perdi la memòria d’aquests espais de lluita per l’habitatge”.

A les 13h hi ha previst un acte titulat La Base al Barri, conjunt amb “persones o organitzacions amigues que fan una tasca de transformació social”. El tema serà la situació política i social actual i com veuen aquestes entitats el paper de La Base, tant en els últims deu com en els deu anys vinents. A la tarda, un altre acte, La Base a la Ciutat, es farà amb entitats de la resta de la ciutat i una idea similar.

La celebració també constarà d’un dinar popular a La Base, un cafè amb actuació de la Coral del projecte. Clourà amb un sopar amb concerts. Bonilla explica que aviat tindran disponible el cartell definitiu de la programació.

Un lloc on imaginar alternatives

L’origen de La Base té a veure amb una idea sorgida de l’Assemblea de Barri del Poble-sec i d’altres persones i grups del sector okupa i autònom a Barcelona. L’objectiu era tenir un espai per organitzar la capacitat de trobar-se. “Volíem conspirar juntes i ser espai d’acollida per a les persones que creien que hi havia altres maneres de viure”, relata Bonilla. Considera que la hipòtesi s’ha complert, perquè s’ha generat una comunitat amb lligams molt potents: “La Base és de tothom i no seria possible sense un barri com el Poble-sec”.

Continua llegint

Societat

La Comunitat Energètica del Poble-sec busca cobertes on instal·lar plaques solars

El grup impulsor té un estudi dels costos, que dependran de la quantitat de socis

Publicat

on

La Comunitat Energètica del Poble-sec, Energetix, busca cobertes d’un mínim de 100 metres quadrats per instal·lar-hi plaques solars. Calculen un marge de 2 quilòmetres, per tant, la recerca és pel barri del Poble-sec però també Sant Antoni i el Raval. L’objectiu és pagar conjuntament la instal·lació i que l’energia generada sigui consumida pels membres de la comunitat, fet que pot suposar un estalvi important en les factures. Una comunitat energètica és un grup de persones que s’uneixen per instal·lar plaques fotovoltaiques. “Les decisions es prenen en funció d’una persona, un vot: és un sistema d’empoderament i democratització” explica Felipe Villanueva, coordinador tècnic de la Comunitat.

Pobresa enrgètica

Els avantatges fer-ho en comunitat és que, a més de reduir costos de la instal·lació, el funcionament és autònom de les grans empreses energètiques. I, d’altra banda, el poder de decisió sobre com fer-ho recau en els socis. Per exemple, un dels objectius d’Energetix és contribuir a combatre la pobresa energètica, i això ho volen fer donant un percentatge de la producció de les plaques comunitàries a persones que no puguin pagar les factures de l’electricitat. Un altre dels objectius és fer tallers per ajudar la població a entendre les factures i altres temes relacionats amb el consum energètic.

Un cop tinguin la coberta volen buscar famílies per formar part de la comunitat: “Ens caldran perfils diferents: famílies, parelles o persones que viuen soles, però també comerços i equipaments, de manera que l’energia que es produeix es pugui fer servir al mateix temps que es produeix”, explica. D’aquesta manera, per exemple, si les famílies consumeixen al matí i la nit, durant el dia poden ser els comerços els que consumeixen. Villanueva explica que ho volen fer així perquè si no es consumeix l’energia va directament a la xarxa pública, i són les grans distribuïdores qui posen els preus.

Inversions i despeses

Per ara la comunitat la formen set persones que són el grup impulsor i que estan constituïts formalment com a associació. No poden calcular exactament quin serà el cost de la instal·lació per a cada soci, però Villanueva explica que la inversió inicial depèn molt dels metres quadrats i de les característiques tècniques de l’edifici. “Sí que tenim un full de càlcul amb les aproximacions en funció del nombre de persones, el temps que calgui per a fer la instal·lació…”, apunta. En tot cas, cada soci que entri a la Comunitat haurà de fer un pagament inicial, i estan treballant per presentar-se a subvencions específiques per fer la instal·lació. I per cobrir aquest cost, també estudien la possibilitat de demanar un préstec a entitats com Coop57, de manera que sigui assumible per algú que no tingui grans ingressos o estalvis. Un cop cobert aquest cost inicial, però, preveuen que l’estalvi econòmic amb relació al cost energètic de casa sigui molt important.

Continua llegint

Societat

Assetjament a Magalhaes 33b

El calvari: violacions de domicili, embussaments de les baixants, sostracció dels ploms del quadre de la llum i agressions físiques

Publicat

on

Sense aigua, amb les baixants embussades i el pati ple d’aigües negres. Aquesta és la situació amb què conviuen cinc veïns de la finca ubicada a Magalhaes 33 bis. Un edifici que van decidir okupar a finals de 2020, però el qual s’ha convertit en un infern des de fa poc menys de sis mesos. La dinàmica va començar tot just quan el fons voltor amb capital rus, Workki Co-Working SL, va decidir comprar l’edifici sencer en una subhasta el passat mes de novembre (el seu anterior propietari, Javier Moreno Chaparro, no va deixar hereus). Una transacció que ha desfermat un dels episodis d’assetjament immobiliari més contundents dels darrers anys.

Com diuen els veïns, tan bon punt la nova propietat va fer-se amb la possessió de la finca, va contractar Stop Okupas Low Cost SL, una empresa dedicada als desnonaments extrajudicials per accelerar el buidatge de l’edifici. Per què tantes presses? Per evitar complir la llei que l’obliga, com a gran tenidor, a oferir lloguers socials, expliquen els inquilins. “Com que som persones vulnerables, tenim dret a què la propietat ens ofereixi un lloguer social, però si aconsegueixen que marxem de forma extrajudicial, perdem aquest dret”, explica Silvio Covolo, veí i víctima de Magalhaes 33 bis. Al cap i a la fi, “no han deixat ni que la justícia faci el seu curs, perquè encara no ens ha arribat cap ordre de desnonament”, assegura.

El llogater, expulsat

Cal tenir en compte que no tots els veïns de la finca estaven en situació d’okupes quan Workki Co-Working SL va comprar la finca. Un d’ells, en Francisco, pagava religiosament el seu lloguer. Malgrat tot, ell també va passar a formar part de les víctimes de la violència immobiliària. “Quan jo vaig arribar, tothom pagava lloguer, però els preus es van posar tan impossibles que els pisos es van quedar buits i van arribar aquests nois”, explicava a eldiario.es en referència als seus nous veïns. Val a dir que, després de patir els embussaments de les baixants, la sostracció de la porta del carrer de la finca per part dels membres de desokupa i el “sabotatge” del quadre de llums que va deixar sense electricitat tot l’edifici, en Francisco va decidir marxar del bloc i passar pàgina. En canvi, els qui encara resisteixen són les persones que okupen la resta d’habitatges, mentre els membres de l’empresa de desocupacions s’han decidit instal·lar al pis on vivia aquest darrer llogater per vigilar els seus moviments.

“El nostre pla és aguantar; creiem que el nostre cas és força extrem, però a la vegada forma part de les dinàmiques que han començat a desenvolupar els especuladors: fer la vida impossible als veïns, siguin okupes o no”, explica el també inquilí Francesco Cecco. “Prova d’això és el veí que vivia aquí amb el seu contracte de lloguer, no va poder aguantar l’assetjament, especialment des que es van emportar la porta del carrer i van generar aquí una situació de desprotecció insostenible”, afegeix. En aquest darrer cas, recorda, es va trucar als Mossos d’Esquadra, però els agents no van fer res al·legant que si la decisió l’havia pres la propietat, poca cosa tenien a dir.

Front de batalla contra els voltors

“Aquestes operacions de coacció s’han tornat habituals a la ciutat i en altres punts on es produeix especulació immobiliària”, recalca Cecco. “Per això volem resistir, perquè no sigui un precedent més on ells guanyen la batalla i nosaltres implícitament permetem i validem els desallotjaments extrajudicials”, afegeix. Una situació que, segons argumenta, compta amb la complicitat de les administracions: “Des dels Mossos d’Esquadra que van permetre que s’emportessin la porta, fins a la inacció de l’Ajuntament i la Generalitat contra aquests fons voltor i els seus matons, passant pels jutjats que encara no han dictat cap mesura cautelar per retornar-nos l’aigua que ens han tallat, després que hagin instal·lat claus de pas il·legals en una zona de l’edifici on no podem accedir”.

En la mateixa línia, Covolo admet que els fets que s’han succeït en els darrers mesos els han situat, d’un dia per l’altre, al centre de la lluita per l’habitatge digne: “Em sento amb la responsabilitat d’aguantar; si cedim, aleshores donarem a entendre que pagant uns matons tothom pot fer fora a algú altre de forma il·legal”. “Ara bé, també esperàvem més contundència per part de les administracions; en el cas de l’Ajuntament queda clar que el nou Govern no té l’habitatge entre les seves prioritats”, sentencia.

Un reguitzell de denúncies sense resposta

“Hem patit dues violacions de domicili, quatre embussaments de les baixants, la sostracció dels ploms del quadre de la llum i agressions físiques amb cops de puny a la cara”, relata Cecco. Tota una sèrie de fets que tal com prova, ja estan denunciats amb els corresponents atestats mèdics. A més, detalla, als jutjats ja han presentat dues denúncies: una primera querella penal per coaccions i una denúncia administrativa per assetjament immobiliari.

Per tal de cobrir totes aquestes despeses, els afectats han obert un compte de micromecenatge a gofundme per demanar als veïns un cop de mà amb les despeses que porten acumulades: “En aquests cinc mesos de resistència que acumulem ens haurem gastat ja prop de 4.000 euros entre els camions cuba, l’electricista, les reparacions que hem hagut de fer i l’advocat”.

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024