Connecta amb nosaltres

Portada

La pobresa energètica, una lluita a les fosques

Publicat

on

@4tito4 / Les estèrils respostes de les administracions posen al límit als afectats i afectades, que se les enginyen per combatre uns talls, que tot i garantir el subministrament als usuaris, se segueixen produint

“Banyo les meves filles en un cubell gran amb aigua calenta” o “quan se’n van a dormir les nenes, apaguem tots els llums”. Així és com explica Samira Chahid que viu per estalviar energia i evitar factures elevades que no podria pagar o, per exemple, Juana demana ajuda als veïns per tenir electricitat, ja que li tallen per impagaments i “també l’aigua”, afegeix. Contrasta amb el que afirmen des de Serveis Socials del Poble-sec, “treballem per evitar-ho” i és que si un usuari arriba al centre amb un avís de tall, gràcies al conveni amb diferents companyies de serveis, com argumenten, se’ls garanteix el subministrament mentre estudien una solució, que gira entorn als quinze dies. Per això, consideren que casos així són “excepcionals”. Juana fa més d’un any que no treballa, no rep cap ajuda econòmica i està a l’espera de rebre l’alta mèdica per una operació. Comparteix pis amb una noia, que tampoc té feina. Viu al Poble-sec des de fa una dotzena d’anys i ja li han tallat la llum dues vegades “i un cop va ser a l’hivern”, exclama.
comptadorllumpobresaenergetica
Són dos casos dels molts que es produeixen al barri i que evidencien una problemàtica creixent. “Han augmentat”, subratllen des de Serveis Socials, fet que confirmen des de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, una plataforma que batalla contra aquest fenomen, i que ho corrobora amb la creixent assistència de gent a les trobades quinzenals a la seu de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB).

Solucions inefectives
L’única resposta política, fins a la data, a banda d’un paquet de 10 milions d’euros en els pressupostos del 2015, ha estat ajornar els pagaments de les factures durant els mesos d’hivern (de novembre a març) en un decret llei, elaborat el desembre del 2013, de la Generalitat de Catalunya, que el Govern espanyol va impugnar-lo per envair competències estatals en matèria d’energia. “Quan pagues tot el que deus, no et queda pràcticament res i tornem a estar igual”, critica Juana. Per a la membre de l’Aliança, Maria Campuzano, això demostra la “poca voluntat política”.

L’ONG Bona Voluntat en Acció reben gent amb aquesta problemàtica, derivats de Serveis Socials, tot i no ser el seu pla d’actuació. L’únic que poden fer, com expliquen, és “tramitar” l’ajornament del pagament i treballar per a que els ciutadans no es quedIn sense llum, aigua i gas a les seves llars.

 


ILP en camí
Per tal de fer front aquesta problemàtica des de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, l’Observatori de Drets Econòmics Socials i Culturals i altres moviments socials estan recollint firmes per endegar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) en aquest àmbit. El passat mes d’octubre va ser admesa a tràmit i esperen que en breu arribi al Parlament de Catalunya. Això ha comportat reunions prèvies amb les diferents formacions polítiques i la membre de l’Aliança, Maria Campuzano, reconeix “predisposició” de totes elles, excepte la del Partit Popular que “s’hi ha negat”, matisa. Les mesures que proposa aquesta ILP són, que no es produeixin talls de llum, aigua o gas i garantir l’accés aquests serveis bàsics. La intervenció de serveis socials per evitar els talls del subministrament i, per últim, contribució i implicació de les companyies amb aquesta problemàtica, mitjançant acords amb l’administració, ja siguin establint descomptes o aportant recursos econòmics. Campuzano assegura que s’arribarà i “passarem” les 50.000 signatures, el tall que marca la llei per a que la proposta pugui avançar i debatre’s a la cambra catalana.

Portada

Mancebo posa punt i final a la temporada pujant al podi a Eivissa

Publicat

on

Per

@zona_sec / El barber del barri signa un magnífic any que tanca amb victòria a les Balears

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, ha abaixat la persiana de la temporada. Mancebo ho ha fet des del calaix més alt del podi de la mitja Ironman d’Eivissa, que va disputar el passat 23 d’octubre. Va guanyar en la seva categoria (55-59 anys), amb un temps de  5 hores, 42 minuts i 21 segons. Va destinar 44 minuts i 07 segons a nedar dos kilòmetres; 3 hores, un minut i 59 segons als 90 kilòmetres de bicicleta i l’últim circuit, el de la cursa a peu, 21 kilòmetres, que va necessitar 1 hora, 50 minuts i 10 segons.

whatsapp-image-2016-11-03-at-12-17-59

Àngel Mancebo al podi d’Eivissa, rebent el premi / Àngel Mancebo

“Va ser molt dur”, explica Mancebo i amplia el seu argument, “feia molta calor”. El triatleta precisa que “les corrents a l’aigua en el segment de natació; el trencacames en bicicleta, que no em va permetre agafar el ritme i els quatre ascensos al castell d’Eivissa corrent, van ser duríssims”. Tanmateix, el premi final, un cop creuada la meta, gairebé va fer oblidar tot aquest gran esforç.

Aquesta victòria posa la cirereta d’un gran any, que només s’ha vist tacada per la caiguda, mentre entrenava a l’estiu, que li va impedir optar a estar amb els millors del planeta. Ara, com diu, “toca mini-descans” i preparar la pròxima temporada.

Continua llegint

Portada

La Satalia necessita millores

Publicat

on

Per

@zona_sec / Fa uns dies des de ZONA SEC es va recollir la queixa en la que el CE APA Poble-sec havia manifestat l’estat de les instal·lacions de la Satalia. Curiosament, a finals del curs passat es van engegar una sèrie d’actuacions per a que de cara a l’arrencada de la temporada, la 2015-2016, estiguessin a punt. Tals com millores en l’enllumenat, l’espai d’infermeria, els vestuaris i la instal·lació de gespa al camp de futbol 7. Fonts del Districte Sants-Montjuïc asseguren que no tenen coneixement de cap reclamació, però sí admeten que des de fa cosa d’un any una part de la graderia està precintada per estar “en mal estat”. També reconeixen que els vestuaris més antics necessiten d’obres i que s’emmarquen en unes millores a l’equipament esportiu “que s’han d’anar fent”. Tanmateix, des del Districte no detallen quan es duran a terme.

20160909_111359

Una part de les grades en evident mal estat, sense precinte / Gerard Trives

 

Continua llegint

Portada

Mancebo, entre els millors de la seva categoria a l”Ironman’ de Mallorca

Publicat

on

Per

@4tito4 / L’il·lustre barber de Blai completa a les Illes Balears la cinquena competició d’aquest tipus.

El triatleta i barber del barri, Àngel Mancebo, va prendre part el passat 24 de setembre de l’Ironman de Mallorca. Mancebo va estar amb els millors de la seva categoria (55-59 anys) signant un temps total d’11 hores, 53 minuts i 35 segons. Va completar el segment de natació (quatre kilòmetres) en una hora, deu minuts i 22 segons; el de bicicleta (180 kilòmetres) en sis hores i 15 minuts i, per últim, la cursa a peu (20 kilòmetres) en quatre hores, 14 minuts i 40 segons. “A partir del kilòmetre 24 de la bici va començar a ploure. Va haver-hi una tempesta molt forta”, explica l’esportista i continua “això ho va fer més dur i perillós”. Tot i així reconeix que s’ho va passar “molt bé”. Mancebo afegeix així al seu currículum d’Ironmans la ciutat balear, que s’uneix a les de Barcelona (2012 i 2013) i Lanzarote (2012 i 2014).

En el seu calendari d’enguany resta una cita més: la mitja Ironman d’Eivissa, que s’organitza el pròxim 23 d’octubre. D’aquesta manera, posarà punt i final a un any en el que també ha participat a les mitges de Barcelona i Monegros (Aragó).

L’espina de Hawaii
Tot i signar un magnífic 2016 i evidenciar un enorme esperit de superació, té una assignatura pendent: l’Ironman de Hawaii, la competició reservada per als millors. “Només s’hi accedeix amb invitació”, remarca Mancebo i aquesta s’aconsegueix a Suècia, campionat que es va disputar a l’agost. Però tres mesos abans va caure de la bicicleta mentre entrenava i va frenar en sec la seva progressió, “em trobava molt fort”. Això el va deixar gairebé dos mesos parat, “massa si has de competir al límit”, determina. L’espina de l’arxipèlag del Pacífic s’ha quedat clavada, està valorant treure-se-la.

 

 

Continua llegint
PUBLICITAT

El més llegit

Copyright © ZonaSec Comunicació, 2024